Zapach perfumerii:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-09, 05:26   #1
Małgosia791
spin doctor

Zapach perfumerii:)

Zastanawiam się czy są perfumy, które pachniałyby takim zapachem jaki się czuje wchodząc do perfumerii, myślę, że wiecie o co mi chodzi Uwielbiam zapach zaraz po przekroczeniu progu Sephory, Marionnaud lub Douglasa, jest taki, hm...luksusowy.
Małgosia791 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-09, 05:47   #2
Kasiulka22
Zakorzenienie

Dot.: Zapach perfumerii:)

O tak... wspaniały pomysł na wątek Małgosiu Wczoraj byłam w Sephorze, ale czułam ją jeszcze kilkanaście metrów przed wejściem. Uwielbiam ten zapach niestety mój nos poznał chyba za mało zapachów, gdyż żadnego nie przypisałabym do zapachu perfumerii. Z przyjemnością będę śledzić ten wątek
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-09, 08:22   #3
your Angel
czyli Endżi

Faaajny jest ten zapach Chociaż zdecydowana większość moich koleżanek jak jeden mąż deklarują, że nie mogłyby tam pracować, bo ten zapach je zabija. Tak tam intensywnie pachnie wszystkim na raz, że niektóre z nich mogą tam przebywać tylko 5 minut bez bólu głowy

Zapach Sephory - zdecydowanie Cinema YSL. Mieszanka różnych sephorowych różności. Od razu tak mi się skojarzył ten zapach.

Zapach sklepu Yves Rocher - na pewno Neonatura Cocon. Nieraz widziałam jak ekspedientki rozpylają ją we wnętrzu sklepu.
Stary 2008-11-09, 10:06   #4
Basia39
Zakorzenienie

Ja również lubię ten charakterystyczny Sephorowy zapach, który unosi się dookoła po wejściu do perfumerii Podobny czuję tylko, kiedy otwieram moją szafkę z flakonikami , chociaż rzeczywiście Cinema EDP chyba stanowi jakąś skromną jego namiastkę

Żaden inny zapach nie przychodzi mi do głowy.
Basia39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-09, 11:18   #5
ragutka
Zakorzenienie

A ja mam takie własnie ogólnoperfumeryjne skojarzenie podczas noszenia Eau de Merveilles.
Ten zapach jest dla mnie koktajlem róznych woni , czyli tak jak w perfumerii a ogólnie daje takie jednak luksusowe wrażenie.

Bo perfumeria to nie tylko damskie zapachy, ale w ten ogólny melanż wkrada się i nieco męskich nut a może i pudrowe i jeszcze jakieś kosmetyczno-kąpielowe zapachowe cząsteczki.
I tak właśnie odbieram EdM.
Stary 2008-11-11, 18:42   #6
evasta4
Przyczajenie

GG do evasta4

Pracowalam w Sephorze,ale ekspedientki na pewno nic nie rozpylaly w powietrzu.Tak,zapach jest fajny,ale mysle,ze to bardziej mieszanka tego co tam juz jest albo...dlugo pachnie rozbita np przez klienta buteleczka perfum)
evasta4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 20:48   #7
thelila
Zakorzenienie

Fajnyt pomysł na wątek
Równie często rozmarzam się przekraczając próg perfumerii.. Może w końcu jakiś pan nosek zamknie to wszystko w jednej buteleczce
thelila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-12, 04:10   #8
Małgosia791
spin doctor

Cytat:
Napisane przez thelila Pokaż wiadomość
Fajnyt pomysł na wątek
Równie często rozmarzam się przekraczając próg perfumerii.. Może w końcu jakiś pan nosek zamknie to wszystko w jednej buteleczce
Myślę, że byloby wiele chętnych na kupno takiego zapachu (ja na pewno)
Wczoraj testowałam Armani Diamonds i pierwsze nuty trochę skojarzyły mi się właśnie z zapachem perfumerii, ale potem już tylko malinowa guma balonowa...
Stary 2008-11-12, 10:51   #9
thelila
Zakorzenienie

Tak, tak pierwsze nuty Armani Diamonds są bardzo zbliżone i kojarzą się z luksusem jednak po chwili czuc już za dużo słodyczy i luksus znika... Ja używam tego zapachu raczej na spotkania rodzinne
Niech nasze noski nadal poszukują.. Pozdrawiam
thelila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 11:21   #10
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Zapach Douglas, zawsze podobała mi się ta mieszanka zapachów. Kiedy poznałam E. Ungaro Apparition stwierdziłam ze to właśnie zapach unoszący się w perfumerii.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/

Edytowane przez bluegirl
Czas edycji: 2008-11-12 o 11:25
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 14:23   #11
Małgosia791
spin doctor

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
Zapach Douglas, zawsze podobała mi się ta mieszanka zapachów. Kiedy poznałam E. Ungaro Apparition stwierdziłam ze to właśnie zapach unoszący się w perfumerii.
Muszę koniecznie wypróbowac
Stary 2008-11-12, 17:15   #12
Reijel
Wtajemniczenie

Też lubię zapach perfumerii, ale nie z powodu samej mgiełki różnych pachnideł; uwielbiam zapach kolorowych kosmetyków Szminki, pudry, tusze do rzęs, cienie do powiek, róże... Nawet te nieperfumowane mają jakąś specyficzną woń. Przepadam nawet za zapachem lakieru do paznokci (w rozsądnych ilościach)
Reijel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 17:24   #13
sharlottek
BAN stały

a dla mnie sephora pachnie agentem p.
sharlottek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 17:53   #14
Paura
Raczkowanie

GG do Paura

Bardzo wiele opinii (Choć raczej w negatywnym kontekście, nie wiem ) przyrównuje Jette Joop na KWC do zapachu perfumerii- takiego rozmieszanego i niekonkretnego zapachu luksusu. Wąchałam dawno i coś w tym wtedy było...
Stary 2008-11-12, 21:49   #15
pannaNikt
Raczkowanie

A może My Torrente?
pannaNikt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 05:17   #16
Małgosia791
spin doctor

Podnoszę staaary wątek, bo nadal szukam "zapachu perfumerii"
Z ostatnich nowości bliski ideału jest CK Reveal-pachnie mi Sephorą. Wąchałam jakis czas temu zapach C. Herrera 212 NYC i też jakby trochę "perfumeryjny".

Moze jeszcze jakies propozycje?
Stary 2014-12-29, 18:14   #17
zielona herbaciarnia
Raczkowanie

Małgosiu, wyprzedziłaś mnie, właśnie miałem napisać o Reveal CK, dla mnie zapach sephory nie jest zbyt przyjemny, pachnie troche ambrowo, animalnie, piżmowo zalatuje nieco skórą po solarium, a to za sprawą składników bazy większości perfum takich jak rożne piżma i molekuły woody amber takie jak ambroxan, iso e super, labdanum, hedione, evernyl, salicylan benzylu, wanilina itp, pachną po prostu składniki które są dodawane do perfum w dużym stężeniu lub ogólnie są w dużej ilości zapachów, inne akordy gdzieś gubią się w tej mieszance wszystkiego a czuć to czego jest najwięcej we wszystkich perfumach, czyli syntetyczna lepka dusząca piżmowo-ambrowa papka. Także to czysta matematyka i logika skąd pochodzi zapach perfumerii.
zielona herbaciarnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 18:29   #18
LilyLauraIsabelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Małgosia791 Pokaż wiadomość
Podnoszę staaary wątek, bo nadal szukam "zapachu perfumerii"
Z ostatnich nowości bliski ideału jest CK Reveal-pachnie mi Sephorą. Wąchałam jakis czas temu zapach C. Herrera 212 NYC i też jakby trochę "perfumeryjny".

Moze jeszcze jakies propozycje?
Malgosiu zainteresowalas mnie tymi Reveal, zwlaszcza swoja recenzja na kwc. Swego czasu tez bardzo chcialam znalezc zapach perfumerii zamkniety we flakonie, ale jakos nigdy nie trafilam na "to". Jak bede w perfumerii to sprawdze sobie Reveal
LilyLauraIsabelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 12:07   #19
Abarella
Time Lord

Zapach perfumerii

Hej, dziewczęta! Przychodzę do Was, jako zapachowych ekspertek, z prośbą o pomoc.

Przerobiłam kilka kompozycji zapachowych, od Neroli Yves Rocher, do cięższych, waniliowych nut w Deep Red Hugo Boss, ale w każdym czułam się, jakbym po kryjomu, z braku laku, podkradła komuś flakon. Żaden zapach nie był "mój", z żadnym nie siedziałam z nosem w nadgarstku.
I tu uświadomiłam sobie, że wcale nie potrzebuję wyszukanego połączenia składników zapachowych. Zachwyca mnie aromat unoszący się w perfumeriach, coś, czego nie umiem sklasyfikować.
Niby nic konkretnego, zdaje się zwyklak, nienachalny, kwiatowy zapach, a nie umiem przejść obojętnie koło takiej Sephory. No kuszą mnie.

Zależy mi, żeby zapach był trwały i nie bliskoskórny.
Jeżeli znacie flakon, który wpisuje się w moje wyobrażenia, proszę, podzielcie się - może w końcu znajdę zapach, który mnie otuli.
Abarella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-18, 13:07   #20
misianka
kosmita jakiś normalnie

Dot.: Zapach perfumerii

Cytat:
Napisane przez Abarella Pokaż wiadomość
Hej, dziewczęta! Przychodzę do Was, jako zapachowych ekspertek, z prośbą o pomoc.

Przerobiłam kilka kompozycji zapachowych, od Neroli Yves Rocher, do cięższych, waniliowych nut w Deep Red Hugo Boss, ale w każdym czułam się, jakbym po kryjomu, z braku laku, podkradła komuś flakon. Żaden zapach nie był "mój", z żadnym nie siedziałam z nosem w nadgarstku.
I tu uświadomiłam sobie, że wcale nie potrzebuję wyszukanego połączenia składników zapachowych. Zachwyca mnie aromat unoszący się w perfumeriach, coś, czego nie umiem sklasyfikować.
Niby nic konkretnego, zdaje się zwyklak, nienachalny, kwiatowy zapach, a nie umiem przejść obojętnie koło takiej Sephory. No kuszą mnie.

Jeżeli znacie flakon, który wpisuje się w moje wyobrażenia, proszę, podzielcie się - może w końcu znajdę zapach, który mnie otuli.
ten zapach, to po postu wypadkowa wszystkich testowych psiknięć z rozmaitych butelek (w tym i męskich) w danym sklepie danego dnia do danej pory, więc raczej takich zapachów w żadnej buteleczce nie znajdziesz

a żeby można było Ci jakoś pomóc, podpowiedzieć, musiałabyś jednak co nieco napisać o swoich preferencjach zapachowych - choćby czy bardziej podobał Ci się Deep Red czy Neroli YR, czy może żaden z nich

Kot też człowiek. Zazwyczaj zresztą bardziej.
misianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 13:28   #21
scorpionetka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Abarella Pokaż wiadomość

Mam podobnie, najbardziej podoba mi się zapach, który panuje w mojej szufladzie, w której trzymam próbki i część flakonów. Mogłabym godzinami siedzieć z nosem w tej szufladzie Ale jak próbowałam na czynniki pierwsze rozłożyć, co tak na prawdę trzeba zmieszać, aby taki zapach otrzymać, to niestety - nie udaje się Za dużo w tym wszystkim przypadku
scorpionetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-18, 13:54   #22
zania
Matka buldoga

Cytat:
Napisane przez misianka Pokaż wiadomość
ten zapach, to po postu wypadkowa wszystkich testowych psiknięć z rozmaitych butelek (w tym i męskich) w danym sklepie danego dnia do danej pory, więc raczej takich zapachów w żadnej buteleczce nie znajdziesz
O to to to Chociaz wg identycznego watku jak ten, przynajmniej o identycznym tytule, mozna poszukac perfum baaardzo podobnych

Abarello tutaj jest identyczny watek. Przeczytaj, niestety nie jest dlugi. Padly tam propozycje.

Jesli to nie to, to mysle, ze jak podasz dokladniej swoje preferencje to bardziej bedziemy mogly ci pomoc

Cytat:
Napisane przez scorpionetka Pokaż wiadomość
Mam podobnie, najbardziej podoba mi się zapach, który panuje w mojej szufladzie, w której trzymam próbki i część flakonów. Mogłabym godzinami siedzieć z nosem w tej szufladzie Ale jak próbowałam na czynniki pierwsze rozłożyć, co tak na prawdę trzeba zmieszać, aby taki zapach otrzymać, to niestety - nie udaje się Za dużo w tym wszystkim przypadku
Otoz to! Mam tak samo! To samo sie tyczy zapachow na swetrach, marynarkach, kurtkach, apaszkach. Chlona zapachy, a potem przechodzac obok tej rzeczy mysle, wow, ale pachnie, tylko czym
Stary 2016-09-18, 16:43   #23
misianka
kosmita jakiś normalnie

Cytat:
Napisane przez zania Pokaż wiadomość
O to to to Chociaz wg identycznego watku jak ten, przynajmniej o identycznym tytule, mozna poszukac perfum baaardzo podobnych

Abarello tutaj jest identyczny watek. Przeczytaj, niestety nie jest dlugi. Padly tam propozycje.
obawiam się, że jednak będzie trudno/niemożliwie - niekoniecznie te same zapach są tam testowane w codziennie i w tej samej ilości i kolejności
no i dochodzą zapachy kosmetykw - kolorowych i pielęgnacyjnych, często nader intensywne

Cytat:
Napisane przez zania Pokaż wiadomość
...

Otoz to! Mam tak samo! To samo sie tyczy zapachow na swetrach, marynarkach, kurtkach, apaszkach. Chlona zapachy, a potem przechodzac obok tej rzeczy mysle, wow, ale pachnie, tylko czym
to już prędzej, bo zmiennych mamy jednak mniej niż w perfumerii
(choć owo mniej moze nie dotyczyć to części perfumomaniaczek )

Kot też człowiek. Zazwyczaj zresztą bardziej.
misianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości