![]() |
#1 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 741
|
Czy masz czas?
Zastanawiam siê czy to znak czasów czy w modzie jest nie mieæ czasu.
¯ycie z zegarkiem w rêku. tik-tak tik-tak tik-tak ![]() I w gazetach i programach natykam siê coraz czê¶ciej na teksty typu ''jak wygospodarowaæ dla siebie pó³ godziny? a w tle puszczony filmik w przyspieszonym tempie Czy za chwilê nie oka¿e siê ,ze osoba która ma czas jest uwa¿ana za osobê ..nudn± ? Jak to jest u Ciebie? Jak ¿yjesz? Czy masz czas ? (tak ogólnie) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 814
|
Dot.: Czy masz czas?
Owszem, mam. Teraz to raczej z przymusu (chwilowe bezrobocie).
Ale nawet kiedy pracowa³am, studiowa³am i pisa³am magisterkê nie mia³am problemu, ¿eby spotkac siê z przyjació³mi czy obejrzec film... Choc nie wiem jakby by³o, gdyby do tego dosz³y jeszcze dzieci ![]()
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
Mam czas. Grunt to dobra organizacja - choæ mia³abym go jeszcze wiêcej, gdybym mia³a prawko i samochód. A tak, to jestem skazana na autobusy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 872
|
Ja mam niestety wra¿enie, ¿e popadam z jednej skrajno¶ci w drug±. Chwilowo np. nie mam nic do roboty i czas po prostu marnujê - mam go zbyt du¿o, ¿eby porz±dnie zmobilizowaæ siê do zrobienia czego¶ konkretnego. Ale wiem, ¿e ju¿ od pa¼dziernika bêdê narzeka³a, ¿e mam tyyyle obowi±zków, a doba ma za ma³o godzin
![]() Z drugiej strony, na takie wyj¶cie do kina (mój na³óg) albo spotkanie z przyjació³mi zawsze mam czas. Tak samo, kiedy wracam po ciê¿kim dniu, zawsze znajdujê chwile ¿eby siê odprê¿yæ, wtedy nie uwa¿am ¿e to marnotrawstwo, bo inaczej nie by³abym w stanie normalnie funkcjonowaæ.
![]() |
#5 |
AGA :)
Wiadomo¶ci: 11 814
|
Mam czas
![]() Teraz nawet za du¿o czasu, ale nie narzekam i nie uwa¿am ¿e jestem nudna, albo mam nudne ¿ycie. Mogê wreszcie narobiæ wszystkie zaleg³o¶ci ksi±¿kowe ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 482
|
Ja mam teraz mnóstwo czasu, bo nie mogê znle¼æ pracy
![]() ![]() Ale jak zacznê jak±¶ pracê i studia to bêdzie odwrotna sytuacja.
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 104
|
U mnie to wyglada tak ¿e raczej czasu nie mam Pracuje dopiero rok wiec ci±gle musze sie wykazywaæ w pracy, ¿yje bardzo szybko ze znajomymi umawiam sie z dwutygodniowym wyprzedzeniem, ale zawsze dotrzymuje terminu Ale weekendy nie pracuje -rezerwuje dla mê¿a, ¿eby mieæ czas napiæ sie kawy zje¶æ wspólny obiad albo po prostu i¶æ na spacer.
Ja lubie moje ¿ycie i tempo w jakim ¿yje Nie znoszê natomiast poczucia ¿e tracê czas
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 775
|
Mam czas na wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 167
|
lubie miec tak zaplanowany dzien, zeby nie miec na nic czasu (no moze bez przesady, ale napewno nie lubie siedziec ca³y dzien w domu i nic konstruktywnego nie robiæ).
Natomiast zawsze, chocby nie wiem co znajdê czas na to na czym mi zalezy np.spotkanie z blisk± osob±. Niewazne jak bardzo mam zagospodarowany dzien |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Czas ucieka tak szybko. Wszystko jest na poziomie motywacji. Jak mi na czyms zalezy to zazwyczaj i czas sie znajduje. Gdy mam mniejsza motywacje, zazwyczaj mi sie nawet nie chce czegos uwzgledniac w grafiku.
Nauczylam sie, ze jak ktos mowi "nie mam czasu", to zazwyczaj forma odmowy. Co innego gdy mowi "w czwartek mam od rana do wieczora, w piatek podobnie, ale sobota postaram sie". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 599
|
Mam czas.
Czasami cierpie na takie deficyt, ze jak juz go mam, to caly ten cenny czas marnuje. Ale jak trzeba, to zawsze cos wygospodaruje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 13 215
|
Tak mam czas. I staram siê tak zorganizowaæ dzieñ, aby wystarczy³o mi go na wszystkie czynno¶ci, które w tym dniu mam zaplanowane.
Cytat:
Kiedy¶ kto¶ mi powiedzia³, nudzi siê tylko ten kto sam jest w sobie nudny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 548
|
Muszê mieæ
![]() A tak serio, to zale¿y kiedy, czasem terminy mnie goni± i nie mam specjalnie na nic czasu. Generalnie jednak wszytsko zale¿y od organizacji, kiedy u mnie ta organizacja siada, to wtedy narzekam na brak czasu. Niezbyt czêsto siê to zdarz, bo ja jestem mistrzem organizacji i reorganizacji . ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 838
|
Mam czas, inaczej nie siedzia³abym na wiza¿u
![]() Ale to narazie. Za nied³ugo czas bêdzie mi ucieka³ z prêdko¶ci± ¶wiat³a.
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 400
|
Nie za bardzo. Ale to te¿ wina mojej organizacji.Njapierw siedze na kompie 3 h, a pó¼niej wszystko robie szybko i na 'odwal siê' .
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 11 173
|
Zale¿y na co.
![]() Ogólnie na nadmiar czasu nie narzekam, bo szko³a i praca to do¶æ mêcz±ce po³±czenie, ale potrafiê siê tak zorganizowaæ, ¿e jako¶ narazie ze wszystkim (no prawie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 330
|
heh mam czas na wszystko tylko dlatego ¿e prowadzê w kalendarzyku ma³y grafik! jak wszystko zrobiê w odpowiednich godz to pó¼niej mam du¿o wolnego czasu. ale spontanicznie ¿yjê tylko w weekendy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 726
|
ja nigdy nie mam czasu.
ale nie dlatego, ¿e mam tyle zajêæ ( mam ich wiele, ale wiêkszo¶æ olewam) tylko dlatego, ¿e zanim co¶ zacznê robiæ to zbieram siê pó³ godziny. i w ten sposób nawet jak mam np. nauczyc siê jednej, ³atwej rzeczy, to zajmuje mi to pare godzin. nie umiem siê zorganizowaæ, wiêc w koñcu z niczym siê nie wyrabiam ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 811
|
o, ¶wietny w±tek. 'nie mam czasu' to jest dobra odpowiedz na wszystko i dobre usprawiedliwienie, ale komicznie brzmi w ustach licelistki, ktora kreuje sie na niesamowicie zajeta bizneswoman i jesli znajdzie gdzies godzinke wolnego, to teraz bedzie sukces
![]() ![]() co do porad w gazetach, to sie nie wypowiadam, bo nie mam rodziny i nie pracuje - moze rzeczywiscie kobiety wychowujace dzieci, prowadzace dom i dodatkowo aktywne zawodowo maja trudnosci ze znalezieniem pol h dla siebie. ale zgadzam sie, ze ten temat jest bardzo modny - ostatnio mam wrazenie, ze to taki troche awaryjny temat w czasopismach, jak nie wiadomo, czym zapchac dziure w numerze, zawsze mozna napisac zgrabny artykulik o organizowaniu sobie czasu i wszyscy beda zadowoleni ![]()
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 936
|
Z czasem to u mnie krucho...
7:50-16:05 szko³a 16:30 -18 j. angielski, niemiecki, sks-y (zalezy od dnia) 18:30-22:10 odrabianie lekcji i nauka tematów na lekcje Pó¼niej jestem ju¿ wykoñczona i szybko wskakuje pod prysznic i ide spaæ. Czas przelatuje mi dos³ownie przez palce... Na szczê¶cie do lekcji potrzebuje komputera, wiêæ równolegle mam w³±czony Wizaz na jakie¶ 10 min. xD Ale czas na przeczytanie ksi±¿ki znajdê zawsze, chocia¿by w weekend, czy w autobusie ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 400
|
U mnie z muzyk± to luz, bo odrabiam lekcje a w tle muzyka ;D inaczej nie umiem
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 881
|
Mam czas zawsze - grunt to dobra organizacja
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Mój czas w sposób czarodziejski rozci±ga siê pod wp³ywem nap³ywu (o jakie mas³o ma¶lane
![]() Je¶li budzê siê rano i stwierdzam, ¿e nie mam nic do roboty, to dzieñ mija mi bardzo szybko i pod wieczór stwierdzam, ¿e ca³y dzieñ 'bimba³am". Je¶li mam mnóstwo spraw do za³atwiania, to dzieñ mam d³ugi i wieczorem siê dziwiê, ¿e w ci±gu tak krótkiego czasu a¿ tyle zrobi³am. Zawsze staram siê znale¼æ czas dla synka, T¯, przyjació³ i na drobne przyjemno¶ci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Chyba ka¿da wiza¿anka ma troche czasu
![]() M. in. po¶wiêca go na wiza¿ ![]()
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 316
|
Cytat:
I musze znale¼æ chod¼ te pó³ godziny dziennie,¿eby siê wyciszyæ, pos³uchac muzyki itd. Tak samo staram sie zawsze mieæ cza¶ dla bliskich ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 472
|
Ja niestety czasu nie ma. Nie jest to kwestia "mody" lecz po prostu pracy. Wstaje o 5.00 , praca , powrót do domu 18.00. Mam wra¿enie, ¿e mieszkam w pracy a ¶piê w domu " sypialni". Maj±c taki rozk³ad dnia jak ja, zaczyna robiæ siê bardzo ciasno z wolnym czasem. Nie raz wstaje rano i po prost czujê "dzieñ ¶wistaka" , ajak mam urlop i jestem ca³y dzieñ w domu, to czuje siê nieswojo, niepokój czujê, ¿e siedzê i nic. Ehhh, mam nadziejê, ¿e rozumiecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Czasu raczej nie mam, wszystko mam ¶ci¶le zape³nione a i tak nie zawsze siê wyrabiam.
Czêsto siedzê w szkole po 8 godzin, oko³o godziny dziennie zajmuje mi samo dotarcie do niej i powrót z niej.W pa¼dzierniku dojd± mi jeszcze ko³a naukowe, wiêc w szkole bêde siedzia³a d³u¿ej. Zaraz po szkole obiad, nauka. Potem zajêcia dodatkowe - chemia, matematyka, hiszpañski. W miêdzy czasie wyj¶æ na dwór z psem, porozmawiac chwilê przez telefon, sprawdziæ pocztê na komputerze. Pó¼niej k±piel, chwila z ksi±¿k±, czasem telewizor i spaæ (; Do tego oaza w pi±tek, rodzinne zakupy w sobotê i miesi±c kursów pierwszej pomocy w niedzielê ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 408
|
czasem siedze caly dzien i sie nudze.. a wiec mam czas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Gang Iren
Wiadomo¶ci: 52 313
|
Ja jako pracuj±ca matka 5-latki czasu mam nie wiele,ale nie jest te¿ tragicznie.Mam dziennie zawsze ok 0.5-1 h czasu dla siebie,na poczytanie ksi±¿ki,tv itp.Staram siê te¿ raz w tyg spotkaæ z kole¿ank±.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.