|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co jej dolega? Czy to może być APZS?
Otóż moja kicia ma za uchem (a właściwie pod...) guzka... Strasznie ją swędzi, drapie się aż ma krwawiące ranki
![]() Nie wiem czy to może kleszcz ją ugryzł czy jaki czort... Albo APZS? Kotek jest wychodzący. Niedawno zgubił obrożę przeciwpchelną i tak z tydzień wychodził na dwór "niechroniony" przez tymi insektami... Jednak guzek pojawił się z 2dni po tym jak obrożę już miał. Po prostu wrócił z dworu i miał jedną stronę tak spuchniętą... Dzisiaj guz zmalał... Chyba ropieje jedna z ran... Przemyłam mu ranki wodą utlenioną. Nie wiem czy pędzić do weta czy zaczekać aż zniknie?... Poradźcie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co jej dolega? Czy to może być APZS?
Przy AZPS nie byłoby raczej guzka. Czy on jest miękki tzn czuć w nim jakiś płyn? Może to ropień? Czesto zdarzają się kotom wychodzącym wskutek jakiś ran - zwykle w wyniku kocich walk. A koty mają też to do siebie że chcą się ich same pozbyć tzn rozgryzają rozdrapują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście iść do veta. Trudno postawić jakąś sensowną tezę nie widząc tego guzka.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio mojego kota zaatakował jakiś bezdomny szarak i troszkę mu drapnął ucho... ![]() Czy ropień zniknie bez jakiegokolwiek antybiotyku? Jak pomóc mu doraźnie zanim pójdę do weta...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ufff, już się bałam, że to coś groźnego, nawet myślałam o nowotworze... Ulżyło mi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a obroża przeciwpchelna to nic nie daje- możesz sie nią co najwyżej o kant dpy potrzaskać :P
jedyne skuteczne patenty na pchły to środki nakrapiane na kark- frontline, fiprex, do kupienia u weterynarza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszę się, że mogłam pomóc ![]() I przyłączam się do wypowiedzi Esfiry, że obroże są do ...... Rewelacyjny jest Frontline choć drogi i jego dużo tańszy odpowiednik Fiprex ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A ja głupia myślałam, że obroża to już żadna pchła nie wskoczy ![]() Jutro lecę po Fiprex, a obrożę wywalam do śmieci, serio ![]() I tak mi się nie podoba, a na dodatek ma taki specyficzny zapach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:47.