|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Warszawskie taksówki w jednym kolorze??
Przeczytałam dziś artykuł w "'metrze", powstała inicjatywa ujednolicenia koloru taksówek. Cala akcja nosi nazwę równa taryfa, może słyszałyście. Uważam że to znakomity pomysł, trzeba się reklamować na świecie, bo przecież co jest charakterystyczne np. dla Nowego Yorku?? właśnie taksówki, każdy je widział. Byłoby ciekawie jak na euro zjedzie się tylu obcokrajowców, a my powitamy ich właśnie charakterystycznymi taksówkami. Popieram pomysł. a Wy ??
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Warszawskie taksówki w jednym kolorze??
ale jak ujednolicic? bo w usa jest jeden model auta w tym samym kolorze.
jakos nie wyobrazam sobie, ze po ulicy jedzie zolty np. passat, a potem mercedes
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tzn. pomysl sam w sobie fajna sprawa, ale jakos nie wyobrazam sobie wprowadzenia tego u nas. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
na różowo - to byłby hit!
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W NY też było kiedyś to "teraz"
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Nie bądźmy takie sceptyczne. Niedawno rozpoczęła się ta cała akcja, nigdy wcześniej nie słyszałam o czymś podobnym, więc nie mówmy nie od razu. Faktycznie w naszym kraju nie ma co liczyć na szybkie przemyślane działania, ale z drugiej strony jak ktoś wpadnie na rozsądny kosztorys, np. dotacje unijne czy dofinansowania, choćby nawet jakieś ulgi dla taksówkarzy. Ja jestem na tak całkowicie, będziemy rozpoznawalni na świecie. Szczerze mówiąc wątpię w kolor różowy, ale byłoby bajecznie
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
w sumie mi to obojętne w jakim taksówki bedą kolorze, ale mogliby wysłać taksówkarzy na ponowny egzamin na prawo jazdy, bo to co oni na ulicach wyprawiają przechodzi ludzkie pojęcie;/
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
To raczej kwestia dłuuugiego czasu. Raczej jeśli już, to nie należałoby kazać taksówkarzom zmieniać teraz samochodów (ogromne koszty), ale ustalić, że np. od 1 stycznia 2010 można jako taksówki rejestrować tylko wozy o określonej barwie, modelu. A aktualnie działające taksówki powoli były by z czasem wycofywane. Tak czy inaczej nawet jeśli byłoby to sprawnie przeprowadzone, zajęłoby co najmniej, bo ja wiem, z 5 lat. Na euro nie ma co liczyć.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
a może taksówkarze sprzedadzą swoje samochody da się przeprowadzić korzystny przetarg, a dzięki umowie z miastem jakaś firma taniej bedzie sprzedawala samochody, a o kolor w tym momencie nie ma się co martwić bo by nie było wyboru. Przecież i tak wiekszosc taksówkarzy ma samochody na kredycie, te pieniądze nie przepadnął, a ewentualnie można liczyć na dotacje?? ciężko to przeprowadzić ale może coś wymyślą
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, czy w zwiazku z tym tacy taksowkarze beda chcieli przemalowywac swoje niebotycznie drogie samochody tylko dlatego, ze ktos sobie tak wymyslil. Dla niejednego z nich moze oznaczac to utrate dobrych klientow i kursow. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Napewno ciekawie by to wyglądało, jednak lepiej powitać kibiców przyjeżdżających na Euro nowymi drogami, autostradami
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Londynu są czarne taksówki. Pojazdy te produkowane są w limitowanych ilościach praktycznie wyłącznie dla potrzeb korporacji taksówkarskich. Samochody są przestronne, zabierają 5 pasażerów oraz znajduje się w nich sporo miejsca na bagaże. Może czegoś takiego u nas nie wprowadzą ale od czegoś trzeba zacząć
Klimatyczny pomysł moim zdaniem ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Taksówki to jednak taksówki. W londynie też jeżdżą drogie samochody prowadzące w jakiś sposób działalność przewozu osób, trudno wymagać od np. taksówek hotelowych by zmieniły barwy. Po drugie barwa nie zmieni dużo, jeżeli ktoś ma dobry samochód to dalej będzie miał dobrych klientów, mówimy tu oczywiście o pierwszej fazie tylko zmiany koloru a nie marki. z drugiej strony te taksówki z nieco gorszymi furami będą mieli lepszą sytuację. a my jako pasażerowie jak już zamówiliśmy taxi i podjeżdża polonez a nie bmw to juz niech chociaż będzie przypominał taksówkę
|
|
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Pomysł fajny.
Ale niewykonalny w naszym kraju. |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Droga Olciu nie poddawaj się, przecież to my decydujemy. Od nas wszystkich to zależy, a skoro ktoś już sie tego podją to trzeba pomóc. Wstyd mi czasem za nasze taksówki.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam nic przeciwko, jeżeli korporacja zapłaci za przemalowanie auta, to dlaczego nie, nowy lakier i po sprawie.
Miło by było i jakoś tak elegancko.
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tzn. mialam na mysli, ze mogli o tym juz dawno pomyslec, wprowadzic, gdy bylo mniej samochodow i latwiej zaczac, a nie teraz, gdy jest sporo korporacji (bo ja juz mam wizje, ze praktycznei za jednym zamachem przemaluja wszystkie, a nie bedzie sie to ciagnelo latami i czesc aut bedzie w jednym kolorze, a reszta wolna amerykanka )jak dla mnie to poprostu malo realne. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
w sumie to dobry pomysl jednak jak bedzie wygladalo wprowadzenie go w zycie? hm nie do konca jest to latwe
|
|
#21 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam się dołożyć do zrzutki na lakier czy nowe auto?
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Nie jestem pewien czy obciążenie korporacji będzie możliwe. Chyba należy to załatwić w formie jakiś umów z poszczególnymi firmami. Jestem ciekawa co na to korporacje, czy są komuś znane jakieś szczegóły, co jest oferowane? Zainteresowałam się tym tematem, szczególnie iż jestem studentką prawa.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba na razie tylko pomysł. Więc szczegółów brak.
Jeśli już miałoby coś takiego mieć miejsce, to musiałoby to być dofinansowane np. przez m.st. Warszawę. Bo jakoś nie widzę, żeby korporacje z chęcią wydały setki tysięcy na zmianę barw ot tak sobie. A ja osobiście uważam, że jeśli to już wprowadzać, to z czasem, etapami. Tak, jak napisałam wyżej, w tym wątku. Jeśli to miałoby być dofinansowane z podatków, to ja dziękuję. Wolę jak metro będzie szybciej zbudowane. |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Wiadomo, że to nie będzie łatwe, ale spójrzmy prawdzie w oczy, będzie lepiej. Oczywiście, że dotacje muszą być, nie ma innej opcji. Wyjdzie to na dobre taksówkarzom również. Trzeba by jeszcze jedną stawkę za kilometr i jedną markę, myślę , że na przykład UE na to pójdzie, miasto coś dorzuci, korporacja oraz jakieś grosze od taksówkarzy, bo to dla nich też korzyść. Więcej klientów, większy prestiż, lepiej rozpoznawalne taxówki.
|
|
|
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja uwazam, ze mieszkamy w Polsce, a nie w Nowym Jorku, i jesli chcemy cos charakterystycznego dla nas, to nie powinno byc to nic sciagnietego od innych, tylko wlasny pomysl.
Po co teraz utrudniac zycie i wydawac niepotrzebnie pieniadze na cos tak absurdalnego jak taksowki w jednym kolorze?...
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
no i super pomysł. Przeczytałam gdzieś, że juz nawet zaczeli zbierać podpisy pod tym pomysłem i że nawet ludziom się podoba ta incjatywa. Była cała audycja w jakimś studenckim radiu i wywiad z tymi artystami. Aż tak mnie nie przekonali- widać, że to tacy buntownicy troche, ale jak ich będzie wspierał jakiś polityk i działacze to może to mieć szanse powodzenia.
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Akcja nabiera tempa. Widziałam że na stronie można głosować na kolor. poparłam czerwony, chyba machina ruszyła i jednak pomysł stanie się faktem. Bardzo się cieszę. Nareszcie coś się dzieje. Przekonałam się do tego pomysłu
pozdrowienia
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zresztą kolor mógłby być zróżnicowany zależnie od miasta, nie? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
Dobry pomysl
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Nieźle się wkręciłam w te jednokolorowe taksówki. Jak zobaczyłam ten artykuł w metrze dziś to tak się uśmiałam eheh. Szkoda że odstępują od tego pomysłu, ale jak dają w zamian taką ofertę to jestem pod wrażeniem.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.

65-64-63-62-61-60-59-58-57-56-55