![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Jak to jest u Was z tym dowodzikiem?:D
Witam Was
![]() Mam nadzieję, że takiego wątku nie było jeśli był nie bijcie heh . Szukałam ale nie mogłam znaleźć . Albo źle coś szukam w końcu bez okularów siedzę teraz ![]() Jak Wy macie? Chodzi mi dokładnie o ten moment..wchodzicie do sklepu , chcecie kupić sobie piwko obojętnie na imprezę bądź tak na rozluźnienie na nerwy itp itd same wiecie o co chodzi ... i KLAPS pytają się o dowodzik czy niet? Ja ostatnio miałam taką sytuację ... wczoraj dokładnie , dziewczyna była młoda i ja jestem przyzwyczajona do tego więc zawsze dowód mam ze sobą i trzymam w ręku jakoś tak nie wiem heh . Bo później nie chce mi się szperać w torebce ona na to "o widzę dowodzik przyszykowany" -"no pewnie, jak zawsze" -"akurat Ciebie bym się nie zapytała bo widać, że masz te 18 lat" -"no tak..ale niektórzy dają mi 16 więc wiesz.." ona zapytała się na ile wygląda powiedziałam 18 ( choćby dlatego , że inaczej nie pracowałaby w całodobowym ![]() ![]() ![]() Aczkolwiek znam inne przypadki ... nie chcą sprzedać bo kłócą się, że nie ma wcale 18stu lat i nie sprzeda mimo tego , że dowód ma przed sobą ... albo dowodu się zapomniało albo jeszcze się nie wyrobiło i ma się legitkę no to pamiętam raz mój kumpel właśnie tak miał na festynie u nas to babka 5 minut sprawdzała i pytała się kumpeli czy 05 to maj ![]() ![]() ![]() ![]() Czasami są wesołe sytuacje a niektóre to po prostu dobijają ... A wy jak macie? ![]() Ja zwróciłam też uwagę, że w Stanach nawet staruszka zapytają się czy ma ID a u nas jest różnie.. 18stce nie sprzedadzą a 16stce tak bo wygląd ... Może głupi temat ale jakoś mi się nasunęła taka myśl po wczorajszym ![]() Reasumując ... dają Wam te 18ście lat? Pytają o dowód? Kłócą się , że nie macie? I takie tam ![]() P.S zauważyłam jak dowodu się nie ma to się pytają a jak już jest to jakoś rzadko ![]() Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak to jest u Was z tym dowodzikiem?:D
Praktycznie zawsze bez wzgledu na miasto, miejsce chca ode mnie dowod. Juz sie przyzwyczailam, ale denerwujace to jest mimo wszystko, gdy mam 22 lata a oni do mnie o dowod, ale coz zycie. Najgorzej jest gdy nie wezme dowodu
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dowód mam od marca i tylko raz sie zdarzyło, że nie zostałam o niego poproszona(Dni mojego miasta, pijane 13 latki i pełno policji jednym słowem jakaś paranoja. Wystarczy przecież że interes sie kreci
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jak nie mialam, to pytali, teraz jakos nie, ale pewnie dlatego, ze zmienilam sie z wygladu i wygladam doroslej
![]() lubie, jak mnie pytaja, a ja wyciagam - mam jakas tak satysfakcje ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
no właśnie.. w sumie zależy od osoby... mi jedni dadzą 16naście inni 20 bo z tym też się spotykałam mówię czasami są śmieszne sytuacje a czasami to mam ochotę kogoś zabić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio kupowałam z koleżanką dwa piwa w hipermarkecie (jakoś w lutym to było) to pani w kasie zapytała o dowód. Starszy pan za nami mało nie wybuchnał śmiechem
![]() Moja koleżanka miała taką sytuację, że brała piwo w biedronce. Nie miała dowodu, bo był w trakcie "wyrabiania". Pani oczywiście nie chciała sprzedać na "legitymację". Więc jakiś pan za kumpelą powiedzial "Dobra, wezmę na siebie to piwo!" I jemu sprzedała. Koleś zapłacił, kumpela oddała kasę i jej oddał...
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Ja miałam ostatnio taką sytuacje, aż się zdenerwowałam.
Pojechałam z kuzynką do sklepu, do wioski, która jest położona blisko miejscowości zamieszkania mojej babci. Chciałyśmy kupić piwo, ba nawet nie sobie tylko mojemu tacie i wujkowi, ja od dwóch lat pełnoletnia, moja kuzynka ma 16 lat. Więc wchodzę do sklepu , przede mną stała dziewczyna w wieku mojej kuzynki ( wiem bo dziewczyna chodziła do klasy z moją kuzynką) i owa dziewczyna kupowała piwo i to na dodatek "na miejscu"( ![]() ![]() ![]() ![]() Normalnie sie zdenerwowałam, już miałam pytac tą kobiete dlaczego mnie pyta o dowód a dziecku piwo sprzedaje, ale sie powstrzymałam bo w koncu piwo mi sprzedała, a nie musiała. Zgadzam sie z twierdzeniem że zawsze pytają o dowód gdy nie mamy go przy sobie ![]()
![]() |
#8 |
Przyjaciółka KWC
|
Mnie praktycznie zawsze proszą o dowód, nawet, kiedy kupuję papierosy w kiosku. Co prawda nikt się, ze mną nigdy nie kłócił o mój wiek mając przed sobą dokument, ale zdarzyło mi się olbrzymie zdziwienie osoby sprzedającej, że jednak nie mam 15-stu lat, tylko 20. Mam też wrażenie, że kiedy niektórzy sprzedawcy proszą mnie o dowód słyszę w ich głosie pęlną satysfakcji pewność, że dowodu nie mam. A mam.
![]() Edit: Miałam też kiedyś sytuację, że wyszłam po papierosy do sklepu na osiedlu i nie wzięłam ze sobą dowodu. Pani w sklepie oczywiście kategorycznie odmówiła sprzedaży. Dobrze, że jakiś facet za mną się ulitował i kupił mi te papierosy, bo wcale nie miałam ochoty wracać po dowód do domu. Jedyne co mnie drażni, to moment, kiedy wchodzę ze znajomymi do klubu. Wchodzą wszyscy bez problemu, a ja zawsze usłyszę "od pani poproszę jakiś dokument". ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
mam 23 lata i o dowod zaczeli sie pytac, nie gdy mialam te nascie lat, ale jakos tak od 2-3 lat... czasem mnie to smieszy a czasem denerwuje, ale rozumiem, to ich obowiazek, sama takze bym sie o niego pytala gdybym sprzedawala np alkohol
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
La Moderatoiure
|
Rzadko, ale czasem mi się zdarza że proszą mnie o dowód przy kupowaniu alkoholu
![]() ![]() ![]() A raz kupowałam wódkę Sobieskiego dla wujka na imprezę imieninową i nie wzięłam dowodu ze sobą, i mi nie chcieli sprzedać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
No w sumie fakt to jest ich praca no i obowiązek ... ale to jest oczywiste
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja kończę niedługo 22lata i dalej mnie pytają
![]() ![]() Czasem są śmieszne sytuacje, bo moj TŻ o 6lat starszy wygląda w opinii większości co najmniej na 30 i często na niego dziwnie patrzą, jak wchodzimy razem do knajpy i zamawiamy alkohol ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jakoś nigdy mnie nie prosili o dowód, nawet jak miałam 16 lat... Może wyglądam na starą? ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mnie bardzo rzadko proszą o dowód, a jeśli już to tylko wtedy, kiedy jestem w towarzystwie młodszych koleżanek, albo takich w moim wieku, wyglądających na 16 lat.
A alkohol rzadko kupuję "samodzielnie", więc właściwie nie miałam okazji sprawdzić w tej sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio wyskoczyłam do sklepu po piwo. Włożyłam do koszyka, poszłam do kasy.
Pani: a dowodzik jest? ja: hę? Nie mam ze sobą pani: niestety, za młodo wyglądasz złotko. ja: hę??!! Dodam, że mam 24 lata. Nawiasem mówiąc kiedy ostatnio robiłam tam zakupy jakiś dryblasty nastolatek kupował piwo i jakoś jego o dowód nie pytała. Dlatego, że dryblasty? I może zrobić awanturę? A mała dziewczynka - jak ja się nie spiera? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
to było z rok temu ja jestem z czerwca i na początku sierpnia miałam juz dowód moja kumpela jest z października - chciała kupic papierosy , w takim zwykły osiedlowym sklepie pani sprzedawczyni się spytała czy ma 18 , więc ja machnełam dowodem i było załatwione . A ogólnie to alkohol czy papierosy to praktycznie wogóle nie kupuję więc takie sytuacje nie przydarzaja się często .
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Takie sytuacje zdarzają się dosyć często i już nawet przestały mnie dziwić.
![]() Natomiast, do tej pory chce mi się śmiać, gdy przypomninam sobie, że w pewnym sklepie (może tylko dodam, że jest to sklep w jednej z bieszczadzkich wiosek) nie sprzedają zapałek i zapalniczek osobom, które nie mają dowodu. Autentycznie. ![]() Nie pytajcie dlaczego, bo nie mam zielonego pojęcia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
mnie nie pytają
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
odemnie zawsze chca dowód kiedy chce kupić cos mocniejszego- mówia ze wyglądam na 16 lat(chociaż mam 21).
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Heh u mnie to różnie bywa
![]() ![]() ![]() ![]() więc to naprawde zależy od sklepu i sprzedawczyń ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
jak jeszcze bylam niepelnoletnia to nigdy sie nie pytali o dowod, a odkad ten dowod mam pytaja sie bardzo czesto
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mam 24 lata i do dziś czesto proszą o dowód - czy to przy wejściu na impreze czy też kupując piwo. Rok temu kupowałam mamie pepierosyw kiosku i pan zapytał ile lat mam że kupuję.
![]() Czasem pytają nie o dowód a o rok urodzenia: pytając o wiek łatwiej jest powiedzieć że np. 19 a trudniej już szybko podać rok urodzenia (chyba ze ktoś wcześneij poobliczał sobie ![]()
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
w sklepach juz raczej nie pytaja o dowod, jednak w lokalach to co innego ... kiedys bylam z kumplem na piwie, on poszedl i kupil, a po kilku minutach barman przybiegl do naszego stolika zobaczyc czy ja na pewno jestem pelnoletnia bo nie wygladam
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
heh, przez jakieś 2 lata, od kiedy dostałam dowód, także dość często się mnie o niego pytali w sklepie lub lokalu. A teraz już nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
To co ja mam powiedzieć? W zeszłe lato dwa razy proszono mnie o dowód przy kupowaniu papierosów, a mialam wtedy skończone... 28 lat!
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ode mnie może ze dwa razy chcieli dowód
![]() ![]() Co do Stanów Zjednoczonych, to wiadomo, że tam alkohol legalnie można spożywać, jak się skończy 21 lat. Kolega mojego brata był w USA, gdy miał 19 lat. W alkoholowym zapytali się go o wiek, to powiedział, że on jest z Polski, a w Polsce może pić od 18 roku życia i sprzedali mu ![]() Kiedyś mój ojciec testował sprzedawczynię w sklepie ![]() ![]() Zdarzyło się mi też, że zostałam poproszona o kupno kilku piw dla grupki niepełnoletnich chłopaków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Calkiem niedawno po obornie pracy licencjackiej wybralam sie z kolezanka do puby zeby to oblac
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.