|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Nagłe pogorszenie się cery-znam przyczynę, ale...
... nie mogę jej wyeliminować
![]() Jestem studentką I roku kosmetologii i od miesiąca mam zajęcia z masażu. Na razie koncentrujemy się na twarzy. Masuję i jestem masowana. Zajęcia są tylko raz w tygodniu, a moja cera zaczęła się nieziemsko przetluszczac, zaskórnikow na nosie nie zliczę, pozapychana broda. Naskórek rogowacieje w zastraszającym tempie ![]() ![]() Nie wiem co z tym robić, skóra nie jest gładka jak kiedyś, tylko pozapychana ![]() ![]() Chociaz mysle, ze i tak nie wygladam zle, typowe krosty mi nie wyskakują, jak kolezankom z grupy. Uzywam swojej oliwki, Hipp-z oleju arachidowego i migdalowego, ktora wg Biochemiczek nie ma własciwie prawa zapychac. Oliwka z zajęc jest załadowana zapychaczami, parafina, witaminami. Mam nieziemska skłonność do zapychania, więc wolalam nawet nie sprawdzac. Hippkiem smarowalam twarz regularnie, ale bez wcierania i miałam super cerę, więc wychodzi na to, że to masaż twarzy pobudził moja cerę nadmiernie ![]() Nie wiem co mam robic, kiedys stosowałam kwasy, polecane na oczyszczanie skóry, ale teraz się boję ![]() ![]() Macie jakieś pomysly co mam robić? Uczestniczenie w zajeciach jest obowiązkowe, masaż twarzy jest bardzo przyjemny, ale mam wrażenie, ze przynosi wiecej strat niż korzyści ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nagłe pogorszenie się cery-znam przyczynę, ale...
Z góry przepraszam, jeśli moje pytanie będzie niemądre - ale nie znam się na kosmetologii...
Masaż wykonujecie gołymi rękami? Bo jeśli tak to może masująca Cię osoba miała niezbyt czyste ręce - ja na ogół reaguję wysypką i różnymi niespodziankami jeśli mojej twarzy dotknie ktoś, kto ma brudne/spocone ręce albo osoba paląca. No, ale taka moja uroda, że czego nie dotknę to jakieś cuda mi wychodzą. I tak mi się skojarzyło. A nie możesz przynieść na zajęcia własnej oliwki?
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przed masazem twarz dokladnie oczyszczamy zelem myjacym. a dlonie przed dotykaniem szorujemy mydlem i jeszcze dezynfekujemy specjalnym plynem, wiec to nie to masaz pobudza gruczoly łojowe, jest zbawienny dla cer suchych, szarych, ale dla mlodych i problemowych ![]() jak napisalam: to nie wina oliwki, uzywam swojej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hej. tez studiuje kosmetologie....
no nie wiem..jakos trudno mi uwierzyc ze masaz powoduje takie pogorszenie cery!!!!! straszne... rozumiem ze pobudza produkcje loju..ale az do tego stopnia?!
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
prowadzaca wyklad tez wspominala o tym, ze gruczoly łojowe moga szalec. ja sie swiece jak latarnia, a zazwyczaj bylam taka normalna ![]() boje sie ostrzejszych kosmetykow wlasnie teraz typu peelingi chemiczne, kwasy w kremach. mam delikatna cere. jak to wszystko polaczy sie z masazem to narobie sobie blizn ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
hm... kurcze...ja mam skore sucha, wiec na mnie moze to az tak bardzo nie wplynie.
przede wszystkim nie oczyszczaj skory fanatycznie- bo bedzie jeszcze gorzej...oczyszczanie powoduje ze NMF (czynnik nawilzenia skory) spada, przez co pobudza probudowanie łoju..i tak w kolko... musisz chyba poczekac az zajecia z masazu weszcie sie skoncza..a wtedy cera sama dojdzie do normy..innego sposobu nie widze niestety ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myje zelem oliwkowym ziaji, wg mnie jest dosc delikatny, przedtem mylam calma ziaji. mam bardzo wrazliwa cere i kupowanie kosmetykow to dla mnie wyzwanie ![]() po masazu zmywamy oliwke znowu zelem, na to tonik i krem. ja kremu kaze partnerce juz nie aplikowac. po jakiejs godzinie mam smalec na czole ![]() z tego co sie orientuje, masaz bedzie do konca semestru, nie wiem ile przez pare tygodni chyba bedziemy jeszcze maltretowac twarz ![]() mam nadzieje, ze jak najszybciej przejdziemy do innych czesci ciala, mysle, ze bardziej beda tego potrzebowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja również studiuję kosmetologię, teraz jestem na 2 roku. U siebie na twarzy zaobserwowałam dokladnie to samo co Ty.
Moja skóra stała się niemiłosiernie błyszcząca,pojawiły się zaskórniki. Z zajęć wracalam całą "obtłuszczona". Wcześniej oczywiście nie miałąm tego typu problemów. Podobnie jak u Ciebie masaż ćwiczyliśmy bardzo długo. Niestety ale dopiero kiedy zakończyliśmy go wykonywać nastapiła wyraźna poprawa cery. Także niestety ale trzeba przetrwać ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
JA miałam dokładnie to samo.Na mojej tłustej cerze z tradzikiem przebytym na poczatku liceum,te masaze to był poczatek koszmaru... Nie wiem czy to był akurat taki przypadek i zbieżność w czasie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Hmmm... Wydaje mi się, że podczas masażu możesz używać więcej olejku niż przy normalnej aplikacji. W dodatku jest wprowadzany do głębszych warstw, przy masażu otwierają się ujścia gruczołów i olejek może tam wpływać. Ja bym jednak spróbowała zmienić mimo wszystko, na lżejszy żel beztłuszczowy do masażu. My mieliśmy takie na pracowni. Ale można zapytać w jakiejś hurtowni kosmetycznej.
Pamiętam że miałam na studium 2 razy w tygodniu zajęcia praktyczne, skórę trądzikową, bo jeszcze przed leczeniem i stan cery nie pogorszył mi się od masażu. Po oczyszczaniu owszem - ale sam masaż nie miał aż takiego wpływu. Więc może to jednak olejek+ dłubanie przy cerze bo jak sie miało ładną i nagle coś wyłazi to wiem, że panika ogarnia i zaczyna się tu coś dłubiemy, tam zdrapiemy. Przeczekanie to też półśrodek bo większość zabiegów zawiera w sobie masaż... Więc to może nawracać. Nie jestem oczywiście pewna czy dobrze kombinuję ale ja poszłabym właśnie w tym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja nadal bede sie upierac, ze to nie wina olejku ale ruchow ![]() a na razie cwiczymy tzw masaz tlusty, wiec albo oliwka albo tlusty krem. chociaz mozemy niby uzywac tez pudru na talku i cynku, ale jakos mi sie to nie widzi, trudniej amatorce wykonywac poprawne ruchy bez poslizgu ![]() kolezanki z grupy, maja podobny problem. jedna pytala swoja kosmetyczke. ta stwierdzila, ze masau twarzy raczej nie wykonuje sie u osob mlodych, o cerze tlustej. jest cudowny dla cer dojrzalych, suchych. ajajaj bede musiala chyba przeczekac ![]() ale z tym dlubaniem to zapewne masz racje, nie bede dziubac, tylko peelingowac, na to delikatny tonik i lekki krem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.