|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
spiewanie na zywo.
jakos w tym tygodniu ogladalam na mtv2 koncert Good Charlotte oraz Linkin Park. mialam okazje byc na koncertach hey, kultu, łez. i stwierdzam, ze ci, co graja rocka(nie lubie okreslenia: gwiazdy rocka) na zywo spiewaja tak samo jak w teledyskach czy na płytach. gdy ogladalam wystep Rihanny na gali MTV to myslalam, ze mi uszy odpadna, tak fałszowała. nie wspomne o mandarynie, gosi andrzejewicz. na sopocie Doda jeszcze jakos tam spiewala, September też dało sie słuchac. no ale np. taki Feel to jakby z płyty puszczali.
do czego zmierzam: czy tylko ja odnosze wrazenie, ze gwiazdy rocka(a jednak. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: spiewanie na zywo.
ja sie z ta teoria zgadzam
nawet ten zalosny linkin park i inne takie zespoliki potrafia grac na zywo identycznie jak na plycie. nie wiem dlaczego, ale jakos taki mi sie wydaje ze tak jest ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
no racja, cos w tym jest ..
ja w ogole uwazam ze zeby moc w pelni wypowadac sie na temat talentu jakiegos wykonawcy trzeba go posluchac na zywo, bo dopiero wtedy widac tak na prawde na co go stac.... sama bywam glownie na koncertach metalowych i rockowych, zarowno polskich ja i zagranicznych wykonawcow i nie raz stałam jak wryta sluchajac wokalu podczas koncertu ... np. iron maiden w spodku 2003 .. bring your daughter to the slaughter . b.dickinson wyciaga chyba przez minute a ludziom z sekundy na sekunde szczen6y opadały coraz niżej z wrażenia ![]() oczywiscie nie jest reguła ze wykonawcy pop zle spiewaja, wystarczy spojrzec np. na takiego robbiego williamsa .... facet na scenie jest swietny ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Może coś w tym jest... Jestem zachwycona tym, jak na żywo gra Hey czy np. Blink 812. Ogólnie rockowe koncerty na żywo to coś wspaniałego i jakościowo też są raczej dobre.
Z drugiej strony dla mnie mistrzynią śpiewu na żywo (i nie tylko) jest Kayah - rewelacja!
![]() |
#5 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
zgadzam się. widziałam ją w sopocie- niesamowita.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
taaa
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że od "reguły"
![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym zdarzają się jednak popowe gwiazdki, które również potrafią śpiewać, ale niestety to rzadkość...
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Hmmm... kiedyś słyszałam Robbiego Williamsa na żywo w MTV i było to niestety żałosne przedstawienie.. Nie wiem, czy to może była wina złych odsłuchów (choć nie sądzę, żeby podczas takich koncertów wokalista miał źle porobione odsłuchy) czy miał zajechane gardło, czy co, ale powtarzanej prymy trzymanej na półnucie z kropką, którą to zaczyna refren utworu "Let me entertain you"nie dało się słuchać... to nawet nie był źle zaintonowany dźwięk, to był fałsz o sekundę za nisko
![]() Podobnie masakrycznie fałszował wokalista Linking Park w koncercie live, który też na mtv czy vivie widziałam.. znaczy fragment tylko, bo dłużej tego zawodzenia pół tonu pod dźwiękiem nie dałam rady słuchać ![]() Z gwiazd pop, które mają i dobry głos i słuch (znaczy się śpiewają czysto) wymienić by należało naszą aktualną rodzimą gwiazdę skandali wszelkich , czyli Dodę ![]() Z tych, którzy nie okupują codziennie pierwszych stron gazet i tworzą nie tak popularną muzykę, pozwolę sobie wskazać na pana Grzegorza Turnaua. Byłam na dwóch jego koncertach i zarówno ich strona wokalna jak i instrumentalna nie różniły się niczym od tego, co mam na płytach ![]() Jest wielu wokalistów, którzy na to miano naprawdę zasługują, ale przeważnie są to artyści, tworzący muzykę trochę trudniejszą, a tym samym nie popularną. Największe kariery zaś robią Ci, którzy mają show, potrafią zadbać o swoją popularność na różne sposoby, ale wokalnie są słabi. Współczesna technika pozwala to przy nagrywaniu płyty sprytnie zatuszować i wtedy jedynym sposobem aby poznać, kto naprawdę potrafi śpiewać, a kto ściemnia są koncerty na żywo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
ale wiecie co, mi sie wydaje, ze muzycy rockowi sa po prostu zmuszeni potrafic mniej wiecej dobrze grac i spiewac. bo przeciez ta muzyka to jest glownie kontakt z fanami, koncerty itp. - no nie jest tak?
kurde nie umiem tego dobrze ubrac w slowa ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.