|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dawny polonez- kto go skomponowal?
Mam do Was pytanie: czy wiecie moze kto jest wykonawca i jaki jest tytul poloneza tanczonego dawniej na studniówkach. Wiem ze tych kompozycji poloneza troche jest, ale ta byla bardzo charakterystyczna, taka jakby w "rycerskim" klimacie. Taka powazna i tajemnicza. Czekam na odpowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dawny polonez- kto go skomponowal?
Polonez jako taki nie ma ustalonego autora.
Jest uznawany za najstarszy polski taniec. Polonez, o który Tobie chodzi to najprawdopodobniej g-moll ( lub a-dur )Chopina. Z ciekawostek : poloneza skomponował również Bach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie, nie, to nie o poloneza Chopina chodzi. Moze zle sie wyrazilam, bo chodzi mi o utwór do ktorego tanczono, zanim zaczeto tanczyc do poloneza z "Pana Tadeusza".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
prosze o odpowiedz jesli wiecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jednym z najbardziej popularnych polskich polonezów jest "Pożegnanie ojczyzny" Michała Kleofasa Ogińskiego. Znane polonezy:
* Franciszek Karpiński i Karol Kurpiński - Kolęda "Bóg się rodzi" * Fryderyk Chopin - Polonez As-dur op.53 * Fryderyk Chopin - Polonez A-dur op. 40 nr 1 * Stanisław Moniuszko- Polonezy w "Halce", "Strasznym Dworze", "Hrabinie" i innych operach. * Henryk Wieniawski – Polonez D-dur op. 4 * Tadeusz Sygietyński - Polonez warszawski * Wojciech Kilar – polonez z filmu Pan Tadeusz * Zygmunt Noskowski – Polonez elegijny * Karol Szymanowski – Polonez z tańców polskich może coś z tego? Najstarszy zbiór polonezów pochodzi jednak z 1728 roku (co nie wyklucza istnienia wcześniejszych). Polonezowo-oberkowe rytmy dostrzeżono w pieśniach średniowiecznych i renesansowych Śląska Cieszyńskiego. Jego rytmika wedle romantycznych wizji wyłoniła się z antycznej rytmiki greckiej, co w istocie ma swój sens. Charakter Poloneza jest przez to dostojny, "nadziemski" i mistyczny. Nazywa się go tańcem elegijnym i heroicznym (epopeicznym). Wielką tajemnicą pozostaje polonez Bacha, który prawdopodobnie nie był w Polsce, a zdołał wpisać rytm poloneza w utwór charakterystycznie menuetowy. Późniejsze Polonezy to osławiony Polonez z Krakowiaków i Górali Jana Stefaniego. i jeszcze to znalazłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie! Nadal nikt nie wie o jaki utwor mi chodzi. jest to piosenka, do ktorej tanczono pare lat temu poloneza na studniowkach, brzmi tak, jakby nucil ja jakis chor. Prosze skupcie sie...!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A przesłuchałaś chociaż te utwory, które podałyśmy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Wiem chyba o jaką melodię Ci chodzi. Ale niestety nie znam kompozytora ani tytulu
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, polonezow sa setki, a nawet wiecej, moge ci wymieniac autorow, bo znam ich wielu. Przesluchaj te juz podane. No i jeszcze Kurpińskiego byl Ci poradzila, bo on melodyjny jest. Niestety zaspiewac na Wizażu nie mozna ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Znalazłam!!!
![]() Chodziło mi o utwór Vangelis-Conquest of Paradise http://www.youtube.com/watch?v=VJdsCm2PV80 Co wy wogóle myślicie o tym utworze jako o polonezie na studniówkę? Bo mi się np bardzo podoba, normalnie sie zakochalam. Zreszta bylibysmy oryginalni, bo chyba juz dawno nikt przy tym nie tanczyl- teraz wszyscy ida na jedno kopyto- poloneza z Pana Tadeusza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Wiec co o nim myslicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mnie się niezbyt podoba
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
A mi sie bardzo bardzo podoba. Zawsze lubilam ten utwor. Wiedzialam od poczatku ze wlasnie o to Ci chodzi, tylko nie kojarzylam tytulu
![]() To w sumie nie jest taki typowy polonez, nie wiem czy nada sie na studniowke. Na mojej studniowce tanczylismy do poloneza oginskiego. tez moim zdaniem jest sliczny, na pewno ladniejszy od tego z pana tadeusza.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.