Prawo na UKSW - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-10, 12:22   #1
how_long
Raczkowanie

Prawo na UKSW

Jakie są szanse dostać się tam zdając :
polski, wos - rozsz.
język,mat -podst. ?

Pytanie szczególnie kieruję do obecnych studentów
I gdybyście mogli parę słów o UKSW , albo konkretnie wydziale prawa napisać byłoby super !
how_long jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 17:06   #2
zollla
Wtajemniczenie

Dot.: Prawo na UKSW

Moja przyjaciółka się dostała z 1 listy i miała takie wyniki:
Wos R - 59%
Pol R - 74%
Ang R - 75%

Z tego co mówiła przyjęli bardzo dużo osób za nią jeszcze (wiedzieli że połowa pójdzie na UW), wydaje mi się, że jak na prawo to baaardzo niskie progi

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Co do tego jak tam jest - ja nie wiem, ale przyjaciółka płacze po nocach że wyścig szczurów, ciągle sobie wiadomości na mailach kasują, nie przekazują informacji itp. ale to zależy od ludzi na których się trafi...

zollla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 17:24   #3
skazana_na_bluesa
.

z podstawa mozesz miec problem. duzo zalezy od przelicznika, od tego jak napiszesz mature i na jakim poziomie ogolnie w kraju zostanie napisana matura.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 17:42   #4
how_long
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
z podstawa mozesz miec problem. duzo zalezy od przelicznika, od tego jak napiszesz mature i na jakim poziomie ogolnie w kraju zostanie napisana matura.

no własnie, powinnam lepiej podejść do języka na rozszerzeniu, ale obawiam się i wolalabym podstawy...
Stary 2011-04-10, 17:43   #5
how_long
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
Moja przyjaciółka się dostała z 1 listy i miała takie wyniki:
Wos R - 59%
Pol R - 74%
Ang R - 75%

Z tego co mówiła przyjęli bardzo dużo osób za nią jeszcze (wiedzieli że połowa pójdzie na UW), wydaje mi się, że jak na prawo to baaardzo niskie progi

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Co do tego jak tam jest - ja nie wiem, ale przyjaciółka płacze po nocach że wyścig szczurów, ciągle sobie wiadomości na mailach kasują, nie przekazują informacji itp. ale to zależy od ludzi na których się trafi...

a nie wiesz jak jest na UW ? naprawdę tak cięzko się dostac? i z tego co wiem, tam 2 przedmioty dodatkowe są wymagane na rozszerzeniu,czyli z tymi moimi nie mam szans ?
Stary 2011-04-10, 17:45   #6
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez how_long Pokaż wiadomość
a nie wiesz jak jest na UW ? naprawdę tak cięzko się dostac? i z tego co wiem, tam 2 przedmioty dodatkowe są wymagane na rozszerzeniu,czyli z tymi moimi nie mam szans ?
nie mam pojęcia, ale na pewno jest trudniej się dostać

Stary 2011-04-10, 17:48   #7
how_long
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
nie mam pojęcia, ale na pewno jest trudniej się dostać
ok szczerze mówiąc ,wolałabym UW, lepsza perspektywa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-10, 20:39   #8
ladymln
Zadomowienie

na pewno bez rozszerzonej historii na dzienne nie masz szans, masz szanse na wieczorowe- czyli zajęcia normalnie z dziennymi z tą różnicą, że ty płacisz za studia.
a jeśli chodzi o UKSW to studiuję tu inny kierunek, ale też na wydziale prawa i administracji- zależy na jakich ludzi trafisz, dziekanat dobrze zorganizowany-wszystkie informacje na bieżąco są umieszczane na stronie wydziału- rzadko zdarza się, że pojedziesz na wykład a go nie będzie, wykładowcy różni, ale to jak wszędzie budynki super, lokalizacja UKSW na obrzeżach Wwy, więc dojazd długi chociaż teraz jest metro aż do Huty no i jak ktoś mieszka po tej stronie Wwy to szybko dojeżdża.
mam nadzieję, że pomogłam
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-10, 21:43   #9
how_long
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ladymln Pokaż wiadomość
na pewno bez rozszerzonej historii na dzienne nie masz szans, masz szanse na wieczorowe- czyli zajęcia normalnie z dziennymi z tą różnicą, że ty płacisz za studia.
a jeśli chodzi o UKSW to studiuję tu inny kierunek, ale też na wydziale prawa i administracji- zależy na jakich ludzi trafisz, dziekanat dobrze zorganizowany-wszystkie informacje na bieżąco są umieszczane na stronie wydziału- rzadko zdarza się, że pojedziesz na wykład a go nie będzie, wykładowcy różni, ale to jak wszędzie budynki super, lokalizacja UKSW na obrzeżach Wwy, więc dojazd długi chociaż teraz jest metro aż do Huty no i jak ktoś mieszka po tej stronie Wwy to szybko dojeżdża.
mam nadzieję, że pomogłam

co do tej historii , to mówisz o UW, tak? bo na UKSW dałabym radę z tymi przedmiotami ?
dzięki za odpowiedz
Stary 2011-04-17, 21:10   #10
ladymln
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez how_long Pokaż wiadomość
co do tej historii , to mówisz o UW, tak? bo na UKSW dałabym radę z tymi przedmiotami ?
dzięki za odpowiedz
tak, na UW bez rozszerzonej historii na dzienne się nie dostaniesz. a na UKSW masz szansę
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 09:28   #11
dodoxD
Raczkowanie

UKSW to świetna uczelnia! jest klimat! Na prawie mam koleżanke, miała BARDZO dobre wyniki z matury i siłą rzeczy dostała się za 1 rzutem.
Ja studiuję w innym kampusie, bo na Dewajtis. Jest klimat, aura, wspaniali, mili, życzliwi ludzie, nie ma chamstwa i każdy każdemu stara się pomagać. Polecam tą uczelnie, nie zamieniłabym jej na żadną inna!
dodoxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 08:45   #12
nieodzownie
Raczkowanie

podbijam temat
może ktoś jeszcze się wypowie
Stary 2011-06-08, 09:17   #13
Red Lipstick
Wtajemniczenie

Jak najbardziej polecam.
Stary 2012-01-29, 22:42   #14
Amargito
Raczkowanie

Cześć wszytskim studentom prawa UKSW. Mam do was pytanie: Wiecie może z jaka średnią udaje się przenieść na UKSW? Wiem że na UW jest coś koło 4,5 albo więcej jak jest u was? 4.0- 4.2 wystarczy? Czy jest możliwość realizacji dwóch lat w rok? Chodzi mi o możliwość zaliczania np 4-5 roku w ciągu dwóch semestrów? Gdzie najlepiej zasięgnąć takich informacji? Pewnie w dziekanacie... no cóż kiepskie mam doświadczenia z "Paniami z dziekanatu" więc wolałabym najpierw dowiedzieć się od Was. Uprzejmie proszę o odpowiedź.
Amargito jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-30, 16:30   #15
20160901857
Konto usunięte

Ja co prawda nie z UKSW, ale też rozważam przenosiny i z tego co wiem przyjmują od 4.0
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-31, 10:04   #16
oh Mandy
Zakorzenienie

http://wpia.uksw.edu.pl/node/74 tu jest wszystko napisane odnośnie przeniesienia.

Ja sama studiuję na WPiA UKSW i polecam
Stary 2012-02-06, 20:36   #17
mnkC
Przyczajenie

Witam,
Chciałabym dostać się na studia dzienne, prawnicze. Widziałam jakie są wymogi UW i cóż.. Historii rozszerzonej za czorta nie zdałabym na maturze.
Pomyślałam sobie - przecież to nie jedyna uczelnia w Warszawie, a UKSW też ma dobrą renomę. Jednak wiele osób nastraszyło mnie, że dostanie się na dzienne jest niezwykle trudne - podobno trzeba mieć z rozszerzonych przedmiotów co najmniej po 80%, by się dostać.
Trochę się wystraszyłam, bo co prawda nie mam problemów z nauką, ale kto wie, jak pójdzie matura..
A więc kieruję moje pytania do obecnie studiujących prawo na UKSW:
- jaki jest próg punktowy?
- jak jest na dziennych, czy jest bardzo ciężko? Które są lepsze: dzienne, czy zaoczne?
- jak z wykładowcami?
A najlepiej, jeżeli ktoś studiuje obecnie prawo na UKSW, chętnie bym się z nim skontaktowała.
I jeszcze jedna kwestia: jak z tą religią? Jest brana pod uwagę?

Edytowane przez mnkC
Czas edycji: 2012-02-06 o 20:38
mnkC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 21:11   #18
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mnkC Pokaż wiadomość
Witam,
Chciałabym dostać się na studia dzienne, prawnicze. Widziałam jakie są wymogi UW i cóż.. Historii rozszerzonej za czorta nie zdałabym na maturze.
Pomyślałam sobie - przecież to nie jedyna uczelnia w Warszawie, a UKSW też ma dobrą renomę. Jednak wiele osób nastraszyło mnie, że dostanie się na dzienne jest niezwykle trudne - podobno trzeba mieć z rozszerzonych przedmiotów co najmniej po 80%, by się dostać.
Trochę się wystraszyłam, bo co prawda nie mam problemów z nauką, ale kto wie, jak pójdzie matura..
- jak jest na dziennych, czy jest bardzo ciężko? Które są lepsze: dzienne, czy zaoczne?
- jak z wykładowcami?
A najlepiej, jeżeli ktoś studiuje obecnie prawo na UKSW, chętnie bym się z nim skontaktowała.
nieprawda
moja przyjaciółka dostała się z 1 tury (rok 2009)a jej wyniki:
polski R 72%
WOS R 64%
ang R 75 %

a może przemyślisz jednak tą historię? z tego co mi wiadomo cały 1 rok prawa to historia (może ktoś mnie poprawi) i na pewno byłby Ci łatwiej..... nawet jako taki dodatek ...

Stary 2012-02-06, 21:13   #19
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mnkC Pokaż wiadomość
Witam,
- jak z wykładowcami?
Studiuję na wydziale prawa UKSW.

- próg jest różny, w zależności od tego jak poszła matura. Rok temu ze swoimi wynikami na prawo bym się dostało, w tym roku mi się nie udało i studiuję administrację Fakt jest taki,że sporo osób, które dostają się na UKSW równocześnie dostają się też na UW i wówczas miejsca się zwalniają..
- jest sporo zajęć, w sesji jest dużo egzaminów, trzeba się uczyć. Z niektórymi przedmiotami takimi jak historia czy prawo rzymskie (ustne egzaminy) w I semestrze trzeba się pomęczyć
- wykładowcy są różni, jedni są pasjonatami, na inne wykłady się nie chodzi
- religia? widzę, że nadal krąży opinia, że uksw jest nakierunkowane odpowiednio nie, religia nie jest brana pod uwagę, jest to jak najbardziej świecka uczelnia, zresztą wystarczy popatrzeć na plan zajęć na stronie wydziału - nikt na prawie nie ma zajęć z księdzem (ja na adm. miałam z księdzem socjologię,ale wspominam to dobrze spokojnie, nie było modlitw na zajęciach)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-18, 11:31   #20
denko1
Przyczajenie

Czy orientuje się ktoś może jakie były w tym roku progi? Ile mieliście punktów? Czy wynik 60pkt byłby wystarczający do dostania się?
denko1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 23:26   #21
baartek95
Przyczajenie

Witam, w tym roku będę starał się zdawać na prawo na UKSW. Czy może ktoś z obecnie tam studiujących osob opowiedzieć coś na temat tego kierunku i uczelni ogólnie. Na maturze w rozszerzeniu zdaje polski angielski oraz historię.
baartek95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-14, 11:06   #22
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baartek95 Pokaż wiadomość
Witam, w tym roku będę starał się zdawać na prawo na UKSW. Czy może ktoś z obecnie tam studiujących osob opowiedzieć coś na temat tego kierunku i uczelni ogólnie. Na maturze w rozszerzeniu zdaje polski angielski oraz historię.
na temat kierunku? chyba powinieneś wiedzieć, na jaki kierunek chcesz iść, co mamy o tym mówić
Stary 2014-05-16, 20:41   #23
xLotta
Raczkowanie

A skąd licealista ma mieć wyobrażenie o studiowaniu prawa?

Ja właśnie kończę II semestr, powoli zbliżają się egzaminy. Atmosfera studiowania bardzo przyjzana - zwłaszcza odczują to osoby, które były przytłoczone wszechobecnym "lansiarstwem" i chamstwem w liceach. Wykłacowcy i ćwiczeniowcy są życzliwi, wielu z nich to ludzie z pasją i bardzo przykładają się do swojej pracy. Grunt to żeby uczyć się systematycznie, bo na ostatnią chwilę kumuluje się ogromna ilość materiału. Co semestr mamy po 5 czy 6 egzaminów. Jeśli ktoś się solidnie uczy, nie będzie miał problemów ze studiowianiem prawa na UKSW. Jeśli ktoś, kolokwialnie mówiąc, sobie bimba - to może być nieciekawie.
xLotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 22:29   #24
baartek95
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
na temat kierunku? chyba powinieneś wiedzieć, na jaki kierunek chcesz iść, co mamy o tym mówić
Trochę źle sprecyzowałem to pytanie, chodzilo mi o prawo na UKSW konkretnie
Jestem już po maturach i obawiam ze się nie dostane bo ledwo, jeśli w ogole zmieszczę się w ubiegłoroczny próg

Polski R ~75%
Ang P 100% (wypracowania raczej poszly mi dobrze )Ang R ~65%
Historia R~50-65%
baartek95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-16, 23:55   #25
liza9449
Przyczajenie

Cześć moje wyniki matur
Polski R 75%
Wos R 67 %
Ang P 87 %

Czy mam szansę dostać się na prawo na UKSW?

Pozdrawiam
liza9449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-17, 14:44   #26
Fairytalee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez liza9449 Pokaż wiadomość
Cześć moje wyniki matur
Polski R 75%
Wos R 67 %
Ang P 87 %

Czy mam szansę dostać się na prawo na UKSW?

Pozdrawiam
może nie w pierwszej turze, ale tak- masz szanse przelicz sobie ile masz punktów wg ich zasad rekrutacji i porównaj progi
Fairytalee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości