babka cytrynowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-03-14, 14:17   #1
kala507
Rozeznanie
 
Avatar kala507
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 659

babka cytrynowa


Nie wiem czy juz było podawany przepis na babke cytrynową- sprawdzałam ale nie znalazłam
A ciasto polecam bo jest przepyszne i zawsze wychodzi

BABKA CYTRYNOWA:
1 szklanka mąki przennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat cytrynow (mały taki w podłużnym flakoniku)

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i gorącą rozgrzaną margarynę ( wcześniej roztopioną w garnuszku) wszytko razem wymieszać (mikserem) i piec w podłużnej blaszce w tem. 180 st. ok. 50 minut

POLECAM PYCHA
Smaczenego!!
__________________
A każdy krok zaprowadzi nas, szybciej, wolniej lecz ku sobie...
kala507 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-14, 20:44   #2
witch_18
Zakorzenienie
 
Avatar witch_18
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 11 059
Dot.: babka cytrynowa

Ajj
Gdyby nie to,że właśnie skończyłam piec ciasto to jutro zrobiłabym tą babkę A tak musi trochę poczekać,ale na pewno przepis wykorzystam
__________________
książki: 27/100 w 2018
blog: inulec reads
instagram: inulec87
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-15, 13:12   #3
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
Dot.: babka cytrynowa

przed swietami taki przepis jak w sam raz
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-15, 13:15   #4
ghana
Zakorzenienie
 
Avatar ghana
 
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 14 736
GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana
Dot.: babka cytrynowa

jadłam kiedys podobną i nawet dobra.
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-26, 21:18   #5
amika79
Wtajemniczenie
 
Avatar amika79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 511
Dot.: babka cytrynowa

Jak dobrze, że znalazłam ten przepis. Od kilku dni chodzi za mną ciasto cytrynowe.

Nie lubię dodawać do ciast sztucznych olejków zapachowych. Mam w związku z tym pytanie (): ile zetrzeć skórki cytrynowej, by zapach był porównywalny z tym olejkowym (nie chciałabym przesadzić)?
__________________
How many eyes does Lord Bloodraven have? - A thousand eyes and one.
amika79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-03, 11:43   #6
jucha
Wtajemniczenie
 
Avatar jucha
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 2 191
Dot.: babka cytrynowa

a na formę taką typową jak na babkę proporcje też będa ok?
jucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 09:02   #7
Princessin_H.
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Kuweit
Wiadomości: 102
Dot.: babka cytrynowa

Ja chyba zrobie te babke na Wielkanoc,ale tez zastanawiam sie czy do typowej formy babkowej podana ilosc skladnikow bedzie ok???

Jak mozna wzbogacic to ciasto aby nabralo swiatecznego charakteru(poza wymieniona skorka cytrynowa).Myslalam o rodzynkach i orzechach,ale czy nie beda sie gryzly z aromatem cytryny???

Autorko-czy probowalas modyfikowac przepis podstawowy??Jesli tak to jakie kombinacje najlepiej sie sprawdzja???
Princessin_H. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 19:14   #8
jucha
Wtajemniczenie
 
Avatar jucha
 
Zarejestrowany: 2005-02
Wiadomości: 2 191
Dot.: babka cytrynowa

błagam o odpowiedź, chcę ją upiec jutro wraz z innymi ciastami na świąteczny stół
jucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 20:07   #9
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: babka cytrynowa

Cytat:
Napisane przez Princessin_H. Pokaż wiadomość
Ja chyba zrobie te babke na Wielkanoc,ale tez zastanawiam sie czy do typowej formy babkowej podana ilosc skladnikow bedzie ok???

Jak mozna wzbogacic to ciasto aby nabralo swiatecznego charakteru(poza wymieniona skorka cytrynowa).Myslalam o rodzynkach i orzechach,ale czy nie beda sie gryzly z aromatem cytryny???

Autorko-czy probowalas modyfikowac przepis podstawowy??Jesli tak to jakie kombinacje najlepiej sie sprawdzja???
Autorką co prawda nie jestem, ale cytrynowe ciasta kocham miłością nieustającą. Wg mnie najlepsza będzie skórka z cytryny, pomarańczy i rodzynki, ewentualnie suszone morele. Orzechy coś mi nie pasują.
Natomiast ostatnio piekłam ciastka cytrynowe z dodatkiem ...świeżego tymianku i są boskie.
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-06, 17:26   #10
moni80
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: okolice Rybnika
Wiadomości: 314
Dot.: babka cytrynowa

Wlasnie zrobilam sobie baranki z tego przepisu i wyszlo super
moni80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-07, 07:07   #11
joasiah
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Hajnówka
Wiadomości: 641
GG do joasiah
Dot.: babka cytrynowa

a jak nie dodam aromatu cytrynowego to bedzie zwykla babka?
__________________

joasiah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-07, 08:22   #12
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: babka cytrynowa

Cytat:
Napisane przez joasiah Pokaż wiadomość
a jak nie dodam aromatu cytrynowego to bedzie zwykla babka?
no niby tak ale jeśli będziesz chciała tak zrobić to radziłabym dodać aromat waniliowy albo śmietankowy
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-12, 15:51   #13
kala507
Rozeznanie
 
Avatar kala507
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 659
Dot.: babka cytrynowa

Przepraszam ze nie odpisywałam na pytania- nie mialam kompa przez miesiąc
__________________
A każdy krok zaprowadzi nas, szybciej, wolniej lecz ku sobie...
kala507 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-05, 09:45   #14
Princessin_H.
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Kuweit
Wiadomości: 102
Dot.: babka cytrynowa

Jestem po moim pierwszym razie z tym ciastem.Udalo sie znakomicie,zrobilam je z maki pelnej,skorki i soku z cytryny.Uwazam jednak,ze nastepnym razem warto dodac mniej cukru,bo podana w przepisie szklanka daje zbyt slodki wyrob jak dla mnie.Jest ok,dla osob uwielbiajacych suche ciasta bedzie przebojem.Napewno przygotuje ja dla babci,ktora uwielbia babkowate wypieki.
Princessin_H. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-06, 20:40   #15
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: babka cytrynowa

Ja też wczoraj piekłam tę babkę, a dziś znalazłam przepis na wizażu . Podobno jej szczególną zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość (nawet do 2 tygodni). Niestety, nie dane mi będzie tego sprawdzić i to bynajmniej nie dlatego, że to takie niebo w gębie. Poprostu w mojej rodzinie wszystkie słodkości zjada się "na pniu" . W każdym razie mi smakowała .
W "mojej" wersji przepisu zamiast aromatu figurowała skórka otarta z całej cytryny, następnym razem (jeśli takowy nastąpi) spróbuję dodać też sok. Jako bakalie wrzuciłam rodzynki i ananasy kandyzowane. No i zgodzę się z Princessin - tego cukru zdecydowanie za dużo.

A jako kropkę nad i polecam lukier z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny .
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."

Edytowane przez una creatura bella
Czas edycji: 2007-05-15 o 14:29
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-05-15, 13:18   #16
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
Dot.: babka cytrynowa

Zrobiłam. Wyszedł zakalec. Ale tak dziwnie... równiutko na pól ciasta, mozna nozem pół ciasta odkroic i bedzie ok Wydaje mi się ze to wina skórki pomarańczowej, bo opadła na dno i tam gdzie skórka tam jest zakalec. I chyba 180st to za dużo...?
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-15, 14:29   #17
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: babka cytrynowa

[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;4355502]Zrobiłam. Wyszedł zakalec. Ale tak dziwnie... równiutko na pól ciasta, mozna nozem pół ciasta odkroic i bedzie ok Wydaje mi się ze to wina skórki pomarańczowej, bo opadła na dno i tam gdzie skórka tam jest zakalec. I chyba 180st to za dużo...?[/quote]


Hmm...mi też bakalie opadły na dno, ale się nie przyznawałam , uznając, że to wynik mojej nieudolności, a nie przepisu . Za to zakalca nie było. Piekłam w 175 stopniach w termoobiegu.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-15, 17:38   #18
kala507
Rozeznanie
 
Avatar kala507
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 659
Dot.: babka cytrynowa

Ja zawsze piekę w 180 stopniach z termoobiegiem i nigdy zakalec mi nie wyszedł wiec tro chyba nie byla wina temperatury
__________________
A każdy krok zaprowadzi nas, szybciej, wolniej lecz ku sobie...
kala507 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-12, 10:42   #19
Anuska77
Zadomowienie
 
Avatar Anuska77
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 128
Dot.: babka cytrynowa

Cytat:
Napisane przez kala507 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy juz było podawany przepis na babke cytrynową- sprawdzałam ale nie znalazłam
A ciasto polecam bo jest przepyszne i zawsze wychodzi

BABKA CYTRYNOWA:
1 szklanka mąki przennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat cytrynow (mały taki w podłużnym flakoniku)

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i gorącą rozgrzaną margarynę ( wcześniej roztopioną w garnuszku) wszytko razem wymieszać (mikserem) i piec w podłużnej blaszce w tem. 180 st. ok. 50 minut

POLECAM PYCHA
Smaczenego!!
Zrobilam ciasto z Twojego przepisu. Nie dodalam aromatu tylko starta skorke cytrynowa oraz cukru waniliowego (bo w trakcie pieczenia okazalo sie, ze nie mam. Wyszlo jak na fotce, mieciutkie i dosc pulchne, lekko lukrowane czego nie bardzo widac na zdjeciu). Na wierzchu kandyzowana skorka pomaranczowa (wlasnej roboty).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg lemon pie.JPG (86,7 KB, 29 załadowań)
__________________
CaRpE DiEm
Anuska77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.