Czy konieczna wizyta u ginekologa? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-13, 17:00   #1
agniesikk
Zakorzenienie

Czy konieczna wizyta u ginekologa?

Witam. Wiem, że jest mnóstwo wątków o pierwszej wizycie i o objawach, które napiszę... Lecz ja mam również inne pytania.

Mam 14 lat.

Już od dawna mam taki śluz, lekko zabarwiony, czasem na kolor żółtawy o dosyć nieprzyjemnym zapachu. Od niedawna pojawił się także białawy śluz, oraz chwilowe pieczenie i swędzenie.

Nie zaczęłam jeszcze miesiączkować.

Czy muszę iść do ginekologa? A jeżeli tak, to czy muszę iść z mamą? Jakie dokumenty muszę zabrać? Wystarczy zwykła legitka szkolna (w grę wchodzi gin państwowy), czy książeczka zdrowia i legitymacja ubezpieczeniowa? Nie rozmawiałam z mamą na temat ginekologów, więc nie wiem jakby na to zareagowała... Podejrzewam, jestem tego pewna, że zbagatelizowałaby problem... Ale ja wiem, że nie można tak się zaniedbywać... Nie chcę jakiś poważniejszych chorób Pomóżcie!
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 17:28   #2
Momo
Zakorzenienie

Dot.: Czy konieczna wizyta u ginekologa?

Powinnaś porozmawiać z mamą.Myślę,że wcale tego nie zbagatelizuje.
Wydaje mi się ,że na pierwszej wizycie u ginekologa - mama byłaby też wsparciem

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 17:33   #3
agniesikk
Zakorzenienie

A nawet gdybym miala isc z mama, to jak jej o tym powiedziec? Troche sie wstydze, bo nie wiem , jak zareaguje.
Stary 2007-10-13, 17:43   #4
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86

wydaje mi że złąpałaś grzybice albo masz stan zapalny.
Do ginekologa musisz iśc, nie wiem czy jeśli nie ma sie lat to trzeba iśc z mamą. Najlepiej zadzwoń do rejestracji do tej przychodni do której chciałąbys iśc do gina i spytaj sie co i jak, bedziesz miec pewna informacje

Pozdrawiam

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 17:51   #5
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natali86 Pokaż wiadomość
wydaje mi że złąpałaś grzybice albo masz stan zapalny.
Grzybice?????? No nie, ciekawe od czego, jeśli się okaże że tak
Stary 2007-10-13, 18:32   #6
steysi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
A nawet gdybym miala isc z mama, to jak jej o tym powiedziec? Troche sie wstydze, bo nie wiem , jak zareaguje.

A czego się wstydzić/Własnej mamy?Wiadomo że i tak by Cię czekała wizyta u ginekologa,a że musisz iść szybciej,bo coś się dzieje,cóż,tak bywa.Sama pewnie by Cie wysłała do lekarza.Mama Cie kocha,też martwi się o Twoje zdrowie.A poza tym to też kobieta,wie co to wizyta kontrolna u ginekologa,albo te wizyty regularne,gdy była w ciąży.Być może nawet też była w podobnej sprawie jak Ty.Mama jest najbliższą osobą,możesz jej zaufać,powiedzieć co się dzieje.Zobaczysz,pewnie sama Ci zaproponuje że pójdzie z Tobą.Jak nawet nie,to poproś ją o to - jeśli nie chcesz iść sama.
steysi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 18:49   #7
natali86
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to natali86

Cytat:
Grzybice?????? No nie, ciekawe od czego, jeśli się okaże że tak
grzybice można łątwo złapac i to nie tylko ze złego dbania o higiene. Podobno to jest najcześciej spotykana wśród kobiet choroba. Tez ją niestety miałam.

Spokojnie, ja nie mówią że Ty ją masz, zbada Cię ginekolog to postawi diagnozę

Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś?
A więc musisz minąć.
Miniesz?
A więc to jest piękne.

"Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi"

Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
natali86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-13, 19:06   #8
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez steysi Pokaż wiadomość
A czego się wstydzić/Własnej mamy?Wiadomo że i tak by Cię czekała wizyta u ginekologa,a że musisz iść szybciej,bo coś się dzieje,cóż,tak bywa.Sama pewnie by Cie wysłała do lekarza.Mama Cie kocha,też martwi się o Twoje zdrowie.A poza tym to też kobieta,wie co to wizyta kontrolna u ginekologa,albo te wizyty regularne,gdy była w ciąży.Być może nawet też była w podobnej sprawie jak Ty.Mama jest najbliższą osobą,możesz jej zaufać,powiedzieć co się dzieje.Zobaczysz,pewnie sama Ci zaproponuje że pójdzie z Tobą.Jak nawet nie,to poproś ją o to - jeśli nie chcesz iść sama.
OK, przekonałaś mnie... Nawet samej wizyty się nie tak boję, jak tego, żeby o tym powiedzieć mamie

A co to tej grzybicy, którą potencjalnie mogę mieć... Korzystam z toalet w szkole, więc też może dlatego? (oczywiście nie siadam na deskę, korzystam na Małysza )
Stary 2007-10-13, 20:43   #9
lucaa_rules
Wtajemniczenie

moze byłas ostatnio chora i brałas antybiotyki i przez to osłabiłas organizm. grzybicy lub stanu zapalnego mozna sie nabawic równie dobrze gdy sie dba o higiene.
ja jak byłam w twoim wieku tez miałam coś podobnego ale przeszło po tygodniu.
co nie znaczy ze wizyta u lekarza nie zaszkodzi
lucaa_rules jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-13, 22:06   #10
steysi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lucaa_rules Pokaż wiadomość
moze byłas ostatnio chora i brałas antybiotyki i przez to osłabiłas organizm. grzybicy lub stanu zapalnego mozna sie nabawic równie dobrze gdy sie dba o higiene.
ja jak byłam w twoim wieku tez miałam coś podobnego ale przeszło po tygodniu.
co nie znaczy ze wizyta u lekarza nie zaszkodzi

Też słyszałam,że antybiotyki mogą powodować stan zapalny lub grzybice.
Stary 2007-10-13, 23:38   #11
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

agniesikk, nie tylko toalety czy antybiotyki wywoluja grzybice i stany zapalne, rowniez moze wywolac to zle wyplukana, badz zle wyprana bielizna, zmiana proszku do prania (gdybym sprobowala zmienic proszek powitalabym wysypke i ciagle swedzenie :P), chodzenie na basen (jedno wielkie zbiorowisko bakterii i zarazkow... ble), ponoc tez zbyt czeste chodzenie w stringach i wieeele innych rzeczy.
Nie boj sie. Idz do mamy, powiedz co Ci dokucza, zaproponuj zeby odwiedzila z Toba najblizszego ginekologa, badz ginekologa dzieciecego (powinien sie taki znajdowac w przychodni przyszpitalnej najblizszego szpitala dzieciecego).

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-14, 10:48   #12
agniesikk
Zakorzenienie

Poszłam do mamy z problemem i powiedziała, że narazie kupi mi Tantum Rosa i coś tam jeszcze, co jej farmaceuta poleci, a jak to nie pomoże, to wybierzemy się do lekarza
Stary 2007-10-14, 12:07   #13
steysi
Raczkowanie

Cytat:
Poszłam do mamy z problemem i powiedziała, że narazie kupi mi Tantum Rosa i coś tam jeszcze, co jej farmaceuta poleci, a jak to nie pomoże, to wybierzemy się do lekarza

No widzisz,a tak się bałaś.Pamietaj-mam to tez kobieta,osoba, która Cie kocha,zawsze pomoże,doradzi.
Stary 2007-10-14, 13:12   #14
agniesikk
Zakorzenienie

Dziekuje Wam za pomoc
Stary 2007-10-15, 14:45   #15
agniesikk
Zakorzenienie

Mama dzwonila dzisiaj do pani gin. i ona kazala oddac mocz do analizy i zrobic posiew, bo mowi, ze to moze byc od pecherza, albo jakis grzyb.
Stary 2007-10-15, 14:53   #16
meszsares
Zadomowienie

no widzisz, czyli mama na powaznie zajela sie twoim problemem i wcale nie bylo sie czego bac. Teraz to juz wiesz, ze mozesz na nia liczyc jak cos bedzie nie tak. Dolegliwosc napewno da sie szybko wyleczyc, a przynajmniej zdobylas juz jakas wiedze w pewnych tematach.... powodzenia!
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 03:35   #17
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 14 lat.
Już od dawna mam taki śluz, lekko zabarwiony, czasem na kolor żółtawy o dosyć nieprzyjemnym zapachu. Od niedawna pojawił się także białawy śluz, oraz chwilowe pieczenie i swędzenie.
Nie zaczęłam jeszcze miesiączkować.
Zoltawa, bialawa wydzielina jest calkiem normalna, pojawia sie czesto przed wystapieniem pierwszej miesiaczki. Bardziej niepokojace jest pieczenie i swedzenie.
Cytat:
Mama dzwonila dzisiaj do pani gin. i ona kazala oddac mocz do analizy i zrobic posiew, bo mowi, ze to moze byc od pecherza, albo jakis grzyb.
Zgadzam sie, bardzo slusznie. Zakazenie grzybicze pochwy u dziewczyn, ktore nie zaczely jeszcze miesiaczkowac i nie wspolzyja seksualnie jest bardzo rzadkie.

Wszystkiego dobrego zycze. Wiem, ze wizyta u ginekologa, szczegolnie ta pierwsza bywa, bardzo stresujaca, ale jest to lekarz, z ktorym powinnas sie "zaprzyjaznic" jako kobieta , wiec potraktuj to jako doswiadczenie zyciowe. I rozmawiaj o swoich obawach, problemach z mama, jestem pewna, ze bedzie w stanie ci wiele pomoc i wyjasnic. Przeciez tez jest kobieta

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2007-10-17 o 09:12 Powód: literowka
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-17, 14:11   #18
agniesikk
Zakorzenienie

Narazie stosuję maść na grzybicę, dostałam receptę od lekarza rodzinnego- mojej mamie ginekolog ją przepisywał i mówi, że jest skuteczna.
Stary 2007-10-17, 19:23   #19
flybird
BAN stały

pewnie pimafucort, powinno pomóc, bo to dość silna maść. możesz jeszcze dokupić lacibios femina - pomaga unormować pH i uzupełnia niedobory odpowiednich bakterii kwasu mlekowego
ale co do tego posiewu to oprócz posiewu moczu, to mi się wydaje, że też wartoby posiew z pochwy zrobić. ale fakt, że często zapalenie pęcherza i infekcje pochwy razem wystepują.
flybird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości