|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Moda z I połowy lat 80-tych
Witam!
Przygotowuję przedstawienie, którego akcja dzieje się w I poł. lat osiemdziesiątych. Największym problemem jest dla mnie dobranie kostiumów, bo nie mam pojęcia co było wtedy modne. Mam sporo ciuchów z poprzednich dekad, ale nie wiem, które się nosiło w których latach ![]() Dlatego proszę Was, drogie Wizażanki o radę, jakie fasony były wtedy "na czasie"? Może wkleicie jakies fotki? Plisss... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Moda z I połowy lat 80-tych
Cytuję Patrycję Kościołowską:
"Lata 80-te są uważane za okres kiczu, w którym obowiązywał przede wszystkim kolor i połysk. Nieodzownym elementem były: legginsy i botki za kostkę, swetry w rozmiarze XXL i połyskujące paski. TRENDY LAT 80. kolorowe bluzy sportowe i krótkie szorty legginsy barwne i urzekająco świetliste, można nosić niemal do wszystkiego: krótkich spódniczek, ze sztucznych, świetlistych materiałów lub jeansu, bufiastych spódnic, a także kolorowych, obszernych tunik, sukienek i swetrów w rozmiarze XL. rurki dopasowane i świecące, uszyte z wyrazistych materiałów w awangardowych zestawieniach. plastikowa i błyszcząca biżuteria (duże bransolety, plastikowe klipsy i kolczyki, świecące spinki do włosów, kolorowe frotki) lakierowane szpilki, płaskie pantofle w niesymetryczne wzory, kolorowe trampki, srebrne adidasy odważne łączenie złota i srebra (srebrne paski, spinki do włosów, brokatowe opaski do włosów) modne wzory: czarno - białe paski, grochy, kolorowe niesymetryczne wzory zestawienia kolorystyczne: biel i czerń, a także róż, zieleń, turkus, fiolet, czerwień, pomarańcz, żółty, srebro i złoto błyszczące topy z nadrukami grube paski z lakierowanej skóry urozmaicane elementami srebra, złota i brokatu bardzo mocny, charakterystyczny makijaż (kolorowe, brokatowe cienie, mocno wytuszowane rzęsy, ciemne odcienie ust) mocno natapirowane włosy, niesymetryczne długości włosów WĄSKI DÓŁ - spodnie" rurki", przylegające do ciała legginsy OBSZERNA GÓRA - szerokie bluzki w typie "motylkowym", tuniki w stylu punckowym, swetry w czarno - białe pasy topy i koszulki z nadrukami torby w kolorze srebrnym lub złotym, szerokie paski z dużymi klamrami wzbogacone łańcuszkami, agrafki kolorowe, lakierowane paski, getry na stopy zakładane do lakierowanych szpilek i legginsów, a także jeansowych rurek wełniane rękawiczki do łokci, bez palców dodatki: absolutnym hitem był plastik i wszystko, co z niego zrobione, a mianowicie plastikowe kolczyki lub babcine klipsy, wielkie bransolety w awangardowe wzory oraz szerokie lakierowane paski,a także cienkie paski w kolorze złota lub srebra. Pasują również dodatki w stylu: wełniane getry na kostki, długie szale w czarno - białe pasy a także odważne, nieszablonowe nakrycia głowy. Królowa punck rocka W latach 80. przedzierał się także styl punck rockowy, w którym dominowała czerń. Cechowało go odważne łączenie skórzanych spodni z eleganckimi sukienkami i połyskującymi żakietami, a dokończeniem dzieła była mocną dawka biżuterii i wyrazisty makijaż." Czyli to wszystko co teraz w większości widzimy na ulicach, więc myślę że nie będziesz miała problemów ze znalezieniem kostiumów,a ubrania w I jak i w II połowie lat 80-tych, były takie same- Polska nie była krajem podążającym za modą, szczególnie w stanie wojennym ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Proponuję pooglądać filmy i seriale z tamtych lat. Z modą lat 80-tych w Polsce kojarzy mi się nieodmiennie np. pani Wolańska z filmów "Kogel-mogel" i "Galimatias"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
sam początek lat osiemdzięsiątych w modzie to jest to co widzimy w serialach "Dynastia" i "dallas" (oczywiście w początkowych odcinkach).
najbardziej charakterystyczne były poduszki w ramionach żakietów, stwarzające duze kwadratowe ramiona. i żakiety/garsonki "po starszej siostrze" czyli sporo za duze. Do tego ogromne kolczyki, dużo złotej biżuterii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzięki Dziewczyny! Na pewno cos wykorzystam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:25.