spiewanie na zywo. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-18, 15:45   #1
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

spiewanie na zywo.

jakos w tym tygodniu ogladalam na mtv2 koncert Good Charlotte oraz Linkin Park. mialam okazje byc na koncertach hey, kultu, łez. i stwierdzam, ze ci, co graja rocka(nie lubie okreslenia: gwiazdy rocka) na zywo spiewaja tak samo jak w teledyskach czy na płytach. gdy ogladalam wystep Rihanny na gali MTV to myslalam, ze mi uszy odpadna, tak fałszowała. nie wspomne o mandarynie, gosi andrzejewicz. na sopocie Doda jeszcze jakos tam spiewala, September też dało sie słuchac. no ale np. taki Feel to jakby z płyty puszczali.
do czego zmierzam:
czy tylko ja odnosze wrazenie, ze gwiazdy rocka(a jednak. ) potrafia porzadnie spiewac na koncertach? a ci z drugiej strony barykady, wykonawcy pop, fałszuja jak cholera? nie mowie tu o innych gatunkach muzycznych bo nie mialam okazji sluchac na zywo, albo na zywo przez tv
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 16:49   #2
narcy
Wtajemniczenie

Dot.: spiewanie na zywo.

ja sie z ta teoria zgadzam
nawet ten zalosny linkin park i inne takie zespoliki potrafia grac na zywo identycznie jak na plycie.
nie wiem dlaczego, ale jakos taki mi sie wydaje ze tak jest

aktualnie na W. tylko czytam tematy i odbieram pw, nic nie pisze.
narcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 17:29   #3
Ashlee_
Zadomowienie

no racja, cos w tym jest ..
ja w ogole uwazam ze zeby moc w pelni wypowadac sie na temat talentu jakiegos wykonawcy trzeba go posluchac na zywo, bo dopiero wtedy widac tak na prawde na co go stac....
sama bywam glownie na koncertach metalowych i rockowych, zarowno polskich ja i zagranicznych wykonawcow i nie raz stałam jak wryta sluchajac wokalu podczas koncertu ... np. iron maiden w spodku 2003 .. bring your daughter to the slaughter . b.dickinson wyciaga chyba przez minute a ludziom z sekundy na sekunde szczen6y opadały coraz niżej z wrażenia ...
oczywiscie nie jest reguła ze wykonawcy pop zle spiewaja, wystarczy spojrzec np. na takiego robbiego williamsa .... facet na scenie jest swietny

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 17:51   #4
corka_rosy
Wtajemniczenie

Może coś w tym jest... Jestem zachwycona tym, jak na żywo gra Hey czy np. Blink 812. Ogólnie rockowe koncerty na żywo to coś wspaniałego i jakościowo też są raczej dobre.
Z drugiej strony dla mnie mistrzynią śpiewu na żywo (i nie tylko) jest Kayah - rewelacja!

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 19:09   #5
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Może coś w tym jest... Jestem zachwycona tym, jak na żywo gra Hey czy np. Blink 812. Ogólnie rockowe koncerty na żywo to coś wspaniałego i jakościowo też są raczej dobre.
Z drugiej strony dla mnie mistrzynią śpiewu na żywo (i nie tylko) jest Kayah - rewelacja!
zgadzam się. widziałam ją w sopocie- niesamowita.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 19:14   #6
onaa
Zakorzenienie

taaa
Stary 2007-09-18, 20:58   #7
Chezzy
Zakorzenienie

Myślę, że od "reguły" zawsze są wyjątki, choć sama słucham min LP i nazwijmy to, zespołów bardziej rokowych niż popowych też potrafię patrzeć na nie krytycznie. Rzeczywiście zgadzam się, że akurat np Linkin Park wychodzą bardzo dobrze, na żywo, jednak odradzam słuchania choćby SOAD czy The Offspring (choć oba zespoły lubię ) na żywo. Oglądałam z nimi jedną z gal rozdania nagród muzycznych i ... przeraziłam się Na prawdę, jeszcze zrozumiem, że wokalista nie potrafi śpiewać (), ale żeby zespół nie potrafił grać... cóż nawet nie wiem co o tym powiedzieć....

Poza tym zdarzają się jednak popowe gwiazdki, które również potrafią śpiewać, ale niestety to rzadkość...

Chezzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-18, 22:41   #8
Isia83
Zadomowienie

Hmmm... kiedyś słyszałam Robbiego Williamsa na żywo w MTV i było to niestety żałosne przedstawienie.. Nie wiem, czy to może była wina złych odsłuchów (choć nie sądzę, żeby podczas takich koncertów wokalista miał źle porobione odsłuchy) czy miał zajechane gardło, czy co, ale powtarzanej prymy trzymanej na półnucie z kropką, którą to zaczyna refren utworu "Let me entertain you"nie dało się słuchać... to nawet nie był źle zaintonowany dźwięk, to był fałsz o sekundę za nisko

Podobnie masakrycznie fałszował wokalista Linking Park w koncercie live, który też na mtv czy vivie widziałam.. znaczy fragment tylko, bo dłużej tego zawodzenia pół tonu pod dźwiękiem nie dałam rady słuchać

Z gwiazd pop, które mają i dobry głos i słuch (znaczy się śpiewają czysto) wymienić by należało naszą aktualną rodzimą gwiazdę skandali wszelkich , czyli Dodę Sposób jej życia i robienia kariery to temat na osobną dyskusję, natomiast napewno nie można jej odmówić tego, że ma kawał porządnego gęstego głosu.

Z tych, którzy nie okupują codziennie pierwszych stron gazet i tworzą nie tak popularną muzykę, pozwolę sobie wskazać na pana Grzegorza Turnaua. Byłam na dwóch jego koncertach i zarówno ich strona wokalna jak i instrumentalna nie różniły się niczym od tego, co mam na płytach piękny, czysty głos.

Jest wielu wokalistów, którzy na to miano naprawdę zasługują, ale przeważnie są to artyści, tworzący muzykę trochę trudniejszą, a tym samym nie popularną. Największe kariery zaś robią Ci, którzy mają show, potrafią zadbać o swoją popularność na różne sposoby, ale wokalnie są słabi. Współczesna technika pozwala to przy nagrywaniu płyty sprytnie zatuszować i wtedy jedynym sposobem aby poznać, kto naprawdę potrafi śpiewać, a kto ściemnia są koncerty na żywo I ja je własnie dlatego bardzo lubię

Nasz dzien - 02.07.2011

Było cudownie...
kilka zdjęć...

Isia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-19, 07:28   #9
narcy
Wtajemniczenie

ale wiecie co, mi sie wydaje, ze muzycy rockowi sa po prostu zmuszeni potrafic mniej wiecej dobrze grac i spiewac. bo przeciez ta muzyka to jest glownie kontakt z fanami, koncerty itp. - no nie jest tak?

kurde nie umiem tego dobrze ubrac w slowa

aktualnie na W. tylko czytam tematy i odbieram pw, nic nie pisze.
narcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości