|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
gipsowe figury - malowanie utrwalanie
Hej,
chcę pomalować figurę gipsową (takie co stoją w ogrodach). Słyszałam, że farby mogą być obojętnie jakie - akryle czy nawet zwykłe plakatówki. Zależy mi na tym żeby później efekt przez jakiś czas się utrzymał. Czy akryle będą na tyle trwałe? Czym dobrze później to jeszcze utrwalić? Figura jak już wspomniałam będzie na zewnątrz, dlatego dobrze by było, żeby farba utrzymała się przez jakiś dłuższy czas i nie uszkodziły ją działania pogodowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
CraftMod
|
Dot.: gipsowe figury - malowanie utrwalanie
najlepsza by była farba fasadowa, ale nie kupisz jej pewnie w mniejszych ilościach niż litr. Może można by pomalować farbami akrylowymi, czy jakimiś podobnymi, dostępnymi np w tubkach, a potem spryskać porządnie lakierem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: gipsowe figury - malowanie utrwalanie
;D no tak, w mniejszych ilościach fasadowych nie ma niestety...
Czekam na nieco lepszą pogodę i pojadę do dziadków im pomalować, zabiorę najprawdopodobniej akryle i zobaczymy co z tego wyjdzie. Szukałam do tego odpowiedniego lakieru, ale nie wiem czemu był troszkę problem żeby odpowiedni znaleźć ;/ Wzięłam w końcu jakiś w spray'u niby na różne powierzchnie do używania na zewnątrz. Zobaczymy czy i jak się sprawdzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.