Rodzice - pojawił się problem :-( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-23, 10:03   #1
Justys12
Raczkowanie

Rodzice - pojawił się problem :-(

witajcie. szukałam podobnego watku do którego mogłabym przykleić swój problem ale nie mogłam nic takiego znalezc wiec postanowiłam załozyć nowy. od zawsze rodzice mi powtarzali ze pomoga na tyle na ile beda mogli. wierzyłam i nadal w to wierze ale wczoraj usłyszałam słowa które dały mi do myslenia. poniewaz myslimy o weselu, wiec czesc kosztów prawdopdobnie poniesli by rodzice ale teraz zastanawiam sie czy to mialoby sens. rozchodzi sie o niby glupie slowa, poniewaz babacia jest w szpitalu wiec do moich obowiazkow nalezy zrobienie zakupow i przypilnowanie kotka, w czasie jej nieobecności. w czasie mojej nauki pomagala mi finansowo wiec teraz jak to powiedziala moja mama "musze odrobic to co dostalam od niej". zastanawiam sie czy i z nimi tak nie bedzie. to ze pomoga mi w weselu czy pozniej nie beda ode mnie wymagalai abym byla na kazde skinienie by odrobic to co dostalam od nich??
Stary 2007-10-23, 11:45   #2
nel_a
Zakorzenienie

Dot.: rodziec??pojawił się problem:-(

Ja tez sie obawialam takiej sytuacji, jednak wiem ze od moich rodzicow nic takiego ne uslysze nigdy, nie wiem jakmz tesciami. Moze mamie nie o to chodziło ze musisz odrobic to co dostawalas kiedys tylko moze obawia sie ze olejesz babcie?

Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 11:59   #3
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

wyobrażam sobie, że mogłas poczuć się niezręcznie, więc lepiej porozmawiaj z mamą. może kierowały nią emocje, bo w końcu babcia jest w szpitalu i to jest stresujący czynnik. może nie to miała na myśli? może po prostu chciała byś babci pomogła, tylko źle się wyraziła?
wiesz, my nie znamy Twojej mamy, nie wiemy jaka jest sytuacja. Ty powinnaś wiedzieć o co jej chodziło i czy to ma być rfzeczywiście zapłata za to, co babcia dla Ciebie robiła. jeśli tak, to może mama od Ciebie tez kiedyś będzie chciała tej zapłaty.

a swoją drogą..a ja się tak czasem zastanawiam czy rodzice maja obowiązek Wam pomagać finansowo w przygotowywaniu wesela?

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 12:26   #4
Justys12
Raczkowanie

obowiązku zadnego nie mają.mam takich rodziców że pomogą na tyle na ile bedzie ich stać. może i opatrzenie zrozumiałam ale dało mi to dużo do myslenia. zaczełam się powaznie zastanawiac nad tym czy większość własnego wkładu pieniężnego w wesele powinno być z naszej strony.
Stary 2007-10-23, 12:38   #5
Elfir
Zakorzenienie

Mysle, ze to bylo tylko takie niezreczne sformulowanie. Pewnie chciala ci uswiadomic, ze powinnas pomagac osobom, ktore kiedys tobie pomogly.
Moze zareagowala tak, bo wykrecalas sie jej zdaniem z pomocy przy babci i sie zdenerwowala.

Teoretycznie jest wiadomo, ze rodzicom nalezy sie odwdzieczyc za wychowanie i opieke. Dlatego podziekowania panstwa mlodych dla rodzicow w czasie wesela sa takie popularne. W praktyce roznie to wyglada. Dzieci zostawiaja swoich rodzicow na lasce losu. Moze twoja matka boi sie, ze moglabys ja zostawic bez opieki i chciala cie nauczyc odpowiedzialnosci za starszych czlonkow rodziny?

Chyba troche zbyt nerwowo podeszlas do tego niewinnego w gruncie rzeczy stwierdzenia.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 12:51   #6
Justys12
Raczkowanie

wiem że powinnam pomagac tym którzy mi pomogli ale chyba nie powinnam okazywać wdzieczności do końca życia, poza tym babacia ma jeszcze wnuka który w tym kierunku nic nie zrobi a on tez od niej nie raz otrzymał pomoc...troche to niesprawiedliwe. rozumiem i sie nie wykrecam od pomocy ale niech na bedzie równiez ze strony mojego brata.
Stary 2007-10-23, 13:01   #7
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

to powiedz swoim rodzicom, że Twój brat też mógłby Ci pomóc w opiece nad babcią.
na pewno byłaby to trudna rozmowa. ale lepsza trudna rozmowa i wyjasnienie swoich uczuć i odczuć niz meczenie się z czymś takim i strach, że jak rodzice pomogą Ci finansowo w sprawie ślubu, to później też będą chcieli zapłaty.

ale też stawiałabym na to, że mam się źle wyraziła.

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-23, 14:09   #8
Justys12
Raczkowanie

Dot.: Rodzice - pojawił się problem :-(

rzuciłam hasło, ze brat tez mógłby iść zrobić zakupy ale tato stwierdził ze brat bedzie sie czul niezrecznie jak by babcie zobaczyl w pizamie... co wydawalo mie sie bardzo smieszne i glupie uzasadnienie
Stary 2007-10-23, 14:48   #9
Melliana
Rozeznanie

a ja rozumiem, że wizyta brata u babci mogłaby być niezręczna dla obu stron. Naprawdę.

Przepraszam, nie chcę Cię urazić, ale dla mnie Twoje zachowanie jest dziwne i egoistyczne. Jak można nie chcieć pomagać osobom - do końca życia, ależ oczywiście - które się kocha i które kochają Ciebie? Rozumiem wdzięczność za pomoc od obcej osoby, ktora owszem, ma jakieś granice, ale rodzice lub babcia? I tu nawet nie chodzi o wdzięczność, o robienie "czegoś za coś" w stylu: zapłaciliście za wesele, to będę pielić Wam ogrodek... Babcia przecież jest chora - sorry, ale mnie by nawet do głowy nie przyszło doszukiwać się w słowach mamy "ostrzeżeń", że będziesz od kogoś tam zależna do końca zycia...
Melliana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-24, 07:26   #10
Justys12
Raczkowanie

dla mnie tez jest oczywista rzecz aby pomoc jednak nie tyle co obawiam sie co dało mi sporo do myslenia ze własnie cos za coś. wiesz rózni sa ludzie, szczegolnie rodzice, jedni mowia cos pol zartem a drudzy serio.
Stary 2007-10-24, 07:39   #11
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Hej! Sorry, ale trochę dziwnie się zachowujesz. Po pierwsze sama powinnaś znać swoich rodziców, wiedzieć jakimi są ludźmi i czego możesz się po nich spodziewać. W każdym razie nie wyobrażam sobie, żeby rodzice w zamian za pomoc przy weselu chcieli zrobić z Ciebie swoją "posługaczkę" (bo chyba o to Ci chodzi prawda?). Po drugie to niestety ale taka jest kolej życia. Najpierw to dorośli, w tym również dziadkowie nam pomagają a później, kiedy tego potrzebują to My musimy się nimi zająć. Skoro babcia udzielała Ci wsparcia to nie rozumiem dlaczego teraz nie chcesz zrobić czegoś dla niej.
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-24, 07:48   #12
shiral
Zadomowienie

Może porozmawiaj o tym z rodzicami a wtedy dowiesz się co i jak. Teraz to możesz sie zamyslac a i tak to nic nie da wiec porozmawiaj z nimi.

Cytat:
Napisane przez gosia1007 Pokaż wiadomość
Hej! Sorry, ale trochę dziwnie się zachowujesz. Po pierwsze sama powinnaś znać swoich rodziców, wiedzieć jakimi są ludźmi i czego możesz się po nich spodziewać. W każdym razie nie wyobrażam sobie, żeby rodzice w zamian za pomoc przy weselu chcieli zrobić z Ciebie swoją "posługaczkę" (bo chyba o to Ci chodzi prawda?). Po drugie to niestety ale taka jest kolej życia. Najpierw to dorośli, w tym również dziadkowie nam pomagają a później, kiedy tego potrzebują to My musimy się nimi zająć. Skoro babcia udzielała Ci wsparcia to nie rozumiem dlaczego teraz nie chcesz zrobić czegoś dla niej.
Ale Justyś nie powiedziała ze nie chce nic dla niej zrobic wręcz odwrotnie napisała że chce jej pomagać ale wymaga troszke sprawiedliwości bo skoro jej brat także kiedyś uzyskiwał pomoc od babci to czemu teraz też nie może sam jej pomóc.

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2007-10-26 o 19:52 Powód: post pod postem
shiral jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-24, 08:16   #13
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

To chyba najlepiej byłoby porozmawiać na ten temat z bratem, bez wciągania w to rodziców. Przecież można podzielić obowiązki między rodzeństwo i problem z głowy
Stary 2007-10-24, 08:19   #14
shiral
Zadomowienie

Najlepiej byłoby tak to załatwić. No ale z rodzicami i tak wartałoby porozmawiać o tym czy będzie musiała im sie odpłacac do końca życia bo Justys12 zastanawia sie nad tym
Stary 2007-10-24, 08:49   #15
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Ok wiem, że są różne stosunki rodzinne, w każdym razie ja sobie nie wyobrażam, że mogłabym pytać rodziców czy będę musiała się im ODPŁACAĆ. Zawsze mogę liczyć na swoich rodziców i odwrotnie. Nie ma żadnego dawania i odpłacania.
Jednak Justys12, jeżeli u Ciebie w domu jest inaczej to porozmawiaj z rodzicami i powiedz co Ci leży na sercu. Będziesz miała jasną sytuację.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-26, 10:03   #16
malgoshaj
Przyczajenie

u mnie tez nie jest kolorowo, nasz ślub ma być za 7 miesięcy, rodzice juz zaczynają szumiec bo oni nikogo oprócz siebie rodzeństwa mojego i jednego sąsiada na ślubie, ja i tak nie liczę na to ze mi pomogą bo wiem jacy są, zależy jacy są Twoi rodzice kiedyś może przyjść taki czas ze będziesz żałowała tego ze dołożyli Ci sie do wesela a szczerze to ile sie moga dołożyć? w przypadku moich myślę ze ich max z max to 1000zł a co ja za te 1000 zł zrobię ?? kiedy na wesele trzeba 20 tyś czyli po 10 na rodzinę trudno nie warte te 1000zł tego ich gadania i wypominania
pozdrawiam
malgoshaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-30, 17:12   #17
lemoorka
Zakorzenienie

Ja dlatego nie chciałam robić wesela, teaz ma juz inny powód. Wczesniej powiedziałąm,że potrzebuje pieniędzy na przyszłośc.
Może sprobuj zorganizwać sama, ale skromne, a rodzice Ci pomoga pozniej w naprawde trudnej sytuacji zyciowej
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-18, 14:17   #18
azzis
Zakorzenienie

Jeśli obawiasz się że w przyszłości rodzice będą chcieli abyście w jakiś sposób odpracowali to co wam dali, może zaczekajcie aż uzbieracie sobie na wesele i sami zapłacicie?

Ja z TŻ'tem sami zfinansujemy swoje wesele. Nie dlatego, że obawiamy się, że rodzice będą chcieli byśmy to odrobili, ale dlatego, że wiemy, że sami nie mają i musieliby brać kredyt

azzis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-21, 10:47   #19
Justys12
Raczkowanie

Rodzice - pojawił się problem :-(

witajcie ponownie. Już chyba wszystkie sprawy które mnie nurtowały poruszyłam na tym forum ale ostatnio zaczęłam się poważnie zastanawiać na rodzicami narzeczonego. Wnikajac w ich zachowanie nie tylko do mojego TŻ ale i swocih młodszych i starszych dzieci to żywią on do nich straszną nienawiść, gdyby tylko mogli potopili by swoje latorośle w łyżce wody. Po kilku latach ich obserwowania doszłam do wniosku że raczej nie chciałabym ich widzec na swoim weselu, bo wiem że napewno popsuliby nam zabawę. Takiego samego zdania jest TŻ. zastanawiam się co robić???????

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-21, 14:27   #20
Katosu
Raczkowanie

Dot.: nienawiść do rodziców

Heh, nie da sie, po prostu sie nie da, chyba trzeba to przebolec i zapomniec...Ja mam z kolei innym problem, rodzice mojego TŻ mnie nie lubi, bo jestem katoliczka i jak na naszym ślubie będą tańce, to nie przyjdą ;/
Zatem trzeba to jakoś pogodzić, w koncu to dzice, lepiej przeboleć, niż ściagać na siebie niewygodne pytania gości...
Katosu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-21, 15:08   #21
allmode
Wtajemniczenie

Musisz się zastanowic razem ze swoim narzeczonym - jak poważne są podstawy, by sądzić, że jego rodzice mogą w jakiś sposób popsuć Wam i innym gościom zabawę weselną. Trzeba pod uwagę wziąć stosunki i uczucia Twojego Tz do rodziców - bo są to jego rodzice i to on powinien miec w tej kwestii zdanie decydujące. Może jego rodzeństwo ma podobne doświadczenia z własnych wesel - jeśli macie dobre stosunki, to warto zapytać.
Jeśli rodzice naprawdę mogą sprawić Wam jakąś przykrosć podczas wesela - to zaproszenie ich jedynie na samą ceremonię slubu jest chyba lepszym rozwiązaniem niż ewentualny "numer" z ich strony na weselu. Niewygodne pytania gości - mogą być, ale jeśli goście są dobrze wychowani to powinni takotwnie przemilczeć - a rodzina Twojego Tż na pewno jest zorientowana choć trochę w stosunkach, jakie panują między twoim Tż i jego rodzeństwem a rodzicami.
Ciężki orzech do zgryzienia - ale musicie pamiętać, że to ma być Wasz wyjątkowy dzień.
Stary 2007-12-21, 21:20   #22
Taverney
Zakorzenienie

Justys, a może po prostu źle oceniasz teściów... nienawidzą własnych dzieci?

To jest trudna sytuacja, ale nie da się ich nie zaprosić... co by nie było to są rodzice w końcu, najbliźsi z najbliższych i ten ślub na pewno wiele dla nich znaczy.
Jak jest na codzień? Izolują się od TŻ, czy nie? Jeśli jest w nich nienawiść, o której piszesz, to odrzucą zaproszenie i zignorują ślub, jeśli nie - masz znak, że nie jest aż tak strasznie, jak mówisz i to akurat ślub dziecka jest dobrym momentem, żeby zmienić te relacje na cieplejsze.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-03, 11:36   #23
Justys12
Raczkowanie

właśnie to jest dziwne gdy nie nawidz się swoich dzieci. nawet nie wyobrazacie sobie jaki to jest straszny dom. nikomu takiego nie życzyłabym. Mój TŻ nie żywi do nich sympatii zresztą oni do niego też nie. On sam jest zdania że ich zapraszac nie będzie, a mi tak głupio bez rodziców. też tak myśle że jacy by nie lybi to zawsze są rodzice - jednak w tym przypadku zastanawiams ie nad tym. pytania i niezadowolenie gości zawsze będą, szczególnie że mam rodzinę dosyć wścibską.
Stary 2008-01-08, 23:06   #24
201708220937
Konto usunięte

Treść usunięta
201708220937 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-14, 14:07   #25
atena11
Raczkowanie

To zależy głównie od samych rodziców. Jedni tak tylko mówią, a inni spełniają później swoje obietnice/groźby. My zdecydowaliśmy się na samodzielną organizację śłubu i wesela. Za wszystko płacimy sami. Podobny pogląd na życie jak Twoja mama ma moja przyszła teściowa. Dlatego razem z narzeczonym postanowiliśmy nie brać pieniędzy od rodziców. Jeśli później przez całe życie mielibyśmy słuchać, że skoro ktoś nam pomógł powinniśmy się odwdzięczyć. Pomagać rodzicom trzeba, ale są pewne granice. My zamieszkamy z dziadkami, którzy mi i nam bardzo w życiu pomogli. I chcemy teraz się im za to odwdzięczyć pomagając im. Ale nie zamierzamy wyręczać ich w tym co mogą zrobić sami. Nie można naprawić całego świata i brać na siebie zarówno swoje obowiązki, jak i te należące do dziadków i rodziców. Ponadto trzeba być asertywnym i wiedzieć kiedy należy odmówić. ;-) Powodzenia.
atena11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-14, 14:11   #26
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia1007 Pokaż wiadomość
Skoro babcia udzielała Ci wsparcia to nie rozumiem dlaczego teraz nie chcesz zrobić czegoś dla niej.
Bardzo chce pomóc, ale bezinteresowanie, a nie w formie "odpracowania" za to co dostała.

Porozmawiaj z rodzicami i powiedz dokładnie co czujesz wcześniej, aby uniknąć takich nieprzyjemności później...

hihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości