|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
problem z serii "dermatolog-trądzik-tabletki"
Dziewczynki pomóżcie...
![]() ![]() Bylam u dermatologa, który zalecił mi na mój trądzik 14 dniową kurację. Przez 7 dni spożywam antybiotyk niejaki TINIDAZOLUM rano i wieczorem, do tego witamina B rano i wieczorem oraz antybiotyk UNIDOX raz na dobe. Jednak pierwszego dnia ten ostatni antybiotyk w podwojonej dawce czyli 2 tabletki. Oprocz tego Davercin bezposrednio na wypryski rano i wieczorem. No to zadowolona z życia dziś rozpoczęłam kurację. Po śniadaniu (na ulotce pisało, że nie wolno naczczo) spożyłam jeden antybiotyk, witamine b, i 2 tabletki drugiego antybiotyku. Po czym zwymiotowałam. Jest mi słabo i niedobrze, choć teraz bo zwróceniu mojego porannego jogurtu już nieco lepiej. Nie weim co teraz zrobić? Może mogłam z tymi 2 tabletkami zaczekać do południa (bowiem nie jest powiedziane że musi być spozyty rano, tylko 1 raz na dobe) i czy mam jeszcze raz spozyc dawke antybiotykow bo tamte...zwymiotowałam? Planuję wieczorem spozyc normalnie antybiotyk z wit. B a jutro po prostu od nowa tak jak byc powinno, 1 tabletka tego drugiego antybiotyku, a nie 2. Wiem, ze strasznie namieszalam i możecie nie znać odpowiedzi na moje pytania.. ale czy ktoś może przeprowadzal podobną kuracje i wie co zrobiłam źle? Albo czy w ogole w jego przypadku działała? Od jakies pol roku nęka mnie trądzik, zaznaczam, że wcześniej pojawiało się na twarzy coś raz na jakiś czas, a jeszcze wcześniej kompletnie NIC. Proszę o pomoc ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: problem z serii "dermatolog-trądzik-tabletki"
1. Jogurt przy kuracji antybiotykowej - tak, ale jedzony równocześnie z tabletkami - nie. Osłabia ich działanie, trzeba zrobić ok. dwugodzinną przerwę pomiędzy jednym a drugim, ergo: lepiej zażywaj tabletki przy innym posiłku niż śniadanie (w którym nie występuje jogurt).
2. Reakcja, którą opisałaś (wymioty) jest możliwa, antybiotyki nie są dla przewodu pokarmowego tym samym co jogurcik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Lee napisał(a):
> Przez 7 dni spożywam antybiotyk niejaki TINIDAZOLUM witamina B UNIDOX > teraz bo zwróceniu mojego porannego jogurtu żadnego jogurtu podczas stosowaniaa unidoxu->tzn. unidox należy do tetracyklin a podczas leczenia tetracyklinami nalezy unikać produktów zawierających np. wapń (np.nabiał), żelazo, magnez, glin. nudności są jednym z częstszych działań niepożądanych tego leku. to samo (sensacje ze strony przewodu pokarmowego) dotyczy Tinidazolu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
dzieki dziewczyny
![]() Teraz juz wszystko w porządku, zażywam jedną tabletke tego antybiotyku nie dwie i jest ![]() Wydaje mi sie, ze ta reakcja była spowodowana tym, ze byla to pierwsza dawka i w połączeniu z jogurtem. Napisze czy poskutkowało za jakis czas ![]() Dzieki jeszcze raz ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.