|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
jak sie szybko uczyć ??
może Wy drogie wizażanki macie jakieś skuteczne sposoby na szybsze przyswajanie wiedzy chodzi mi konkretnie o nauke słówek ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: jak sie szybko uczyć ??
Ja zawsze rowieszałam po całym domu karteczki ze słówkami, których nie mogłam się nauczyć
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej wpisać słówka(można tematycznie lub wg innego klucza)do zeszytu lub na kartkę(tylko z odstępem,nie linijka pod linijką),patrzyć,czytać w wolnej chwili,powtarzać w myśli,większość ludzi to wzrokowcy,w tym ja, i dzięki temu w myślach"widziałam"dane słowo,kiedy się tak 'napatrzyłam'.Ta medota przyniosła mi najepsze rezultaty
![]() A trudniejsze słowa najlepiej zakreślić kolorowym pisakiem.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
wszystkie słówka zawsze dzielę tematycznie, lubię też zaznaczać te trudniejsze kolorowym zakreślaczem, często je powtarzam no i chyba to wszystko...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
zrob sobie male kartoniki, po jednej stronie napsiz slowo po polsku, po drugiej w drugim ejzyku
nastepnie odkladaj te ktore juz umiesz, a te ktorych ejszcze nie powtarzaj na okolo i tak w kolko ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
dziękuje za rady napewno się przydadzą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
mnie najlepiej sie uczy slowek jak mam wzystkie wypisane na jednej kartce - niekoniecznie tematycznie. Zwykle ucze sie na zasadzie skojarzen, nie umiem Ci tego wytlumaczyc, poprostu kojarze sobie to slowko z jakims innym angielskim czy polskim - czasem jest to bardzo luzne skojarzenie, ale dla mnie metoda skuteczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jestem wzrokowcem. Widze co gdzie stalo, pisalo, lezalo. No i jak wyzej kolezanka kojarze. Czasem tez podkreslam, ale zadko, bo pozniej wychodzi na to, ze wiem te trudne, ktorych nie umialam, a zapominam te proste, ktore wiedzialm wczesniej i cakowicie byly proste
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej sobie rozpisywac takie słówka,dla mnie ważny był kolor długopisu jakim je pisałam-tylko niebieski i zielony reszta działała na mnie anty...,do tego jadłam orzechy, lub czekolade a gdy siadałam w nocy to piłam małymi łykami czarna zwykła kawe.
Najlepsze jest to ze jestem wzrokowcem i jak miałam kolokwia pamietałam dokładnie zeszyt kartka po kartce ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Hmm... kiedys, zanim mialam sie zapisac na kurs szybkiego uczenia sie (czy jakos tak), pan ktory u mnie byl - nauczyl mnie parunastu słowek po włosku (w ciagu parunastu minut) na zasadzie skojarzen. I ja tak wlasnie sie ucze.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A wiecie, ze podobno zucie gumy pomaga w uczeniu sie? Nie pamietam dokladnie o co w tym chodzilo, ale ponoc to udowodnione jest, a czy skuteczne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. siadałam wypoczeta z wypisanymi na kolorowo slówkami i ich tłumaczeniami i uczylam sie na głos zamknięta w pokoju i w absolutnej ciszy, czasem ewentualnie jaka muzyka lub tv, no i obowiązkowo chrupiące orzeszki ziemne w polewie z miodu i cukru - jakos szybko mi wchodzilo. 2. Dawałam "trudnijesze" slowka komukolwiek z domowników kto nie znal jezyka obcega aby mnie pytal. na wyrywki i do skutku. Czesto dawali trafne skojarzenia. ![]() Ja słowek uczylam sie bardziej na podstawie skojarzeń ze smakiem, zapachem albo innymi slowami. kiedys w 3 godziny opanowałam prawie 600 słowek ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Przy żuciu gumy, można czytać "rytmicznie"
![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
macie jakis link do sciągniecia Photoshop'a. ? bo nie moge znalezc ; (((((
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.