|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bialko w moczu-help:(
Hej dziewczyny zaczelam wlasnie 25 tydzien ciazy i 2 dni temu bylam u midwife na wizycie i dalam mocz do analizy.Moja midwife przylozyla jakis paseczek z odczynami do moczu i mowila ze chyba sa proteiny w moczu ale mam poczekac na wyniki 5 dni i jesli w tych 5 dniach sie nie odezwa to znaczy ze wszystko ok.Dzis zaczelam czytac na temat bialka w moczu i naprawde sie zdenerwowalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Dot.: Bialko w moczu-help:(
Moja córka miała problemy z ukł. moczowym - zakupiłam więc sobie takie paseczki do domowych testów w aptece - i za każdym razem wychodziło jej białko
![]() Więc za każdym razem leciałam do przychodni powtórzyć test i nigdy się nie potwierdzało ![]() Moja rada: bądż dobrej myśli,trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziekuje
![]() ![]() Edytowane przez ewcia23 Czas edycji: 2011-05-29 o 21:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Musisz być pod kontrolą lekarza, bo jeżeli masz dodatkowo nadciśnienie lub obrzęki, to grozi Ci zatrucie ciążowe, skutkiem może być wczesny poród, odklejenie łożyska, a nawet gorzej... Lepiej, żeby zbadal Cię lekarz. Ja dwa razy leżałam z tego powodu w szpitalu. A teraz leże plackiem w domu i czekam na akcję, bo wczoraj mialam termin porodu i nic, heh.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do problemow z ukl moczowym to mnie dopadly problemy z pecherzem w ciazy kilka razy. Nie bylam z tym u lekarza ale jak tylko czulam parcie na pecherz takie jak przy zapaleniu pecherza to odrazu lecialam do sklepu po sok z zurawin (kupisz go w kazdym markecie, np w Tesco i jest bardzo tani, no i o wiele latwiej kupic go tutaj niz w PL wiec nie bedziesz musiala prosic mamy o paczke jak cos). Pilam litr dziennie albo wiecej, dolegliwosci ustepowaly po jednym, gora dwoch dniach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ewcia23, nie szukaj diagnozy na forum, ale u lekarza. Białko w moczu u ciężarnej może wskazywać na zatrucie ciążowe, które może okazać się szkodliwe dla dziecka. Ja z tego powodu urodziłam dziecko hipotroficzne (z niską masą urodzeniową- 2300g, mimo iż urodziło się w wyznaczonym terminie, wagę miało wcześniaka), z zapaleniem płuc, spojówek... , 3 tyg spędziliśmy w szpitalu. Jak słyszę odp. w stylu: pij sok z żurawiny to ci pomoże, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Jak lubisz sok żurawinowy to sobie go pij, ale przede wszystkim idź z wynikami do lekarza. On postawi diagnozę i zleci ewentualne leczenie. W moim przypadku było to położenie w szpitalu, leki podawane w kroplówce (i nie była to żurawina). Oczywiście nie twierdzę, że masz zatrucie ciążowe, nie jestem przecież lekarzem, ale piszę ten post jako przeciwwagę do głupot, które napisała martynka89.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
To prawda ze tutaj jest troche inaczej niz w Polsce,mam nadzieje ze sie nie skontaktuja ze mna do konca tygodnia....a cisnienie mialam tez mierzone i mam dobre wiec troche mnie to uspakaja,nogi mi tez nie puchna....ale wiadomo ze sama probuje sie pozytywnie nakrecic
![]() ![]() Edytowane przez ewcia23 Czas edycji: 2011-05-30 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Trzeba rozróznić dwie kwestie, żurawina pomoże na zapalenie pęcherza, to prawda, ale na białko w moczu nie... a o tym problemie pisala ewcia23. Prawdopodobnie wizyta u lekarza bedzie niezbędna i powtórzenie badania moczu. Nadciśnienie i obrzęki mialam dopiero pod koniec ciąży, nawet nie zauwazylam kiedy pojawilo się dodatkowo nadciśnienie, czyli trzeba byc czujnym, wkońcu chodzi o życie dziecka!
Białko w moczu może wskazywac na chorobę np. nerek (mi robiono USG nerek podczas pobytu w szpitalu), podobno znikoma ilość białka jeszcze nie świadczy o chorobie, ale to stwierdzi tylko lekarz. Edytowane przez pinaplesss Czas edycji: 2011-05-30 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Martynka89- napisałaś, że nie miałaś gestozy. Ja miałam, mimo braku nadciśnienia, dlatego nadal nie rozumiem dlaczego wypowiadasz się w temacie, o którym nie masz pojęcia. Objawami u mnie był białkomocz oraz obrzęki (obrzęki pojawiły się później niż białko w moczu). Wypowiadam się jedynie na tematy, które znam z autopsji, w dodatku niczego nie wyrokując. Tak jak pisałam wcześniej, nie twierdzę, że ewcia23 ma gestozę, taką diagnozę może postawić tylko lekarz. Zaniepokojona autorka wątku spytała o białko w moczu (zaznaczyła jednocześnie, że nie boli jej przy oddawaniu moczu, o innych objawach nie pisała) i w tym temacie się wypowiedziałam. Ty natomiast napisałaś rady związane z zapaleniem/infekcją pęcherza (zresztą całkiem słuszne, ale nie na temat). Jakoś inne osoby na forum również nie zbagatelizowały inf. o białku w moczu i niektóre połączyły to z gestozą. Nie mam zamiaru dalej ciągnąć tej dyskusji, bo nic już nie wnosi w temacie. Ewcia23- życzę, by do końca tygodnia nikt nie zadzwonił ws. tych wyników, a jeżeli nadal będziesz się tym niepokoić, zamiast pytać na forum, może lepiej jednak pójść do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I lepiej nie czytac na forach o zatruciu ciazowym tylko czekac na informacje od lekarza. Sama sie kiedys naczytalam i siedzialam jak na szpilkach do nastepnej wizyty bo cisnienie mialam troche wyzsze niz zwykle (ale miescilo sie w normie). Znam tez przypadek, ze dziewczyne w 10 tyg ciazy ktos nastraszyl, ze ma zatrucie ciazowe bo zaczela wymiotowac i cisnienie jej troche podskoczylo i przerazona pojechala na pogotowie. Okazalo sie, ze wymioty byly normalnym objawem ciazy a cisnienie podskoczylo jej z nerwow wlasnie od straszenia zatruciem ciazowym bo jak jej powiedzieli na pogotowiu, ze wszystko z nia OK to sie unormowalo. Lalka27 nie mialam, przeczytalam sobie watek, autorka wspomniala, ze chcialaby pic sok z zurawin i tylko dlatego sie tu wypowiedzialam, napisalam jej, ze leczy infekcje pecherza i ze kupic go moze w UK bez problemu bo martwila sie, ze tutaj moze miec problemy z zakupem tego soku i do tego sie odnioslam. Do tego chcialam dziewczyne uspokoic wiec jej napisalam, ze jezeli cos bedzie nie tak to napewno sie z nia szybko skontaktuja. Ale nigdzie nie napisalam, ze zurawina pomoze jej na bialko w moczu wiec nie wiem na co ci sie "noz w kieszeni otwiera".
http://www.suwaczki.com/tickers/dxomtv73c3divcga.png https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3pc0z5zbajn3t.png Edytowane przez martynka89 Czas edycji: 2011-05-30 o 16:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
nie zawsze jak jest białko to trzeba leżeć w szpitalu, to po pierwsze.
po drugie, żurawina jest dobra na układ moczowy ale wspomagająco, na pewno nie wyleczy problemów z pęcherzem typu zapalenie, a już na pewno nie usunie białka z moczu. (ale w razie czego i tak w Anglii łatwiej dostać niż w PL) aczkolwiek ja bym kupiła taki 100 procent w aptece, a nie taki w kartonie z Tesco czy innego sklepu. a po trzecie, nie lepiej zrobić normalne badanie moczu czyli nasikać do kubeczka i oddać do analizy? ja bym z tymi paskami była ostrożna... przede wszystkim nie stresuj się i zobacz co powie lekarz. Nie czytaj głupot na internecie, bo każdy przypadek jest inny. Ja miałam nie raz białko w moczu w ciąży i nic się nie działo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mi też wyszło białko w moczu podczas ciąży, po kilku dniach powtórzyłam badanie i już było ok - gin stwierdził, że mogło się tak zdarzyć z kilku powodów:
- zanieczyszczony pojemnik - niedokładne umycie się przed oddaniem próbki moczu złapanie moczu zbyt wcześnie lub zbyt późno (mocz powinien być ze środkowego strumienia) Zanim zaczniesz czytasz na necie i się dodatkowo stresować najpierw powtórz badanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dzieki za rady-wiadomo ze pozostaje mi czekac na wyniki,nic nie przyspiesze.Mam nadzieje ze bedzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
jak nasikasz do jakiegos pojemnika, słoika i zobaczysz ze ta cala piana sie nie zmniejsza po odstawieniu go na jakiś czas (czyli mocz jest spieniony nie przez silny strumien sikania) to znaczy ze jest duzo w nim białka, bo właśnie to białko powoduje pienienie się moczu
ja tak miałam, musisz być czujna, jesli pokażą ci sie nagle obrzeki czy wysokie ciśnienie to skontaktuj sie z lekarzem u mnie to niestety doprowadziło do wczesnego porodu (29 tydz)
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
niewielkie ilosci bialka w moczu zdarzaja sie u wielu ciezarowek
![]() ja mialam w pierwszej ciazy, potem jakos samo zniknelo ![]() ![]() oczywiscie tak jak pisza dziewczyny bialko+ obrzeki + wysokie cisnienie to juz duze ryzyko gestozy - ale poki co nie panikuj... jakby sie cos dzialo to na pewno beda sie z toba kontaktowac w ekspresowym tempie. ja rodzilam w irlandii i zawsze narzekalam na kiepska opieke ale na przykladzie 2 kolezanek mialam tez okazje przekonania sie ze jesli tylko dzieje sie cos zlego to reakcja jest natychmiastowa, oddzaniaja ze szpitala itd. pisze o tym bo wiem ze ten system w UK dziala bardzo podobnie a jedna z kolezanek miala wlasnie gestoze i natychmiast trafila do szpitala. ale widac nie jest u ciebie az tak zle- moze ciesnienie bylo ok, w przeciwnym razie na pewno nie kazaliby ci czekac 5 dni.... to akurat absurd, mysle ze w sytuacji zagrozenia wynik jest prawie ze od reki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2011-06-02 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
glamourous co do wynikow to w przypadku zagrozenia faktycznie robione sa od reki. Normalnie jezeli cos wychodzi nie tak np w badaniu krwi to informuja po kilku dniach jak juz jest wynik a ostatnio jako, ze mam problemy z krwia, pobrali mi krew i lekarka powiedziala, ze sprawa pilna bo niedlugo rodze i jak by cos wyszlo nie tak to jeszcze tego samego dnia do mnie zadzwoni.
Wiec akurat z tym nie ma problemow i jak podejrzewaja cos powaznego to wyniki robia bardzo szybko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Oj naczytalam sie troche o tym bialku w moczu i rzeczywiscie jak dojdzie do tego wysokie cisnienie+obrzeki to jest wtedy bardzo niebezpieczne.Jestem juz dobrej nadziei ze jutro nie zadzwonia a to bedzie znaczylo ze wszystko jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ale dziewczyny tu straszycie. Ja jestem w 19. tygodniu ciąży, w 8. tygodniu robili mi badanie moczu-białko, potem następne badanie w 12 tygodniu-znowu białko. Moja lekarka przepisała mi furaginum + witamina C, pić 10 dni. W 16. tygodniu znowu zdałam mocz-zero białka, zero bakterii. da się to szybko wyleczyć. Jak powiedziała moja lekarka (bardzo kompetentna babka)-w ciąży to trzeba leczyć, nie jest to jakaś tragedia, najważniejsze, żeby przy porodzie były dobre wyniki. A jak zaczniesz leczyć, to będą
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Hurrrrrra
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Kevadra nie ze straszymy- ale inna rzecz bialko w moczu z powodu infekcji drog moczowych- sama to mialam i sie wielce nie przejelam, a inna rzecz z powodu zatrucia ciazowego- to jest naprawde powazna sprawa. moja koleznaka z gestoza wyladowala w szpitalu, stracila przytomnosc gdzies w lazience a jak ja odzyskala to bylo juz po cesarskim cieciu. w 32tc chyba. na dodatek tak niefortunnieupadla ze zlamala kosc ramieniowa, poskladali jej jakos nie za bardzo na tej ginekologii i zle sie zroslo, musiala miec potem operacje i wstawiane jakies sruby- i to znow tak nieszczesliwie ze kilka dni po operacji wypisali jej synka wczesniaczka do domu i byla zmalenstwem sama za to z obolala unieruchomiona reka
a infekcje ukladu moczowego to tez nic milego a nieleczone moga podobno prowadzic do przedwczesnego porodu w przypadku zakazen bakteryjnych. dlatego na to bialko warto uwazac jednak ![]() Ewcia super ze wszystko jest w porzadku ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:33.