![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jakie dokumenty potrzebne są do ślubu CYWILNEGO
no właśnie.. wiem, że ustalając w USC termin ślubu musimy mieć obodwoje dowody tożsamości oraz odpisy od aktu urodzenia. ale czy coś jeszcze?
Wyczytałam, że potrzebne jest pisemne zapewnienie o braku okoliczności wyłączających zawarcie związku małżeńskiego - zadzwoniłam do USC i zapytałam o wymagane dokumenty. pani wymieniła dwa pierwsze. zapytałam o ten trzeci a Pani mi odpowiedziała: ja nie wiem o co pani chodzi [jakby w życiu o czymś takim nie słyszała - a przecież pracuje w USC] i odłożyła słuchawkę. Ostatnio mój brat załatwiał sobie coś w Urzędzie [nie Stanu Cywilnego, ale urzędzie] i najpierw okazało się, że brakuje mu jednego świstka, kolejnego dnia odstał swoje brakowało mu innego papierka. [Oczywiście to tylko przykład, których jest mnóstwo.] Nie do końca ufam zatem tej Pani - i nie chciałabym chodzić 5 razy do USC - zwłaszcza, że terminy na wymarzony miesiąc rezerwować można od wyznaczonej daty [w moim przypadku -> na wrzesień - od 10 maja] i im później to zrobię tym mniejszy wpływ będę miała na datę i godzinę.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: jakie dokumenty potrzebne są do ślubu CYWILNEGO
Sarenko, ja przepraszam, że nie na temat.niestety odpowiedzi na Twoje pytanie nie znam.ale ciekawa jestem- czy masz już sukienkę? albo pomysł na nią? spodziewam się czegoś ekstra, bo zawsze wklejane przez Ciebie fotki ubrań są boskie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Coś takiego znalazłam, bo sama ostatnio się tym interesowałam - Wymagane dokumenty:
dowody osobiste skrócone odpisy aktów urodzenia (do zdobycia w USC) Ponadto wdowa (wdowiec): skrócony odpis aktu zgonu małżonka Natomiast rozwiedziona (rozwiedziony): skrócony odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub sentencja wyroku sądu o jego rozwiązaniu W przypadku gdy jedną ze stron jest cudzoziemka (cudzoziemiec): paszport zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego, wydane przez właściwy organ w swoim kraju Dodatkowo kobieta przed 18 rokiem życia, a mężczyzna przed 21 rokiem życia: orzeczenie sądu rodzinnego zezwalające na zawarcie związku Należy także złożyć oświadczenie o braku okoliczności wyłączających zawarcie związku małżeńskiego. P.S. Jestem ciekawa jak się ubierasz i jak ogólnie organizujesz ślub. Wiem ze to może głupie pytaie, ale chyba wszyscy moi przyjaciele i znajomi, którzy brali ślub, to brali ślub kościelny i za bardzo nie wiem jak cała taka imprezka może wyglądać przy samym ślubie cywilnym. Bedę wdzieczna jak uchylisz rabka tajemnicy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Sarenka, gdzie coś takiego wyczytałaś
![]() My takiego pisma nie składaliśmy ![]() lata temu... Nie wiem może to zależy od urzędu ![]() może od pani, która akurat obsługuje ![]() Z tego co pamiętam to poszliśmy z dowodami i odpisami aktów i od razu ustaliliśmy termin. Potem tylko jeszcze musieli przyjść świadkowie z dowodami ileś tam czasu przed datą ślubu - nie pamiętam dokładnie ile, i to wszystko ![]() Wszystkiego dobrego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Właśnie weszłam na stronę Urzędu Miejskiego w
Gdańsku i faktycznie coś takiego: "... Małżeństwo może być zwarte po upływie miesiąca, kiedy osoby, które mają je zawrzeć złożyły Kierownikowi USC pisemne zapewnienie, że nie wiedzą o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa ..." Może sprawdź na stronie swojego urzędu? Aha, podstawa prawna podana na stronie to: Ustawa z dnia 29 września 1986r. - Prawo o aktach stanu cywilnego /Dz. U. Nr 36, poz. 180, z późn. zm./ Jeju, może to był po prostu jakiś druczek, który podpisaliśmy i już nie pamiętam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
U mnie w sirpniu będzie rocznica
![]() A tu trochę formalności: Ślub cywilny jest prawnym usankcjonowaniem związku małżeńskiego wystarczy jednak dopełnić kilku formalności, aby związek kanoniczny był uznany przez Polskie prawo (tzw. ślub konkordatowy). Nie wyklucza to jednak możliwości brania obu ślubów (kościelnego i cywilnego) oddzielnie. Formalności: Na 31 dni przed planowanym terminem ślubu narzeczeni osobiście zgłaszają się do Urzędu Stanu Cywilnego. Oczywiście jeśli planujemy ślub w popularnym okresie (np. okolice świąt lub wakacje), warto wcześniej zarezerwować termin. W USC należy wnieść opłatę skarbową w wysokości 50 PLN, okazać dowody tożsamości oraz złożyć następujące dokumenty: Obydwoje przyszłych nowożeńców: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa Kobieta pomiędzy szesnastym a osiemnastym rokiem życia: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa postanowienie sądu rodzinnego zezwalające na zawarcie małżeństwa Osoba rozwiedziona: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie, ewentualnie prawomocny wyrok sądu orzekający o rozwodzie Osoba owdowiała: odpis skrócony aktu urodzenia pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka Obcokrajowiec: odpis aktu urodzenia wraz z tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydane przez właściwy organ w kraju cudzoziemca lub przedstawicielstwo dyplomatyczne albo postanowienie sądu rejonowego zwalniające od obowiązku przedłożenia zaświadczenia o zdolności prawnej Świadkami ślubu cywilnego muszą być dwie osoby mające ukończone osiemnaście lat dowolnej płci (mogą to być dwie kobiety lub dwóch mężczyzn). W dniu ślubu zgłaszają się one 15 minut przed ceremonią w USC z dowodami osobistymi i obrączkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
> Sarenko, ja przepraszam, że nie na temat.niestety odpowiedzi na Twoje pytanie nie znam.ale ciekawa jestem- czy masz już sukienkę? albo pomysł na nią? spodziewam się czegoś ekstra, bo zawsze wklejane przez Ciebie fotki ubrań są boskie.
Dzięki Koko ![]() Gdybym brała ślub kościelny chciałabym mieć taką suknię jak ta na obrazku nr 1. Jest taka "elfia" ![]() ![]() Na początku myslałam o sukience czerwonej/winnej/malinowej i takiej ciut za kolano - efektem moich przemyśleń [i eksploracji sklepów] jest sukienka... kremowa i do kostek ![]() Nie chciałam nic szyć, bo wolę wyrób gotowy [nie szyję nic u krawcowej i nie umiem żadnej zaufać w obliczu takiej uroczystości ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Kamilko, a czym jest owo: "pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa".
Rozumiem merytorykę tego pojęcia - nie wiem jaką przybiera formę. Wypełnia się druk?, pisze "co chce" na zadany temat?, zapisuje utartą formułkę na papierze a4? Pani w USC przed ponad godziną powiedziała mi, że potrzebny jest tylko dowód tożsamości oraz odpis od aktu urodzenia i NIC WIECEJ - a jak jej przytoczyłam nazwę "pisemne zapewnienie o {..}" powiedziała mi te słowa: "ja nie wiem o co pani chodzi".. ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
magda75 napisał(a):
> Właśnie weszłam na stronę Urzędu Miejskiego w > Gdańsku i faktycznie coś takiego: "... Małżeństwo może > być zwarte po upływie miesiąca, kiedy osoby, które mają > je zawrzeć złożyły Kierownikowi USC pisemne > zapewnienie, że nie wiedzą o istnieniu okoliczności > wyłączających zawarcie małżeństwa ..." > Może sprawdź na stronie swojego urzędu? > Aha, podstawa prawna podana na stronie to: Ustawa z > dnia 29 września 1986r. - Prawo o aktach stanu cywilnego > /Dz. U. Nr 36, poz. 180, z późn. zm./ > > Jeju, może to był po prostu jakiś druczek, który > podpisaliśmy i już nie pamiętam... ![]() No właśnie. może to druczek, może coś innego, ale Pani w USC nie słyszała o czymś takim ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
_Kasia23_ napisał(a):
> Coś takiego znalazłam, bo sama ostatnio się tym interesowałam - Wymagane dokumenty: [..] ![]() ![]() Co do imprezy - wydajemy obiad dla Rodziny a dla znajomych zrobimy chyba jakąś pubową imprezę na mieście. Ale wszystko jest w sferze planów - póki nie będziemy znali konkretnej daty i godziny ![]()
![]() |
#11 |
BAN stały
|
tak sobie myślę, że może to jest jakieś zapewnienie, że np. nie mamy męża gdzieś w innym kraju, że nie jesteśmy przymuszani... hmmm
poszukam jeszcze na stronach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kamilanet napisał(a):
> tak sobie myślę, że może to jest jakieś zapewnienie, że np. nie mamy męża gdzieś w innym kraju, że nie jesteśmy przymuszani... hmmm > poszukam jeszcze na stronach ja też tak myślę, to pewnie jakieś oświadczenie, że jestem panną, że nikt mnie nie zmusza do ślubu, że jestem świadoma konsekwencji etc ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
nooooo.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
A może po prostu idźcie do urzędu z dowodami i odpisami
aktów i jak trzeba będzie to napiszecie takie oświadczenie na miejscu? A jak nie - to datę ustalicie, najwyżej jak im się później przypomni, to doniesiecie ten papierek, w końcu terminu Wam chyba nie odwołają jak już będzie zaklepany? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
znalazłam coś takiego:
Zapewnienie o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa- wypełnia się na miejscu w USC w obecności obojga zainteresowanych. Gdzie indziej przeczytałam, że trzeba to PRZYNIESC ze sobą. Pani w USC nie wie co to jest. Oszaleć można ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
koko napisał(a):
> nooooo. ![]() ![]() ![]() Ale wcześniej myślałam o jakimś fajnym kolorku - a tu nici. Pustki w sklapach albo kreacje perłowo-falbankowo-cekinowo-błyszczące. Ja nie wiem co za artysta wymyśla te stroje ![]()
![]() |
#17 |
BAN stały
|
znalazłam coś takiego (oczywiście to przykład):
Miejsce załatwienia sprawy: Urząd Stanu Cywilnego , ul. Piłsudskiego 8, pok. nr 60a, 60b, tel. 7110839 - ślub cywilny: dowolny Urząd Stanu Cywilnego na terenie Polski - zaświadczenie do ślubu konkordatowego o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa: Urząd Stanu Cywilnego właściwy według miejsca zameldowania narzeczonej lub narzeczonego (do wyboru) z tego wynika, że to jakiś druczek w USC..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Mnie też zastanawiało to oświadczenie, ale okazało się na miejscu, w USC, że to po prostu taki mały druczek do podpisania (chodzi o to, że zapewniasz, że nie jesteś aktualnie w związku małżeńskim) a poza tym tylko dowody, akty urodzenia i koniecznie trzeba zgłosić się miesiąc i jeden dzień przed planowanym terminem.
![]() Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
mala-czarna napisał(a):
> Mnie też zastanawiało to oświadczenie, ale okazało się na miejscu, w USC, że to po prostu taki mały druczek do podpisania (chodzi o to, że zapewniasz, że nie jesteś aktualnie w związku małżeńskim) a poza tym tylko dowody, akty urodzenia i koniecznie trzeba zgłosić się miesiąc i jeden dzień przed planowanym terminem. ![]() > Powodzenia! ![]() Dzięki Mała. Wydumałam, że być może jest tak, że w zalezności od Urzędu/miasta/dzielnicy ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
sarenka napisał(a):
> Dzięki Mała. Wydumałam, że być może jest tak, że w zalezności od Urzędu/miasta/dzielnicy ![]() ![]() Chyba miałaś jakiegos pecha, bo my przed złożeniem papierków (brałam ślub w Kazimierzu Dolnym) dzwoniliśmy do USC w naszym mieście + do Kazimierza właśnie i w obydwu powiedzieli to samo - że podpisuje się na miejscu. ![]() Ale my nie pytaliśmy konkretnie o to, tylko co trzeba złożyć a one mówiły, że dowody + akty przynieść a tamto na miejscu. ![]() Aha, i w internecie też szukaliśmy - jeszcze wcześniej - i to samo było napisane, tzn. że takie trzy rzeczy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
mala-czarna napisał(a):
> > Chyba miałaś jakiegos pecha, bo my przed złożeniem papierków (brałam ślub w Kazimierzu Dolnym) dzwoniliśmy do USC w naszym mieście + do Kazimierza właśnie i w obydwu powiedzieli to samo - że podpisuje się na miejscu. ![]() > Ale my nie pytaliśmy konkretnie o to, tylko co trzeba złożyć a one mówiły, że dowody + akty przynieść a tamto na miejscu. ![]() > ![]() Może jakaś nowa była albo PMSa miała [w końcu rzuciła słuchawką] ![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
mala-czarna napisał(a):
> Aha, i w internecie też szukaliśmy - jeszcze wcześniej - i to samo było napisane, tzn. że takie trzy rzeczy. > ![]() no własnie ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
sarenka napisał(a):
> no własnie ![]() ![]() No to nie wiem... Ale raczej nic sie nie zmieniło, bo to naprawde taka formułka do podpisania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Slub brałam w USC w marcu zeszłego roku, więc stosunkowo niedawno. Potrzebne były tylko dowody osobiste, reszte pani wystukała w jakiejś bazie danych w komputerze, cos sprawdziła, podpisaliśmy jakis kwit i już.
Myślę, ze to zalezy od danej miejscowości. Powodzenia i pamiętaj, zero stresu - poprowadzą Was w trakcie całej imprezy jak przedszkolaków.Tu proszę podpisać, tu podejść,tu usiąśc, można się pocałować, proszę o złożenie życzeń, etc.. Ale żeby to wiedziec trzeba pewno samemu przeżyć.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
to siena miejscu podpisuje - oświadczenie oznacza m. in. że nie jesteście spokrewnieni w stopniu uniemożliwiajacym zawarcie związku ( a właściwie że o tym nie wiecie), że nie pozostajecie w innym zw. małżeńskim i chyba coś tam jeszcze. U nas urzędniczka czytała to na głos i kazała podpisać. A co dowodów które mają dostarczyć świadkowie, to to nie jest konieczne przed ślubiem - wystarczy podać ich dane (data i m-ce ur., adres i chyba nr i seria dowodu), a w dniu ślubu zostaną one zweryfikowane przed uroczystością.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dziewuszki, a może wiecie, jak to wygląda, jeśli na akcie urodzenia i w dowodzie widnieje inne nazwisko, ponieważ zmieniło się je sądownie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Re: dokumenty potrzebneślubu CYWILNEGO-Ognik
to przeba jescze załączyć odpis decyzji sądu o zmianie nazwiska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Re: dokumenty potrzebneślubu CYWILNEGO-Ognik
Bardzo dziękuję, Aneczki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Re: dokumenty potrzebne do ślubu CYWILNEGO-Ognik
Tak, wszystko przy pierwszej wizycie, ustalanie daty, spisywanie danych itd. Nie zapomnij zabrać ze sobą "drugą połówkę"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.