Czy to skutek uboczny?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-07-10, 10:20   #1
oko_boze
Raczkowanie

Czy to skutek uboczny??

Od dwóch lat biore tabletki antykoncepcyjne, w tym od roku Yasmin. Mniej wiecej od roku zaobserwowałam u siebie pojawianie się żylaków (w sumie to są siateczki żyłek, ale ja juz nazywam je żylakami) w zgięciach kolanowych. Mój chłopak zauważył że ogółem strasznie mi żyły widać na całym ciele. De facto ma racje - na klatce piersiowej (ale nie zawsze) widać idealnie siateczkę moich żyłek, na biodrach, rękach, nogach (uda z przodu! łydki). jakoś martwi mnie to.

Czy to może być z powodu tych tabletek?
Bo wogole tak srednio mi Yasmin podchodzi, obniża mi libido, chcę iśc je zmienic, ale nie umiem się "dopchac" do ginekologa.

oko_boze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 11:26   #2
korin
Zadomowienie

Dot.: Czy to skutek uboczny??

Może to byc skutek przyjmowania tabletek, ale i trybu życia. Wiele osób w końcu dostaje żylaki i bez tabletek. Jednak jeśli masz takie skłonności po tabletkach to obawiam się że możesz wogóle nie móc łykac tabsów. Skoro i tak wybierasz się do lekarza żeby je zmienic to z nim o tym porozmawiaj.
korin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 12:04   #3
madana
Zakorzenienie

A są w Twojej rodzinie (tej bliskiej) przypadki żylaków? Wtedy powinnaś powiedzieć to lekarzowi,wiem, że na pewno ma to wpływ na przyjmowanie tabsów w ogóle.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 16:27   #4
Marżolinka
Przyczajenie

ja biorę od jakiegoś roku logest,czyli jedne z najlżejszych tabletek ale też zaczełam się zastanawiac czy mają wpływ na to,że od jakiegoś miesiąca,może dłużej bardzo często cierpną i drętwieją mi łydki...;(
Marżolinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 17:07   #5
joaa12
Rozeznanie

Ja od zawsze miałam taka niebieska zyłke na łydkach (podejrzewam, ze to żylak). Właśnie skończyłam brać diane 35 po pól roku. Ostatnio zauważyłam bardzo dużo na łydkach takich żylaków ( chyba to żylaki bo u lekarza z tym niebyłam) i też sie przeraziłam. Pierwsza rzecz jaką pomyślałam to tabletki anty.... Poza tym moja ginka mi przepisała tabletki nawet ciśnienia mi nie mierząc.

Edytowane przez joaa12
Czas edycji: 2009-11-11 o 23:29
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 17:36   #6
madana
Zakorzenienie

Czyli trafiłaś na typowego gina, któy wypisuje na oko tabsy lub na umowę z firmą farmaceutyczną, podstawowe badania+ wywiad rodzinny (choroby w rodzienie)- to minimum.Poza tym przeczytajcie ULOTKĘ Waszych tabsów, wiele z tego, co piszecie, to ewidentne skutki uboczne.
Stary 2007-07-10, 18:51   #7
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oko_boze Pokaż wiadomość
(w sumie to są siateczki żyłek, ale ja juz nazywam je żylakami) w zgięciach kolanowych. Mój chłopak zauważył że ogółem strasznie mi żyły widać na całym ciele. De facto ma racje - na klatce piersiowej (ale nie zawsze) widać idealnie siateczkę moich żyłek, na biodrach, rękach, nogach (uda z przodu! łydki).
Przy yasmin też rak miałam - żyły stały się bardzo widoczne, na nogach najwyraźniej, wyglądało właśnie jak siateczka. Zmieniłąm tabletki i nie mam już tego problemu.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-10, 23:23   #8
joaa12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Czyli trafiłaś na typowego gina, któy wypisuje na oko tabsy lub na umowę z firmą farmaceutyczną, podstawowe badania+ wywiad rodzinny (choroby w rodzienie)- to minimum..
No to akurat jest ''zabawne'' ponieważ ja chodze prywatnie. Z pewnością lekarka kierowała się moimi ''nietakimi wymiarami'' no ale fakt faktem.- badania powinny być.
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-11, 11:02   #9
madana
Zakorzenienie

Prywatnie nie zawsze oznacza lepiej, to tylko od lekarza zależy, czy zapisuje tabsy kierując się dobrem pajcentki czy własną korzyścią (np. wyrabia normę w zapisie tych, a nie innych tabsów).
Stary 2007-07-11, 11:57   #10
pani_smith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joaa12 Pokaż wiadomość
U tabletki miały spowodować zwiększenie macicy. Jak ktoś coś na ten temat wie to niech napisze prosze - jak hormony mają się do rozpulchnienia macicy i zmian w mm macicy.
mammooo zaczynam wątpić w dzisiejszą edukację na poziomie podstawowym coraz bardziej. jestem oazą spokoju... jestem...

więc:
nie słyszałam, żeby ktoś w tym celu brał pigułki, ale w ogóle, to one mają takie działanie.
z "rozpulchnianiem" chodzi natomiast o to, że głównym składnikiem pigułek jest progesteron czyli tzw. hormon ciąży. gdyby doszło do zapłodnienia powoduje on utrzymanie ciąży, przygotowuje macicę na zagnieżdżenie jaja i jego utrzymanie.
u nas wywołuje dokładnie ten sam efekt - jak po jajeczkowaniu - tyle, że mamy go nie od 14 dnia, a przez 21 dni. gdy się kończy blister i mamy tydzień przerwy w ciągu 2-3 dni poziom progesteronu spada i następuje miesiączka.

słowem - w czasie cyklu macica najpierw tyje, potem chudnie (okres). z czasem ulegnie rozciągnięciu, zwiększeniu. no w końcu chodzi o to, żeby w "pomieszczeniu" wielkości opuszka kciuka dorosłego człowieka zmieścił się kiedyś około 3-4 kg bobas

wróciłam

Edytowane przez pani_smith
Czas edycji: 2007-07-11 o 11:59 Powód: uzupełnienie
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-11, 12:00   #11
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Przy yasmin też rak miałam - żyły stały się bardzo widoczne, na nogach najwyraźniej, wyglądało właśnie jak siateczka. Zmieniłąm tabletki i nie mam już tego problemu.
Też tak mam. Skończę opakowanie i planuję zmienić. Chociaż na 100% nie jestem pewna czy to przez tabletki. Problem z pajączkami na twarzy mam od zawsze, tylko od niedawna zaobserwowałam je też na łydkach.

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-11, 12:08   #12
kilianna
Zakorzenienie

Brałam Yasmin pół roku i również moje żyły stały się bardziej widoczne. Oprócz tego piersi urosły mi o rozmiar ( co akurat było miłym skutkiem ubocznym ), ale w końcu odstawiłam tabletki. Od odstawienia minęło już 5 miesięcy i żyły są "normalne".
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-15, 14:41   #13
oko_boze
Raczkowanie

Dzisiaj po kapieli bylam w takim szoku.. te żyły na klatce piersiowej sa okropne! chyba faktyxcznie zmienie. nie umiem sie zapisac do ginekologa, te strajki, moj ginekolog sie zwolnil stamtad i to opakowanie yasminu musiala mi moja pani doktor pierwszego kontaktu wypisac. dala mi cos na rozszerzenie żył.
po tym opakowaniu yasminu zmieniam tabletki.

i dziekuje za wsyztskie odpowiedzi

oko_boze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości