Problem z odchudzaniem - nastolatka. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-03, 19:30   #1
kania_inu_chan
Przyczajenie

Problem z odchudzaniem - nastolatka.

Witam.

Mam problem i mam nadzieję, że będziecie tak miłe i mi pomożecie...

W styczniu skończę 16 lat, trzecia gimnazjum lada moment się skończy, a ja już trzeci rok walczę z nadwagą. Przy wzroście 170 cm, ważę 83 kg i czuję się z tym źle. Moim głównym problemem jest brzuch, bo to właśnie tam wszystko mi się odkłada. Próbowałam różnych diet, od kalorycznych (1000 kcal) po różne "wyspecjalizowane". Zajrzałam również w wątek "Ułóż własną dietę", ale po przeczytaniu całości i dodatkowych linków, doszłam do wniosku, że mogę zwyczajnie nie podołać. Pijam ok. 2,5 litra płynów dziennie (woda lub różne herbaty liściaste: herbata zielona, czerwona, biała, czasem czarna, oczywiście, bez dodatku cukru), ograniczam słodycze, pijam przed posiłkami ocet jabłkowy, chodzę na basen dwa razy w tygodniu, mam 4 godziny lekcyjne zajęć z w-fu w tygodniu.

Moim głównym problemem jest to, że prowadzę dosyć nieregularny tryb życia jak na nastolatkę. Nigdy nie wiem, kiedy coś zjem, ponadto, nie potrafię się zmusić do więcej niż 3 posiłków dzienne. Zazwyczaj wygląda to tak:
- w szkole, o 10:30 jem jedną ciemną bułkę z jakimiś dodatkami, np. szynka z sałatą (nie lubię masła), potem około 13 jem znów kolejną bułkę
- do domu wracam około 15:30, jem obiad złożony z jednego dania, a potem już nic, nie potrafię w siebie nic wmusić.
Mimo takiego małego spożywania posiłków i tak mam nadwagę.

Pomocy, co mam zrobić, by do lipca schudnąć te wymarzone 25 kg?

Ps. Od jakiegoś czasu mama przymusza mnie, żebym około 19 jadła coś al'a koktajl: awokado zmieszane z jogurtem naturalnym i otrębami, wiąże to się z jakąś dietą, nie wiem niestety jaką...

Edytowane przez kania_inu_chan
Czas edycji: 2011-12-03 o 19:38
kania_inu_chan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 20:06   #2
anjuta
Zakorzenienie

Dot.: Problem z odchudzaniem - nastolatka.

avokado jest super, ale raczej nie na kolacje, zawiera dużo tłuszczu, jest kaloryczne, nie spalisz tego wieczorem. Spróbuj jako przekąskę jakieś warzywa np marchewkę czy pomidora i owoce, jabłko, grapefruita. I za mało białka, jakieś rybki, twarożki.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 20:10   #3
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Nie chudniesz, ponieważ masz zbyt wolny metabolizm. Organizm działa tak, że dostosowuje się do ilości otrzymywanej energii. Tak jak w życiu codziennym - jeżeli cienko u Ciebie z kasą to nie masz po włączanych wszystkich świateł w domu i oszczędzasz prąd. Organizm na tej zasadzie zmniejsza tempo przerabiania pokarmu, żeby się nie zagłodzić.

Co do Twoich słów, że nie podołasz - niestety, to nie jest tak hop. Aby schudnąć trzeba coś poświęcić. Chociażby swój wolny czas na przygotowywanie posiłków. Musisz CHCIEĆ! Jeżeli się chce to wszystko można. Nie uważam siebie za jakiś tam przykład, ale jestem obecnie w klasie maturalnej, mam dużo nauki do szkoły i do matury, przy okazji robię prawo jazdy i mam ok 25km dojazdu do szkoły (w jedną stronę). Budzę się codziennie ok 5:30, zasypiam po 22. I do tego mam czas, aby przygotować sobie jakieś pełnowartościowe jedzenie, a utrudnienie mam takie, że mój układ pokarmowy kiepsko toleruje pieczywo. Ćwiczę 4x w tygodniu po 1h na siłowni, a nie są to łatwe treningi, przerzucam wtedy wiele kg. Jak poradzę sobie z kontuzją to będę dodatkowo biegała, czyli treningi będą 6x w tygodniu. Nie mam już czasu wolnego, wszystko co mi zostaje przeznaczam na naukę. I daję radę!

Ty też możesz, tylko od Ciebie zależy czy Ci się uda. A ten koktail to kiepski pomysł moim zdaniem... Jogurt i otręby to węglowodany, a jak chcesz schudnąć to nie powinnaś ich zjadać wieczorem.

Podsumowując - poczytaj trochę o zdrowym odżywianiu, zacznij uprawiać sport (to jest w sumie bardzo ważny element gubienia kilogramów) i wtedy coś ruszy. Jeżeli nie jesteś w stanie zrobić choć tyle, to nie narzekaj na figurę, bo nie ma nic za darmo.

Odnośnie wypowiedzi anjuta avokado jeszcze może być, zawiera NNKT, a to raczej węgli powinno się unikać. Z owocami też nie przesadzaj, bo mają w sobie cukier prosty - fruktozę. I na Twoim miejscu pożegnałabym się z nabiałem, ponieważ zawiera laktozę = cukier, który utrudnia chudnięcie wielu osobom.

Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Czas edycji: 2011-12-03 o 20:12
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-03, 20:11   #4
kania_inu_chan
Przyczajenie

Znaczy się, mój obiad z zasady zawiera jakąś rybę z ziołami przygotowaną na parze i kilka suchych ziemniaków, niczym nie polewanych, czasem z koprem i dużo surówki...
Stary 2011-12-04, 08:57   #5
samara_86
Raczkowanie

Witaj... Ja miałam podobny problem,z tym że miałam do zrzucenia 26 kg. (po ciąży) przez ok miesiąc nie jadłam w ogóle cukru-zero!Jeden posiłek dziennie o 15-tej i wiesz co?Prawie nic nie schudłambyłam załamana...Przeczytałam o diecie zwanej "pięciu garści" połączyłam ją z dietą "pięciu dni" (wpisz te nzwy w wyszukiwarce,a wujek googl ci pomoże) i dzięki temu schudłam 31kg. wyglądam jak modelka... Dodam,że nie mam zbyt wiele czasu an ćwiczenia.Rozciąganie (intensywne) pięknie modeluje ciało-talia i uda.Bez karczemnego wysiłku.Nie słuchaj broń Boże żeby rezygnować z nabiału bo narobisz sobie kłopotów.podać ci nieskomplikowane i smaczne dania-przepisy do przygotowania w 5 minut.Naprawdę będziesz zadowolona.Złota zasad-więcej niż 4 posiłki dziennie musi być!Inaczej dieta na nic i tego się dowiesz w każdej diecie.Podsumowując złóż te diety + ćwiczenia rozciągające i daj sobie z 2 tygodnie na pierwsze efekty.P.S najlepsze w diecie 5 składników jest to,że 5 dnia możesz pozwolić sobie na zjedzenie tego co chcesz (w moim przypadku pierogi z kapustą i grzybami) Tylko tego co chcesz,a nie ile chcesz bo tu jest różnica.
samara_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 09:01   #6
Ilta
Zadomowienie

1.Żeby spalić tkankę tłuszczową z brzucha trzeba ĆWICZYĆ. Wiem z teorii i praktyki.
Wszystkie ćwiczenia aerobowe takie jak bieganie, aerobik, ale i hula hop - pomagają !
Nie rób z miejsca brzuszków. Wydają się oczywiste, ale rozwijają mięśnie, które są pokryte
tkanką tłuszczową i w efekcie pojawia się..."ciężarny brzuszek".
A przynajmniej u mnie i u kilku znajomych tak było
Mówisz że masz 6 godzin ruchu w tygodniu - basen i WF. To świetnie ! Jeśli faktycznie przykładasz się do ćwiczeń, to tyle czasu powinno dawać efekty.

2.Cel do którego dążysz (63kg) jest bardzo dobry - BMI 21,5, prawidłowe

3."Pijam przed posiłkami ocet jabłkowy"

?????????????!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!

To zaczniesz zaraz liceum od wrzodów żołądka i szpitala !
Skąd takie pomysły ludziom przychodzą do głowy ?!

20 minut przed posiłkiem SZKLANKA WODY - wystarczy. Serio.

4.Nieregularne posiłki rozregulowują przemianę materii i to może być jednym z problemów.To
już napisała Nephasis i z tym akurat się zgadzam.
Poza tym to co napisałaś wygląda na znikomą ilość jedzenia a nie chodzi o to, żeby się
głodzić, tylko żeby na jakiś czas dać organizmowi mniejszą dawkę kalorii a więcej ruchu, a
potem stopniowo wrócić do normy, czyli umiarkowana ilość ruchu i maksymalnie 2000 kalorii
spożywanych w miarę (podkreślę- w miarę) regularnie.

Może spróbuj jeść małe porcje, ale częściej ? Np. rano małą porcję owsianki, takiej nawet
z torebki - je się robi w 5 minut.
W międzyczasie jak się będzie woda gotowała zrób sobie kanapkę z ciemnego pieczywa, szynki
z indyka i chudego sera. Uczysz się, potrzebujesz dawki energii w szkole. To byłoby II
śniadanie.
Potem obiad - zwracaj uwagę co na niego jesz. Niech to będzie to co lubisz, ale nie smażone
a robione bez tłuszczu, panierek, na parze lub pieczone. Do tego warzywka.
Po 15.30 trudno jest Ci coś zjeść. Wiele osób Ci pozazdrości, bo wieczorem powinno się jeść
najmniej (przemiana materii stopniowo zwalnia). Mama ma dobry pomysł z koktajlami. Powinnaś
zakończyć dzień niewielkim posiłkiem a koktajl daje Ci energię, dobre kalorie i nie wygląda
na posiłek, a na napój.Tylko jak dziewczyny pisały - niech on będzie lekki. Może np. banan
zmiksowany z chudym mlekiem ? Nawet możesz o 17 go zrobić i popijać aż pójdziesz spać

Nie będę zaś komentować wypowiedzi o tym jakie rzeczy trzeba, a jakich absolutnie nie można
jeść, bo ja je dziele tylko pod kątem : dużo/mało cukru, lekko/ciężkostrawne. Moja dieta
zawierała i cukier i kanapki. Schudłam nie gryząc się po rękach z głodu i nie śniąc nocami
o czekoladzie.
Po prostu dieta idealnie dopasowana do tego co lubię, co mogę odstawić a czego absolutnie
(np. nie muszę jeść ciast ale bez chleba nie przeżyję - więc miałam w diecie chleb).
Składniki to jedno. Ale najważniejsze jest proporcje i to, ile razy w tygodniu je jemy.
To jest nawet na piramidzie żywieniowej

Niemniej zawsze zachęcam do skorzystania z porady dietetyka. Ponadto koniecznie badania na
tarczycę i hormony bo z tego co piszesz - ruchu masz sporo, jesz niewiele, a mimo tego nie
chudniesz, więc może coś ze zdrowiem jest nie tak ?
Takie badania można zrobić bezpłatnie na NFZ, tak samo znajdziesz dietetyka. Mogę Ci z tym pomóc.

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2011-12-04 o 09:17
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 10:07   #7
samara_86
Raczkowanie

Oj widzę,że koleżanka powyżej niedoinformowana w tematyce octu w diecie .Podejrzewam,że autorka miała na myśli ocet jabłkowy,a nie spirytusowy...? Rzeczywiście stosując ocet spirytusowy można sobie krzywdę zrobić,a ocet jabłkowy jest jak najbardziej wskazany w spalaniu tłuszczu,tylko nie dłużej niż przez 2 m-ce.Najlepiej na ok.125ml.dwie łyżki stołowe przed posiłkiem,wyłączając śniadanie.
Stary 2011-12-04, 11:31   #8
Ilta
Zadomowienie

No ja mam nadzieję, że nie spirytusowy.

Jakkolwiek by nie było...jakoś mnie ten ocet nie przekonuje...Ocet to ocet. Woda to woda. Woda ma neutralny wpływ na żołądek (no chyba że pita z kałuży ) a ocet...

Nie czuję się przekonana
Stary 2011-12-04, 13:06   #9
samara_86
Raczkowanie

Poprawna nazwa tej diety to "dieta 5 czynników" nie mylić z dietą 5 dni itp.A druga to dieta 5 garści.Jak będzie trzeba to podam super przepisy...
Stary 2011-12-04, 18:56   #10
anjuta
Zakorzenienie

podaj, plisssss
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 20:42   #11
kania_inu_chan
Przyczajenie

Ilta mi chodziło o roztwór octu jabłkowego. Jest doskonały na przemianę materii, lekarka mi to poleciła po tych całych bilansach, które trzeba zrobić.
samara_86 chętnie spróbuję twojej metody, zobaczymy, czy mi się uda. Co do porady dietetyka, to trochę trudno, bo jak próbowałam namówić mamę, uznała, że wydziwiam. Byłoby mi też bardzo miło, gdybyś podała parę swoich przykładowych przepisów na jakieś dania. Niestety, w dziedzinie jedzenia, moja wyobraźnia jest słaba...

Edytowane przez kania_inu_chan
Czas edycji: 2011-12-04 o 20:43
Stary 2011-12-05, 07:05   #12
Ilta
Zadomowienie

Jesz mało, ćwiczysz i nie chudniesz. Nie wiem co tu da kombinowanie z nowymi fikuśnymi dietami rodem z "Naj", skoro to się aż prosi o zrobienie podstawowych badań na krew i hormony.
Tyle ode mnie
Stary 2011-12-05, 09:04   #13
enviee
Rozeznanie

No ja się nie dziwię, że nie chudniesz skoro Twój organizm musi przetrwać codziennie 19 godzin bez jedzenia. I na dodatek w ciągu tych pozostałych 5 godzin jesz za mało. Jak na mój gust jeśli nie zaczniesz jeść wcześniej śniadań ( przed szkołą ) i kolacji to Twoje szanse na schudnięcie są marne.

Edytowane przez enviee
Czas edycji: 2011-12-05 o 09:06
enviee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-05, 09:10   #14
samara_86
Raczkowanie

Pyszny bigosik 300g.kapusty kiszonej,białej-gotujemy.Dodajemy ugotowaną pierś z kurczaka i doprawiamy pomidorami w puszce(w gorszym razie koncentratem) ziołami np.prowanslaskimi i odrobiną wegety.Kapusta daje uczucie sytości,a przy tym jest niskokaloryczna.Pierś z kurczaka=białko.Ewentualn ie możemy zastąpić pierś polędwicą drobiową. Zupka pomidorkowa Filet+pomidory w puszce gotujemy z marchewką.Nakładamy z jedną łyżką makaronu aldente i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Trzeba nauczyć się "oszukiwać organizm" zastępować produkty kaloryczne,tymi mniej tuczącymi.Np.zamiast ziemniaków-marchewka lub seler.Zamiast majonezu czy śmietany-jogurt naturalny Polecam surówkę z kiszonej kapusty+marchewka+cebula z łyżką oliwy z oliwek. Pomidor pokrojony z cebulą z jogurtem naturalnym.Jajecznica z papryką smażona na teflonie.Co do ziemniaków to jadłam nie więcej niż 2 tygodniowo,bo akurat na mnie działają tucząco,ale z drugiej strony zawierają skrobię.Ryżu nie jem w ogóle.Makaron zjem,ale w nie dużych ilościach.ZERO wieprzowiny-nie jem bo nie lubię.Unikać pasztetów,mielonek mielonego mięsa,panierki do mięs.Jak coś jeszcze mi się przypomni to napiszę aha czasem jak mam ochotę na coś słodkiego to galaretka z owocami ZŁOTA RADA przed posiłkiem i w trakcie piję szklankę wody ok.200ml.
Stary 2011-12-05, 17:32   #15
kania_inu_chan
Przyczajenie

samara_86, bardzo Ci dziękuję za te przepisy. Przyznam, że po przeczytaniu diet, które mi zaproponowałaś, na dzień dzisiejszy najbardziej odpowiada mi dieta garściowa, bo i tak odpowiada "wielkości" moich codziennych dań, a nad dietą 5 czynników pomyśleć można jakoś po feriach, gdy będzie trochę więcej wolnego czasu, a i spokój ze świętami.
Ilta, dziękuję również za twoje porady, a nad badaniami zastanowimy się wraz z rodzicami, może uda mi się ich namówić.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-07, 10:19   #16
agataskate
Raczkowanie

Nie myślałaś może o wizytcie u dietetyka. On ułoży najodpowiedniejszą dla ciebie dietę. Jeszcze się rozwjasz i diety bardzo niskokaloryczne (1000-1200 kcal) nie są dla ciebie dobre. W domu powinnaś zjadać chociaż lekkie śniadanie i powinnas się przemóc do conajmniej 5 posiłków ponieważ organizm inaczej gromadzi zapasy w postaci tłuszczu bo nie wie kedy dostanie kolejną porcję energii.
agataskate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 07:21   #17
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kania_inu_chan Pokaż wiadomość
Ilta, dziękuję również za twoje porady, a nad badaniami zastanowimy się wraz z rodzicami, może uda mi się ich namówić.
Kania - takie badania każdy powinien robić raz na jakiś czas dla samej profilaktyki i możesz się na nie zapisać bezpłatnie idąc tylko do lekarza ogólnego po skierowanie. Tak więc myślę, że nie ma co specjalnie przekonywać rodziców - po prostu powiedz, że chcesz profilaktycznie się przebadać, nawet jeśli oni nie widzą żadnych problemów, bo jak coś jest za darmo, polecane przez lekarzy i jeszcze może zapobiec wielu chorobom - to czemu nie A jak masz ponad 16 lat to równie dobrze możesz iść sama, nie potrzebujesz do badań krwi i hormonów zgody rodziców - tylko jak będą złe, to lekarz ma prawo i obowiązek o tym rodzicom, jako niepełnoletniej, powiedzieć z tego, co wiem. O samym wyniku.

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2011-12-09 o 07:22
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości