|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Najciekawsze, najbardziej pomysłowe, intrygujące i zwariowane tytuły książek ;)
Hej, nie wiem, czy taki wątek się przyjmie, ale jestem ciekawa ewentualnych odpowiedzi
![]() Czy zdarzyło wam się kiedyś sięgnąć po książkę, nawet jeżeli nic o niej nie wiedzieliście i tylko ze względu na to, że miała intrygujący tytuł? Jeśli tak, to może was rozczarowała zawarta w utworze treść, spowdziewaliście się czegoś kompletnie innego po tytule? W moim odczuciu nieco zwariowanym tytułem jest: 13 i pół życia kapitana Niebieskiego Misia Waltera Moersa. książka jest świetna, zadziwia mnie bogactwo wyobraźni autora. Natomiast w wolnej chwili chciałabym przeczytać tylko ze względu na intrygujący tytuł takie oto książki: Czy androidy śnią o elektrycznych owcach? Drewniane kawałki Boga Mechaniczna pomarańcza (chociaż tutaj akurat coś niecoś wiem, czego sie spodziewać) W cukrze arbuzowym A więc...? ![]() Edytowane przez justmine2 Czas edycji: 2009-08-30 o 19:24 Powód: błąd fleksyjny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najciekawsze, najbardziej pomysłowe, intrygujące i zwariowane tytuły książek ;)
"Światowe perspektywy dla 60-miligramowych opakowań serka 'Fromage Frais' na lata 2009-2014"
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs....NACH/460429038 dla ciekawych;p
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Najciekawsze, najbardziej pomysłowe, intrygujące i zwariowane tytuły książek ;)
Nigdziebądź
![]() Czasem się czuję jakbym byla własnie w takim miejscu... ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Batoniki Always miękkie jak deszczówka Marty Fox
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Ze względu na tytuł kupiłem "Fantastyczne samobójstwo zbiorowe" - podobno bardzo pozytywna historia, ale po 1/3 zmęczył mnie styl autora, który chyba zapomniał, że ludzie czasem coś mówią a nie tylko robią rzeczy. Trochę lepiej było z "Błogosławieni, którzy robią ser" - wytrwałem, ale ta okazał się raczej przeciętnym czytadłem, co najwyżej w nieprzeciętnej scenerii. Później trafiłem na "Sen_numer_9" o której też wiedziałem niewiele więcej niż to, że podoba mi się tytuł (nie było nawet konkretnego opisu z tyłu) i to akurat było jedno z najlepszych przeżyć jakie miałem z książkami. A może po prostu najlepsze.
Z tych których nie czytałem, ale tytuł brzmi interesująco: "Buddy Holly żyje i pozdrawia z Ganimedesa", "Cienka błonka baloników" i "Dziwny przypadek psa nocną porą". Z ciekawostek których raczej nie mam zamiaru czytać: "Nostradamus zjadł mi chomika" i "Zgubiłem mózg mojego dziadka". Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Oj, znalazłoby się kilka takich intrygujących tytułów xD Oto moi absolutni faworyci:
-"Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem". -"Płyńcie łzy moje, rzekł policjant". -"Opuszczone wózki na zakupy w północno-wschodniej Ameryce Północnej". -"Cicho uśpieni w żabich piżamach". -"Ludzie, którzy nie wiedzą, że są martwi, jak przywiązują się do niczego nie spodziewających się przypadkowych osób, i co z tym robić". -"Dlaczego dziecko gotuje się w mamałydze". I mój absolutny muszmieć, czyli: -"Jak będąc kobietą w dowolnym wieku zepsuć życie sobie i innym. Poradnik dla początkujących" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mydło z łabędziem.
Kazdy, komu wspomnialam o tym tytule wybuchał śmiechem, a ja do dzisiaj nie mogę pojąc dlaczego ; P ![]() Tak czy siak ksiązka mnie nie zainteresowała i dobrnęłam chyba do 16 strony, po czym oddałam spowrotem do biblioteki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
No nieźle... Jak na razie moimi faworytami są: Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem oraz Zgubiłem mózg mojego dziadka
![]() ![]() I potwierdzają się moje przypuszczenia, że intrygujący tytuł widniejący na okładce wcale nie musi oznaczać, że treść książki będzie ciekawa... Rabid, a jaki jest pełny tytuł 13 i pół życia...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Trzęsienie czasu ;-)
W bibliotekach lubię "iść na żywioł" i sugerować się po prostu niezwykłym tytułem. Często wychodzi mi to na dobre ;-)
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Razem z podtytułem: "13 1/2 życia kapitana Niebieskiego Misia: Wspomnienia niedźwiedzia morskiego z połowy przeżytych lat, opatrzone wieloma ilustracjami, z wykorzystaniem Leksykonu wymagających objaśnienia cudów, form istnienia oraz zjawisk w Zamonii i okolicach autorstwa prof. dr. Abdula Nachtigaller".
Cytat:
![]() Pozdrawiam, babciu.
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
a ja myślałam że Smętarz zwierząt jest dziwne:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:15.