Zaręczyny u rodziców - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-03, 15:05   #1
kamiss
Przyczajenie

Question

Zaręczyny u rodziców

Kilka tygodni temu mój chłopak oświadczył mi się Dostałam pierścionek, była uroczysta, romantyczna kolacja.....Terminu slubu jednak jeszcze nie ustaliliśmy - myślę że może latem przyszłego roku
Dziewczyny - czy urządzałyście uroczyste zaręczyny z udziałem rodziców???Czy powinnam zorganizować małe przyjęcie i zaprosić jego rodziców??

Jak to było u Was???
kamiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-03, 15:10   #2
edytka250
Rozeznanie

Dot.: Zaręczyny-pytanie do " ślubnych" forumowiczek:)_

Wszystko zalezy od Was Ja z poprzednim narzeczonym miałam uroczystą kolację i ustalanie daty ślubu... ale do słubu nie doszło ))
Chyba nawet lepiej. A teraz jak moj chlopak poporosił mnie o rękę... zrobił to w łózku... włozył mi pierscionek pod poduszkę, nie było zadnej kolacji. Nie ustaliliśmy żadnej daty... a wychodzę za mąż juz 25 czerwca Takie nieplanowane ślubowanie jest jak dla mnie najlepsze
Nie robiłam żadnej kolacji, jedynie poinformowałam moją mamuśkę, ze w koncu moj Luby się zdecydował. Ważny jest kolejny krok ... wizyta w USC lub u księdza... jak dla mnie zaręczyny to prywatna sprawa narzeczonych. Buziaki
edytka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-03, 15:59   #3
monyaa
Rozeznanie

Jeśli czujesz, że takie spotkanie musi się odbyć to jak najbardziej.
Mi facet oświdczył się przy uroczystej kolacji we dwoje.
Rodzice poznają się oficjalnie, jak będziemy planować ślub i wyznaczać datę konkretną, bo wypada, żeby się poznali wcześniej niż na weselu dopiero.

Polecam wątki:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=dobre+maniery
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=zar%EAczyny
monyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-03, 21:48   #4
gosiqa
Rozeznanie

GG do gosiqa

Wszystko zależy od podejścia Waszego, no i rodziców. U mnie od zaręczyn prywatnych do oficjalnej wizyty u moich rodziców minęło z pół roku- mieszkamy daleko. Ale pomimo, iż wiedzieli, że jesteśmy zaręczeni fakt uznali (a raczej potraktowali poważnie) dopiero, po naszej wspólnej wizycie.
Co do przebiegu spotkania- rodzice wiedzieli, że przyjedziemy i w jakiej sprawie, więc byli przygotowani, ale stres nas zżerał równo. Było śmiechu co niemiara, bo mój TZ kupił dla przyszłego teścia whisky, a dla mamy czekoladki, ale jak już zaczęliśmy w końcu "zaczynać", to nie było kiedy tego rozdać

Ogólnie atmosfera baaardzo miła i nietypowa, ale wiem jedno: na pewno powtórzyłabym to spotkanie... Tylu ciekawych rzeczy dowiedziałam się o zaręczynach moich rodziców i jak im się wiodło Nigdy jakoś o tym nie mówili.

A co do motywów takiej decyzji o oficjalnych zaręczynach: wiedzieliśmy, że rodzice bardzo by chcieli, żeby było zgodnie z tradycją, że narzeczony prosi o rękę rodziców swojej wybranki. A jak wybrance było miło...
gosiqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-05, 21:50   #5
olka_222
Zakorzenienie

narzeczony oswiadczyl mi sie w lozku po upojnej nocy a jesli chodzi o rodzicow to odbyly sie oficjalne oswiadczyny. wspolnie z rodzicami przyjechal z kwiatami dl amnie i mojej mamy a dla mojego taty koniaka mial na wykupienie cory powiedzial przepiekne przemownienie n akoncu ktorego zapytal sie mojego taty czy mnie mu odda i wlozyl pierscionek i koniec!! pozniej kawa jedna flaszeczka i po zareczynach bylo.
olka_222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 10:02   #6
aneta-kot
Przyczajenie

A moj narzeczony oswiadczyl mi sie nad brzegiem morza, na piaszczystej plazy w cudowny czerwcowy wieczor.Bylo wspaniale tymbardziej ze ja o niczym nie wiedzialam, nawet sie niczego nie domyslalam.A aura morza, szum fal zrobily swoje,czulam sie fantastycznie i nawet kilka lez wzruszenia poplynelo po twarzy. Miesiac pozniej rodzice narzeczonego przyjechali do moich rodzicow.Mialy to byc takie oficjalne zareczyny.No i byly,moj narzeczony kupil sliczne kwiaty dla mnie i dla mojej Mamy, ale jak mial juz prosic moich rodzicow o reke to Mu kompletnie zaschlo w gardle i dal rade tylko powiedziac,ze po prostu sobie mnie bierze i juz A ja sie rzucilam Jemu na szyje i wszystko bylo ok
aneta-kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 19:32   #7
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Oświadczył sie gdy byliśmy sami zaręczyny "oficjalne" były miesiąc później,raczej w celu poznania się rodziców

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-06-10, 20:52   #8
koculek
Zakorzenienie

Ja jeszcze się nigdy nie zaręczałam, ale na pewno nie chciałabym wiedzieć kiedy i jak to się odbędzie - tylko tym sposobem zareaguję spontanicznie A co to za frajda wiedzieć, że za dwa miesiace na kolacji facet poprosi Cię o rękę?
Kolacja dla rodziców? To dobry pretekst by się poznali
Stary 2007-07-25, 22:14   #9
Bartas13
Przyczajenie

Question Zaręczyny u rodziców

Mam pytanie po jakim czasie powinno się iść z oficjalnymi zaręczynami do rodziców wybranki ). Nie chodzi mi o dokładna ilość dni żeby ktoś tak nie pomyślał ale tak w przybliżeniu tydzien miesiac dwa?? Ważne więc proszę bardziej zorientowanych o informacje
Bartas13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 09:17   #10
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30
Dot.: Zaręczyny u rodziców

Oj,my strasznie zwlekaliśmy z tymi oficjalnymi zaręczynami.Najpierw moi rodzice byli na urlopie, potem tata pojechał do sanatorium, potem my w góry. Następnie był problem ze zgraniem wolnego weekendu naszych rodziców. W końcu oficjalne zaręczyny odbyły się bez towarzystwa mamy TŻ w urodziny mojej mamy - 4 miesiące po naszych "prywatnych"
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-27, 09:50   #11
Maga83
Zakorzenienie

Chyba nie ma takiego konkretnego terminu. U mnie było to tak, że zaręczylismy się w Święta Bożego Narodzenia, a dopiero teraz w lipcu odbyły się takie oficjalne zaręczyny z rodzicami. Zastanawialismy się nad wyborem restauracji i to było doskonała okazja do wspólnego spotkania
Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-27, 13:03   #12
hania811
Zakorzenienie

My moze nie jestesmy najlepszym przykładem ale co tam- popiszę sobie. Najpierw była ustalona data slubu. Dzień pózniej mój TZ pszyszedł niespodziewanie z kwiatami i koniaczkiem do moich rodziców, z prosba o moja reke. Trzeciego dnia były nasze prywatne zaręczyny z pierscionkiem. Miesiac przed data slubu zorganizowalismy spotkanie zapoznawcze rodziców u mnie w domu. Tydzien przed slubem poszlismy z rewizyta do rodziców TZ. Wszystko razem trwało 3 miesiace, a teraz jestesmy małzenstwem.. Niezłe tępo mieliśmy.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-27, 13:38   #13
Meg9
Raczkowanie

A u nas było tak:
najpierw mieliśmy te nasze zaręczyny (tylko we dwoje), a dopiero po jakimś roku zorganizowaliśmy oficjalne zaręczyny (to przez to, ze moja mama pracuje za granicą i niezbyt często przyjeżdża)
Te oficjalne zaręczyny były u mnie w domu, mój TŻ przyjechał razem ze swoimi rodzicami i z bukietami kwiatów dla mojej mamy i dla mnie oczywiście Najpierw odbyło się zapoznanie rodzin, a później TŻ przeszedł do działania, czyli do proszenia o moją rękę Strasznie było fajnie, miło i zabawnie Wszystko wyszło cudownie Jest co wspominać

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200109082441.png

Nasze zaręczyny
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200402030926.png

15.09.2007 - żoncia to ja
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070915060114.png
Meg9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-27, 13:48   #14
NancyGirl
Raczkowanie

GG do NancyGirl

My zareczylismy sie dwa dni przed moimi urodzinamy, kiedy to odbylo sie oficjalne juz z rodzicami

12.07.2008
NancyGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-23, 11:37   #15
agaeu
Przyczajenie

U nas były tylko i wyłącznie oficjalne zaręczyny z rodzicami co prawda tylko moimi bo spontanicznie TZ zagrał to wszystko 8 miesięcy wspólnego bycia razem, zeszła niedziela (19 sierpnia) spontaniczne zaręczyny w najbliższą niedzielę czyli tydzien po zaręczynach przyjeżdzają rodzice TZ i moja babcia z ciocią"teściowe" się już znają bo widziały się wcześniej, "teście" jeszcze nie:") Mam nadzieję, że będzie sympatycznie
agaeu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-23, 13:01   #16
Bunny_82
Zadomowienie

A u nas jako takich zaręczyn u rodziców nie było, TZ oswiadczyl mi sie w marcu tego roku, a po ok. dwóch tygodniach przedstawiłam go Rodzicom (nie znali go), to dopiero bylo dziwne
Po rozstaniu z moim byłym powiedziałam, w żartach Rodzicom, że następnego mojego faceta jakiego do nich przyprowadze przedstawie jako swojego Narzeczonego,i tak wlasnie sie stalo - przypadkiem

31.10.2008

Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc

Bunny_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-23, 15:32   #17
SoNeRa
Zakorzenienie

U nas wszystko odbylo sie w jeden dzien najpierw my we dwoje potem przyjechalismy do moich rodzicow TŻ poprosil mojego tate o reke(rodzice byli przygotowani). Nastepnego dnia powiedzielismy oficjalnie jego mamie ze sie zareczylismy. Pierwsze spotkanie rodzicow odbedzie sie w ta niedziele zeby dogadac sprawy zwiazane ze slubem i zapoznac naszych rodzicow
Stary 2007-08-24, 07:25   #18
Bunny_82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
U nas wszystko odbylo sie w jeden dzien najpierw my we dwoje potem przyjechalismy do moich rodzicow TŻ poprosil mojego tate o reke(rodzice byli przygotowani). Nastepnego dnia powiedzielismy oficjalnie jego mamie ze sie zareczylismy. Pierwsze spotkanie rodzicow odbedzie sie w ta niedziele zeby dogadac sprawy zwiazane ze slubem i zapoznac naszych rodzicow

A nasi Rodzice znają się już od czerwca, nawet widzieli się juz kilka razy, przypadli sobie do gustu

31.10.2008

Stary 2007-08-24, 07:28   #19
sanetka
Zakorzenienie

u nas...zareczylismy sie, powiedzielismy rodzicom. i po 2 miesiacach TZ pogadal z mama zeby wlasnie przyjechac do nas na oficjalne zareczyny. a ona ze nie przyjedzie
i zebym to ja z rodzicami przyjechala. tak zrobilismy, byl grill ale nawet slowem na nim o slubie nie wspomnielismy. wiecej spotkan juz nie planujemy. tym bardziej ze do brata TZa tesciowa w try miga poleciala.

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 08:08   #20
Elfir
Zakorzenienie

Grzecznosc wymaga by powiadomienie rodzicow o oswiadczynach nstapilo jak najszybciej. W koncu z pewnoscia chca wiedziec o planach zyciowych swych dzieci.
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-24, 08:50   #21
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Grzecznosc wymaga by powiadomienie rodzicow o oswiadczynach nstapilo jak najszybciej. W koncu z pewnoscia chca wiedziec o planach zyciowych swych dzieci.
Dokladnie poza tym niektorzy rodzice musza sie przygotowac finansowo na takie wesele jak na przyklad u nas gdzie ja nie mam stalego dochodu jeszcze i to rodzice placa za wszystko wiec musieli wiedziec wczesniej zeby zaczac odkladac pieniazki
Stary 2007-08-24, 09:03   #22
Bunny_82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość

Ja rodzicom powiedziałam następnego dnia po zaręczynach tzn. otrzymaniu ślicznego pierścionka, a takie już oficjalne z Narzeczonym odbyły się dwa tygodnie później.

31.10.2008

Stary 2007-08-24, 09:07   #23
sanetka
Zakorzenienie

mojej mamie powiedzielismy od razu po powrocie z gor.
a co do tesciowej...coz ona nawet palcem przy naszym slubie nie kiwnie, nie mamy co liczyc nawet na zlotowke. wiec nie szkoda mi tych poficjanych zareczyn, bo nieoficjalnie tez sie dowiedziala jak tylko do niej pojechalismy

Stary 2007-08-24, 09:16   #24
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
mojej mamie powiedzielismy od razu po powrocie z gor.
a co do tesciowej...coz ona nawet palcem przy naszym slubie nie kiwnie, nie mamy co liczyc nawet na zlotowke. wiec nie szkoda mi tych poficjanych zareczyn, bo nieoficjalnie tez sie dowiedziala jak tylko do niej pojechalismy
Ojeju Skarbie wspolczujeale nie martw sie masz swoje Kochanie i to najwazniejsze!!
Stary 2007-08-24, 09:53   #25
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
Ojeju Skarbie wspolczujeale nie martw sie masz swoje Kochanie i to najwazniejsze!!

tylko troche nam sie przykro zrobilo bo jak prosilismy na oficjalne to tesciowa ze nie bo to daleko a ona autobusem nie ma sily jezdzic ( 10 min jazdy, zreszta moja mama by po nia samochodem przyjechala). a teraz do brata TZa na oficjalne zareczyny pojechala i to daleko- 1,5 h jazdy samochodem. ale trudno sie mowi...

Stary 2007-08-24, 10:31   #26
chilanes
Zakorzenienie

sanetko - bardzo bardzo mi przykro
Cóż teściowa zachowała się bardzo niekulturalnie a wręcz chamsko wobec swego syna, nie mówiąc już, że nie wykazała za grosz szacunku dla tradycji i Twoich rodziców!
Dorośli ludzie, a jak dzieci...
Stary 2007-08-24, 13:59   #27
SoNeRa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
tylko troche nam sie przykro zrobilo bo jak prosilismy na oficjalne to tesciowa ze nie bo to daleko a ona autobusem nie ma sily jezdzic ( 10 min jazdy, zreszta moja mama by po nia samochodem przyjechala). a teraz do brata TZa na oficjalne zareczyny pojechala i to daleko- 1,5 h jazdy samochodem. ale trudno sie mowi...
Kochana wiem ze to przykre jest strasznie az mi smutno sie zrobilo i lzy mam w oczach Moze z czasem sie sytuacja polepszy daj jej czas. Powiem Ci ze ja tez na poczatku myslalam ze bedzie zle miedzy mna a tesciowa a ona chyba musiala mnie lepiej poznac i przekonac sie do mnie. Moj TŻ sam placi za swoja czesc wesela jego mama nie ma az tak kasy i nie byla gotowa ze sie bedziemy hajtac tak szybko. Ale kobita robi co moze pokoj swoj pomalowala, odnowila, okna wymienila i mowi ze to dla nas po slubie (bo 2 tygodnie po slubie bedziemy mieszkac tam u mojego TŻ a potem do Anglii jedziemy)poza tym nie chciala kupowac okien tylko nam ta kase dac ale powiedzielismy zeby wymienila bo skladala dlugo na te okna. Rozni sa ludzie i roznie okazuja sympatie mam nadzieje ze z Twoja tesciowa sie polepszy zycze Ci tego z calego serca
Stary 2008-02-26, 15:38   #28
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7
zaręczyny- czyli jak zrobił to wasz Tż przy rodzicach???

za nie cały już miesiąc będziemy się zaręczac... no i ból w tym, że moje Kochane nie wie powiedzieć... jak zapytać rodziców... a może wy podsuniecie jakieś ciekawe i fajne pytania waszych Tż???

pozdrawiam
bella7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 15:52   #29
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: zaręczyny- czyli jak zrobił to wasz Tż przy rodzicach???

Cytat:
Napisane przez bella7 Pokaż wiadomość
za nie cały już miesiąc będziemy się zaręczac... no i ból w tym, że moje Kochane nie wie powiedzieć... jak zapytać rodziców... a może wy podsuniecie jakieś ciekawe i fajne pytania waszych Tż???

pozdrawiam
Jak zazwyczaj wygląda takie spotkanie zaręczynowe, opisane jest powyżej, przeczytaj wątek od początku

a jak zapytać? Najlepsze rozwiązania są najprostsze. Kupuje bukiet kwiatów dla mamy i dla Ciebie (alkohol dla ojca nie jest konieczny, choć częsty). Po wręczeniu bukietów po prostu:
-oznajmiacie, że chcielibyście się pobrać i prosicie o pobłogosławienie tych planów,
-pyta: czy oddadzą mi państwo rękę córki?
-mówi wprost, że bardzo Cię kocha i chciałby spędzić z Tobą całe życie, w związku z czym prosi o Twoją rękę.

Na pewno będzie dobrze i pięknie.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-26, 18:31   #30
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

dzieki... ale jednak wiecie zawsze facetowi może sie poplatać... mój Tz mam tatusia z wielkim poczuciem humoru bo jak jego obecny szwgier pytał o rękę jego siorki to mój przyszły teśc powiedział : "przynieście siekierę... dostaniesz jej reke..."

Edytowane przez bella7
Czas edycji: 2008-02-26 o 18:34 Powód: zła odpowiedź
bella7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości