|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Filipiny
ktos z was byl?? nie wiecie ile kosztuje przelot ?? kiedy tam warto jechac ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filipiny
nikt nie byl na Filipinach??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Filipiny
Po Kambodży, Tajlandii i Sri Lance czas na Filipiny.
Standardowo lecimy na koniec roku i oczywiście z dzieckiem. Czy ktoś był i może dać kilka cennych rad?
www.czarodziejka.com Edytowane przez sonia2003 Czas edycji: 2014-08-10 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hej, dzięki za odpowiedź.
Mam pytania: * odnośnie malarii. Czy brałaś leki? * na co zwrócić uwagę przy transporcie * jakie miejsca możesz polecić aby odwiedzić Dzięki za wszelkie info.
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o transport, rozumiem, że masz na myśli transport po wyspach, nie ma z nim żadnego problemu, jest mnóstwo biur, które sprzedają przejazdy z miasta do miasta, wycieczki itp. Odbierają Cię z hotelu, zawożą do hotelu. Po za tym jest mnóstwo taksówek - tricyklów, które za małe pieniądze zawiozą Cię, gdzie tylko zechcesz. Szczerze mogę polecić Palawan, przy El Nido są przepiękne rafy, nie wiem w jakim wieku masz dziecko, ale jeśli trochę starsze, które umie nurkować z maską to z pewnością będzie zadowolone. Będą w Puerto Princessa polecam wybrać się do podziemnej rzeki wpisanej na listę UNESCO. Link do relacji mojego męża z pobytu na Palawanie http://www.fly4free.pl/forum/filipiny-palawan,215,48512 Może zaczerpniesz jakieś ciekawe informacje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Filipiny /Bali !!! Proszę o opinie.
Planuję wyjazd w rejony Azji. Termin pomiędzy styczniem a marcem. Jeszcze nie możemy się zdecydować.
Wstępnie myślimy o Filipinach. Konkretnie Boracay, słyszałam że bywa tam bardzo tłoczno, jednakże plaże są przecudowne. Albo wyspa Panglao- równie piękna. Minusem jest czas trwania lotu, jest dłuższy niż do Tajlandii gdzie byliśmy w ubiegłym roku. Jednak znaleźliśmy lot 17h z przesiadką włącznie ( do Manili), więc nie wiem czy tak źle? Kolejnym pomysłem jest Bali- jednak ciężko tutaj z pięknymi plażami i wydaje mi się że Tajlandia jest dużo ciekawsza i urokliwa. No i wracając do Tajlandii... Odpada Krabi, Patong, Ko Lipe, Ko Samui, Phi Phi - więc może macie jeszcze jakieś inne ciekawe rejony do polecenia? Proszę o opinie odnośnie Filipin, jedzenia, lotu, ludności, ewentualnych atrakcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filipiny /Bali !!! Proszę o opinie.
Jezeli nie lubicie wymienionych plaz w Tajlandii to Boracay i Panglao bedzie dokladnie kopia. Tysiace turystow, lezak kolo lezaka i ceny wygorowane, polecam wybrac mniej znane i zatloczone miejsca na Filipinach, nasza ulubiona wyspa jest Bantayan, ale jest tam tysiace wysp mniej znanych turystycznie a rownie uroczych plaz. na Bali jeszcze nie bylam wiec sie nie wypowiadam ;-)
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na Palawanie będąc w Puerto Princessa polecam wybrać się do podziemnej rzeki wpisanej na listę UNESCO. W El Nido jest raj dla miłośników nurkowania, snurkowania. Poznani na Filipinach Polacy polecali nam Czekoladowe Wzgórza na Bohol. Boracay podobno bardziej jest komercyjne. Jedzenie dobre choć w Tajlandii lepiej mi smakowało. Pomijając odkrycia kulinarne na ulicy - raz smacznie wyglądający makaron z warzywami miał dodatek w postaci małych kurzych główek, wraz z grzebieniami i dzióbkami. Co do lotu - było ciężko ale przez to, że mieliśmy lot składany (kupiony w promocyjnej cenie) i całość trwała 2 dni. Warszawa-Amsterdam-Pekin-Manila-Guangzhou-Paryż-Berlin liniami China Southern. W Pekinie mieliśmy 11h stopover i dostaliśmy za darmo hotel + śniadanie od linii lotniczych. W Tajlandii polecam Koh Chang. Mała spokojna wyspa, w porównaniu do wyżej wymienionych przez Ciebie. O Indonezji i Bali będę mogła się wypowiedzieć w grudniu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Witam,
ja w listopadzie będę na Bali. Na Bali nastawiam się na zwiedzanie, a plażowac zamierzam na Gili i tak rozwiązać problem plaż. Słyszłam też, że dobrze pod względme plażowym jest na Lembongan oraz Kuta ta na Lombok (nie na Bali). W tajlandii mogę polecić Koh Tao - chociaż tam chyba na krótko warto jechac bo wyspa mała i może się znudzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Na Bali niestety malo jest pięknych plaż, ale polecam Jimbaran
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Na Filipinach i w Tajlandii nie byłam za to rok temu w Indonezji-połączyłam Bali z Jawą co zdecydowanie polecam bo na Jawie jest dużo fajnych miejsc do zobaczenia!! Jimbaran słynie z restauracji na plazy których jest pełno, serwujących świeżutkie owoce morza(tez polecam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Bali polecam baaardzo
![]() ![]() Uważam, ze zdecydowanie warto pojechać, dla mnie to takie troche miejsce "z innego świata", przy każdym domu charakterystyczne świątynie, wszedzie na ulicach, przed ichniejszymi posążkami leżą "ofiary" z kwiatów, kazidełek i np ciasteczek ![]() ![]() Plaże co prawda nie są wybitne, najlepsze chyba na samym południu wyspy, ale też trzeba wziąć pod uwagę to, ze ciężko jest w tamtejszym słońcu leżeć długo na plaży.. spieka skórę na skwarek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Co do Filipin - nie chcę robić reklamy ale tutaj jest mnóstwo informacji. Są tam Polacy, którzy wynajmują chatki, pomagają w pobycie. Jeśli kogoś interesuje pobyt "od kuchni" a nie kurorty i wszystko podane na tacy to zajrzyjcie. http://breakdacycle.com/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
my planowaliśmy jechać ale po przeczytaniu kilku informacji nawet na stronie MSZ zrezygnowaliśmy i byliśmy we Wietnamie.
Jednak mam nadzieję, że za jakiś czas zrealizujemy marzenie odnośnie Filipin.
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Sonia ja właśnie teraz planuje wakacje w Wietnamie, a najbardziej chciałabym zrobić za jednym razem Wietnam i Tajlandię.
Co polecasz w Wietnamie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W Hoi An uszyliśmy sobie rzeczy na miarę. Weź ze sobą duże torby, my wróciliśmy z dużą ilością zakupów (tania elektronika, buty Nike, ciuchy i torebki damski, ponadto kawa i herbata). Teraz szykujemy się na północ ale to pod koniec lata (ze względu na pogodę).
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.