|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy to skutek uboczny??
Od dwóch lat biore tabletki antykoncepcyjne, w tym od roku Yasmin. Mniej wiecej od roku zaobserwowałam u siebie pojawianie się żylaków (w sumie to są siateczki żyłek, ale ja juz nazywam je żylakami) w zgięciach kolanowych. Mój chłopak zauważył że ogółem strasznie mi żyły widać na całym ciele. De facto ma racje - na klatce piersiowej (ale nie zawsze) widać idealnie siateczkę moich żyłek, na biodrach, rękach, nogach (uda z przodu! łydki). jakoś martwi mnie to.
Czy to może być z powodu tych tabletek? Bo wogole tak srednio mi Yasmin podchodzi, obniża mi libido, chcę iśc je zmienic, ale nie umiem się "dopchac" do ginekologa.
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy to skutek uboczny??
Może to byc skutek przyjmowania tabletek, ale i trybu życia. Wiele osób w końcu dostaje żylaki i bez tabletek. Jednak jeśli masz takie skłonności po tabletkach to obawiam się że możesz wogóle nie móc łykac tabsów. Skoro i tak wybierasz się do lekarza żeby je zmienic to z nim o tym porozmawiaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A są w Twojej rodzinie (tej bliskiej) przypadki żylaków? Wtedy powinnaś powiedzieć to lekarzowi,wiem, że na pewno ma to wpływ na przyjmowanie tabsów w ogóle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ja biorę od jakiegoś roku logest,czyli jedne z najlżejszych tabletek ale też zaczełam się zastanawiac czy mają wpływ na to,że od jakiegoś miesiąca,może dłużej bardzo często cierpną i drętwieją mi łydki...;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Ja od zawsze miałam taka niebieska zyłke na łydkach (podejrzewam, ze to żylak). Właśnie skończyłam brać diane 35 po pól roku. Ostatnio zauważyłam bardzo dużo na łydkach takich żylaków ( chyba to żylaki bo u lekarza z tym niebyłam) i też sie przeraziłam. Pierwsza rzecz jaką pomyślałam to tabletki anty.... Poza tym moja ginka mi przepisała tabletki nawet ciśnienia mi nie mierząc.
Edytowane przez joaa12 Czas edycji: 2009-11-11 o 23:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czyli trafiłaś na typowego gina, któy wypisuje na oko tabsy lub na umowę z firmą farmaceutyczną, podstawowe badania+ wywiad rodzinny (choroby w rodzienie)- to minimum.Poza tym przeczytajcie ULOTKĘ Waszych tabsów, wiele z tego, co piszecie, to ewidentne skutki uboczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
No to akurat jest ''zabawne'' ponieważ ja chodze prywatnie. Z pewnością lekarka kierowała się moimi ''nietakimi wymiarami'' no ale fakt faktem.- badania powinny być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Prywatnie nie zawsze oznacza lepiej, to tylko od lekarza zależy, czy zapisuje tabsy kierując się dobrem pajcentki czy własną korzyścią (np. wyrabia normę w zapisie tych, a nie innych tabsów).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc: nie słyszałam, żeby ktoś w tym celu brał pigułki, ale w ogóle, to one mają takie działanie. z "rozpulchnianiem" chodzi natomiast o to, że głównym składnikiem pigułek jest progesteron czyli tzw. hormon ciąży. gdyby doszło do zapłodnienia powoduje on utrzymanie ciąży, przygotowuje macicę na zagnieżdżenie jaja i jego utrzymanie. u nas wywołuje dokładnie ten sam efekt - jak po jajeczkowaniu - tyle, że mamy go nie od 14 dnia, a przez 21 dni. gdy się kończy blister i mamy tydzień przerwy w ciągu 2-3 dni poziom progesteronu spada i następuje miesiączka. słowem - w czasie cyklu macica najpierw tyje, potem chudnie (okres). z czasem ulegnie rozciągnięciu, zwiększeniu. no w końcu chodzi o to, żeby w "pomieszczeniu" wielkości opuszka kciuka dorosłego człowieka zmieścił się kiedyś około 3-4 kg bobas ![]()
Pożądanie zadowoli się każdą, byle jaką. Ale dusza pragnie tylko jednej - jedynej, wybranej. (H. Sakutaro) wróciłam ![]() Edytowane przez pani_smith Czas edycji: 2007-07-11 o 11:59 Powód: uzupełnienie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Brałam Yasmin pół roku i również moje żyły stały się bardziej widoczne. Oprócz tego piersi urosły mi o rozmiar ( co akurat było miłym skutkiem ubocznym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj po kapieli bylam w takim szoku.. te żyły na klatce piersiowej sa okropne! chyba faktyxcznie zmienie. nie umiem sie zapisac do ginekologa, te strajki, moj ginekolog sie zwolnil stamtad i to opakowanie yasminu musiala mi moja pani doktor pierwszego kontaktu wypisac. dala mi cos na rozszerzenie żył.
po tym opakowaniu yasminu zmieniam tabletki. i dziekuje za wsyztskie odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.