Filipiny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-01, 14:17   #1
asiulek04
Raczkowanie

Filipiny

ktos z was byl?? nie wiecie ile kosztuje przelot ?? kiedy tam warto jechac ??
asiulek04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-17, 14:52   #2
asiulek04
Raczkowanie

Dot.: Filipiny

nikt nie byl na Filipinach??
asiulek04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 20:00   #3
sonia2003
Raczkowanie

Filipiny

Po Kambodży, Tajlandii i Sri Lance czas na Filipiny.
Standardowo lecimy na koniec roku i oczywiście z dzieckiem.
Czy ktoś był i może dać kilka cennych rad?

Edytowane przez sonia2003
Czas edycji: 2014-08-10 o 20:33
sonia2003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-13, 09:17   #4
dotaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sonia2003 Pokaż wiadomość
Po Kambodży, Tajlandii i Sri Lance czas na Filipiny.
Standardowo lecimy na koniec roku i oczywiście z dzieckiem.
Czy ktoś był i może dać kilka cennych rad?
hej ja byłam w tym roku, praktycznie większość czasu spędziłam na Palawanie. Pytaj co chcesz wiedzieć, spróbuję odpowiedzieć

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

dotaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-18, 19:54   #5
sonia2003
Raczkowanie

Hej, dzięki za odpowiedź.
Mam pytania:
* odnośnie malarii. Czy brałaś leki?
* na co zwrócić uwagę przy transporcie
* jakie miejsca możesz polecić aby odwiedzić

Dzięki za wszelkie info.
Stary 2014-08-19, 07:32   #6
dotaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sonia2003 Pokaż wiadomość
Hej, dzięki za odpowiedź.
Mam pytania:
* odnośnie malarii. Czy brałaś leki?
* na co zwrócić uwagę przy transporcie
* jakie miejsca możesz polecić aby odwiedzić

Dzięki za wszelkie info.
Odnośnie malarii nie braliśmy żadnych leków. O malaronie naczytałam się wcześniej dużo i skutki uboczne mnie przeraziły. Szczepiliśmy się na dur brzuszny, WZW A+B, tężec.

Jeśli chodzi o transport, rozumiem, że masz na myśli transport po wyspach, nie ma z nim żadnego problemu, jest mnóstwo biur, które sprzedają przejazdy z miasta do miasta, wycieczki itp. Odbierają Cię z hotelu, zawożą do hotelu. Po za tym jest mnóstwo taksówek - tricyklów, które za małe pieniądze zawiozą Cię, gdzie tylko zechcesz.

Szczerze mogę polecić Palawan, przy El Nido są przepiękne rafy, nie wiem w jakim wieku masz dziecko, ale jeśli trochę starsze, które umie nurkować z maską to z pewnością będzie zadowolone.
Będą w Puerto Princessa polecam wybrać się do podziemnej rzeki wpisanej na listę UNESCO.
Link do relacji mojego męża z pobytu na Palawanie
http://www.fly4free.pl/forum/filipiny-palawan,215,48512
Może zaczerpniesz jakieś ciekawe informacje

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

Stary 2014-09-14, 14:49   #7
stokrotka111213
Raczkowanie

Filipiny /Bali !!! Proszę o opinie.

Planuję wyjazd w rejony Azji. Termin pomiędzy styczniem a marcem. Jeszcze nie możemy się zdecydować.

Wstępnie myślimy o Filipinach. Konkretnie Boracay, słyszałam że bywa tam bardzo tłoczno, jednakże plaże są przecudowne. Albo wyspa Panglao- równie piękna. Minusem jest czas trwania lotu, jest dłuższy niż do Tajlandii gdzie byliśmy w ubiegłym roku. Jednak znaleźliśmy lot 17h z przesiadką włącznie ( do Manili), więc nie wiem czy tak źle?

Kolejnym pomysłem jest Bali- jednak ciężko tutaj z pięknymi plażami i wydaje mi się że Tajlandia jest dużo ciekawsza i urokliwa.

No i wracając do Tajlandii... Odpada Krabi, Patong, Ko Lipe, Ko Samui, Phi Phi - więc może macie jeszcze jakieś inne ciekawe rejony do polecenia?

Proszę o opinie odnośnie Filipin, jedzenia, lotu, ludności, ewentualnych atrakcji.
stokrotka111213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-16, 07:34   #8
Emola
Raczkowanie

Dot.: Filipiny /Bali !!! Proszę o opinie.

Jezeli nie lubicie wymienionych plaz w Tajlandii to Boracay i Panglao bedzie dokladnie kopia. Tysiace turystow, lezak kolo lezaka i ceny wygorowane, polecam wybrac mniej znane i zatloczone miejsca na Filipinach, nasza ulubiona wyspa jest Bantayan, ale jest tam tysiace wysp mniej znanych turystycznie a rownie uroczych plaz. na Bali jeszcze nie bylam wiec sie nie wypowiadam ;-)
pozdrawiam
Emola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-19, 12:43   #9
dotaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka111213 Pokaż wiadomość
Planuję wyjazd w rejony Azji. Termin pomiędzy styczniem a marcem. Jeszcze nie możemy się zdecydować.

Wstępnie myślimy o Filipinach. Konkretnie Boracay, słyszałam że bywa tam bardzo tłoczno, jednakże plaże są przecudowne. Albo wyspa Panglao- równie piękna. Minusem jest czas trwania lotu, jest dłuższy niż do Tajlandii gdzie byliśmy w ubiegłym roku. Jednak znaleźliśmy lot 17h z przesiadką włącznie ( do Manili), więc nie wiem czy tak źle?

Kolejnym pomysłem jest Bali- jednak ciężko tutaj z pięknymi plażami i wydaje mi się że Tajlandia jest dużo ciekawsza i urokliwa.

No i wracając do Tajlandii... Odpada Krabi, Patong, Ko Lipe, Ko Samui, Phi Phi - więc może macie jeszcze jakieś inne ciekawe rejony do polecenia?

Proszę o opinie odnośnie Filipin, jedzenia, lotu, ludności, ewentualnych atrakcji.
Filipiny polecam, byłam na Palawanie w maju tego roku, jestem zachwycona. Plaże, rafy przepiękne - jak w filmach przyrodniczych. Ludzie przesympatyczni, do dziś utrzymujemy kontakt z poznanymi Filipińczykami.
Na Palawanie będąc w Puerto Princessa polecam wybrać się do podziemnej rzeki wpisanej na listę UNESCO. W El Nido jest raj dla miłośników nurkowania, snurkowania.
Poznani na Filipinach Polacy polecali nam Czekoladowe Wzgórza na Bohol.
Boracay podobno bardziej jest komercyjne.
Jedzenie dobre choć w Tajlandii lepiej mi smakowało. Pomijając odkrycia kulinarne na ulicy - raz smacznie wyglądający makaron z warzywami miał dodatek w postaci małych kurzych główek, wraz z grzebieniami i dzióbkami.
Co do lotu - było ciężko ale przez to, że mieliśmy lot składany (kupiony w promocyjnej cenie) i całość trwała 2 dni. Warszawa-Amsterdam-Pekin-Manila-Guangzhou-Paryż-Berlin liniami China Southern. W Pekinie mieliśmy 11h stopover i dostaliśmy za darmo hotel + śniadanie od linii lotniczych.

W Tajlandii polecam Koh Chang. Mała spokojna wyspa, w porównaniu do wyżej wymienionych przez Ciebie.

O Indonezji i Bali będę mogła się wypowiedzieć w grudniu

Stary 2014-09-21, 21:15   #10
molka11
Rozeznanie

Witam,

ja w listopadzie będę na Bali. Na Bali nastawiam się na zwiedzanie, a plażowac zamierzam na Gili i tak rozwiązać problem plaż. Słyszłam też, że dobrze pod względme plażowym jest na Lembongan oraz Kuta ta na Lombok (nie na Bali).

W tajlandii mogę polecić Koh Tao - chociaż tam chyba na krótko warto jechac bo wyspa mała i może się znudzić.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-06, 17:40   #11
Maroonka
Raczkowanie

Na Bali niestety malo jest pięknych plaż, ale polecam Jimbaran I tak najlepiej jest objechac na skuterze cala wyspe, wtedy wszystko uda sie zobaczyc

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Maroonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-02, 23:55   #12
julka_79
Przyczajenie

Na Filipinach i w Tajlandii nie byłam za to rok temu w Indonezji-połączyłam Bali z Jawą co zdecydowanie polecam bo na Jawie jest dużo fajnych miejsc do zobaczenia!! Jimbaran słynie z restauracji na plazy których jest pełno, serwujących świeżutkie owoce morza(tez polecam) jednak nie bralanym pod uwagę pobytu w tym rejonie gdyż ze względu na jedna drogę która można dotrzeć do reszty wyspy i która sie korkuje, co jest mega męczące-raz stałam w rym korku jadąc właśnie na kolacje na plazy i dziękuje bardzo!! Kuta jest juz lepsz miejscem wypadowym choć sama w sobie rewelacja tez nie jest...na Bali warto sie wybrać w głąb wyspy a nie leżeć tylko na plazy
julka_79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-03, 20:10   #13
KARI1604
Wtajemniczenie

Bali polecam baaardzo Byłam na przełomie lutego i marca i do tej pory jestem zakochana - przepiękna przyroda, cudowni ludzie, cieplutki ocean
Uważam, ze zdecydowanie warto pojechać, dla mnie to takie troche miejsce "z innego świata", przy każdym domu charakterystyczne świątynie, wszedzie na ulicach, przed ichniejszymi posążkami leżą "ofiary" z kwiatów, kazidełek i np ciasteczek Zupełnie inny świat

Plaże co prawda nie są wybitne, najlepsze chyba na samym południu wyspy, ale też trzeba wziąć pod uwagę to, ze ciężko jest w tamtejszym słońcu leżeć długo na plaży.. spieka skórę na skwarek
KARI1604 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 11:46   #14
mala_ola2
Przyczajenie

Co do Filipin - nie chcę robić reklamy ale tutaj jest mnóstwo informacji. Są tam Polacy, którzy wynajmują chatki, pomagają w pobycie. Jeśli kogoś interesuje pobyt "od kuchni" a nie kurorty i wszystko podane na tacy to zajrzyjcie. http://breakdacycle.com/
mala_ola2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 20:09   #15
sonia2003
Raczkowanie

my planowaliśmy jechać ale po przeczytaniu kilku informacji nawet na stronie MSZ zrezygnowaliśmy i byliśmy we Wietnamie.
Jednak mam nadzieję, że za jakiś czas zrealizujemy marzenie odnośnie Filipin.
Stary 2015-01-16, 20:25   #16
molka11
Rozeznanie

Sonia ja właśnie teraz planuje wakacje w Wietnamie, a najbardziej chciałabym zrobić za jednym razem Wietnam i Tajlandię.
Co polecasz w Wietnamie?

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-16, 21:26   #17
sonia2003
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez molka11 Pokaż wiadomość
Sonia ja właśnie teraz planuje wakacje w Wietnamie, a najbardziej chciałabym zrobić za jednym razem Wietnam i Tajlandię.
Co polecasz w Wietnamie?
We Wietnamie byliśmy 3 tygodnie w grudniu. Zwiedziliśmy środkowy i południowy Wietnam. Polecam Hoi An (i okolice: My Son, góry marmurowe, Da Nang), Dalat (i okolice), Can Tho. Warto też zobaczyć Sajgon. Jeśli lubicie sporty wodne to Mui Ne.
W Hoi An uszyliśmy sobie rzeczy na miarę.
Weź ze sobą duże torby, my wróciliśmy z dużą ilością zakupów (tania elektronika, buty Nike, ciuchy i torebki damski, ponadto kawa i herbata).
Teraz szykujemy się na północ ale to pod koniec lata (ze względu na pogodę).

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości