pomóżcie mi rozwiazac problem... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-01, 20:08   #1
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

pomóżcie mi rozwiazac problem...

witajcie...
wlasnie zaczelam szyc spodnice tzw "bananówę", wykrój mam z netu, ale niestety nie umialam sie doczytac jak ja wykonczyc - nie wladam zbyt dobrze jezykiem rosyjskim (http://club.osinka.ru/viewtopic.php?...=asc&&start=0).
Kliny z jakich szyje sie ta kiecke po zszyciu nie tworza lini prostej, tylko łuki i tu moj problem: nie wiem gdzie wszyc zamek? wszytskie szwy jak wspomnialam sa łukiem, nie chce jej wykańczac wciągając gumke w pasie bo straci kompletnie fason.
Macie pomysł co z tym zrobic? juz zastanawilam sie czy z tyłu nie rozciąć klina w linii prostej i nie wszyc tam zamka?
ale czy nie popusje tym kiecki?

jak macie jakis pomysl chetnie wyslucham
Dzieki
Wisnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-02, 10:16   #2
gosa
Raczkowanie

Dot.: pomóżcie mi rozwiazac problem...

Sama myślałam o tej spódnicy ale czasu ciągle brak. Też nie bardzo mogę znaleźć sposób wszycia zamka, jeżeli materiał jest elastyczny to po problemie , u góry wszyć szerszą gumę i zrobione, ale jeżeli materiał się nie rozciąga to ja bym spróbowała wszyć kryty zamek tak jak idzie szew klina z tyłu,jeżeli nie będzie się układać , to można ten szew tyłu wyprostować , nie powinno to zapsuć efektu (jeżeli szew tyłu jest pośrodku no i jeżeli już skroiłaś to troche bedzie trudniej)
Na osince jeszcze niedawno były opisy jak te spódnice szyć , w różnych wariantach , o ja niemądra nie ściągnęłam tego a teraz jest to płatny dostęp wrrrrrrrrrrr
gosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-02, 11:24   #3
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez gosa
Sama myślałam o tej spódnicy ale czasu ciągle brak. Też nie bardzo mogę znaleźć sposób wszycia zamka, jeżeli materiał jest elastyczny to po problemie , u góry wszyć szerszą gumę i zrobione, ale jeżeli materiał się nie rozciąga to ja bym spróbowała wszyć kryty zamek tak jak idzie szew klina z tyłu,jeżeli nie będzie się układać , to można ten szew tyłu wyprostować , nie powinno to zapsuć efektu (jeżeli szew tyłu jest pośrodku no i jeżeli już skroiłaś to troche bedzie trudniej)
Na osince jeszcze niedawno były opisy jak te spódnice szyć , w różnych wariantach , o ja niemądra nie ściągnęłam tego a teraz jest to płatny dostęp wrrrrrrrrrrr
oj... ja tam bylam wczoraj i nie widzialam ze trzeba placic, ale widac nie chcialam nic sciagac, no coz tak to bywa...
material niestety sie nie rozciaga, płotno zwykle to jest. niestety szwy sa powaznie "wygięte" w łuk i nie maza bardzo jak ich prostowac, te szwy wypadaja tak dziwnie, ani z tylu ani z boku, spodnica jest wlasnie sfastrygowana, i najbardziej mnie przekonuje przeciecie srodkiem jednej klina (ktory bedzie z zalozenia z tyłu) i wszycia zamka, material jest na tyle delikatny ze nie powinna stracic kiecka fasonu.
Nic to bede eksperymentowac
Dzieki za sugestie
Stary 2005-07-02, 12:01   #4
benia70
Raczkowanie

GG do benia70

Sprobuj wszyc normalnie w szew, to nic że nie jest prosty, polecam ci suwak tzw.kryty dostepne w pasmanteriach cena max.5 zł, jest delikatny i prawie niewidoczny, przy wszywaniu tego zamka trzeba tylko pamietac ze musi byc dluzszy niz rozporek na suwak i szew zszywa sie do konca po wszyciu zamka.Szczegolowy sposob wszycia w kazdej Burdzie.
czytalam ten watek po rosyjsku i osinka proponuje jezeli sie boisz tak od razu to zeby potrenowac na kawalku tkaniny skrojonej po skosie (kwadrat po przekatnej)
Ale mysle ze jak zaczelas szyc tak trudna spodnice to pojdzie ci spiewajaca
pozdrawiam
benia70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-02, 12:08   #5
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Beniu, mam tylko takie kryte zamki, bo ja organicznie nie lubie wszywac zadnych zamkow a z tymi nie mam problemow, sprubuje, jak mowisz ze Osinka tak radzi to chyba wie co pisze Ja niestety tak slabo czytam po rosyjsku ze nie mialam sily sie przez ta rozmowe tam przedzierac
To płótno z ktorego szyje spodnice jest bardzo delikatne, ale zamek tez faktycznie nie nalezy do grubych, wiec moze sie uda. bede testowac
Stary 2005-07-03, 22:36   #6
gosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wisnia
oj... ja tam bylam wczoraj i nie widzialam ze trzeba placic, ale widac nie chcialam nic sciagac, no coz tak to bywa...
forum jest bezplatne,ale wiele pozostalych informacji i wykrojow ,w tym opis bananówy jest platne , tu spis platnych : http://www.osinka.ru/info/osinka-2004.html
pozdrawiam,Gosia
gosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-08, 08:31   #7
Terenia 02
Przyczajenie

Witam chciałam uszyć spódnice z 6 klinów ale niestety nie umiem pomożcie
Terenia 02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości