ryzyko przy zmniejszaniu pierścionka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-12, 15:14   #1
MALENSTWO84
Raczkowanie

ryzyko przy zmniejszaniu pierścionka

kochane Wizażanki,
mam pytanie dotyczące Waszych doświadczeń ze zmniejszaniem rozmiaru pierścionka zaręczynowego. Dostałam od mojego TŻ w rozmiarze 12, ale "lata" mi na paluszku i chciałabym go zmniejszyc o rozmiar, lub dwa. Kupiony był w YES. Nie ma problemu z ich strony ze zmaniejszaniem, ale zastanawiam się, czy można wierzyc sklepowi, że nie podmienią kamienia- mam brylancik... macie może jakieś doświadczenie w tej kwestii, lub słyszałyście o tym, jak to wygląda?? Nie chciałabym odebrac z cyrkonią, a sama- jak się można domyślac- za nic na świecie nie rozróżnię, czy jest to ten sam, czy podmieniony...
MALENSTWO84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 16:06   #2
Virginnia
Zadomowienie

Dot.: ryzyko przy zmniejszaniu pierścionka

Hej,

Ja też zmniejszałam pierścionek zaręczynowy...ale firmy Apart.
Nie poszłam do salonu firmowego ponieważ jest zdecydowanie za daleko i koszt pewnie byłby większy. Poszłam do jublera, którego mijam codziennie w drodze do pracy (a więc nie urządzałam poszukiwań). Cała operacja kosztowała 25 zł, na pierścionku nie ma śladu i raczej nic w nim nie podmieniono Przyznam że nawet nie słyszałam o takich przypadkach.

Pozdrawiam
Stary 2009-11-12, 16:35   #3
dottta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MALENSTWO84 Pokaż wiadomość
kochane Wizażanki,
mam pytanie dotyczące Waszych doświadczeń ze zmniejszaniem rozmiaru pierścionka zaręczynowego. Dostałam od mojego TŻ w rozmiarze 12, ale "lata" mi na paluszku i chciałabym go zmniejszyc o rozmiar, lub dwa. Kupiony był w YES. Nie ma problemu z ich strony ze zmaniejszaniem, ale zastanawiam się, czy można wierzyc sklepowi, że nie podmienią kamienia- mam brylancik... macie może jakieś doświadczenie w tej kwestii, lub słyszałyście o tym, jak to wygląda?? Nie chciałabym odebrac z cyrkonią, a sama- jak się można domyślac- za nic na świecie nie rozróżnię, czy jest to ten sam, czy podmieniony...
Nie słyszałam by komuś w salonie podczas zmniejszania ukradziono kamień (podmieniono) Mojego przykładowo nie mogę już zmniejszyć (był robiony i tak mniejszy niż standardowo robią) bo mógłby się koszyczek odkształcić i kamień by wypadał. Jeśli masz gwarancje na pierścionek to musisz go przerabiać w firmowym salonie - inaczej gwarancja przepadnie.

Edytowane przez dottta
Czas edycji: 2009-11-12 o 16:37
dottta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 17:36   #4
fragolinka
Raczkowanie

Talking Dot.: ryzyko przy zmniejszaniu pierścionka

eee tam... ja zmniejszałam mój zaręczynowy pierścionek i to o trzy rozmiary <lol> i nie miałam najmniejszych podejrzeń, że mi ktoś brylancik podmieni... to jakieś teorie spiskowe... no ale jeśli się boisz, to idź do jubilera, cała operacja trwa 15 minut, więc można poczekać
fragolinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 18:33   #5
h2o0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Virginnia Pokaż wiadomość
Hej,

Ja też zmniejszałam pierścionek zaręczynowy...ale firmy Apart.
Nie poszłam do salonu firmowego ponieważ jest zdecydowanie za daleko i koszt pewnie byłby większy. Poszłam do jublera, którego mijam codziennie w drodze do pracy (a więc nie urządzałam poszukiwań). Cała operacja kosztowała 25 zł, na pierścionku nie ma śladu i raczej nic w nim nie podmieniono Przyznam że nawet nie słyszałam o takich przypadkach.

Pozdrawiam
firma Apart nie wykonuje takich usług
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 21:19   #6
MALENSTWO84
Raczkowanie

"gdzieś" mi się " coś" obiło o uszy, dlatego spoytałam... dzięki, dziewczątka za informacje Faktycznie, oddam go do salonu. Szkoda byłoby stracic prawo do reklamacji, tylko ten 2-3 tyg. okres oczekiwania mi się nie podoba, nie nacieszyłam się nim jeszcze
Stary 2009-11-12, 22:04   #7
Stysik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez h2o0 Pokaż wiadomość
ja mam z apartu i mialam zmiejszany
czekalam 3 tygodnie, bo byl transportowany do warszawy, nie wierze zeby cos podmienili bo sami chcieli zebym przyniosla certyfikat Ponadto dostalam z powrotem ten kawalek, ktory wycieli z niego...

"Granice? Nigdy żadnej nie widziałem.
Ale słyszałem, że istnieją w umysłach niektórych ludzi."

Edytowane przez Stysik
Czas edycji: 2009-11-12 o 22:05
Stysik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 22:13   #8
MALENSTWO84
Raczkowanie

mnie też Pani w sklepie powiedziała, że nie wykonują usługi na miejscu, pewnie stąd długi okres oczekiwania...

ślub cywilny 07.05.2011 r.

ślub kościelny 28.04.2012 r.

czekamy na Maleństwo 16.05.2012 r.
Stary 2009-11-12, 23:42   #9
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Mi w Excelsior zmniejszali chyba z 16 na 9 bez problemu
Stary 2009-11-13, 10:15   #10
maggie123
Zakorzenienie

ja też zmniejszałam pierścionek z 11 na 6,5. kawałeczek złota dostałam i mam na wszelki wypadek, gdyby mi na starość paluchy zgrubiały

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-13, 13:34   #11
justysia171
Zakorzenienie

też zmniejszałam o 2 rozmiar w Kruku, trwało to 3-4 dni i nawet nie pomyślałam o tym, że mogliby mi np. brylant podmienić
Nie popadajmy w paranoję, myślę, że salony się "nie bawią" w takie oszustwa
Poza tym sklep wydaje ci przecież certyfikat, także bez obaw

Edytowane przez justysia171
Czas edycji: 2009-11-13 o 13:37
justysia171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-13, 13:39   #12
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
ja też zmniejszałam pierścionek z 11 na 6,5. kawałeczek złota dostałam i mam na wszelki wypadek, gdyby mi na starość paluchy zgrubiały
Ja też zmiejszałam zaręczynowy, miła Pani u jubilera zrobiła to od ręki za niewielkie pieniążki. Kawałeczek złota dostałam, może kiedyś dodam ten kawałeczek jak będę coś przetapiać

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 08:53   #13
Stysik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justysia171 Pokaż wiadomość
też zmniejszałam o 2 rozmiar w Kruku, trwało to 3-4 dni i nawet nie pomyślałam o tym, że mogliby mi np. brylant podmienić
Dokładnie

Stary 2009-11-15, 09:19   #14
srubka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stysik Pokaż wiadomość
ja mam z apartu i mialam zmiejszany
czekalam 3 tygodnie, bo byl transportowany do warszawy, nie wierze zeby cos podmienili bo sami chcieli zebym przyniosla certyfikat Ponadto dostalam z powrotem ten kawalek, ktory wycieli z niego...
Ja też mam pierścionek z Apartu i to identyczny jak twój, jeśli ten na zdjęciu jest twoim Mojemu Tż-owi powiedzieli, że jeśli rozmiar nie będzie się zgadzał to żeby przyniósł w ciągu 6 mies. to wymienią na mniejszy/większy.
Stary 2009-11-16, 21:28   #15
Stysik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez srubka87 Pokaż wiadomość
Ja też mam pierścionek z Apartu i to identyczny jak twój, jeśli ten na zdjęciu jest twoim Mojemu Tż-owi powiedzieli, że jeśli rozmiar nie będzie się zgadzał to żeby przyniósł w ciągu 6 mies. to wymienią na mniejszy/większy.
Tak to mój jest na tym zdjęciu mojemu też mowili ze nie ma problemu ze zmiana romiaru więc trochę się zdziwiłam że któs napisał że w aparcie nie można zmniejszać...

Stary 2010-02-16, 11:21   #16
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Jak najbardziej Apart zmniejsza pierścionki/obrączki.
Są wyjątki, my chcemy kupić obrączki z białego złota z cienkim paskiem z ze złota czerwonego. Tych obrączek nie można zmniejszyć przez to połączenie. Czasem nie da się nic zrobić z pierścionkie, bo można odkształcić koszyczek, etc.
Wystarczy zapytać.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-16, 12:33   #17
kalcia0
Przyczajenie

Cytat:
Ja mam pierscionek zakupiony w Aparcie, okazal sie za duzy i pojechalam do nich, zeby zmniejszyc. Owszem, wykonuja, ale trwa to miesiac.
Z racji tego, ze wtedy byl on jeszcze nowiutki, poszlam do znajomego jubilera niedaleko i mialam pierscionek gotowy na nastepny dzien za 70zl.
Nigdy nie slyszalam o 'podmienianiu' kamieni w pierscionkach, moj wyglada identycznie jak zakupiony, z tym, ze jest nieco mniejszy
160cm
67kg ...63kg.............. 50kg - cel!
kalcia0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 19:36   #18
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Może tu mi ktoś doradzi:
Dostałam dopiero co pierścionek zaręczynowy,musze go zmniejszyć o rozmiar i tu pojawia się dylemat-gdzie go zmniejszyć :
-apart ,czekam miesiac,mam fachową obslugę i nie trace gwarancji
- jubiler,mam w 15 minut zrobione,trace gwarancje w aparcie
szkoda mi sie rozstawac z pierscionkiem na tak dlugo,pomozecie?
Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 06:02   #19
sunshain
Wtajemniczenie

Apart, Kruk, Yes nie zmniejszaja i nie powiekszają tylko daja nowe o odpowiednim rozmiarze
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-20, 09:33   #20
monique86
Raczkowanie

pracuję w jednym z salonów Yesa. Kupując pierścionek -na podstawie paragonu masz 2 lata gwarancji, w tym czasie możesz bezpłatnie zmniejszyć lub powiększyć pierścionek. Usługa jednak nie jest wykonywana na miejscu. Pierścionek zostanie odesłany kurierem do centrali i tam się nim zajmą a później odeślą spowrotem. Jeśli chodzi o podmienienie brylantów itp. -coś takiego nie wchodzi w grę. Zmniejszenie pierścionka jest możliwe jeśli nie naruszy to struktury obrączki i nie spowoduje to wypadania kamieni. Jeżeli takie ryzyko istnieje to centrala może zdecydować że pierścionek wymienią na nowy (ten sam model i prawidłowy rozmiar.) Jednak to Centrala o tym decyduje nie konsultant sprzedaży.
Stary 2010-12-12, 23:25   #21
kasztanek_
Przyczajenie

Ryzyko ze zmniejszaniem pierścionka za pośrednictwem salonu jest na przykład takie, że... jubiler zmniejszy za bardzo. Niestety mi i mojemu Lubemu przytrafiło się to w salonie Kruka. Pierścionek z rozmiaru 12 miał być zmniejszony do rozmiaru 9. Przed podjęciem tej decyzji przymierzałam kilka różnych pierścionków w tymże rozmiarze w salonie i standardowo szablon. Niestety przy odbiorze mój Narzeczony (już nie w mojej obecności) nie upomniał się o sprawdzenie zgodności odbieranego pierścionka. Okazało się, że pierścionek został zmniejszony do minimum rozmiaru 9 i w zasadzie to pani z salonu Kruka wciskała go na miarkowy stożek. Gdyby nie wpychanie, okazuje się, że pierścionek mierzy teraz 8,90, a nie 9,00. Gdybym przewidziała taką sytuację, nie oddawalibyśmy pierścionka w ręce ekspedientek, które wykazały się w tym względzie indolencją. Problem teraz jest takik, że mi krew z palca nie odpływa, a zwiększyć go już nie można. Rozważamy w tej chwili reklamację. Porada dla wszystkich przymierzających się do zakupu pierścionków zaręczynowych: zwracajcie uwagę na każdy detal i pogadajcie w kwestii zmniejszania pierścionka osobiście z jubilerem, a nie z panią, której to jest zupełnie obojętne czy rozmiar będzie taki, jak szablon, czy nie. Dziś się zastanawiam: po co było to mierzenie pozostałych pierścionków i szablonu w rozmiarze 9, skoro jubiler wykonujący usługę na zlecenie salunu w ogóle nie stosuje się do miary obowiązującej w salonie?
kasztanek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 20:39   #22
madziuuula
Zakorzenienie

GG do madziuuula

Mój był kupiony u jubilera, nie w salonie, od razu z zastrzeżeniem możliwości zmniejszenia i ewentualnej grawerki po przymierzeniu, w cenie (jak wywęszyłam). Po zmniejszeniu 4 rozmiary nic mu sie nie stało, choć może mógłbybyć jeszcze mniejszy ale latem mi palce puchną jeszcze wygrawerowane złoto dostaliśmy

[COLOR=Green]Nasza wielka miłość na maleńkich nóżkach
Marianek i Rysiu
madziuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 21:19   #23
duplo
Rozeznanie

Ja swój pierścionek zmniejszałam kilka dni po kupieniu w salonie Apart ( za darmo). Zrobili to w ok. 2 tygodnie. Po zmniejszeniu otrzymałam wycinek, o który został pomniejszony i nowy certyfikat. Jeżeli zmniejszasz pierścionek w salonie, w którym go kupiłaś, nie ma się co bać. W końcu otrzymujesz certyfikat, czyli co dany pierścionek posiada.
duplo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 13:44   #24
luca1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez justysia171 Pokaż wiadomość

ja też zmniejszałam swój w kruku...2 dni i był gotowy... co więcej jeszcze wypolerowali mi... wszystko oczywiście bez jakichkolwiek opłat...

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

acha zapomnialam jeszcze dodać, że problem pojawi się oczywiście jeśli będzie grawer w środku... :P niestety zostanie zmazany przy powiększaniu
luca1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości