|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Potrzebuję pomocy ciężarnych dziewczyn - informacje potrzebne do projektu na studia
Pozwalam sobie skopiować to co napisałam na wątku mamuś styczniowych. Na wstępie tylko powiem, że wasze opinie, wasze pomysły potrzebne mi są do napisania pracy z przedmiotu edukacja zdrowotna, gdzie muszę przygotować projekt spotkania edukacyjnego.
Odbiorców już mam, stwierdziłam, że postawię na kobiety w ciąży, bo jestem w temacie i w razie czego wydaje mi się, że mogę liczyć na pomoć innych oczekujących mamuś. Wytłumaczę o co chodzi, ja jestem edukatorem zdrowotnym, organizuje Wam spotkanie (może być kilkugodzinne, a może być całodniowe, mogą być np dwa dni - w sumie to najbardziej pasowałyby mi takie dwudniowe warsztaty, z noclegiem, no i prócz edukacji ciążowej połączone z przyjemnościami)... wszystko zalezy ile będzie pomysłów na to spotkanie. Co muszę ująć w pracy, oczywiście temat pracy, do kogo skierowany projekt, miejsce docelowe, liczba osób, cele, założenia, wnioski... mogą być tutaj wywiady z jakimiś ginekologami, matkami itd - z kim byście tam chciały, mogą być jakiejś wyjścia np na basen i specjalne ćwiczenia dla ciężarnych, mogą być np jakieś ćwiczenia dla przyszłych mam, jak zajmować się dzieckiem itd... może być stworzona jakaś przez nas gazetka, która przyda się i innym matkom... mogę wymyslec wszystko, mogą byc zabawy, wyjscia, wszystko, byle by bylo ciekawie, byle by was zainteresowalo. Byle by wam sie przydalo. Tylko teraz pomysly. Jakis temat przewodni, plus co by tutaj robic... jesli macie chwile, macie fantazje, macie jakies oczekiwania gdyby np byla mozliwosc dwudniowego wyjazdu z innymi ciężarówkami - darmowego, to co byscie chcialy. Co do tematu to myślałam coś o "Kobiety ciężarne na przełomie drugiego i trzeciego trymestru - ich doświadczenia, problemy, niepewności - oraz przygotowanie do porodu" To akurat jest taka moja propozycja tematu, gdybyście miały lepsze pomysły, albo coś myślały o zmianie tutaj, to też proszę o informacje. Piszę tutaj o przełomie drugiego i trzeciego trymestru, jednak pomysły wszystkich osób bardzo chętnie widziane. Czego byście się spodziewały po takim wyjeździe, co by Was interesowało, na co byście były nastawione? Z góry wszystkim dziękuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Potrzebuję pomocy ciężarnych dziewczyn - informacje potrzebne do projektu na st
Basiu, tak sobie myślałam o Twoim projekcie i jeśli o mnie chodzi, to najbardziej ciekawa jestem samego porodu. Wiem, że takie informacje uzyskuje się w szkole rodzenia, ale jak ktoś nie chodzi, albo ma wątpliwości to może warto spróbować. Mnóstwo informacji jest w gazetach dla mam, ale jakoś tak mam niedosyt.
Interesuje mnie: - tzw początek, po czym poznać, że to już ( mojej mamie np, nie odeszły wody, tylko od razu miała skurcze więc.. jak to może być?) - co rodzącej wolno w szpitalu, chodzić, siedzieć, takie tam ( chodzi mi o to co mam wolno w ramach tzw normalnego porodu w szpitalu, a nie domach narodzin, w domu itd) - pierwsze chwile po porodzie - co się dzieje z mamą jak już dzidziuś się pojawi - higiena i sposób postępowania po porodzie - mycie się, bielizna itd. Może być??? Bo takie mam zagwozdki hihi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Potrzebuję pomocy ciężarnych dziewczyn - informacje potrzebne do projektu na st
Może dodam, ze sama jestem w 17 tyg, więc w Twojej potencalnej grupie docelowej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja co prawda pomału dobijam już do końca ciąży, ale gdybym miała możliwość takiego dwudniowego wyjazdu to napiszę co chciałabym tam zastać
![]() - wykłady z lekarzami, pediatrą, neonatologiem, ginekologiem, anestezjologiem i położną oraz dietetykiem Chciałabym z takich wykładów dowiedzieć się o porodzie, kiedy się zaczyna jak przebiega, o rodzajach znieczuleń i ich skutkach, o pierwszych chwilach dziecka i o badaniach jakie są wykonywane oraz o podstawowej opiece nad dzieckiem. A także o tym jak odżywiać się podczas karmienia piersią. Bardzo ważne wg mnie by wykłady nie były zbyt długie np. jednogodzinne i by można było podczas nich wygodnie się usadowić (nie na materacach ![]() - zajęcia na basenie, aerobik w wodzie dla ciężarnych, może też być joga lub normalny aerobik dla ciężarnych Takie zajęcia sportowe mogły by być miłym przerywnikiem wykładów. - zabiegi kosmetyczne dla ciężarnych Takie zabiegi kosmetyczne, mogły by przynieść dużą ulgę dla naszego ciała i sprawić nam wiele przyjemności. - czas na plotki Oczywiście wśród tych zajęć powinien zostać czas na plotki, bo sądzę, że wymiana naszych wrażeń i odczuć tak jak robimy to tu na wizażu wiele by nam dała ![]() No i to chyba na tyle, ale jak jeszcze przyjdzie mi coś do głowy to chętnie dopiszę.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.