|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Ceremonia a ksiądz ...
Mam do Was pytanie, może któraś z Was spotkała się z tym że ślubu udzielało jej dwóch księży ... ?
Po prostu mój Tż i ja mamy dwóch, dobrze zaprzyjaźnionych kapłanów i zależałoby nam na obecności obu ... Myślicie że wypada ? Dzięki z góry za wskazówki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ceremonia a ksiądz ...
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Myślę, że nie ma najmniejszego problemu z tym. Byłam na ślubie gdzie było 4 księży, więc myślę, że nie ma z tym problemu najmniejszego. Musicie po prostu porozmawiać z proboszczem w którego parafii ma być ślub i tyle. My też zastanawiamy się nad przyjacielem mojego narzeczonego, aby on odprawił mszę. Więc nie jesteście sami
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
tak.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Urzędowym świadkiem (tym, który towarzyszy podczas składania przysięgi) może być tylko jeden... ale przy ołtarzu może być wielu księży...
U nas tak będzie... jeden będzie nam błogosławił, drugi mówił kazanie, a proboszcz odprawi mszę... a przy ołtarzu będzie chyba z 8 księży... bo to nasi bliscy znajomi... oczywiście wszystko trzeba dogadać z proboszczem parafii, w której jest ślub |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do ilości Księży na Mszy to nie ma z ty problemu. wypada jak najbardziej |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
taaa, narzeczeni udzelają sami sobie ślubu... to na co ksiądz czy urządnik w USC?
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Jestem pewna że nic nie stoi na przeszkodzie (byle księża się dogadali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mojej koleżanki tal było - udzielał ślubu jej nasz proboszcz oraz ksiądz z rodziny U mnie akurat na odwrotnej okoliczności bo na pogrzebie też było 2 księży - jeden z parafii a drugi z rodziny ![]() Także myślę, że to żaden problem ![]() ![]() Na tzw. "roczku" mojego syna to było chyba 10 księży bo był jubileusz 40 lat kapłaństwa jednego księdza ,potem była jeszcze jakaś rocznica ślubu, coś tam jeszcze no i błogosławieństwo dzieci rocznych także 10 księży było jak nic ![]()
Tomuś - 17.09.2007 ![]() Pierścionek - 14.02.2012 Sakramentalne TAK - 11.06.2011 Martynka- 23.02.2012 ![]() ...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic... Edytowane przez MartuNiunia87 Czas edycji: 2011-04-19 o 16:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wszystko tak naprawdę zależy od proboszcza danej parafii bo niektórym obecność innych księży przeszkadza ale w większości przypadków nie mają nic przeciwko
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To samo chciałam napisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
U mojej siostry było 3 księży -proboszcz oraz 2 księży z rodziny jej męża
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
U nas bylo 2 ksiezy, mialo byc 3 ale jeden wyjechal na misje. Grunt zeby wczesniej proboszcz danej parafii byl o tym poinformowan gdyz przewaznie sa to obcy ksieza. Moze byc tak, ze pomimo Waszych ksiezy bedzie potrzeba obecnosci jakiegos z danej parafii. Takie sprawy lepiej wczesniej ustalic zeby w dniu slubu sie nie zszokowac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
po pierwsze jak juz wspomniałyscie, narzeczeni sami sobie udzielaja sakramentu, a kapłan jest potrzebny aby ten związek pobłogosławić.
a co do ilosci księzy to nie ma z tym żadnego problemu, ja mam zaporszonych 5 z czego akurat błogosławienstwa udzielać będzie ksiadz z mojej parafii i porboszcz sie zgodził bez niczego, bo wie że się dobrze znamy, co do reszty zaporszonych to się jeszcze okaże czy będą. Wtedy któregos z nich poprosimy by był głównym koncelebransem, ale kazanie powie ten smaco błogoslawi, bo zna nas najlepiej, a zawsze homilia jest ciekawsza gdy mowi ja kaplan znający młodą parę.
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mojej szwagierki była podobna sytuacja i wydaje mi się, że nie ma w tym nic złego ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:44.