Czy cisza w związku ma czasem sens ?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-05, 19:56   #1
Bryza~19_Lodz
Przyczajenie

GG do Bryza~19_Lodz

Czy cisza w związku ma czasem sens ??

Jestem ze swoim facetem od 9 miesięcy ...
Przeżyliśmy już rożne rzeczy .. w tym jego 2 miesięczny wyjazd do Holandii ..
i w sumie od jego powrotu zauważam, że częściej łapie sie na złych aspektach naszego związku.
Na tym ... , że ZAWSZE ja odzywam sie pierwsza....
to ja wychodzę z rożnymi inicjatywami.
Nie zawsze akurat z tego powodu czuje przygnębienie .... bo sie przyzwyczaiłam do takiej sytuacji ale czasem kobieca tęsknota upomina sie o " tą gonitwę za zajączkiem" która u nas niekiedy wygląda odwrotnie.

czytałam kiedyś artykuł o uzależnieniu od partnera i myślę, ze jakieś stadium podstawowe takiego uzależnienia posiadam.

Dlatego na chwilę obecną nie mogę sobie wyobrazić .. że może NAS nie być ..

Ale...
Tu pojawia sie kwestia zaangażowania .. mimo ze jesteśmy równolatkami ja już mam kilka związków za sobą w tym jeden poważny
On - przeżywa swój pierwszy...

I czuje bezsilność....

Czy wy przeżywałyście w swoich związek taki okres ciszy ... postanowiłyście oddalić sie na jakiś czas i pozwolić komuś zatęsknić za sobą ??

Czy to ma sens ... ??
Bryza~19_Lodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 20:57   #2
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Czy cisza w związku ma czasem sens ??

w każdym związku są dobre i złe chwile

czasem chwile niezmiernej bliskości i oddalania się od partnera i to jest normalne, życie jest płynne, związki muszą za nim nadążyć, nie zawsze będzie tak samo
ale miłość to ogród i niepielęgnowany umiera. Jeśli to jeo pierwszy związek, on może nie wiedzieć że osiąść na laurach i przestać pielęgnować miłość jest najprościej, ale to równia pochyła ku końcu
ale Twój tok myślenia popieram: każdemu przydaje się czasem chwila oddalenia, żeby pozwolić rozwinąć się tęsknocie za sobą. Spróbuj, to najlepsze co możesz zrobić.
Poza tym... jesteście u progu dorosłości, zbieracie doświadczenia... będzie dobrze
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 21:09   #3
Arwena84
Zadomowienie

Hmm na niektorych taka cisza i oddalenie dziala. Ja bym jednak zaczela od rozmowy z partnerem. Powiedz mu czego oczekujesz, co Ci sie w waszym zwiazku nie podoba. Jesli mu zalezy, to potraktuje to powaznie i zacznie wykazywac wiecej inicjatywy.

Cisze sama testowalam, dzialalo. Po pewnym czasie facet sie zorientowal, ze cos jest nie tak i sam zaczal pytac o co kaman, poprawil sie na krotki czas i pozniej znow to samo. Zwiazek sie rozpadl, a ja teraz juz nie bawie sie w takie gry i po prostu mowie o tym co mi sie nie podoba. Mnie milczenie wykancza psychicznie.
Stary 2007-11-06, 11:11   #4
hania811
Zakorzenienie

To zalezy na jak długo ta cisza i z jakich powodów. Nie wyobrazam sibie rozstac się z partnerem w kłótni na kilka tygodni ba nawet na kilka dni!!!!!.
Owszem odpoczynek od siebie jest potrzebny, chwile tęsknoty bardzo scalają zwiazek- ale nie zorstania na zasadzie- mam Cie dosc!!, w ogóle się nie starasz!!!, powinnismy od siebie odpoczac moze to uratuje nasz zwiazek!!!.

Problemy trzeba rozwiązywac rozmowa, a nie uciekac przed nimi, badz czekac i miec nadzieje ze same się rozwiażą (jak zatęsknimy).

Co by to było gdyby małżenstawa po kazdym konflikcie robiły sobie przerwe. Na zasadzie- ja ide do swojej mamusi - ty do swojej - no paranoja.

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2007-11-06 o 15:08
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 13:26   #5
Madlen_*
Przyczajenie

GG do Madlen_*

Droga Bryza~19_Lodz nie jestes sama......ja jestem ze swoim partnerem od ponad roku mieszkamy 30 km od siebie i niestety te nasze kontakty nie sa za czeste... a gdy juz sie widzimy to raczej ja proponuje spotkanie ( aby przyjechal abysmy sie spotkali) czesto ja wychodze z inicjatywa(niestety :/ ) i zaczyna mnie to pomalu denerwowac !!!!!!!staram sie aby w naszym zwiazku bylo dobrze...ale wydaje mi sie ze tylko ja sie staram sa dobre chwile i te zle jak w kazdym zwiazku ale.... Czesto sobie postanawiam ze sie nie odezwe do niego niech on cos wymysli zaproponuje cos ale....tesknie za nim za jego glosem i dzwonie nie umiem wtopic sie ta tzw.CISZE.... POZDRAWIAM
Madlen_* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 14:53   #6
Agatkia
Zadomowienie

Ja uważam, ze sztuką jest być razem na dobre i złe. Nie wierze , ze przerwa w ziwązku/odpoczynek itd jakkolwiek- moze byc lekarstwem na jakiekolwiek dolegliwosci w zwiazku. Dla mnie to jest ucieczka od problemów i liczenie na to, ze sie same rozwiązą. Zrobicie sobie przerwe, stesknicie się i on będzie sę starał i będzie cudownie. A za tydzień co? powtóra z rozrywki? Jesli on się juz tak nie stara, nie wychodzi z inicjatywą spotkań to może zorganizuj sobie czas bez niego, pokaż, ze masz swoje zainteresowania, pasje, ze nie masz klapek na oczach i nie patrzysz na niego jak w obrazek. Naprawde to najwieksza sztuka byc w zwiazku i wciaz byc dla kogoś interesujacym, wiec zamiast narzekać na jego mniejsze zainteresowanie, pokaż, ze jestes tego zainteresowania warta.
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 15:03   #7
Madlen__18
Zakorzenienie

Witaj Madlen- imienniczko:P
Do autorki: nie wyobrażam sobie "ciszy związkowej", mówię o tej negatywnej oczywiście.
Dla mnie ona potęguje napięcie.
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-06, 17:00   #8
Bryza~19_Lodz
Przyczajenie

GG do Bryza~19_Lodz

Niestety nie jestem stanie przedstawić wam .. i opisać dosłownie jak nasze relacje wyglądają w WĄTKU forum_owym.

Ja nie uciekam od problemów .... a rozmowa z nim no cóż .. była podejmowana wielokrotnie ( On uważa , że ja czasem za dużo dziwnych rzeczy wymagam - czy jest coś w tym ?? może i jest ale to są moje naturalne KOBIECE zwykłe potrzeby )

Nie mamy konfliktu, jakiegoś napięcia ... a zwyczajnie moje zmęczenie.

Kiedyś czytałam opinie jakiegoś faceta na tym forum ( wiem, nie powinnam nikogo porównywać do swoje sytuacji ) ... ale :
Chłopak podkreślił , że miał wątpliwości i zastanawiał sie jaki jest sens bycia ze swoją kobietą i to ONA usunęła sie na chwile na bok ... nie atakowała go lawiną smsów i telefonów( a wiadomo jak my to świetnie potrafimy robić ) i on po jakimś czasie uświadomił sobie, że jednak tęskni ... że popełnił głupotę i starali sie po tej małej "Próbie ciszy" związek naprawiać..

Wiadomo kązdy facet jest inny ... ale chyba jedno mądre motto ( nie często sie nimi posługuje ) - "Jeśli coś kochasz, puść to wolno. Jeśli wróci - jest twoje. Jeśli nie - nigdy twoje nie było." ..

oczywiście nie mam zamiaru nie robić NIC ...

Ale wątek powstał z czystej ciekawości.. (kobiecej) ..

Czy wy też .... ??

Echh... kobitki to zawsze mają trudniej
Bryza~19_Lodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 17:25   #9
vadi
*sportaddict*

Kochanie, żeby on Cię gonił, musisz dac się gonić
Trochę chłodu, nie odzywaj się pierwsza, nie organizuj nic itp. Może to trochę potrwac, ale jeśli mu zalezy, napewno zauważysz różnicę

edit: my się rozstaliśmy na miesiąc. dobrze mu zrobiła tęsknota.
vadi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 18:53   #10
Agatkia
Zadomowienie

A ja tego kompletnie nie rozumiem. Motto do mnie nie przemawia- zupełnie. Mam wrazenie, ze takie przerwy mają sprawić, by było tak jak na początku...a zwiazek ma swój bieg i mamy byc razem tu i teraz w takim momencie, w jakim sie znależlismy a nie w nienaturalnie wracac do poczatkowych etapu znajomości. Własnie cała sztuka polega na tym, by swieżość emocji utrzymac będac ciągle blisko. I zdecydowanie jest to do zrobienia. Przynajmniej tak jest w moi wypadku.
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 20:21   #11
KoorNelia
Raczkowanie

Czasem pozwolić komuś zatęsknić to dobra sprawa. Wiem to po sobie. Jestem z TŻ już 2 latka, po 8 miesiącasch było tak, ze oboje czuliśmy rutyne..wogóle nie cieszylismy sie na spotkanie ze soba, było to takie oczywiste i naturalne..bez jakichkolwiek emocji :| wiec dalismy sobie przerwe na 'odswieżenie' związku.Kazdy pzrez ten czas zył swoim zyciem. I powiem Ci że to pomogło, przerwa trwała niecały miesiąc a rezultaty są znakomite i trwają do dzisiaj Oboje stęsknieni i spragnieni siebie rzucilismy sie sobie w ramiona jak zakochane nastolatki
'Cisza jest prądem w sytuacji zwątpienia'

Od 5 Maja 2005r RAZEM z Adasiem..

*Nie Musisz Być Jak Bóstwo, Nie Ważna Jest Okładka
Ale Autorefleksja Tak Samo Jak Ta Gadka*
KoorNelia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-08, 20:06   #12
kastun
Raczkowanie

GG do kastun

Kochane piszecie, że to wy musicie wychodzic z inicjatywa i pierwsze wszysto organizowac i ze wam z tym zle...ale uwierzcie kiedy jest odwrotnie to tez jest zle, ja jestem ze swoim facetem juz prawie poltora roku i czuje ze cos sie wypala, wlasnie ta rutyna i monotonia, wcale nie mam ochoty na spotkania i jestem bierna tymczasem jemu to nie przeszkadza i ciagle jest mily i mowi ze kocha...ja wolalabym zeby byl bierny jak niektorzy inni to moze wtedy bym za nim zatesknila, albo zeby on przestal mnie kochac i poprostu ze mna zerwal....co robic??
kastun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości