|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
mocno niedoskonała cera - ostatnie starcie
Witam Was, Drogie Wizażanki! Po wczorajszej kolejnej małej masakrze twarzy (próbie pozbycia się zaskórników w moim małym prywatnym gabinecie tj.w pokoju przy żarówce 100W i powiększającym lusterku) i tym co zobaczyłam potem w tym samym lusterku: zaogniona podrażniona twarz, rozszerzone pory i grudki, których nie da się usunąć w żaden sposób, bo ciężko wytropić ich ujście. A do tego w łazience cały arsenał kosmetyków, wszelakich maści, które w żaden sposób nie przyczyniły się do poprawy stanu skóry, a jedynie do uszczuplenia moich zasobów pieniężnych...
![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: mocno niedoskonała cera - ostatnie starcie
"Koniec z wyciskaniem" to najlepsza decyzja jaką mogłaś podjąć. Rozszerzone pory to właśnie jego wynik, a grudek i tak w ten sposób nie usuniesz. Zabieg złuszczania u kosmetyczki (kwasy AHA, tak?) nie wystarczy jeden, żebyś zobaczyła efekt, trzeba wziąć ich kilka, stopniowo zwiększając stężenie kwasu. Effaklar K sam jeden to trochę mało, na mnie też nie działał - cera mocno zanieczyszczona potrzebuje silniejszego bodźca. Może się natomiast sprawdzić jako pielęgnacja uzupełniająca, równolegle z zabiegami w gabinecie i po nich. Dziewczyny chwalą tu też bardzo Lysanel (kombinacja AHA i BHA). Mnie pomaga Glyco-A, ale jako jeden z elementów pielęgnacji, podkreślam. jestem też fanką preparatów z kwasem azaleinowym (Skinoren, Hascoderm), działają na mnie dużo lepiej niż te z nadtlenkiem benzoilu, choć brevoxylu akurat nie mam za sobą, ale inne, podobne. Podrażniały i wysuszały, przy Skinorenie tego nie obserwuję. Ale jest na receptę.
No właśnie, a u dermatologa byłaś? Złuszczenie kwasami nie usunie przyczyny trądzika. Cały arsenał maści, które masz w domu też pewnie nadmiernie obciąża i podrażnia Twoją cerę... Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki za poradę
![]() Byłam juz u kilku dermatologów, ale bez rewelacji - każdy przepisywał standardowo differin (nigdy nie wykupiłam recepty), aknemycine, zineryt etc. Zadnych badań, po prostu porazka... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
>Neta napisał(a):
>Ja nie wiem co robię nie tak, ale po wyciśnięciu one się odnawiają w trybie praktycznie natychmiastowym!! Kilka dni i są znowu, Ja wiem, i od lekarza i od kosmetyczki, że wyciskanie wręcz pobudza zaskórniki do nadprodukcji. Cera przyzwyczaja się do mechanicznego odprowadzania łoju, i produkuje go więcej. Dlatego między innymi obecnie już się nie poleca częstego oczyszczania nawet w gabinetach, żeby sie pory nei rozbestwiały. Moja rada: uspokój cerę. Za dużo dłubania i zbyt agresywne preparaty jej nie pomogą. Na mnie (ten sam typ skóry, o którym piszesz) działają kwasy, isotrexin, i baaardzo dokładne oczyszczanie-demakijaż. Porom pomoże najbardziej delikatne traktowanie niedrażniącymi środkami, tak mi sie wydaje. A kwasyw gabinecie też mogą być dobrym rozwiązaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
a tu jeszcze link, który moze nie w pełni odpowiada na Twoje ostatnie pytanie, ale moze się przyda (jak widzisz, nie jesteś sama, też się męczę...
![]() ![]() http://www.wizaz.pl/w-agora/download...ead=1086254814 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Z pewnością masz rację, bo ilekroć z róznych powodów np.braku czasu dawałam spokój skórze, ona wydawała się uspokajać, przy czym tak jak napisałam wcześniej zaskórniki oczywiście kluły się jak grzyby po deszczu... Boję się jednego - czy nieoczyszczone (mechanicznie) z zaskórników pory nie będą się bardziej rozszerzać od zalegającej w nich w coraz większej "masy zaskórnikowej"? I czy gabinetowe kwasy AHA mogą je rozpuścić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
hmm, wydaje mi się, że nie - moje przynajmniej się nie rozszerzają, a mam naprawdę baaardzo tłustą cerę.
Ja robię tak: nie wyciskam sama (jakoś udało mi się odzwyczaić - głównie dlatego, że widziałam pozytywne efekty), staram sie jak najdokładniej oczyścić rano i wieczorem (nie jestem w stanie sobie tego odpuścić ani zasnąć), i nie zapychac jej niczym. Zdecydowanie pomogło mi odstawienie na prawie 3 miesiace podkładów, teraz tez nakładam je nie za często. Nie wiem, jak będzie w Twoim przypadku, być może, jeżeli zaprzestaniesz procederu wyciskania, na samym początku będzie gorzej, ale naprawdę, naprawdę efekty w końcu przyjdą. Obiecuję ![]() Mi pomogło w odzwyczajeniu od ulubionego wieczornego hobby zdanie lekarza, który kazał sobie wyobrazić, jak taki zmaltretowany por wygląda - podobno przy częstych atakach pory tracą kształt i jakąś sobie właściwą gęstość tkanki, i są już takimi sflaczałymi woreczkami (no, nie do końca, ale staram się plastycznie wytłumaczyć), a przez to ŁATWIEJ w nie właża wszelkie zanieczyszczenia i inne świństwa, ciężej jest je też oczyścić. Jak sobie wyobraziłam swoje biedne, zmasakrowane pory w stanie miazgi, jakoś mi przeszła pasja wyciskacza ![]() Cera - moja - była ładna po kwasach (głównie Lysanel), i po wspomnianych retinoidach też. No, i mikrodermabrazja. Raz na jakiś czas robię jej taką kurację. Teraz, że z okazji przerwy w obydwu używam Vichy Normadermu, ale za bardzo mnie odsusza, i czuję, ze będę musiała przystopowac (jak się odsuszę, mam nadprodukcję łóju, i się kółko zamyka). Kwasów w gabinecie nie próbowałam, najpierw lekarz zabraniał, później trochę się przestraszyłam wszelkich zabiegów lekarskich po tym linku wyżej, i też moja ulubiona kosmetyczka, nasza Olencja, nie przeprowadzała ich wcześniej. Teraz słyszę, że Ola już działa, więc najpewniej do końca roku się wybiorę ![]() Podciągajmy wątek, może ktoś się wypowie na temat tych kwasów w gabinecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
O Matko!Do końca życia będę chyba pamiętać Twój opis tego co się dzieje z porami przy wieczornych aktach autodestrukcji - najgorsze jest to, że dostrzegam w niektórych miejscach twarzy objaw o którym piszesz - baaardzo łatwo wychodzą mi te zaskórniki, wcale się nie muszę męczyć, tylko lekko gniotę i ich nie ma. To chyba oznacza, że moje pory w niektórych miejscach nie są juz tak spoiste i "gęste" jak powinny. Boże! Co robić?? Jedno jest pewne - Tobie jednej zawdzięczam swoje wyleczenie z masakrowania twarzy własnymi gołymi rękami! Nigdy wiecej!Zawsze kiedy przyjdzie mi na to niepohamowana ochota, będę recytować jak mantrę to co napisałaś! Dziękuję i całuję!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Neta
![]() ![]() ![]() Trzymam kciuki bardzo mocno, żeby Ci się udało jak najlepiej z cerą! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:24.