![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 378
|
Ulubiona ksi±¿ka,ulubiony film
mo¿e i ten ±tek by³,a mo¿e i nie.Zaczynaja sie jesienne ch³ldu,przed nami caaaa³a zima
![]() Ja,z ksi±¿ek,polecam wszystko paulo Coelho.¦wietny pisarz.A fil..hmm..ze starszych"szeregowiec Ryan"(wy³am jak bóbr),"zielona Mila"(uuu tez wy³am),"Requiem for a dream"(film z przes³aniem,goraco polecam)"Efekt Motyla"(suuuper) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Ulubiona ksi±¿ka,ulubiony film
przepraszam za literówki.musze wolniej pisac,bo jak widac,nie¼le mylê,i po³ykam litery.Sorki=].pozdrówki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 621
|
ja ksiazki polecam wszystkie , doslownie wszystkie Joanny Chmielewskiej
![]()
![]() |
#4 |
Mrs Mrau
Wiadomo¶ci: 10 218
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 639
|
Mam troche takich ksi±¿ek które przeczytalam w pare dni, nie s± to mo¿e zbyt ambitne i znane pozycje.Dla mnie wa¿ne, ¿e dobrze siê czyta,nie lubie siê przyt³aczaæ "ciê¿kimi" powie¶ciami zw³aszcza w jesienne i zimowe dni
![]() ![]() pozdrawiam Aga ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 127
|
Uwielbiam czytaæ!!!
Z autorów takich "l¿ejszych" czytade³ (l¿ejszych w znaczeniu relaksuj±cych, wci±gaj±cych, intryguj±cych albo humorystycznych, w ka¿dym razie nie s± to klasycy) polecam: Chmielewsk±, Grishama, Robina Cooka, P.D. Jamesa. Chmieleweka to wiadomo, Grisham te¿, Cook - thrillery medyczne, P. D. James - krymina³y z "klimatem" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
do edytki[totek]:czyta³as "toksyne" robina cooka?dosyc malo znany pisarz w Polsce,ale ta ksiazka naprawde fajna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
co do ksi±¿ek to z ca³ego serca polecam "spotkajmy siê pod drzewem Ombu" oraz "Miedziany je¿dziec" ksi±zki te po prostu s± boskie a i ³ezkê te¿ wycisn± i to nie jedn± .Autorów nie pamiêtam bo nie mam do tego g³owy ale te ksi±zki dostaniecie tylko w w "swiat ksi±zki" super te¿ jest "sonata o niezapominajce"te¿ ze SK.
a mo¿e kto¶ ju¿ je czyta³?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 946
|
Ja polecam sagê rodu Courtney Wilbura Smitha. Po³udniowa Afryka, Francja. Jest mi³o¶æ, cierpienie, przygoda w tle historycznych wydarzeñ.
Filmów nie bê dê polecaæ, bo z nimi u mnie ciê¿ko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 589
|
A ja polecam:
1) je¶li lubisz ksi±¿ki magiczne, "klimatyczne" - wszystkie powie¶ci i opowiadania G.G. Marqueza, przede wszystkim "Sto lat samotno¶ci", jest w pierwszej pi±tce moich najwspanialszych ksi±¿ek ¶wiata ![]() 2) je¶li poci±ga Ciê czarny, przewrotny humor i du¿a dawka surrealizmu - Roland Topor (polecam "Cztery ró¿e dla Lucienne" i "Najpiêkniejsza para piersi na ¶wiecie"); do tego worka wrzuci³abym te¿ Vonneguta, wszystko; 3) zabawne, inteligente, zaskakuj±ce powie¶ci Davida Lodge'a, których akcja rozgrywa siê zwykle w sferach nazwijmy to inteligenckich; Lodge demaskuje ich pozorny porz±dek; 4)je¶li lubisz piêkne i m±dre, ale jednocze¶nie pokrêtne, skomplikowane i rozbudowane historie o mi³o¶ci - siêgnij po Salmana Rushdie'go "Ostatnie westchnienie Maura" i "Ziemia pod jej stopami" ( facet za same tytu³y powinien dostaæ Nobla); 5) z nowo¶ci wydawniczych (tzn. pozycji z ost. 5 lat ![]() 6) sympatyczne czytad³a, które "wci±gam" w jeden wieczór na wakacjach lub gdy jestem mocno zdo³owana: Grochola - seria o Judycie; Bridget Jones - uwielbiam, ale tylko pierwsz± czê¶æ; "Smak ¶wie¿ych malin" Izy Sowy, u¶mia³am siê przy niej do ³ez, je¿eli pisa³y¶cie/piszecie/bêdziecie pisa³y pracê magist. i wiecie, jaki to ból, koniecznie przeczytajcie perypetie Malinki (s± kontynuacje, ale mnie nie staæ ![]() ![]() ![]() ![]() Sama od lat próbujê ponownie przeczytaæ (bo bardzo chcê, ale nie mam czasu ![]() Z filmów ostatnio lubiê wszystko, co pozwoli choæ na chwilê oderwaæ siê od problemów. Uwa¿am, ¿e naprawdê uroczym i cudownym filmikiem na ka¿d±, a zw³aszcza smutn± (dla mnie to jesieñ i zima) porê roku jest "To w³a¶nie mi³o¶æ". A ten taniec premiera... ![]() wielk± przyjemno¶ci± jest te¿ dla mie ogl±danie serialu "Kochane k³opoty". Polecam - TVN7, sobota, 19:00. Cudownie odstresowuje. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 366
|
Hmmyy... z filmów, to polecam serdecznie "Przerwan± lekcjê muzyki" (arcydzie³o), a tak¿e "Donnie Darko",a z ksi±¿ek... dorobek ¶p. Doroty Terakowskiej, a dla odprê¿enia "Cappuccino" Marielli Righini.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 589
|
szien napisa³(a):
> Hmmyy... z filmów, to polecam serdecznie "Przerwan± lekcjê muzyki" (arcydzie³o), a tak¿e "Donnie Darko",a z ksi±¿ek... dorobek ¶p. Doroty Terakowskiej, a dla odprê¿enia "Cappuccino" Marielli Righini. W³a¶nie, szien, "Donnie Darko" ![]() Ogl±da³am w ostatni weekend, niesamowity... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 127
|
Re: do Sousy :)
W³a¶nie od toksyny zaczê³am, potem posz³o
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 21
|
Ulubiony film - Straight Story,ca³y czas ma siê ochotê p³akaæ i to nie wiadomo czemu, a ksi±zki, hmm, trochê ich za du¿o ale na pewno J.Stainbeka i W. £ysiaka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN sta³y
|
Uwielbiam ksi±¿kê "Samotno¶æ w sieci" - mam nawet podpis samego autora.
Teraz zaczytuje siê w ksi±¿kach Don'a Brown'a "Cyfrowa twierdza", "Kod Leonarda DaVinci" oraz "Anio³y i Demony". Z filmów lubiê s-f - z tym ¿e nie takie g³upkowate tylko oparte na wspó³czesnej wiedzy. Uwielbiam serial "Po tamtej stronie" i "Gwiezdne Wrota" Ostatnio spodoba³a mi sie "Osada" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 712
|
Ksi±¿ki Chmielewskiej, Musierowicz, "B³êkitny zamek" Lucy Montgomery
![]() Z filmów komedie romantyczne i te, które wprawiaj± w lepszy nastrój (co siê mam dobijaæ??): "Notting Hill", "Freaky Friday", "Mój ch³opak siê ¿eni" i temu podobne. Nie mam ochoty na nic bardzo powa¿nego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
"Smak swiezych malin"
![]() ![]() P.S Czytalam nastepna z serii ksiazke "Cierpkosc wisni" , ale Maliny nic nie przebije!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
"Weronika postanawia umrzec" to rowniez jedna z moich ulubionych ksiazek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Lubie czytac thrillery Cooka
![]() Na poczatku przeczytalam o szalonym facecie, ktory testowal na sobie jakies leki, wciagnal w to przyjaciol, mozgi im "zgadzialy" i sie dzialo. Straszne rzeczy. Zarwalam noc, ze strachu przed nieznanym i ciekawosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 366
|
zapomnia³am dodaæ jeszcze, dla kobiet lubi±cych kino angieslkie (moje ulubione
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie ksiazki M.Musierowicz polecam. Nie mam mozliwosci wypozyczania, wiec powoli, powoli kupuje po jednej
![]() ![]() Jestem w trakcie czytania "Mistrza i Malgorzaty" Lubie trylogie Sienkiewicza. Polecam "Lot nad kukulczym gniazdem", "Imie rozy" Umberto Eco (uwielbiam takie klimaty). W podstawowce zaczytywalam sie seria "Pan Samochodzik" Zbigniewa Nienackiego ![]() Chcialabym wiecej czytac, czegos wartosciowego, nie ma to jak dobra ksiazka. Dziewczyny, takie pytanie, co mlody czlowiek "powinnien" przeczytac? Moze niefortunnie to brzmi, ale chyba wieceie o co chodzi? ![]() Usmiecham sie do wszystkich, ktorzy lubia czytac i czekam na sugestie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
A ja ostatnio jestem pod wra¿eniem ekranizacji ksi±¿ki Joane Harris "Czekolada".... Co do ksi±¿ek mam wielk± s³abo¶æ do powie¶ci iberoamerykañkich - ostatnio do Isabell Allende "Portret w Sepii", "Ewa Luna"...
Chêtnie przeczyta³abym raz jeszcze "Samotno¶æ w sieci" Wi¶niewskiego. Pozdrowienia dla wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ostatnio czytam ksi±¿ki Dana Brawn'a. Pierwsz± by³ Kod Leonadra D'Vinci potem Cyforwa twierdza a teraz zabieram siê za Anio³y i Demony.Wcze¶niej przecyzta³am 3 ksi±¿ki Alex Kava Dotyk z³a. W u³amku sekundy i £owce dusz.
Z filmów to mogê do upad³ego ogl±daæ STARGATE (serial)... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 328
|
Z ksi±¿ek to:
"Wspomnienia Gejszy" "Egipcjanin Sinuhe" "Wariatki" "Cappucino" "O¶cieñ ¶mierci" "Dziennik Bridget Jones", "W pogoni za rozumem" "Nigdy w ¿yciu",druga czê¶æ perypetii Judyty ju¿ mniej mi siê podoba³a Chmielewska (ale nie wszystkie ksi±¿ki), seria o Anii Shirley Lucy Maud Montgomery, oczywi¶cie przygody Harrego Pottera (wszystkie 5 czê¶ci) "Saga o Ludziach lodu" Margid Sandemo (47 tomów uff..ale czyta siê jednym tchem) Paulo Coelho w tym wspominana wy¿ej "Weronika postanawia umrzeæ" oraz czytane przeze mnie ostatnio "11 minut" (gor±co polecam) I jeszcze wiele wiele tytu³ów których na obecn± chwilê nie potrafiê sobie przypomnieæ, aha podoba³o mi siê "Przeminê³o z wiatrem" i "Na wschód od Edenu" Z filmów to lubiê "Gladiatora", "Matrixa" (1 czê¶æ), "Zakochany bez pamiêci", "Inni", "Spiderman" (1 czê¶æ), komedie romantyczne "Bezsenno¶æ w Seattle"(nie wiem czy dobrze napisa³am), "Kate i Leopold", "Mój ch³opaka siê ¿eni", "Francuski poca³unek", "Masz wiadmo¶æ" itp. z takich g³upkowatych filmów to podoba³a mi siê seria "Straszny film"("Scary Movie") (wszystkie 3 czê¶ci). Ufff to siê rozpisa³am pozdrawiam Kamila |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Kamila napisa³(a):
> "Saga o Ludziach lodu" Margid Sandemo (47 tomów uff..ale czyta siê jednym tchem) Tak,tak czyta sie swietnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 239
|
"Saga Ludzi Lodu" naprawdê polecam, Simonns Paulina -"Je¼dziec Miedziany" (piêkna opowie¶æ). Z filmów moje ulubione i naprawdê warte poogl±dania - "Przepowiednia", "Purpurowe Rzeki", "Johnny Q", i mój faworyt "Znamiê" z Costnerem (wspania³e) i oczywi¶cie "K-Pax".
![]() |
#28 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 301
|
![]() ja ostatnio nie mog³am siê oderwaæ od "Kodu Leonadra da Vinici " - przeczyta³am w jeden dzien ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 480
|
Uwielbiam ksi±¿ki i tych lubianych jest tyle, ¿e pewnie wiêkszo¶æ zapomnê wymieniæ. Magiczne "Sto lat samotno¶ci" Marqueza. "Imiê ró¿y" - to chyba wszyscy znaj±. "Pachnid³o" Suskinda - jedna z najbardziej ulubionych. "Przepiórki w p³atkach ró¿y" Esquivel - dzia³ babskie czytad³o + magiczno¶æ + kuchnia
![]() Z tych najbardziej popularnych nie lubiê Whartona - poza "Pta¶kiem", "W ksiê¿ycow±, jasn± noc" i "Tato" - bo siê powtarza. Nie przepadam za Coelho, bo wed³ug mnie jest przerekalmowany, to naprawdê nie jest a¿ tak g³êboka twórczo¶æ, jak twierdz± niektórzy, choæ przyznajê, ¿e "Alchemika" czyta³o siê mi³o. "Samotno¶æ w sieci" - wolê nie komentowaæ, ale rozumiem, ¿e kto¶ mo¿e siê zachwycaæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ulubiona ksi±¿ka,ulubiony film
ja lubie ksi±zki Kinga ale w bibliotekach w moim mie¶cie wyczyta³am prawie wszystkie dostêpne, a ju¿ nie kupuja tam nowych a szkoda
lubiê "worek ko¶ci" "wielki marsz" oglada³am film "zielona mila" a¿ sie pop³aka³am na nim
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.