Sztuki walki + siłownia, jak ułożyć racjonalny trening? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-29, 14:34   #1
morra111
Raczkowanie

Sztuki walki + siłownia, jak ułożyć racjonalny trening?

Witam!
Mam pytanie do specjalistek od spraw siłowni

Otóż w tej chwili ćwiczę Krav Magę od jakichś 10 miesięcy. Postanowiłam do tych treningów dołożyć jeszcze jakieś zajęcia na siłowni. Siłownia, którą wybrałam ma dobre wyposażenie i fajne warunki dla kobiet. Jest dużo sprzętu do aerobów, czysto, schludnie, ale jest jeden poważny problem: nie ma tam stałego trenera, z którym można by ułożyć plan treningów. W związku z tym zwracam się do bardziej doświadczonych osób z prośbą o pomoc w ułożeniu takiego planu.

Na Krav Magę chodzę we wtorki i czwartki po 1,5 godz. Myślałam nad siłownią w poniedziałki, środy i piątki, ew. soboty, raczej z rana niż wieczorem.
Na treningach oprócz technik samoobrony mamy też sporo rozciągania, brzuszków, pompek, grzbietów, i przysiadów, kilka minut truchtu lub sprinty. Są też ćwiczenia siłowe - na tarczach i z rękawicami bokserskimi. Treningi są dość męczące, ale nie jakieś wykańczające kompletnie żeby się ruszać po nich nie dało następnego dnia Chciałabym żeby siłownia dobrze uzupełniała te treningi, dlatego opisałam dość dokładnie.

Od siłowni oczekuję przede wszystkim pozbycia się zalegającego tłuszczyku (nie mam jakiejś specjalnej nadwagi, tylko sporą kumulację tłuszczyku w okolicach bioder i ud) oraz wyrobienia mięśni (nie mam żadnych fobii, że będę miała ich za dużo i lubię się porządnie zmachać . Szczególnie zależało by mi na powiększeniu ramion i barków, gdyż teraz wyglądają niezbyt proporcjonalnie w stosunku do masywnego dołu. Przy wzroście 170cm ważę jakieś 62 kg. Nie zależy mi na utracie wagi, a raczej na wyrzeźbieniu ciała.

Czy jest ktoś, kto mógłby mi naszkicować jakiś planik treningowy ze sporą ilością aerobów i ćw. siłowymi z uwzględnieniem obecnych treningów?

Pozdrawiam i dziękuję bardzo

morra
morra111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-01, 00:21   #2
Takietam
Zadomowienie

Dot.: Sztuki walki + siłownia, jak ułożyć racjonalny trening?

Cześć,

musisz najpierw zastanowić się co chcesz osiągnąć. Czy rzeczywiście chcesz rozbudować mięśnie (o przytost jakiej siły Ci chodzi). Wiele osób trenujących sztuki walki bardzo uważa, żeby przytost mięśni nie był za duży, bo tracą wtedy szybkość.

Generalnie poszperaj trochę w sportowym forum dyskusyjnym, bo sporo tam było wątków na ten temat.
Polecam też wortal Budo.
Takietam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-02, 21:06   #3
morra111
Raczkowanie

dziękuję bardzo za nakierowanie mnie na SFD, rewelacyjna strona Budo czasami czytuję ale muszę przyznać, że akurat o Krav Maga piszą tam głównie osoby które mają bardzo małe pojęcie.
Postanowiłam na siłowni przeprowadzić sobie lekki trening ogólnorozwojowy według jednego z wielu przepisów na SFD wsparty aerobami 30 minut po każdym treningu. I zobaczymy co będzie Na pewno nie zaszkodzi a i się nie przetrenuję, czego się głównie obawiałam jak mnie puszczą samopas na siłownię :P
Pozdrawiam
Stary 2007-07-03, 11:34   #4
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

To nie jest najpopularniejsza sztuka walki wśród kobiet. Chciałam się Ciebie zapytać jesteś zadowolona z treningów? Jakie wrażenia po 10 miesiącach?
Kiedyś myślałam o tym, ale rozważałam też inne sztuki, stąd moja ciekawość...

Co do treningu w polaczeniu z silownia nie pomoge Ci, dlatego ze przez pare lat trenowalam taekwondo, jak bylam troche mlodsza i strasznie sie rozroslam w ramionach i udach (waga podskoczyla o 8 kg). Teraz juz ten etap mam dawno za soba, 8 kg tez, ale mysle ze przede wszystkim powinnas odpowiedziec sobie na pytanie, co chcesz osiagnac i pamietaj tez, ze organizm musi miec czas na odpoczynek i regeneracje.

Pozdrawiam!
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-04, 11:04   #5
morra111
Raczkowanie

witam!

Więc już się spieszę by odpowiedzieć Krav Maga nie jest sztuką walki jako taką. Tak napisałam w temacie, żeby ludzie mniej więcej wiedzieli na czym polega sprawa Jest to raczej system samoobrony z elementami walki wprowadzanymi na ciut wyższym poziomie zaawansowania. W mojej (dość małej) sekcji są 4 kobiety. Wiadomo, że żaden system czy sztuka walki trenowana amatorsko nie zrobi z kobiety mocnego zawodnika, żeby móc wyskoczyć na pięści z gostkiem z ulicy , ale pod względem nauki samoobrony jako takiej Krav Maga proponuje sporo interesujących rozwiązań i moim zdaniem jest jedną z fajniejszych opcji dla kobiet. Na zajęciach główny nacisk kładzie się na zwiększenie szybkości, ogólnej sprawności, rozpoznanie sytuacji zagrożenia i adekwatną reakcję. Osoby które zaczynają ćwiczyć uczą się wyzbywania oporów przed np. uderzeniem lub kopnięciem kogoś w krocze w obronie własnej, (większość osób a zwłaszcza kobiety mają takie opory) czy głośnym krzykiem dla wezwania pomocy. Uczą też woli walki i determinacji niezależnie od posiadanej siły. Techniki są zasadniczo proste i dość łatwo przyswajalne, ale jak wszędzie trzeba je powtarzać i powtarzać Z tego co widzę, Krav Maga często jest wstępem do ćwiczenia innych rzeczy - kickboxingu, MMA, czy Muay Thai. Wielu ludziom wydaje się że nie nadają się do ćwiczenia typowych sztuk walki i na początku zależy im aby zdobyć jako takie pojęcie o samoobronie. Jest to bardzo dobre przygotowanie psychiczne i fizyczne

pozdrawiam!!
Stary 2007-07-04, 21:01   #6
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez morra111 Pokaż wiadomość
witam!

Więc już się spieszę by odpowiedzieć Krav Maga nie jest sztuką walki jako taką. Tak napisałam w temacie, żeby ludzie mniej więcej wiedzieli na czym polega sprawa Jest to raczej system samoobrony z elementami walki wprowadzanymi na ciut wyższym poziomie zaawansowania. W mojej (dość małej) sekcji są 4 kobiety. Wiadomo, że żaden system czy sztuka walki trenowana amatorsko nie zrobi z kobiety mocnego zawodnika, żeby móc wyskoczyć na pięści z gostkiem z ulicy , ale pod względem nauki samoobrony jako takiej Krav Maga proponuje sporo interesujących rozwiązań i moim zdaniem jest jedną z fajniejszych opcji dla kobiet. Na zajęciach główny nacisk kładzie się na zwiększenie szybkości, ogólnej sprawności, rozpoznanie sytuacji zagrożenia i adekwatną reakcję. Osoby które zaczynają ćwiczyć uczą się wyzbywania oporów przed np. uderzeniem lub kopnięciem kogoś w krocze w obronie własnej, (większość osób a zwłaszcza kobiety mają takie opory) czy głośnym krzykiem dla wezwania pomocy. Uczą też woli walki i determinacji niezależnie od posiadanej siły. Techniki są zasadniczo proste i dość łatwo przyswajalne, ale jak wszędzie trzeba je powtarzać i powtarzać Z tego co widzę, Krav Maga często jest wstępem do ćwiczenia innych rzeczy - kickboxingu, MMA, czy Muay Thai. Wielu ludziom wydaje się że nie nadają się do ćwiczenia typowych sztuk walki i na początku zależy im aby zdobyć jako takie pojęcie o samoobronie. Jest to bardzo dobre przygotowanie psychiczne i fizyczne

pozdrawiam!!

Krav Mage opisywano mi jako system samoobrony rodem z Izraela, ktory opiera sie na nieco brutalniejszych technikach niz w przypadku innych sztuk walki, wiec mysle ze nie minelam sie z prawda . Zaliczylam kilka treningow, ale nie bralam w nich udzialu. Zgodze sie z teoria, co do kopniecia w krocze, bo mialam okazje byc obserwatorka .
Z drugiej strony, poruszylas ciekawa kwestie "Wielu ludziom wydaje sie ze nie nadaja sie do cwiczenia typowych sztuk walki" . Wielu ludzom sie wydaje, ze w ogole sie nie nadaja do cwiczenia sztuk walki. Zwlaszcza kobietom . Ze swej strony dodam tylko, ze trenowanie sztuki walki nie polega na umiejetnosci "dokopania" komus , lecz jest to swego rodzaju sposob na zycie obejmujacy zarowno sfere psychiczna, jak i fizyczna. Pomaga pozbyc sie strachu.I do tego ladnie rzezbi sylwetke .

Zycze Ci sukcesow w treningach .

Pozdrawiam

cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości