|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
3miesięczne niemowlę nie chce jeść
Hej. Szukałam podobnego wątku wpisując tego typu frazy, jednak nie znalazłam. Piszę tutaj, ponieważ już nie mam pojęcia dlaczego moja prawie 3miesięczna córeczka jest tak mało zainteresowana piciem mleka.
Od początku mała była bardzo nerwowa podczas karmienia- nerwowo ssała pierś, zdarzało się, że też z butelki piła tak jakby nie wiedziała co ma robić, jednak pierwszy miesiąc był jeszcze pod względem picia mleka OK. Wszystko zaczęło się jak mała skończyła 1 miesiąc. A totalne apogeum nastąpiło jakieś 3 tygodnie temu. Mała pierwszy miesiąc była na piersi oraz była dokarmiana butelką z moim pokarmem, ponieważ z piersi się nie najadała, więc odciągałam pokarm i starałam się ją przystawiać tak często jak się dało jednak po dłuższym czasie nie chciała już ssać piersi, czego konsekwencją było zatrzymanie laktacji. Na samym początku była na mleku modyfikowanym PRE, jednak położna powiedziała mi, że jeśli nie karmię już piersią to mogę podawać jej Mleko 1. Początkowo mała miała problemy z zatwardzeniem i wzdęciami, co minęło jak zmieniliśmy jej mleko z Aptamil na Hipp. Jednak jakieś 3 tygodnie temu nastąpiło mega pogorszenie w jedzeniu. Wygląda to mniej więcej tak: Jak już wkłada się jej smoczek z butelki do buzi bardzo się denerwuje, zaczyna krzyczeć. Nawet jak już uda się ją nakarmić, to odbywa się to w warunkach, po których czuję się jak po cięzkim treningu, bo mała przez cały czas odrywa głowę od butelki, kręci nią na wszystkie strony, kopie nogami. Dlatego czasami jest karmiona w nosidełku z wózka... Jedyną porą, kiedy je normalnie jest noc, choć czasami nawet w nocy jest bardzo nerwowa ...w dzień też czasami uda się ją nakarmić "normalnie", choć ostatnio to rzadkość. Każde karmienie to po prostu gehenna. Dodam, że - miała zmieniane smoczki i butelki. Smoczki miała już róznego kształtu, o różnym przepływie - wypróbowywaliśmy już te z większym i mniejszym, obecnie jest na butelkach NUK - ponieważ myśleliśmy, ze to o smak mleka chodzi to zmieniliśmy też mleko na Milupe - i przez dwa dni piła bardzo ładnie, trzeciego zaczął się znowu ten "cyrk" W dzień mała jest uśmiechnięta, często się śmieje, pomarudzić też pomarudzi, ale nie jest jakoś nadmiernie płaczliwa. Czasami potrafi mieć dwugodzinną drzemkę w ciągu dnia, czasami kilka krótszych... interesuje się zabawkami, bawi się na macie. Ogólnie jest bardzo żywa, ciągle macha nóżkami i rączkami. Aha i ostatnio też ciągle wkłada rączki na buzi na co moja położna stwierdziła, że to może być zapowiedź ząbkowania... Czy moze macie podobne doświadczenia, albo może wiecie dlaczego mała tak niechętnie pije mleko ? nie chcę znowu zmieniać jej marki mleka, bo to chyba też za zdrowe nie jest... Będę wdzięczna za każdą odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: 3miesięczne niemowlę nie chce jeść
Sprawdz u rehabilitanta. Powodem moze byc nieprawidlowe napiecie miesniowe. Sprawdz tez wedzidelko. Zbyt krotkie moze utrudniac ssanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zastanawiałam się nad wzmnożonym napięciem mięśniowym jednak po rozmowie z pediatrą nie zalecił wizyty u rehabilitanta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A widzisz, a gdybym ja nie poszła ze swoją półroczną wówczas córką, to chociaż mam naprawdę przyzwoitego pediatrę - miałabym mega problem.
Idź, pediatra na pewno ma mniejsze doświadczenie z problemami napięciowymi niż dobry rehabilitant. Chcesz sobie potem w brodę pluć? Nieumiejętność ssania, niechęć - to jest problem i to nie błahy. No i wędzidełko koniecznie, tu z kolei raczej logopeda, ale taki, który ogarnia niemowlaki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A nieprawidłowości w napieciu mięśniowym podejrzewasz ze względu na to że jest jak napisalam ruchliwa czy dlatego że nie chce jeść? Bo tak jak wspomniałam - przez pierwszy miesiąc jeszcze jadła całkiem całkiem i przede wszystkim w nocy tez zazwyczaj je spokojnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ze wzgl na technikę (nie)jedzenia.
Ja nie diagnozuję - podpowiadam, co JA bym sprawdziła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ok dzieki wielkie za rady. A czy do rehabilitanta trzeba miec skierowanie od pediatry?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ze skierowaniem (od neurologa nawiasem mówiąc) poczekasz ładnych kilka miesięcy.
Prywatnie idź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Może ma pleśniawki? Albo jest alergikiem i nie toleruje tego mleka?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Może to być alergia na BMK, ma jakieś inne objawy? U mnie syn po 2 miesiącu odmawiał jedzenia (owszem, był głodny ale po pociągnięciu 2 razy zaczynal płakać), dopiero 3 pediatra powiedziała, że to alergia, na pepti szybko zaczął normalnie jeść i przestał ciągle wrzeszczeć.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze bym sprawdziła pod kątem refluksu - dziecko z refluksem nie musi ulewać ale może mu się cofać pokarm, treść z żołądka może podrażniać przełyk i w efekcie dziecko może być niechętne do jedzenia.
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja bym najpierw pomyślała o nietolerancji laktozy - nie mylić z alergią na białko. Gdy jest nietolerancja, dziecko czuje ból brzuszka już po kilku łykaclh. Z czasem zaczyna sobie kojarzyć jedzenie z bólem i nie chce jeść, żeby bólu uniknąć.
Po pierwszym miesiącu następuje tzw. kryzys laktacyjny, kiedy dziecko nie chce przez kilka dni ssać piersi. Potem wszystko wraca do normy, tylko to tyczy się wyłacznie kp, nie wiem, jak to jest z karmieniem łączonym. Sama przy 1. dziecku poległam po miesiącu z kp... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Byliśmy dzisiaj u lekarza. Mała w ciągu trzech tygodni przybrała tylko 350 gramów... Lekarz stwierdził, że opisywane przeze mnie zachowanie wygląda na ból brzucha i żeby przed każdym jedzeniem podawać jej krople Lefax.
Pytałam czy może mieć alregię na białko albo laktozę, to powiedział, że nie, bo ma ładną skórę... Kupiłam też mleko AR i zobaczymy.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A czy ona jest do kupienia w aptece?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Tak, np. delicol, bez recepty. Napięcie mięśniowe i wędzidełko też bym sprawdziła (skoro problem występuje niemal od urodzenia).
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj mała pije spokojniej ale i tak wypija max 80-90 ml i to co 2 godz jak chce dać jej resztę to zaczyna krzyczeć... a lekarz jedyne co powiedział ze ma jesc wiecej niz 70 ml ale jak to zrobic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A twoje dziecko miało alergię na białko czy nietolerancję laktozy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Alergię na białko
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Udało się może Pani ustalić co dolega coreczce i czemu nie chce jeść? Mam ten sam problem z 4.5 miesięcznym synkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Niestety nie udalo sie ustalic mimo iz bylam u dwoch lekarzy jedyne co zrobiliśmy to zmieniliśmy mleko na Humana Pre ktore corka pila do ukonczenia 4,5 miesiaca. Tego mleka zaczela wypijac calkiem sporo jak na nia bo 120 ml na kazda porcje. Pozniej zmieniliśmy na Humana 1 i do momentu wprowadzenia stałych posilkow wypijala 140 przez dzien a na noc nawet i 200 ml z kleikiem ryzowym. Teraz juz corcia jada dwa posilki stale i nie wypija juz mleka tyle co wczesniej chociaz nigdy nie pila duzo i tez dostaje mleko nastepne.
Duzo dalo nam tez regularne podawanie posilkow zwykle co 3 godz oczywiscie jak jest bardzo glodna to dostanie wczesniej jesc. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Hej odpisuję jeszcze raz, ponieważ mam informacje ktora moze ci pomoc. Moja córeczka zagoraczkowala przy zablokowaniu pozniej zaczela tez kaszlec, a ponieważ nasz pediatria jest na urlopie pojechaliśmy do innej lekarki i ona od razu zauważyła ze mala ma za krótkie wedzidelko.... mamy skierowanie do chirurga dzieciecego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
witam, czy udalo sie rozwiazac problem? przeszukuje internet w odp na pytanie dlaczego moja 3,5 mies Córcia nie chce jesc... Byłysmy nawet w szpit. Zrobiono badanie moczu, usg brzuszka, badanie krwi. Wszystkie badania w porzadku. jedynie lekarze podejrzewali alergie na mleko. Córcia dostala Neocate. Jakiekolwiek problemy brzuszkowe któe do tej pory miała (odpukac!) ustąpiły. jednak niechec do jedzenia pozostała. Wciskam Małej mleko na siłe. Karmię ją przez 1-1,5 godz i wtedy "na raty" coś uda mi się w nią wcisnąc. Ale to jest chora sytuacja. Stresująca dla nas obu. Wczesniej dziecko chętnie jadło, z 7 razy po 120 ml. Tęsknie za tamtymi czasami. Sprawdzałam nawet jej napiecie miesniowe u osteopaty. Diagnozował ja też logopeda- nie stwierdził zaburzeń. Nie wiem co robić, gdzie szukac przyczyny. Dobija mnie ta sytuacja, jestem załamana, bo każdy jeden dzień i noc "kręci" się wokól tego że dziecko nie je. Nie mamy przez to normalnego zycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.