|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Do Wizazanek ktore byly we wszystkich tych miejscach-Egipt,Turcja,Tunezja,Grec ja!!!
hej
mam juz termin - bedzie to 25,26wrzesien ale ciagle przekopuje internet w poszukiwaniu ciekawych ofert. Ciagle tez jestem w rozterce ktory z tych krajow wybrac. Dlatego mam pytanko do osob ktore byly we wszystkich tych miejscach - gdybyscie mialy sie spakowac i jechac (powiedzmy, ze jutro ) do ktoregos z tych miejsc to co bez namyslu byscie wybraly? Egipt, Tunezje, Turcje czy moze Grecje? i prosze o podanie przynajmniej trzech powodow ulatwicie mi zycie , naprawde bo ja juz codziennie zmieniam zdanie a meza zadreczam swoimi pomyslami do tego stopnia, ze jemu jest juz obojetne
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Do Wizazanek ktore byly we wszystkich tych miejscach-Egipt,Turcja,Tunezja,Grec
Cytat:
A dlaczego?....Bo: 1.Przegladnij sobie watek "Egipt zbiorczy",wszystkie tam wizazanki(no moze 95% )wlacznie ze mna byly super zadowolone2.Bylo przecudownie,wspaniali i grzeczni tubylcy,super atmosfera,piekny kraj 3.Pogoda.......obojetnie jaka pore roku nie wybierzesz jest cudowna,a podobno najlepsza teraz jesienia i wiosna,bo temperatury,ktore da sie wytrzymac(ja bylam w lipcu i bylo baaardzo goraco,do i ponad 50 st).Ale szlo wytrzymac bo suchy klimat No i przedewszystkim piekne niebieskie,bez jednej chmurki niebo i cieple,niebieskie morze Po prostu cudownie Polecam Chociaz napewno Grecja(do ktorej sie wybieram nastepnego roku) tez jest fajna,bardzo duzo pozytywnego o niej slyszalam Za to dla mnie kraje jak Tunezja i Turcja,to jak najbardziej na nie Ale to moje zdanie. Pozdrawiam i daj znac na co sie zdecydowaliscie |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Do Wizazanek ktore byly we wszystkich tych miejscach-Egipt,Turcja,Tunezja,Grec
Turcja odpada ze względu na dużą wilgotność powietrza , nie ma tam czym oddychać ciągle parno tak jak u nas przed burzą, Grecja również nie przypadła mi w ogóle do gustu i nigdy więcej tam juz nie wrócę, W Egipcie byłam juz dwa razy i polecę tam jeszcze napewno nie raz (tylko do Sharmu bo w Hurghadzie według mnie jest duzo gorzej).
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam w Turcji, w Alanyi i nie powiedziałabym, żeby było parno i nie było czym oddychać. Byłam też w Egipcie i jeśli już mowa o duchocie, to raczej tam.
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
A ja bym wybrała Grecję - ale nie tę kontynentalną tylko jakąs wyspę: polecam Kretę
Ach!Bylismy w mniej wiecej podbnym terminie w zeszlym roku. Pogoda super: 27 st w dzień. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Turcja jest przepiękna- wcale nie bardziej parno niż np. w Grecji (też fajna). W Egipcie nie byłam, ale większość chwali, w odróżnieniu od Tunezji, ale też nie byłam więc nie wiem
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
byłam w Turcji i była to najpiękniejsza, niezapomniana wycieczka mojego życia - POLECAM!!!
|
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
ja polecam Grecję
w Egipcie byłam i nie polecam bo: -za ciepło, nie ma przyjemności z wieczornego wyjscia do knajpek, bo o 24 nadal jest tam za gorąca -niesmaczne jedzenie -większości Polakom dokucza tzw. Zemsta Faraona - czyli przez parę dni ma się niezwykle nieprzyjemną "sraczkę" -kiedy zrobiliśmy wypad sami samochodem, żeby zobaczyć trochę prawdziwego Egiptu, to widzieliśmy tylko piasek, i budynki otoczone murem z drutu kolczastego oraz policję z karabinierami na rogatkach, króra zaraz zresztą za rogatkami Sharmu nas zawróciła, argumentując, że wypady poza hotel są zbyt NIEBEZPIECZNE dla turystów ![]() w Turcji niestety jeszcze nie byłam
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieci tłumaczyły że nie wchodzą , po kilku dniach spędzonych na Riwierze okazało się że dzieci mówiły prawdę, jest tam starsznie duza wilgotność powietrza , ja sama tego sobie nie wymyśliłam, wystarczyło wywiesić wieczorem ręcznik a nad ranem był jeszcze bardziej mokry, dopiero jak słońce wyszło to go wysuszyło wiadomo jak się pojedzie do miasta gdzie nie ma gór to jest to duuuzo mniej odczuwalne.AniaWila, co do wyboru kraju to myślę że musisz sama zdecydować, poczytaj w Internecie na temat kazdego z tych państw, o kulturze, zabytkach, może coś cię szczególnie zainteresuje , ciężko będzie podjąć ci decyzję kierując sie opiniami innych wizazanek bo ile ludzi tyle opinii , każdy preferuje co innego, jednemu podoba się Grecja drugiemu Turcja, ja uwazam że każdy kraj na swój sposób jest piękny z tym że nie do każdego kraju który widziałam chcę wrócić, ogólnie najlepiej zobaczyć je wszystkie po kolei (kazdego roku inny kraj) i wyrobic sobie własne zdanie .
Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-09-10 o 21:21 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Ja 2 tygodnie wróciłam z Egiptu !!!Było świetnie!
Byłam w miejscowości Sharm El Sheikh w hotelu Iberotel Club Fanara! Sharm El Sheikh jest naprawde świetne ! (kiedys byłam w Hurghadzie i nie byłam zadowolona) A teraz troszke o moim pobycie! Byłam 7 dni, leciałam z biurem Sun&Fun Holidays. Hotel przepiękny z opcja all inclusive. W Sharm el Sheikh sa 2 fajne miejscowości zakupowe! My bylismy az 2 razy po 4-5 godzin w Naama Bay (taksówki tanie-z naszego hotelu ok 15 funtów egipskich w jedna stronę) Ogrom sklepów,sklepików, dyskotek(ponoc najlepsza tam jest co sie nazywa Hard Rock Cafe), kawiarenek!!!No i tam trzeba sie wybrac wieczorem bo wtedy tam dopiero życie tętni. Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie w porównaniu z Hurghadą! Drugi to Old MArket ale tam tylko do południa i juz nie jest tam tak klimatycznie. Na wycieczki żadne nie jechałam bo już kiedys byłam na 3 dniowej w Kairze- tą wycieczke polecam w szczególnosci!!! TURCJA - dobre pare lat temu byłam...takie dla mnie było typowe dla zwiedzania! Ale warto było zwiedzic Kapadocje i Pamukale - bo akurat to zwiedziłam. Turcja sama w sobie ok (ja byłam wtedy gdy było to wielkie trzęsienie ziemi wiec doznałam troche adrenaliny bo i nami w hotelu potrzęsło!) TUNEZJA - dośc dobrze wspominam! Byłam tam 2 razy. Raz w miejscowości Sousse - świetna miejscowosc!Polecam hotel El Hana Beach. Drugi raz byłam w Monastirze - nieciekawie. Miasto dopiero rozwijające sie (byłam tam 2 lata temu) Same hotele prawie,do jakiegos centrum dośc ze daleko to na dodatek nic w nim prawie nie ma. W Tunezji świetna wycieczka to wyprawa na Sahare!!!Jazna na wielbłądach!!!Cos pięknego! GRECJA - grecje zwiedziłam wzdłuż i w szerz. Bo dosc ze byłam ogolnie w Grecji to jeszcze na kilku wyspach. Grecja zawsze mi sie podobała!Zupełnie inna mentalnosc ludzi (nie mozna ich porownywac do arabów). Tyle ze Grecja jest dosc droga ale także piękna! i bardziej ucywilizowana ![]() Cytat:
Mnie ominela "zemsta faraona" ale musiałam przestrzega kilku reguł!! 1. najwazniejsze!!!!NIE WOLNO PIĆ WODY Z KRANU ANI WOGOLE MYC ZEBOW WODA BIEZACA!! Mozna wszystko ale tylko mineralna z butelek!!!! 2. nie jesc owocow i warzyw ktore trzeba jesc ze skórka- gdzie da sie ją zdjac to jak najbardziej mozna sobie spapusiac ![]() 3. Nie jesc zadnych sosow, majonezow itp. 4. My po kazdym posiłku pilismy kieliszek wódki zapobiegawczo 5. Polecaja tez pic litrami niezdrowa Coca-Cole- a jak wiadomo ma działanie żrące wiec w żołądku też wszstko wyżre ![]() Hmmm to tyle ![]() Jak cos to mozna pytac
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
dzieki za wszystkie rady
a moja sytuacja wyglada dosyc komicznie, bo:1) codziennie siedze do 1 w nocy i przegladam oferty jakbym miala sie wybrac juz na te wakacje i nigdy nie wrocic ![]() 2) dwa razy dokonalam wstepnie wyboru ( Egipt) i po wykananiu telefonu do biura w celu potwierdzenia rezerwacji okazalo sie, ze niestety albo maja tylko pokoje rodzinne albo nie maja juz wcale ![]() I tak sie wkurzylam na Egipt, ze zaczelam przebierac wlasnie w Turcji interesuje mnie Alanya -bo wyglada mi tak najbardziej pro-rozrywkowo . Szukam hotelu przy plazy, w centrum,4*+. Moze cos polecicie?
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Co do Turcji:
Własnie wróciłam z objazdówki - pogoda super, widoki niezapomniane. Może jakąś relację gdzieś zapodam ![]() Część pobytową mieliśmy koło Alanyi - pogoda w połowie września to ok 30-32 stopnie, woda 27-29 stopni i duża wilgotność powietrza. Ja osobiście nie pojadę już do Turcji (w sensie nad morze i opalanie) we wrześniu, bo dla mnie tam za gorąco i za duszno. Ale w tym samym czasie w centrum kraju jest ok. Tunezja: Byłam dwa razy (Sousse i Mahdia) i pewnie jeszcze wrócę, pogoda dobra - we wrześniu były nawet burze Na pewno mniej zwiedzania niż gdzie indziej, ale mnie się tam podoba. No obowiązkowo wycieczka na Saharę ![]() Grecja: Byłam tylko na Rodos i tę wyspę polecam gorąco. We wrześniu pogoda ok, ale bardzo silnie wiało, więc na plaży pod parasolem w cieniu bywało dość chłodno. Wyspa śliczna Egipt: Nie byłam, bo mnie osobiście przeszkadzają żołnierze otaczający wycieczki i nie wiem, czy potrafiłabym się zrelaksować, wiedząc że obok stoi gość z kałachem Ale z drugiej strony - tyle tam wspaniałych zabytków, że być może kiedyś pojadę. No i ciągnie mnie rejs po Nilu |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Bez namysłu: Grecja!
Jeśli o mnie chodzi, bo co ja moge o Tobie wiedzieć... ![]() W Grecji urzekło mnie wszytsko, poczynając od ludzi a kończac na pogodzie. Ja byłam w Grecji, zeby pozwiedzać, wiec nie za bardzo wiem, jak tam jest z plażowaniem. Ale jesli chodzi o zwiedzanie to śmiało moge polecic. Zreszta wybieram sie tam jeszcze w czerwcu, bo zdążyłam obejrzec małą cząstke tego co chciałam. Turcja... podobało mi się i widoki piekne ale ... dla mnie za goraco. I mimo, ze pięknie to jakos bez zachwytów. Egipt, nooo, tu juz pól biedy, bo byłam w zimie ale jakos cały czas czułam że ktos na mnie patrzy, obserwuje i cały czas ktoś mnie nagabuje o cos. Chociaz podobno rejs po nilu jest super ale jeszcze nie byłam. Nie wiem czy bede, bo Egiptu mam dosyc. Tunezja dla mnie tylko do leżenia na plaży i jedzenia (w telegraficznym skrócie )Z tych wszytskich miejsc to Grecja jest tym krajem do którego z pewnoscia wrocę i to chciałaym nie raz. A za miesiąc jade na Maltę.
|
|
#15 |
|
BAN stały
|
hej
jeszcze raz wielkie dzieki za wszystkie opinie niestety - skorzystam w innym czasie bo paradoksalnie w przyszly czwarttek wyladuje na Cyprze <Limassol>. Pogoda zapowiada sie super, bo caly czas oscyluje ok.28-32 stopni widoki podobno piekne nie mowiac o roslinnosci no zobaczymy...wrazeniami napewno sie podziele jak juz wrocimy. Egipt planuje na marzec a nastepne lato Alanya. Jakos mnie ciagnie ta Turcja nie wiedziec czemu
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
AniaWila - baw się dobrze i koniecznie zdaj relacjępo powrocie, bo sama jestem Cypru ciekawa
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
z wymienionych miejsc polecam Turcję. spędziłam w Alanyi uroczy wrześniowy tydzień i było cudownie!!
pogoda idealna- nie było wcale za gorąco- w porównaniu np do Rodos, a wręcz wychodząc z wody czy w cieniu miewałam gęsią skórkę ![]() jedzenie jak dla mnie okropne ale ja to jestem strasznie wybredna hehe widoki piekne ale jak dla mnie tylko Alanya i Kapadocja. nie radzę sie wybierać poza Alanye, fakt hotele są piekne, ale oprócz hoteli nie ma nic. w Alanyi za to większośc hoteli ma 3 * a te z większą ilością są strasznie drogie, ale jeast co robić zarówno w dzień na pieknej plży jak i w nocy, bo klubów i restauracji nie rakuje... nie wspominając o rom antycznych spacerkach wzdłuż pieknie świetlonego portu
|
|
#19 |
|
BAN stały
|
witam po wakacjach
![]() no wiec na Cyprze bylo tak: przede wszystkim goraco...ale sama chcialam wiec uwazam to za wielki plus drogo - a myslalam, ze mieszkajac w Londynie nigdzie na swiecie nie pomysle, ze cos jest drogie ...a jednak hotel, jedzenie, obsluga, serwis - super, na piatke z plusem. Z wycieczek - zaliczona Nikozja, Larnaca, Aya Napa - plaza suuuuuuuuuper , park wodny Fasouri - swietna zabawa Plynelam tez lodzia podwodna dookola wraku - niesamowite wrazenia. Jedynie plaza w Limassol srednia. Piasek szary, pochodzenia wulkanicznego. Ale cztery baseny na terenie hotelu rekompensowaly wszystko Reasumujac jestem zadowolona, opalona i ciagle mi zimno mimo, ze juz kilka dni po powrocie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.

mam juz termin - bedzie to 25,26wrzesien ale ciagle przekopuje internet w poszukiwaniu ciekawych ofert. Ciagle tez jestem w rozterce ktory z tych krajow wybrac.
) do ktoregos z tych miejsc to co bez namyslu byscie wybraly? Egipt, Tunezje, Turcje czy moze Grecje?

Ach!

a moja sytuacja wyglada dosyc komicznie, bo: