![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 522
|
udka z kurczaka
W jaki sposób przyrządzacie udka z kurczaka?Ja do tej pory najczęściej piekłam je w naczyniu żaroodpornym przyprawione przyprawą do drobiu z cebulką iczosnkiem.
Edytowane przez lola23 Czas edycji: 2006-03-04 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 414
|
Dot.: udka z kurczaka
ja bardzo lubię udka przyprawione imbirem. Pięknie się wtedy rumienią. Czasami tez robie taki sosik miodowo-imbirowy( plus cos ostrego) i je polewam. mh pychotka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 414
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: udka z kurczaka
aja lubię udka w liściach laurowych. udka przyprawiamy solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem i ..pod skórę w kładamy listki laurowe. poza tym mięs nakrawamy do kości i tak staramy się wepchnąć przyprawy - wtedy mięso jest równomiernie [przyprawione a nie tlyko na wierzchu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: udka z kurczaka
a ja lubie udka w..ketchupie..i smazone(ketchup mieszam z chili i sola- robie z tego zalewe ktora zalewam udka i na cala noc do lodowki- niech nasiakna)a potem na paltelnie w gleboki tluszczyk- wiem ze to oryginalne i bardzo zdrowe he he- ale co mi tam
![]() albo bardziej lagodna wersja- w smietanie z marchewka- ale kosteczki wyciagam ( ta wersja jest gotowana ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 522
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
Jadłam kiedyś udka panierowane majonezem,jogurtem naturalnym i mąką iczymś tam jeszcze.Nie wiem jak to było robione i co jeszcze dodawało się.Może wy wiecie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: udka z kurczaka
ja robię tak
![]() najpierw podsmażam je na patelni z odrobiną oliwki, na dość dużym ogniu. Wrzucam do brytfanny. Pieczarki[ najlepiej malutkie] oraz cebulki[ rówież malutkie] z pół kg z każdych, dorzucam do brytfanny, dodaję 1-2 szkl.wytrawnego czerwonego wina, listek laurowy, sól, pieprz, można ząbek czosnku, szklankę wody i wszystko dusictrzeba z 1-1,5 godzinki. Można ale nie trzeba zagęścić masełkiem z mąką [ łyżka masła + łyżka mąki]. Podawać z ziemniaczkami,kaszą, ryżem i surówka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 522
|
Dot.: udka z kurczaka
Czy w piekarniku pieką się pod przykryciem?Jaki efekt kulinarny daje majonez
Dziękuję za odzew. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
Doslownie bajka ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: udka z kurczaka
Jak ten majonez brzmi samokowice!!!! mniam!!!!! w poniedziałek robię takie majonezowane udka na obiadek!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2004-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 753
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 522
|
Dot.: udka z kurczaka
Zrobiłam wczoraj udka według przepisu który jest na opakowaniu przyprawy do kurczaka po staropolsku KAMISA.,z jogurtem naturalnym.były pyszne ale ja cały czas szukam tamtego smaku/udka mięsiste,lepkie,obmaziane smacznym sosikiem a nie tłuszczykiem,śmietanowo złociste,soczyste-ni to pieczone ni gotowane/Nie spocznę w poszukiwaniach tego przepisu.
Te w majonezie przypominają mój ideał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 7 196
|
Dot.: udka z kurczaka
O tak tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: udka z kurczaka
Robilam juz kilka razy pieczen na soli, ale kurczaka jeszcze nie. Troche mnie dziwi, ze piszesz o wielbicielach slonych smakow, a to dlatego, ze pieczen na soli jest idealna i nic nie przesolona
![]() Na puszce jeszcze tez nie robilam, ale za to na butelce ![]() ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 522
|
Dot.: udka z kurczaka
Jak to na puszce?Nie rozumiem .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 414
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 7 196
|
Dot.: udka z kurczaka
Juz mowie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
![]() Nalewamy do butelki wody, nastepnie nabijamy na nia kurczaka posypanego uprzednio przyprawami, wstawiamy to do jakiejs brytfanki i jazda do piekarnika ![]() Skorka sie ladnie spiecze a woda w butelce, ktora w czasie pieczenia wrze nasacza kurczaka od srodka.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dot.: udka z kurczaka
hmmm...majonez mowicie??? Wlasnie robie udka wiec sprobuje z tym majonezem....
__________________
...świat obrazów nie zna śmierci ani życia,
gdy nie materia tylko myśl jest ciałem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
roztrzepać jajko z jogurtem dodać drobniuteńko pokrojoną cebulkę i wsypać przyprawę do kurczaka dokladnie wymieszać udka panierować w tym i w mące, ułożyć w naczyniu i odstawić na jakieś pół godziny potem skropiuć z wierzchu roztopionym masełkiem i wstawić do gorącego piekarnika na ok 40 min, aż się zrobi taka rumiana skorupka...pyszności a mięsko soczyste, że się rozpływa ![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dot.: udka z kurczaka
wyprobowalam wczoraj ten majonez i rzeczywiscie..... rewelacyjne
![]()
__________________
...świat obrazów nie zna śmierci ani życia,
gdy nie materia tylko myśl jest ciałem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 2 191
|
Dot.: udka z kurczaka
ale co z tym majonezem robicie? bo ja chyba ślepa jestem i nie mogę się doczytać
![]()
__________________
kosmetyki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post50636347 ubrania: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post50636439 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dot.: udka z kurczaka
ja posmarowalam tak po wierzchu....
__________________
...świat obrazów nie zna śmierci ani życia,
gdy nie materia tylko myśl jest ciałem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Lubelskie
Wiadomości: 79
|
Dot.: udka z kurczaka
hmmmmm..... chyba zaraz wypróbuje ten majonez bo właśnie zauwarzyłam udka w lodówce anie miałam pomysłu na obiad
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-12
Wiadomości: 4 009
|
Dot.: udka z kurczaka
Najbardziej mi smakują wg przepisu bodajże z CKM
![]() Marynatę robię z 3 łyżek miodu, łyżki sosu sojowego, łyzeczki papryki chili(takiej prawdziwej, mocno ostrej), łyzeczki pieprzu i posiekanego ząbka czosnku. Pałki oblepiam marynatą, zostawiam na pół h. Potem tylko trzeba je wstawić w naczyniu żaroodpornym ( ja je juz w nim marynuję) i piec w 200 stopniach ok 40 minut - zależy od piekarnika. Pyszności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: udka z kurczaka
A ja często przyrządzam udka kurczaka po turecku. Z prawdziwą kuchnią znad Bosforu mają najprawdopodobniej tyle wspólnego, co nasza fasolka po bretońsku z haute cuisine, ale co mi tam. Ważne, że pyszne są a przy tym można nawet rzec, że dietetyczne
![]() Rzecz robi się tak: Ujmujemy udka w dłoń i obdzieramy je ze skóry. Jest to najmniej przyjemna część całej procedury, ja zwykle czuję się w tym momencie jak Kuba Rozpruwacz. Nacieramy przyprawami: solą, słodką papryką, curry, pieprzem i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. W międzyczasie kroimy w półplasterki jedną cebulę oraz dzielimy na ćwiartki 1 jabłko (kwaśne) i 1 pomarańczę (obraną ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
![]() ![]() ![]()
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 58
|
Dot.: udka z kurczaka
ja robie udka duszone w cebuli.
surowe udka nacieramy obficie pieprzem i solimy. podsmazamy je z obu stron na rumiano na oleju. nastepnie dodajemy duuuuzo cebuli pokrojonej, mniej wiecej 1 cebula na 1 udko. podsmazamy chwilke i zalewamy calosc goraca woda. dorzucamy grzybki suszone uprzednio namoczone. przykrywamy i dusimy 1h-1.5h. podnosimy pokrywke, podkrecamy gaz i odparowujemy chwilke sosik mieszajac, az zrobi sie gesciutki. do tego ziemniaki pure lub kopytka, maczamy je sobie w tym cebulowym sosie. kurczak po prostu rozplywa sie w ustach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: udka z kurczaka
Cytat:
jutro robie udka i szukam inspiracji ![]() beciu,na jak długo wrzucasz je do piekarnika? czy do jakies brytfanki czy luzno na blaszce z piekarnika? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:29.