|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Do Wizazanek ktore byly we wszystkich tych miejscach-Egipt,Turcja,Tunezja,Grec ja!!!
hej
![]() Dlatego mam pytanko do osob ktore byly we wszystkich tych miejscach - gdybyscie mialy sie spakowac i jechac (powiedzmy, ze jutro ![]() i prosze o podanie przynajmniej trzech powodow ![]() ulatwicie mi zycie , naprawde ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Do Wizazanek ktore byly we wszystkich tych miejscach-Egipt,Turcja,Tunezja,Grec
Cytat:
![]() ![]() ![]() A dlaczego?....Bo: 1.Przegladnij sobie watek "Egipt zbiorczy",wszystkie tam wizazanki(no moze 95% ![]() ![]() 2.Bylo przecudownie,wspaniali i grzeczni tubylcy,super atmosfera,piekny kraj ![]() 3.Pogoda.......obojetnie jaka pore roku nie wybierzesz jest cudowna,a podobno najlepsza teraz jesienia i wiosna,bo temperatury,ktore da sie wytrzymac(ja bylam w lipcu i bylo baaardzo goraco,do i ponad 50 st).Ale szlo wytrzymac bo suchy klimat ![]() No i przedewszystkim piekne niebieskie,bez jednej chmurki niebo i cieple,niebieskie morze ![]() Po prostu cudownie ![]() Polecam ![]() Chociaz napewno Grecja(do ktorej sie wybieram nastepnego roku) tez jest fajna,bardzo duzo pozytywnego o niej slyszalam ![]() Za to dla mnie kraje jak Tunezja i Turcja,to jak najbardziej na nie ![]() ![]() Ale to moje zdanie. Pozdrawiam i daj znac na co sie zdecydowaliscie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do Wizazanek ktore byly we wszystkich tych miejscach-Egipt,Turcja,Tunezja,Grec
Turcja odpada ze względu na dużą wilgotność powietrza , nie ma tam czym oddychać ciągle parno tak jak u nas przed burzą, Grecja również nie przypadła mi w ogóle do gustu i nigdy więcej tam juz nie wrócę, W Egipcie byłam juz dwa razy i polecę tam jeszcze napewno nie raz (tylko do Sharmu bo w Hurghadzie według mnie jest duzo gorzej).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam w Turcji, w Alanyi i nie powiedziałabym, żeby było parno i nie było czym oddychać. Byłam też w Egipcie i jeśli już mowa o duchocie, to raczej tam.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A ja bym wybrała Grecję - ale nie tę kontynentalną tylko jakąs wyspę: polecam Kretę
![]() Bylismy w mniej wiecej podbnym terminie w zeszlym roku. Pogoda super: 27 st w dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Turcja jest przepiękna- wcale nie bardziej parno niż np. w Grecji (też fajna). W Egipcie nie byłam, ale większość chwali, w odróżnieniu od Tunezji, ale też nie byłam więc nie wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
byłam w Turcji i była to najpiękniejsza, niezapomniana wycieczka mojego życia - POLECAM!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
ja polecam Grecję
![]() w Egipcie byłam i nie polecam bo: -za ciepło, nie ma przyjemności z wieczornego wyjscia do knajpek, bo o 24 nadal jest tam za gorąca -niesmaczne jedzenie -większości Polakom dokucza tzw. Zemsta Faraona - czyli przez parę dni ma się niezwykle nieprzyjemną "sraczkę" -kiedy zrobiliśmy wypad sami samochodem, żeby zobaczyć trochę prawdziwego Egiptu, to widzieliśmy tylko piasek, i budynki otoczone murem z drutu kolczastego oraz policję z karabinierami na rogatkach, króra zaraz zresztą za rogatkami Sharmu nas zawróciła, argumentując, że wypady poza hotel są zbyt NIEBEZPIECZNE dla turystów ![]() w Turcji niestety jeszcze nie byłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() AniaWila, co do wyboru kraju to myślę że musisz sama zdecydować, poczytaj w Internecie na temat kazdego z tych państw, o kulturze, zabytkach, może coś cię szczególnie zainteresuje ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-09-10 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Ja 2 tygodnie wróciłam z Egiptu !!!Było świetnie!
Byłam w miejscowości Sharm El Sheikh w hotelu Iberotel Club Fanara! Sharm El Sheikh jest naprawde świetne ! (kiedys byłam w Hurghadzie i nie byłam zadowolona) A teraz troszke o moim pobycie! Byłam 7 dni, leciałam z biurem Sun&Fun Holidays. Hotel przepiękny z opcja all inclusive. W Sharm el Sheikh sa 2 fajne miejscowości zakupowe! My bylismy az 2 razy po 4-5 godzin w Naama Bay (taksówki tanie-z naszego hotelu ok 15 funtów egipskich w jedna stronę) Ogrom sklepów,sklepików, dyskotek(ponoc najlepsza tam jest co sie nazywa Hard Rock Cafe), kawiarenek!!!No i tam trzeba sie wybrac wieczorem bo wtedy tam dopiero życie tętni. Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie w porównaniu z Hurghadą! Drugi to Old MArket ale tam tylko do południa i juz nie jest tam tak klimatycznie. Na wycieczki żadne nie jechałam bo już kiedys byłam na 3 dniowej w Kairze- tą wycieczke polecam w szczególnosci!!! TURCJA - dobre pare lat temu byłam...takie dla mnie było typowe dla zwiedzania! Ale warto było zwiedzic Kapadocje i Pamukale - bo akurat to zwiedziłam. Turcja sama w sobie ok (ja byłam wtedy gdy było to wielkie trzęsienie ziemi wiec doznałam troche adrenaliny bo i nami w hotelu potrzęsło!) TUNEZJA - dośc dobrze wspominam! Byłam tam 2 razy. Raz w miejscowości Sousse - świetna miejscowosc!Polecam hotel El Hana Beach. Drugi raz byłam w Monastirze - nieciekawie. Miasto dopiero rozwijające sie (byłam tam 2 lata temu) Same hotele prawie,do jakiegos centrum dośc ze daleko to na dodatek nic w nim prawie nie ma. W Tunezji świetna wycieczka to wyprawa na Sahare!!!Jazna na wielbłądach!!!Cos pięknego! GRECJA - grecje zwiedziłam wzdłuż i w szerz. Bo dosc ze byłam ogolnie w Grecji to jeszcze na kilku wyspach. Grecja zawsze mi sie podobała!Zupełnie inna mentalnosc ludzi (nie mozna ich porownywac do arabów). Tyle ze Grecja jest dosc droga ale także piękna! i bardziej ucywilizowana ![]() Cytat:
Mnie ominela "zemsta faraona" ale musiałam przestrzega kilku reguł!! 1. najwazniejsze!!!!NIE WOLNO PIĆ WODY Z KRANU ANI WOGOLE MYC ZEBOW WODA BIEZACA!! Mozna wszystko ale tylko mineralna z butelek!!!! 2. nie jesc owocow i warzyw ktore trzeba jesc ze skórka- gdzie da sie ją zdjac to jak najbardziej mozna sobie spapusiac ![]() 3. Nie jesc zadnych sosow, majonezow itp. 4. My po kazdym posiłku pilismy kieliszek wódki zapobiegawczo 5. Polecaja tez pic litrami niezdrowa Coca-Cole- a jak wiadomo ma działanie żrące wiec w żołądku też wszstko wyżre ![]() Hmmm to tyle ![]() Jak cos to mozna pytac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
dzieki za wszystkie rady
![]() 1) codziennie siedze do 1 w nocy i przegladam oferty jakbym miala sie wybrac juz na te wakacje i nigdy nie wrocic ![]() 2) dwa razy dokonalam wstepnie wyboru ( Egipt) i po wykananiu telefonu do biura w celu potwierdzenia rezerwacji okazalo sie, ze niestety albo maja tylko pokoje rodzinne albo nie maja juz wcale ![]() I tak sie wkurzylam na Egipt, ze zaczelam przebierac wlasnie w Turcji ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Co do Turcji:
Własnie wróciłam z objazdówki - pogoda super, widoki niezapomniane. Może jakąś relację gdzieś zapodam ![]() Część pobytową mieliśmy koło Alanyi - pogoda w połowie września to ok 30-32 stopnie, woda 27-29 stopni i duża wilgotność powietrza. Ja osobiście nie pojadę już do Turcji (w sensie nad morze i opalanie) we wrześniu, bo dla mnie tam za gorąco i za duszno. Ale w tym samym czasie w centrum kraju jest ok. Tunezja: Byłam dwa razy (Sousse i Mahdia) i pewnie jeszcze wrócę, pogoda dobra - we wrześniu były nawet burze ![]() ![]() Grecja: Byłam tylko na Rodos i tę wyspę polecam gorąco. We wrześniu pogoda ok, ale bardzo silnie wiało, więc na plaży pod parasolem w cieniu bywało dość chłodno. Wyspa śliczna ![]() Egipt: Nie byłam, bo mnie osobiście przeszkadzają żołnierze otaczający wycieczki i nie wiem, czy potrafiłabym się zrelaksować, wiedząc że obok stoi gość z kałachem ![]() Ale z drugiej strony - tyle tam wspaniałych zabytków, że być może kiedyś pojadę. No i ciągnie mnie rejs po Nilu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Bez namysłu: Grecja!
Jeśli o mnie chodzi, bo co ja moge o Tobie wiedzieć... ![]() W Grecji urzekło mnie wszytsko, poczynając od ludzi a kończac na pogodzie. Ja byłam w Grecji, zeby pozwiedzać, wiec nie za bardzo wiem, jak tam jest z plażowaniem. Ale jesli chodzi o zwiedzanie to śmiało moge polecic. Zreszta wybieram sie tam jeszcze w czerwcu, bo zdążyłam obejrzec małą cząstke tego co chciałam. Turcja... podobało mi się i widoki piekne ale ... dla mnie za goraco. I mimo, ze pięknie to jakos bez zachwytów. Egipt, nooo, tu juz pól biedy, bo byłam w zimie ale jakos cały czas czułam że ktos na mnie patrzy, obserwuje i cały czas ktoś mnie nagabuje o cos. Chociaz podobno rejs po nilu jest super ale jeszcze nie byłam. Nie wiem czy bede, bo Egiptu mam dosyc. Tunezja dla mnie tylko do leżenia na plaży i jedzenia ![]() (w telegraficznym skrócie ![]() Z tych wszytskich miejsc to Grecja jest tym krajem do którego z pewnoscia wrocę i to chciałaym nie raz. A za miesiąc jade na Maltę. ![]()
![]() |
#15 |
BAN stały
|
hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
AniaWila - baw się dobrze i koniecznie zdaj relacjępo powrocie, bo sama jestem Cypru ciekawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
z wymienionych miejsc polecam Turcję. spędziłam w Alanyi uroczy wrześniowy tydzień i było cudownie!!
pogoda idealna- nie było wcale za gorąco- w porównaniu np do Rodos, a wręcz wychodząc z wody czy w cieniu miewałam gęsią skórkę ![]() jedzenie jak dla mnie okropne ![]() ![]()
![]() |
#19 |
BAN stały
|
witam po wakacjach
![]() no wiec na Cyprze bylo tak: przede wszystkim goraco...ale sama chcialam wiec uwazam to za wielki plus ![]() drogo - a myslalam, ze mieszkajac w Londynie nigdzie na swiecie nie pomysle, ze cos jest drogie ...a jednak ![]() hotel, jedzenie, obsluga, serwis - super, na piatke z plusem. Z wycieczek - zaliczona Nikozja, Larnaca, Aya Napa - plaza suuuuuuuuuper ![]() ![]() Jedynie plaza w Limassol srednia. Piasek szary, pochodzenia wulkanicznego. Ale cztery baseny na terenie hotelu rekompensowaly wszystko ![]() Reasumujac jestem zadowolona, opalona i ciagle mi zimno mimo, ze juz kilka dni po powrocie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.