|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
pomocy!
po oglądnięciu waszych prac jestem pod wielkim zachwytem i zdumieniem że można zrobić coś tak pięknego samemu w domu
![]() ![]() 1. te serwetki o których tyle piszecie to są takie zwykłe kolorowe serwetki które można kupić nawet w supermarkecie? pakowane chyba po jakieś 10 sztuk lub więcej 2. ile kasy musze wydać na sam początek jak dopiero co zaczynam z decoupage? (nie jestem pewna czy tak sie to pisze) ile wy wydałyście ok? 3. mogę urzywać farby takiej co jest do malowania ścian? mam białą i żółtą. 4. jeśli chodzi o barwniki to one są w pastylkach,buteleczkach czy musze kupić jakieś specjalne farbki? 5. mam taką skrzyneczke czy jak to inaczej nazwać? stara strasznie wzięłam kiedyś ze styrychu i podobała mi się ale nie wiedziałam co mogę z nią zrobić. teraz wiem jednak ona ma kolor ciemnego brązu i jest trochę pęknięta. czy mogę jakoś po tym malować jeżeli jest trochę pęknięty i co muszę zrobić żeby mi ten kolor nie przeszkadzał? na większości stronach są pokazane rzeczy nowe i w kolorze jasnego drewna.jeśli mi się uda to zamieszcze zdjęcia tej skrzyneczki. teraz sie zastanawiam czy wogóle ktos to przeczyta bo tak się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pomocy!
Ja przeczytałam i mogę na kilka pytań udzielic odpowiedzi...
Serwetki - to są zwykłe serwetki z supermarketu. Radzę jednak zainwestować w pojedyncze sztuki ze sklepu internetowego czy choćby z allegro, bo cóż zrobisz z taką ilością jednakowych? Wprawdzie wymieniamy się tutaj serwetaki, ale kto wie czy będzie zapotrzebowanie na twoje... Farba - taka do ścian jest chyba kredowa i jesli się mylę nie bardzo się nadaje. Powinna być do drewna, metalu... Koszty - ja wydałam sporo (decoupage to kosztowna zabawa), ale na samym początku wcale tak dużo nie potrzeba. Wystarczy kupic farbę akrylowa (puszka 18zł?), ze dwa barwniki do akryli (3,50 x 2), małą puszkę lakieru akrylowego (nie pamiętam ile, wydajny więc ja mam swój już bardzo długo), kilka pędzli (2,3) i serwetki. Na początek proponuję poszukać w domu. Pewnie coś się znajdzie. Skrzyneczka - oczyść ją papierem ściernym, pękniecie jeśli nie jest bardzo duże zalej klejem i zaciśnij. Jak wyschnie, zeszlifuj jeszcze raz klej na równo. I możesz malować. Jeśli ciemna, nałożysz więcej warst farby. I jeszcze jedna sugestia, w tym wypadku farbę chyba wygodniej będzie nakładac gąbeczką. Zwykłym suchym zmywakiem do naczyń. Ja też się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
a na początek zamiast kupować barwniki możesz ją mieszac ze zwykłymi plakatówkami a dopiero jak ci się spodoba ta zabawa zainwestować w bardziej profesjonalne materiały pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Lakier akrylowy 3v3, niekapiący żel, bardzo wygodny i wydajny kosztuje ok. 37 zł. Ja tego używam i jestem b. zadowolona. Są też inne tańsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny! już wszystko wiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no i czekamy na efekty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Lakier akrylowy "Śnieżka"kosztuje ok 15 zł, jest bardzo wydajny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.