|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
lekki krem z filtrami na dzień/ cera tłusta
Drogie wizażanki!
Czy mogłybyście polecić mi lekki krem z filtrami na dzień? Mam cerę tłustą. Na noc stosuje krem z kwasami Clear Pore Neutrogeny, a jak skończę tą tubkę to przerzucam się na Effeclear K. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Re: lekki krem z filtrami na dzień/ cera tłusta
Lekki krem nawilzający z filtrami na dzień :
1. Fluid Hydro Urgency ( Helena Rubinstein ) SPF 15 2. Hydra Move ( CD ) SPF 15 3. Fluid Vinefit ( Lancome ) SPF 8 4. Fluid Desalterant ( Clarins ) SPF 15 5. Day Wear ( Estee Lauder ) SPF 15 Nie napisałaś jaki przedział cenowy cię interesuje - te kosmetyki wszystkie kosztują od 160 do 230 zł za 50 ml - średnio jak będziesz uzywać tylko rano starczyć powinno na 3 -4 miesiące codziennego stosowania . Jeżeli używasz podkładu np. z filtrem 15 uważam że nie potrzebny jest krem też z filtrem - filtry nie sumują się , zawsze działa ten z ,, góry '' . pozdrowionko - cierpliwie szukaj ideału |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Aha - kurka wodna - to miał byc lekki krem nawilżający dla cery tłustej . Z filtrem taki bardzo lekki nwilżający krem trudno znależć - z reguły dla przetłuszczających się skór najlepsze są kremy - żele . Ale brak tam filtrów . Każdy filtr musi mieć bazę i potrzebuje bardziej bogatej konsystencji - np. vinefit cool gel jest dla cer tłustych i zawiera jedynie naturalny filtr a już bogatszy fluid - ma SPF 8 . Ja mam cerę mieszaną i np. Hydro - urgency sprawdził się bardzo dobrze , nie powoduje zaskórników , cera jest nawilzona i się nie błyszczy . Reszta fluidów które podałam tez się sprawdziła - tylko niepotrzebnie podałam Hydra Move - SPF 15 który dla mnie np. był za ciężki na dzień . Szukaj
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Interesuje mnie przedział cenowy do 80 zł.
Tak, zdaje sobie sprawe z tego że nie znajdę super lekkiego kremu-żelu z filtrami, dlatego liczę na Was wizazanki, bo na pewno nie tylko ja mam tłustą cerę i zależy mi na filtrach. Diorek dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja w cenie do 80 zł uzywałam takich kosmetyków :
- mój faworyt tutaj to Clarins za 85 zł 50 ml i jest to Hydra - Matte Day Lotion ( Fluide Jour Matifiant Hydratant ) który naprawdę ładnie nawilża skórę - mam go teraz na bużce Uzywałam z aptek jeszcze : - hydraphase XL UVA 12 firmy la roche posay - bardzo fajny , intensywnie naprawdę nawilża , szybko się wchłania i pozostawia matowy efekt . - hydrance optimale UV 15 - dla cery tłustej , też lekki , fajny nawilżający kremik ale stosowany sam - u mnie z make-upem się wałkował ( ale wolę hyraphase ) - i bardzo dobry jest też krem Lieraca za 90 zł Systemic SPF 12 ( co prawda krem miejski ) ale bardzo dobrze nawilża , ekspresowo się wchłania ma leciutką konsystencję i co najważniejsze nie zatyka porów , i po nałożeniu nie pozostawia lepkiej i świecącej warstwy . Szklany pojemnik z dozownikiem i witaminki C i E . Po clarinsie to mój faworyt nr 2 . Być może cię to trochę ukierunkuję i będziesz mogła im się bliżej przyjrzeć w aptekach . Bo niestety z drogerii albo polskich kosmetyków z wysokim filtrem to nie znam . Ale jeżeli ty uzywasz Effeclaru i masz buźkę z tendencją do przetłuszczania to powiem ci szczerze że też uzywałam i był niezły u mnie ładnie się wchłaniał , polepszał skórę- wyrównał niedoskonałości i była jaśniejsza i gładsza ale chyba na dłuższą metę jest silny i skóra się przyzwyczaja i buntuje . Tak zareagowała moja . Ta neutrogena to też jakby z kwasami AHA ? (Tak mi się wydaje ) Więc stosujesz takie mocniej działające kosmetyki . A może warto trochę zmienić i zamiast tych dość mocnych kosmetyków zainwestować w Clarinsa na dzień i serum na noc ? I troszkę zbalansować tłustą buźkę ? Ja miałam przetłuszczającą się cerę z bardzo widocznymi porami ( nawet bardzo drogie AHA nie pomogły ) - po miesiącu stosowania łagodnego duetu Clarins -(2 kremy w cenie 160 zł )naprawdę stan skóry bardzo się poprawił. I teraz bez obaw uzywam kosmetyków dla cer normalnych . Szczerze mówiąc to taka moja paplanina - ponieważ tyle ile jest kobiet tyle jest cer ( mam takie wrażenie |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
a słyszałaś o Dax Cosmetics Krem na Lato SPF 12 >?? kosztuje kilkanaście złotych, jest lekki, ładnie się wchłania, dobry pod makijaż...
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Zgadzam się z opinią, że Clarins na dzień nawilżajaco-matujący jest świetny(i kosztuje właśnie 80 zł).Gdyby jeszcze miał filtry... Niestety nie robi aż tyle co kremy z kwasami.Tzn może reguluje cerę ale nie radzi sobie tak z szybkim zanieczyszczaniem cery, porami jak kwasy. Zatem polecałałym kwasy na noc,ale niekoniecznie na każdą noc(ja też zaczęłam od Clear Pore, potem przyszła pora na Effaclar K, a teraz już okazjonalnie używam Cleanance K), bo żaden krem do tłustej skóry nie da tego efektu odświeżenia(tłusta skóra często jest szarawa) jak kwasy. Ale, ale miałam o kremach z filtrami pisać. Ja polecam Iwostin z filtrami UVA, UVB. Genialne filtry ma La Roche Posay w Anthelios W Gel 40 bez tłuszczu,ale mimo że ma lekką konsystencję warstewka jest.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tanich i lekkich to ja używam Eris SPF 30, krem do cery fotowrażliwej, bezzapachowy, ok. 15 zł, ale nie chroni w zakresie UVA. Mój faworyt to Iwostin SPF 15, UVA 10,cena za 75 ml 28 zł, oba są w KW. Też używam Effaclar K lub Neutrogenę, która nie jest z AHA, ale z kwasem salicylowym.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Neutrogena którą stosuje jest z kwasami BHA. Zalezy mi na zmniejszeniu, oczyszczeniu porów, wygładzeniu skóry.
Postanowiłam sobie przy tym zacząć stosować na dzień kremik z filtrami, by już zacząć się chronić przed zmarszczkami spowodowanymi UVA . Jeśli nie znajdę czegoś tańszego to chyba zdecyduje się na Hydraphase XL La Roche.. A Hydrance Optimale też jest tej firmy? Nie ma go niestety w KW. Malenka: a ten krem też chroni przed UVA? Super by było jakby chronił, bo nie jest drogi.. Dzięki za rady!!! |
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Krem z filtrami Iwostinu jak najbardziej, trzeba się po nim matowić, ale jest leciutki, nawilża i ma filtry. I jest tani.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
Zanim zdecydujesz się na zakup zajrzyj w KW do Ciało:kremy ochronne .Tam są ukryte najlepsze kremy ochronne z najlepszymi filtrami (LRP, SVR) Jest to myląca kategoria, te kremy są w wiekszości przede wszystkim do twarzy i mają świetne filtry. W tym rzecz jasna chronią przed UVA.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Oj sorki - pomyliło mi się Kremik Hydrance Optimale - jest nawilżający dla cery wrazliwej
A mi chodziło o Hydrance Legere - nawilżający kremik do cery mieszanej ze skłonnością do przetłuszczania . Obydwa z firmy AVENE . Kremy podobne- łatwo pomylic opakowania bo prawie identyczne - ale Legere jest lżejszy ( wałkuje się mniej ) . |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
diorek napisał(a):
> Oj sorki - pomyliło mi się Kremik Hydrance Optimale - (...) > A mi chodziło o Hydrance Legere -(..) tylko jedna uwaga: hydrance optimale spf 15 ma dobre filtry, a hydrance legre (i riche też) nie ma żadnych filtrów... |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
W takim razie diorek to dupa
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Lola, na opakowaniu producent zapewnia,że tak!! inna sprawa czy tak jest istotnie ... przepiszę informacje z opakowania:
Lekki krem nawilżająco-ochronny, do codziennego stosotwania przy temperaturach dodatnich w okresie przeilenia wiosennego i w lecie ( również w czasie upałów). Doskonały podczas codziennych dojazdów do i z pracy, spacerów, a także podrózy wakacyjnych. Chroni skórę, intensywnie nawilża i pielęgnuje. Zawiera kompleks witami CiE, które neutralizuą "wolne rodniki", filtry UVA i UVB oraz naturalną melaninę-składnik chroniące skórę przed negatywnymi skutkami dziłania czynników zewnętrznych, w tym promieni słonecznych. Regulanie stosowany zapewnia skórze wysoką ochronę, odpowiednie nawilżenie, świeżość i zdrowy wygląd. Polecany na dzień dla każdego rodzaju cery, bez ograniczenia wieku. skład: Aqua, Glyceryl Stearate, Ceteareth 20, Ceteareth 12,Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Dicapryl Ether, Glycerin, Octyl Methyoxycinnamate, Sodium Hyaluronate, Isopropyl Myristate, Tocopheryl Acetate,Benzophenon-3, Melanin. Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Lecithin, Citric Acid, Ethylparaben,Methylparabe n, 2-bromo-2-Nitropropane-1, 3-Diol, Disodium EDTA, Carbomer, Triethanolamine, Parfum. to tyle jeśli chodzi o skład, może któraś z Wizażanek spojrzy na to fachowym okiem i powie ile to jest warte?? też jestem ciekawa... |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
dwa filtry UVB i melanina (filtr naturalny). ochrona jest, ale słabiutka. jaki to krem?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Re: lekki krem z filtrami na dzień/ iwostin
Dzięki za wszystkie posty!
Myślę że zdecyduję się na Iwostin. Tylko mam pytanko: mam 19 lat, mogę go stosować? I jeszcze jedno: chce go stosować też na zimę, to dobry pomysł ? |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
> Myślę że zdecyduję się na Iwostin.
> Tylko mam pytanko: mam 19 lat, mogę go stosować? tak, oczywiście. > I jeszcze jedno: chce go stosować też na zimę, to dobry pomysł ? zależy jaką masz cerę, jeśli bardziej przetłuszczającą sie, to iwostin będzie pewnie wystarczajacą ochrona przed mrozem, jeśli bardzje suchą, to prawdopodobnie będzie sie trzeba rozejrzeć za czymś solidniejszym (ale w przypadku filtrów, kremów o solidniejszej konsystencji jest mnóstwo). |
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
krem na lata, Dax Cosmetic, tzn że na codzienne uzytek nie nadaje sie??
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
To super!
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
chyba Basia kiedyś coś pisała o tym kremie Daxa że nie stanowi skutecznej ochronny w całym zakresie prom. UV
|
|
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
a szkoda
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Krem z filtrem nie zapychający porów??
Witam. 1)Po 3 dniach stosowania Iwostinu (nawilżający z filtrem) zauważyłem niepokojące objawy (zaskórniki , wągry,straszne świecenie twarzy
Co Panie by mi poleciły. 2)Szukam jakiejś maseczki która oczyści pory. ps-szukałem w archiwum ale nie znalazlem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Re: Krem z filtrem nie zapychający porów??
To ja się dołączę - błagam, poradźcie jaki filtr do tłustej cery?
|
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
Re: Krem z filtrem nie zapychający porów??
jestem posiadaczką cery mieszanej też czasami skłonnej jeszcze do zmian trądzikowych.
Otóż - każdy krem z wyższym filtrem będzie się świecił na buzi. Też teraz używam Iwostinu już nawet 2 tubkę i poprostu matuję twarz albo pudrem, albo bibułkami matującymi. Nawet LRP Fluide extreme pozostawia lekką warstewkę chociaż to 60. Kiedyś coś dziewczyny pisały o firmie Bioderma, która ma w swojej ofercie krem ochronny do skóry trądzikowej ... podobno dobry |
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Mam cere dosyć tłusta przebarwienia i wypryski ,21 lat,używam na noc Effaclar K,myje twarz żelem też Effaclar,ale troszke mi wysusza skórę,czy możecie mi doradzić jakiś dobry krem nawilżajacy??Do tego mam problem z filtrami,jaki faktor stosowac?do cery tlustej?Prosze doradzcie mi także jakis dobry puder? Dziekuje za odpowiedzi |
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Filtry cera tłusta, pomóżcie!!!!!!
Cytat:
Z prostych kremów nawilżających mogę polecić krem physiogelu albo Hydrance optimale legere od Avene. A może zainteresuje Cię olejek Hauschki do cery tłustej? Fajna sprawa, testuję miniaturkę ![]() Co do pudrów. Jeśłi zdecydujesz się na filtr avene możesz uzywac każdego, dowolnego pudru czy podkładu, gdyż avene się z nimi "nie gryzą". W przypadku wszystkich pozostałych filtrów musisz uważać, aby nie zawierały one talku bądź miki. Beztalkowy puder ma m.in. Dr. hauschka - jest to jedwabny puder do ciała, dziewczyny z powodzeniem używają go na twarz. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
Witaj
![]() Mam cere z podobnymi problemami i rowniez 21 lat Stosuje takze Effaclar K Polecam Ci moj zestaw pielegnacyjny, dzieki ktoremu moja cera zdrowieje:na noc: Effaclar K na dzien: Active C LRP (krem z witamina C, rozjasnia i wygladza), filtr La Roche-Posay Anthelios Dermo Pediactris SPF 50 (ochrona przeciwsloneczna jest niezbedna!) pudruje sie skrobia, a od dzisiaj beztalkowym pudrem Lucidity Estee Lauder (tylko przy filtrach Avene mozna pozwolic sobie na pudry z talkiem i mika). Radzilabym zrezygnowac z mycia twarzy zelem Effaclar - mialam z nim kiedys do czynienia i bardzo przesuszyl mi skore (zawiera na trzecim miejscu - SLS drazniacy detergent), a przejsc na delikatniejszy plyn micelarny Effaclar - bardzo dobrze oczyszcza twarz, nie podrazniajac jej. Regularnie stosuj maseczki aspirynowe, mozesz tez uzywac toniku na bazie aspiryny - wiecej o tych domowych, ale bardzo skutecznych specyfikach, znajdziesz w tym watku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=91607 Swietnie oczysza i wygladza cere Niespodzianki znikaja w mig!
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.biokosmetyki.com/index.ph...tory=58&gama=1 i o tym: http://www.biokosmetyki.com/index.ph...tory=96&gama=3 ?? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
|
I mam jeszcze pytanko... troche od tematu,powinnam zadac chyba na wizazystce, ale wole zadac tu, bo tu madre glowy chyba w kazdym temacie
![]() mianowicie chodzi mi o poprawianie makijazu w ciagu dnia... lepiej wode termalna, potem normalna chusteczka i puderek czy bibulki matujace i puderek? Czy jeszcze jakos to polaczyc? Chodzi mi glownie o cere tlusta, ktora swieci sie jak zarowa po jakims czasie od nalozenia makijazu. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.