Debata Kaczynski vs Tusk - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-12, 22:25   #1
tulipek
Raczkowanie

Debata Kaczynski vs Tusk

Zapraszam do dyskusji na temat dzisiejszej debaty

Oj dzialo sie dzialo, chyba Kaczynski sie pograzyl, ale czy Tusk byl na tyle dobry by przekonac zwolennikow PiS'u do PO ?
tulipek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 22:29   #2
Sunny20
Zadomowienie

Dot.: Debata Kaczynski vs Tusk

To była jednak debata Przeoczyłam, coraz gorzej ze mną
Stary 2007-10-12, 22:31   #3
Wafelina :)
Zadomowienie

pozwolę sobie skopiować swój post z tematu "21 października (...)"
aaa więc moim zdaniem to był inny Tusk niż ten którego znałam z 2005 r., mimo napiętego czasu panował nad sobą, co momentami było trudne, ale tym razem się udało, celnie argumentował, był bardziej wyluzowany i o to chodzi.. takim ludziom się ufa. Kaczyński nie wiedzial w wielu momentach jak ma odpowiadać na zarzuty Donalda. "Zapomnial" nawet o dwukrotnie zadanym pytaniu odnośnie wydatków na obydwie kacze kancelarie moim zdaniem 'wygrał' Tusk.. hmm może przekonał do siebie mały % zwolenników PiSu, ale szczerze wątpie

Don`t be affraid - Taddy`s home!
Wafelina :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 22:35   #4
Germini
Zakorzenienie

W tej debacie wreszcie usłyszałam jakieś konkrety i normalne odpowiedzi na zadawane pytania - ze strony Tuska oczywiście. W poprzedniej tego niestety nie było, a i dzisiaj ze strony Kaczyńskiego też nie.
Tusk trzymał poziom

Cytat:
Napisane przez tulipek Pokaż wiadomość
czy Tusk byl na tyle dobry by przekonac zwolennikow PiS'u do PO ?
Nie sądzę. Zwolennicy PiSu to w większości fanatycy z klapkami na oczach, niechętni do otwarcia się na inne opcje
Stary 2007-10-12, 22:35   #5
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

jak dla mnie to zdecydowanie wygrał TUSK
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 22:44   #6
dorkaaa
Wtajemniczenie

wiem ze pewnie spotkam sie z publicznym linczowaniem i wysmianiem , ale jestem za panem Jarosławem.
Przykre było zachowanie publiczność, i nie chcialabym w tej sytuacji znaleźć sie na miejscu Kaczyńskiego. Ale chyba każdy widział jak sie zachowywali zwolennicy PO.
Co do samej debaty, fakt, wiele razy Donald zagiął Kaczyńskiego, ale zdenerwowało mnie to , ze potrafił on tylko nabijać się i rzucać oszczerstwami jak to jest źle itd... ale sam nic nie poiwedział o swoim "planie", tylko tyle że go ma.
no i pytanie czy kocha polske, oczywiście Donald odpowiedział ze tak, jakby inaczej. Jest patriota, ma wspaniałe wspomnienia z dziciństwa. to czemu chce zamieniać Polskę na Anglie jak powiedział kilka minut wcześniej.
Nie moge głosować - brakuje mi jeszcze pół roku. ale gdybym mogła oddałabym głos na Kaczora. Wiem ze teraz bede wysmiana, zlinczowana, bo oczywiscie w sieci internetowej i wogole w społeczenstwie tym bardzij nowoczestnym rzadzi liberalizm. I oczywiście oficjalne nagabywanie na Kaczory. Ludzie ktorzy popieraja PIS nawet niekiedy boją sie do tego przyznać. Wcześniej za innych rzadów nigdy nie było aż tak silnej opozycji i tak silnego "pojeżdżania" prezydenta, i premiera.
Nie dziwie sie ze za granicą smieja sie z polskiego rzadu bo jak tu sie nie śmiać. Na początku nieudana koalicja, teraz nowe wybory ? tylko dlaczego cała wina zwalana jest na Kaczki. Wina leży po wszystkich stronach, także tych co nie chcili koalicji i dażyli od samego poczatku do znoszczenia rzadu, który został wybrany na wyborach.
takie moje zdanie
(pewnie juz parę osób mnie nie bedzie lubić :P)
Stary 2007-10-12, 22:44   #7
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
W tej debacie wreszcie usłyszałam jakieś konkrety i normalne odpowiedzi na zadawane pytania - ze strony Tuska oczywiście. W poprzedniej tego niestety nie było, a i dzisiaj ze strony Kaczyńskiego też nie.
Tusk trzymał poziom

Nie sądzę. Zwolennicy PiSu to w większości fanatycy z klapkami na oczach, niechętni do otwarcia się na inne opcje
Zgadzam sie z tobą ludzie którzy popierają PiS(nie wszyscy) to fanatycy którzy mimo ze w kraju źle by sie działo nie zauważali by tego albo by twierdzili ze to wina PO

Oczywiście uważam że wygrał Donald Tusk

dorkaaa nie masz co sie martwic przecież każdy ma swoje poglady
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 22:45   #8
edit23
Zakorzenienie

Tusk zdecydowanie wg mnie wygrał
Stary 2007-10-12, 22:46   #9
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
Ja też tak uważam. Opanowany, rzeczowy, racjonalny. Z klasą. Trochę tak gadka o "kochaniu" na koniec zbyt ckliwa, ale cała reszta w porządku. Podobał mi się jego tekst o tym, że podróżuje po polskich drogach, ale jako kierowca
Kaczyński rzeczywiście często wyglądał tak, jakby nie widział co odpowiedzieć, a jak już mówił, był niemerytoryczny, jego wypowiedzi były chaotyczne, nie na temat. Był skoncentrowany na wytykaniu "błędów" i robieniu przytyków i na niczym poza tym właściwie. Budzi we mnie totalną niechęć.

Cytat:
Przykre było zachowanie publiczność, i nie chcialabym w tej sytuacji znaleźć sie na miejscu Kaczyńskiego. Ale chyba każdy widział jak sie zachowywali zwolennicy PO.
Przykre jest to, że pan Kaczyński kłamie w żywe oczy, leje wodę, nie używa racjonalnych argumentów i tym, co mówi, obraża inteligencję ludzi, którzy mają oczy szeroko otwarte, oglądają wiadomości, czytają gazety, znają się troszkę na polityce/ekonomii i potrafią samodzielnie myśleć. Dlatego nie dziwię się, ze ktoś reaguje ekspresyjnie, gdy opowiada mu się bzdury.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Edytowane przez Jula
Czas edycji: 2007-10-12 o 22:54 Powód: dopisek
Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 22:47   #10
dorkaaa
Wtajemniczenie

ojjj mogewas zapewnić ze pomimo tego że jestem za PISem(jako wyraźna minimalna mniejszość) nie jestem fanatykiem, na pewno.
Stary 2007-10-12, 22:50   #11
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
To nieprawda i nie powinnaś tak pisać.
Żałuję, że nie widziałam tej debaty, ale osoba pana Tuska ogólnie zdecydowanie mnie nie przekonuje, pcha się do władzy i pcha, ale jakoś nie może się dopchać
Stary 2007-10-12, 22:50   #12
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
też tak uważam
Stary 2007-10-12, 22:51   #13
SoBeautiful
Raczkowanie

Tusk powiedział bardzo mądrą rzecz na temat korupcji - nikt nie lubi dawać łapłówek. Ludzie zaczynają to robić gdy nic po ludzku nie da się załatwić,gdy biurokracja utrudnia ludziom życie,a urzędnicy są zaślepieni "papierkami" i często bezsensownymi przepisami. Nic się nie bierze bez przyczyny - korupcja również. Na co oczywiście Kaczyński odpowiedział że właśnie "pan Tusk właśnie pokazał że popiera korupcję". Śmiechu warte. Oj Kaczyński... Ja tylko czekam na to aż 18,19 października nagle CBA zatrzyma kogoś z PO,ewentualnie okaże sie że babcia Donalda była tajnym agentem ale oczywiście - to nie będzie miało żadnego związku z wyborami! naprawdę jestem ciekawa co też wymyśli PiS by odzyskać część wyborców.
SoBeautiful jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 22:57   #14
Germini
Zakorzenienie

Jula, zgadzam się z Tobą.

Cytat:
Napisane przez Sunny20 Pokaż wiadomość
To nieprawda i nie powinnaś tak pisać.
Mówię tylko i wyłącznie na podstawie własnych obserwacji.
Stary 2007-10-12, 22:58   #15
Angi74
Wtajemniczenie

Cytat:
Tez jestem tego zdania.
Angi74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 22:58   #16
2016070150903
Konto usunięte

dorkaaa- cieszę się, że są ludzie, którzy potrafią się do takich rzeczy 'przyznać'. 'przyznać' napisałam w cudzysłowie, bo nie uważam, żeby głosowanie na PiS było wstydem. bardzo mnie denerwuje to powszechne przekonanie o tym, że Tusk od Kaczyńskiego lepszy, liberalny, otwarty, etc. szkoda, że niektórzy w kółko gadają o swoim popraciu dla Tuska dla samego bycia trendy i dżezi. :/

a tak w ogóle to uważam, że oni z tej samej gliny ulepieni. na żadnego z nich głosować nie będę, bo nie są z mojej bajki. ja bardziej na lewo. Tusk też zbyt prawicowy (tak, tak!) dla mnie.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:00   #17
paulinka3110
Wtajemniczenie

Mnie bardzo podobał się Donald Tusk! I to on według mnie wygrał tą debatę!

Być może się mylę, ale Tusk jak dla mnie jest najnormalniejszym politykiem jakiego "znam"!
Dzisiaj zadawał pytania i wytykał Kaczyńskiemu rzeczy, które miałby ochotę wytknąć każdy przeciwnik PiS, np. pytanie "Gdzie jest 3 miliony mieszkań?"
Mówił prosto z mostu, językiem "wyborców/elektoratu" i za to zyskał moją sympatię, np.kiedy mówił o korupcji.

Mój tata co chwila krzyczał do telewizora "Dobrze mu Tusk powiedział"; " Ma racje!"

Natomiast Kaczyński cały czas mówi o "rozbiciu układu" albo o tym jak walczą z korupcją!

Ciekawa jestem czy dojdzie do debaty Tusk- Kwaśniewski

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:03   #18
Sunny20
Zadomowienie

Cytat:
Mówię tylko i wyłącznie na podstawie własnych obserwacji.
Ja na przykład prawdopodobnie zagłosuję na Kaczyńskiego i nie uważam się za fanatyczkę z klapkami na oczach, więc nie pisz takich rzeczy, bo ja czuję się urażona Twoim stwierdzeniem i pewnie nie tylko ja. Wychodzi na to, że to Ty się zamykasz na inne opcje.
Stary 2007-10-12, 23:04   #19
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulinka3110 Pokaż wiadomość

Dzisiaj zadawał pytania i wytykał Kaczyńskiemu rzeczy, które miałby ochotę wytknąć każdy przeciwnik PiS, np. pytanie "Gdzie jest 3 miliony mieszkań?"

no faktycznie super. takie wytykanie błędów to konkrety? tia, takie same jak te farmazony o układzie. czemu żerować na błędach innych? nie lepiej mówić o własnym postępowaniu?
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:05   #20
dorkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
etc. szkoda, że niektórzy w kółko gadają o swoim popraciu dla Tuska dla samego bycia trendy i dżezi. :/
dokładnie, też to zauważyłam.

według mnie definicja "ludzi z klapkami na oczach" odnąsząca sie do osób popierajacych PIS jest niesłuszna, to samo można powiedziec o tych co popierają PO. Wiadomo ze każdy ma swoje przekonania. i ma prawo sie ich trzymac i ich bronić.

Co do publiczności - macie racje, pewnie dla osób siedzących po stronie pana tuska to co mówił Kaczor było kłamstwem.... ale bez przesady, niekiedy było to dla mnie - jako widza, słuchacza - bardzo nieprzyjemne, a co dopiero dla Kaczki. Moim zdaniem powinni oni troche przystopowac i wykazać wiecej kultury osobistej.
Stary 2007-10-12, 23:07   #21
Goshiek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
czemu żerować na błędach innych?
No niestety nasi politycy to potrafia najlepiej
Stary 2007-10-12, 23:07   #22
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na przykład prawdopodobnie zagłosuję na Kaczyńskiego i nie uważam się za fanatyczkę z klapkami na oczach, więc nie pisz takich rzeczy, bo ja czuję się urażona Twoim stwierdzeniem i pewnie nie tylko ja. Wychodzi na to, że to Ty się zamykasz na inne opcje.
Uch, w pięty mi poszło

Napisałam, że w większości tak jest i że to tylko moje obserwacje.
Wniosek? Znaczna większość osób, które znam i które są za PiSem właśnie takie są. (Mogę podać przykłady.)

Nie napisałam, że wszyscy tacy są. Nie dodawaj żadnej ideologii do kilku zdań, które tutaj wyprodukowałam.

Stary 2007-10-12, 23:08   #23
kaileight
Zadomowienie

zdecydowanie Kaczynski wygrał. Tusk był miałki, nijaki, nieprzygotowany i zupełnie bez klasy.
kaileight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:08   #24
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

według mnie też wygrał Tusk

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:09   #25
shi
Raczkowanie

Debata... Na pewno ciekawsza, niz ta Kaczynski vs. Kwasniewski ; ].

Cytat:
tulipek: czy Tusk byl na tyle dobry by przekonac zwolennikow PiS'u do PO ?
Mozliwe, ale watpie - Ci, ktorzy na PiS chca zaglosowac zaglosuja bez wzgledu na to jakie kolorowe historie im sie opowie. Tak jak ktos wyzej wspomnial 'maja klapki na oczach ' i nie staraja sie poznac innych opcji' . Nie urazajac nikogo...

Osobiscie (jak wiekszosc : d) uwazam ze o wiele lepiej wypadl Tusk,,,
shi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:14   #26
dorkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Wniosek? Znaczna większość osób, które znam i które są za PiSem właśnie takie są. (Mogę podać przykłady.)
ja znam wiele osób które sa za PO (choc w dzisijszym swiecie trudno takich nie znać) i też uważam że mają klapki na oczach, i nie dadza sie przegadac a tym bardziej rozważyć ze niekiedy ktoś inny ma racje.

Cytat:
Napisane przez kaileight Pokaż wiadomość
zdecydowanie Kaczynski wygrał. Tusk był miałki, nijaki, nieprzygotowany i zupełnie bez klasy.
ja, mimo że jestem jak ty za Kaczką, uważam że Tusk niekiedy potrafił pokazac klasę. Jednak mnie nie przekonał. Nie powiedział nic, poza tym że ma "plan" ( o którym nic wiecej nie wspomniał), natomiast wiele miał do powiedzenia na temat jaki to Kaczor jest zły, jaka polska jest zła.
Stary 2007-10-12, 23:16   #27
Sunny20
Zadomowienie

Debata Kaczynski vs Tusk

Cytat:
Uch, w pięty mi poszło

Nie napisałam, że wszyscy tacy są. Nie dodawaj żadnej ideologii do kilku zdań, które tutaj wyprodukowałam.

Nawet mi się nie chce odpisywać, ale odpiszę W takim razie to samo można napisać o zwolennikach każdej partii, podkreślam każdej i też można podać przykłady. Tylko po co to w ogóle pisać

Cytat:
Napisane przez shi Pokaż wiadomość
Debata... Na pewno ciekawsza, niz ta Kaczynski vs. Kwasniewski ; ].

Mozliwe, ale watpie - Ci, ktorzy na PiS chca zaglosowac zaglosuja bez wzgledu na to jakie kolorowe historie im sie opowie. Tak jak ktos wyzej wspomnial 'maja klapki na oczach ' i nie staraja sie poznac innych opcji' . Nie urazajac nikogo...

Osobiscie (jak wiekszosc : d) uwazam ze o wiele lepiej wypadl Tusk,,,
A mnie się wydaje, że jest jeszcze sporo osób niezdecydowanych, niektórzy moi znajomi wciąż się zastanawiają. Ja w zasadzie też nie jestem do końca pewna, ale na PO na 100% nie zagłosuję

Edit:sorry za post pod postem

Edytowane przez rambo
Czas edycji: 2007-10-12 o 23:32 Powód: post pod postem
Sunny20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:21   #28
bnnk
Zadomowienie

moim zdaniem wygrał Tusk.
Ale to co mi osobiście przeszkadzało i co mi sie nie podobało to niestety publiczność. Nie rozumiem jakiś głupich okrzyków i dopowiedzeń czy uwag. To była debata miedzy kaczyńskim i Tuskiem a nie jakiś stragan. Każdy oczekuje kultury od polityków czego oczywiscie debata wymaga ale publiczność tez powinna się dobrze zachować.

To moja zdanie.

"Spadają Na Ziemię Bomby Nienawiści, Ludzkie Serca Zarażone Piekłem"
bnnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:27   #29
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaileight Pokaż wiadomość
To ja oglądałam chyba inną debatę

Natomiast zgadzam się z bnnk, że zachowanie publiczności było skandaliczne.

irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-12, 23:37   #30
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet mi się nie chce odpisywać, ale odpiszę W takim razie to samo można napisać o zwolennikach każdej partii, podkreślam każdej i też można podać przykłady. Tylko po co to w ogóle pisać

A mnie się wydaje, że jest jeszcze sporo osób niezdecydowanych, niektórzy moi znajomi wciąż się zastanawiają. Ja w zasadzie też nie jestem do końca pewna, ale na PO na 100% nie zagłosuję

Edit:sorry za post pod postem
W sumie masz rację

Ale u osób, o których mówię, posiadanie klapek na oczach wiąże się z pewną zażartością I są to osoby starsze, bardzo "wpatrzone" w Radio Maryja. W tym jest np. kobieta, która nie ma żadnego kanału telewizyjnego poza Trwam. Wg mnie coś tu nie gra
O takim fanatyzmie mówię. Dlatego też mam w głowie właśnie taki obraz elektoratu PiSu.
Fakt faktem - nie znam chyba żadnej młodej osoby, która byłaby za PiSem (a jeśli są takie w moim otoczeniu, to o tym nie wiem - generalnie nie dyskutuję o polityce z osobami, które nie są mi bliskie).

Polecam dystans do siebie.
Umbra, przykładowo, napisała, że dla niektórych bycie "za" Tuskiem jest trendi i dżezi. Ja do siebie tego nie biorę, nie oburzam się - może dlatego, że wiem, że mnie to nie dotyczy?

Dla mnie EOT, bo to off-top

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości