boje sie o swoja plodnosc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-02, 16:27   #1
patija
Przyczajenie

boje sie o swoja plodnosc

Witajcie, jestem nowa na forum. Piszę bo już nie mam z kim pogadac a lekarz ginekolog powoduje ze się rozklejam i ryczę... mam 32 lata od 6 miesiecy staram się o dziecko...i nic. kochamy się często regularnie, mam nieregularne miesiączki i muszę je wywoływać luteiną, w tym miesiacu nie dostalam miesiączki zrobilam testy dwa i nic, a miesiączki tez nie ma... nie mam nic na jajnikach bo robie czesto usg ... tracę wiatę i nadzieję boję się że ze mną coś nie tak, moje kolezanki odstawiły hormony i odrazu w ciąży a ja.... nie chce mi się życ...
patija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 19:39   #2
Eenax
Zakorzenienie

GG do Eenax
Dot.: boje sie o swoja plodnosc

Cytat:
Napisane przez patija Pokaż wiadomość
Witajcie, jestem nowa na forum. Piszę bo już nie mam z kim pogadac a lekarz ginekolog powoduje ze się rozklejam i ryczę... mam 32 lata od 6 miesiecy staram się o dziecko...i nic. kochamy się często regularnie, mam nieregularne miesiączki i muszę je wywoływać luteiną, w tym miesiacu nie dostalam miesiączki zrobilam testy dwa i nic, a miesiączki tez nie ma... nie mam nic na jajnikach bo robie czesto usg ... tracę wiatę i nadzieję boję się że ze mną coś nie tak, moje kolezanki odstawiły hormony i odrazu w ciąży a ja.... nie chce mi się życ...
Czy lekarz ginekolog powiedział coś niemiłego? Jak tak to doradzam znaleźć sobie innego ginekologa.
6 miesięcy ze tak powiem to nic. Powód do zainteresowania się problemem czy wszystko jest OK jest dopiero po tym jak po ok. 18 miesiącach regularnego starania się nic z tego nie wychodzi. Średnio zdrowej parze właśnie ok 18 miesięcy zajmuje postaranie sie o maluszka.
Wielu dziewczynom mającym nieregularne miesieczki ale starjacym się dość regularnie prędzej czy później udaje sie w koncu miec maleństwo. Bardzo wiele przypadków znajdziesz w dziale poczekalnia.
To ze masz czysciutkie drogi rodne to jest powód do duzego zadowolenia bo oznacza to ze od tej strony nie bedzie problemów z zmajstrowaniem maluszka.
Wszystko z Toba jest jak najbardziej OK. Zajscie w ciaze to nie jest tak łatwe jak pstrykniecie palcami. Wystarczy popytac sie tu na forum dziewczyn ile one starały sie o maluszka.
Czasami po odstawieniu pigułek tak sie zdarza ze pierwsze cykle sprzyjają wyjątkowo zajściu w ciazę ale nie jest to reguła. Moze zamiast patrzec sie tylko na te przypadki zobacz ile z znajomych stara sie o maluszka i nie zabardzo im to wychodzi. Czesto jest tak ze widzimy tylko tych którym się udaje a nie widzimy tych którzy sie starają i nic.

Ja bardzo proszę nie przesadzaj. Jeżeli jednak piszesz to serio to polecam wizytę u psychologa bo to nie jest normalne i zakrawa lekko na niezrównoważenie emocjonalno-psychiczne.

A tak nawiasem mówiąc:
Wszelkie nerwy i nakręcanie się w kierunku usilnych starań wcale nie sprzyja zajściu w ciążę. Wszelkie "schizy" i badania, myślenie, usilne starania itp. tylko przeszkadzają.
Najlepiej po prostu przestać się usilnie starać i iść na żywioł.
A martwić się dopiero w momencie jak za rok nadal nic nie wyjdzie ze starań.
I tak od Siebie. Ja będąc w pełni zdrowa fizycznie (moj maż też)
zaszłam w ciążę po około 3 latach starań. I udało Mi się to dopiero w momencie jak odpuściłam sobie usilne starania, przestałam o tym myśleć i zaczęłam sie kochać z mężem dla czystej przyjemności bez myślenia o poczęciu dziecka.

Zycze szybkiego "zadzidziusiowania" i oczywiście przyjemnego starania się o maluszka.
Dym kadzidlany. ...

czarne kredki
Eenax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 20:04   #3
kasia191273
Zakorzenienie

Ja sie wypowiem jako Twoja rowniesniczka, tzn. w momencie zachodzenia w ciaze mialam 32, bo teraz 34 juz niestetyz. Starania zajely nam 3 miesiace, pigulki odstawilam rok przed rozpoczeciem straran, bo bralam kilkanascie lat, wiec chcialam organizmowi dac odpoczac. 6 miesiecy to w sumie dosc krotko. Nie masz sie co zalamywac, to moze o wiele dluzej trwac i nadal bedzie w normie. Nieregularne miesiaczki moga miec cos wspolnego, ale jestes pod kontrola lekarza, wiec bylabym dobrej mysli.

Trzymam kciuki mocno. Moja coreczka za pare dni skonczy rok! Tobie tez sie uda!!!
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 20:25   #4
marcelina73
Wtajemniczenie

Faktycznie pół roku to niewiele. Martwić możesz się zacząć, jak po 2 latach nic ze starań nie wyjdzie.
Ja o pierwsze dziecko starałam się rok. Z drugim poszło raz-dwa.
Sprawdzałaś poziom hormonów?
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 07:27   #5
st_ella
Wtajemniczenie

ja również miałam nieregularne miesiączki.... z cyklami które trwały po 3 miesiace!!
mój facet bardzo chcial dziecko i mnie molestował ja byłam niezdecydowana a później staralismy się ok roku...
miałam diagnozę policystycznych jajników...
żyłam w stresie, nagabywana przez faceta, i nie pewna swojej płodnosci....
teraz jestem w ciaży.
po prostu przestałam myśleć o dziecku... tak naprawdę żyłam w przeswiadczeniu ze bedę potrzebowałą pomocy lekarskiej aby zajsć w ciąże. i byłam wyluzowana...
  1. wyluzuj! jedzcie gdzies sie rozerwac...
  2. kup sobie test owulacyjny w aptece, moze monitoruj śluz i temperaturę swojego ciała...
  3. a moze wyślij swojego partnera na badanie plemników?? podobno papierosy wyniszczaja plemniki a kawa pobudza je do działania... wiec moze zaaplikuj partnerowi zwiekszona dawkę kofeiny?
bedzie dobrze nie martw sie! skoro twoje jajniki są drożna - bedzie ok!

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 12:37   #6
patija
Przyczajenie

Dziekuje wam za slowa otuchy Prawde mowiac nikomu nie mowilam o swoich obawach (oprocz ginekologa) i wasze slowa daly mi nadzieje i narysowaly mi jaka jestem zestresowana... postaram sie poprawic i niemyslec o robieniu, tylko o przyjemnosci dziekuje
patija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 14:10   #7
netka1
Przyczajenie

Post Dot.: boje sie o swoja plodnosc

Polecam stornę www.npr.pl
Znajdziesz tam informacje jak rozpoznać najlepszy czas na poczęcie dziecka oraz porady kiedy występują problemy z poczęciem. Swoją droga zachęcam do prowadzenia codziennych obserwacji śluzu i mierzenia temperatury po przebudzeniu. Ta prosta metoda może wiele pomoc w staraniach się o maluszka.
Serdecznie pozdrawiam
netka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 15:59   #8
Edit1
Raczkowanie

Ja po kilku miesiacach twierdzilam ze to nie byly te dni,po ok.1,5 roku bylam u lekarza i robilam badania i moj maz tez.Wszystko ok. i tak sie staramy juz od prawie czterech lat i tez mam chwile zwatpienia.Po zrobieniu testu owulacyjnego ktory wyszedl pozytywnie i staraniach,trzymaniu nog w gorze i wogole a potem okres i kolejna ciaza kolejnej kolezanki wyczyscily mnie z nadzieji ze bedzie dobrze.Ale cos zostalo,taka mala iskierka ze sie kiedys uda Pozdrawiam i Powodzenia.
Edit1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości