![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Pomoc w aranżacji POKOJU DZIENNEGO
Witam,
Chciałabym Was prosić o pomoc w aranżacji pokoju dziennego. Nie mogę zdecydować się jaki kolor ścian, kanapy, stoliku, jakie żaluzje (ewentualnie firanki- chociaż wolałabym nie) i dodatki. Ogólnie na nic nie umiem się zdecydować ![]() Pokój nie jest duży- 3 m x 5,20 m. Załączyłam zarys pokoju. Pomyliłam się tylko jeśli chodzi o drzwi, bo ich nie będzie. Futryny zostały usunięte. Na jednej ze ścian jest otwór do kuchni- takie okienko. Z pokoju będzie więc widać kuchnie. Kuchnia jest biała, a meble koloru ciemnego- wenge. Myślałam, żeby pomalować jedną ścianę na czerwono lub kupić czerwoną kanapę. Wybrałam też meble (meblościanka Andrea) oraz panele (Hazienda Trend)- w załączniku. Jeszcze nie kupione. W załączniku kilka zdjęć pokoju przed remontem. Zdjęcia trochę nieaktulane bo ściany już są prawie gotowe do malowania, a kaloryfer nie ma takiej długiej rury tam z boku ![]() Zdj 1- zarys pokoju zdj 2- wybrane panele zdj 3- wybrana meblościanka zdj 4- widok z przedpokoju, gdzie się wchodzi do mieszkania zdj 5 - widok do powyższego przedpokoju (wiem przedpokój wielkością nie grzeszy ![]() zdj 6- wycięte okienko Załącznik 3494160 Załącznik 3494161 Załącznik 3494162Załącznik 3494163 Załącznik 3494164Załącznik 3494165
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomoc w aranżacji POKOJU DZIENNEGO
Witaj
a czy pokój jest słoneczny? aby go zbytnio nie przyciemnić gdy słonka brak lub za mocno nie zaszaleć z odcieniami "okokłujacymi" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
tak, jest słoneczny.
Może jeszcze dodam, że bardzo podobają mi się rolety rzymskie. Coś podobnego do załączonego obrazka. Załącznik 3494360
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Na jak duże zmiany jesteś gotowa?
Bo np ja bym rozwaliła to okno do kuchni i zrobiła całkowite przejście- co Ty na to? Widzę że i tak robiliście specjalnie nadproże więc myślę że nie byłoby problemu Takie okienko do kuchni kojarzy mi się z wydawaniem posiłków w stołówkach, to był fajny pomysł w czasach lat 90tych kiedy budowano budynki wielorodzinne z płyty. Niby otwarta kuchnia ale zamknięta, bo i tak jest jedno wejście |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Nie wiem jaki to konkretny wybór paneli- to panele takie pionowe naścienne?
Odnośnie kolorów na ścianie, myślę że powinnaś zrobić całość w jednym kolorze. bo zwykle podkreśla się krótszą ścianę tak by dochodziły do niej promienie słoneczne. U cienie krotsza sciana jest z oknem (najciemniejsza sciana), a druga daleko od okna z wejściem. Powiem Ci że z umeblowaniem to twardy orzech do zgryzienia. W załączniku jak ja to widzę. Szkoda że nie podałaś wszystkich wymiarów-byłoby łatwiej i mogłabym pokombinować- wymiary mebelków również bym poprosiła. To będziemy walczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
też była opcja żeby zrobić do kuchni całkowite przejście, ale blok jest stary i mieszkają w nim prawie same starsze osoby. Pod nami mieszka staruszka, która cały czas chodzi do nas i narzeka na hałas. Jak wychodziliśmy z cegłami i tynkiem (cegły-pozostałości po tym wyciętym otworem) to zaczepił nas inny sąsiad i się pytał co my tak wynosimy. Kolega, co pomógł nam wynosić, odpowiedział: materiały toksyczne od sąsiadów spod 22
![]() Spółdzielnia i tak niechętnie zgodziła się na wycięcie tego okienka. Moja mama też mówiła, że to wygląda jak w stołówce, ale po prostu nie było innej opcji. Mieszkanie jest bardzo małe, a jeść gdzieś trzeba. Więc wpadłam na pomysł tego okienka, żeby było gdzie jeść.Ono bardziej będzie pełniło funkcję stołu. A po 2 to są zdjęcia stare. Ściany już mam gotowe do malowania, a kuchnia też już jest wyremontowana, więc o burzeniu czegokolwiek nie ma mowy. Poza tym nie miałabym już siły, zwłaszcza psychicznej ![]() Panele na obrazku to panele podłogowe. Wybrałam je ponieważ nie chce takich ze słojami. Na żywo wyglądają super. Więc tutaj zdania nie zmienię ![]() Wymiary całej meblościanki to wys./szer./gł.) 160/300/52 cm Bardzo ciekawe rozwiązanie: stolik do pokoju dziennego, ale nie jestem właśnie pewna czy się tam zmieści. A i jak już wyżej napisałam jeść będziemy w okienku w kuchni ![]() Załącznik 3495009
Edytowane przez Light Limara Czas edycji: 2010-10-27 o 11:57 Powód: załącznik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dzięki za dokładne wymiary.
Z tego co widzę panele na podłogę białe (bardzo fajne) , meble czarno białe, i chcesz coś czerwonego np.kanapę Ja na wizualizacji zrezygnowałam z czerwonej kanapy bo wydaje mi się że to za mały pokój na taki mocny i duży akcent. Zdecydowałam się na czerwony fotel, czerwone poduchy do kanapy, 2 duże czerwone wysokie doniczki. Przy wejściu do pokoju po lewej i prawej postawiłam szafy wnękowe - będzie gdzie trzymać ubrania, a one optycznie skrócą salon (będzie wydawał się bardziej kwadratowy) - kolor szaf - szary,. Do tego wszytskiego duża zwisająca lampa i designerski stoliczek na kawę,kanapa koloru czarnego(nie będzie się brudzić) Odnośnie żaluzji - to niestety nie są rolety rzymskie rolety rzymskie: http://www.montex-salon.pl/img/4/rolety_rzymskie.jpg te co Ty wybrałaś kojarzą mi się z biurowcem, one są fajne, optycznie podwyższają salon, ale bardzo trudno je utrzymać w czystości.Może szare długie zasłony z jakiegoś milutkiego materiału bez firanek? Odnośnie koloru ścian, zainspirowałam się zdjęciem Twojej meblościanki-tam są szare ściany i idealnie współgrają z meblem. Dodałabym tylko do tego jakiś mały akcent np. pomiędzy meblościanką a szafą: farba laserunkowa np. drzewo albo badyle ![]() http://www.domosfera.pl/wnetrza/1,93...serunkowe.html Mam nadzieję że pomogłam! Pochwal się potem gotowym pokojem! ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Zapomniałam dodać wizualiazji do tamtego postu.
Szybko się poprawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
o wow, dziękuję bardzo za wizualizację. O wiele lepiej mi się teraz patrzy na to wszystko.
Ja już miałam jakieś wyobrażenie o tym jak ma wyglądać pokój, ale nie byłam pewna. Chciałam pomalować ścianę (tą długą koło okienka) na czerwono. Dodać białą/jasną rogówkę pod nim (chcę właśnie taką kanciatą). Potem stwierdziłam, że biała kanapa będzie się brudzić. Więc wymyśliłam inną opcję, że tę ścianę pomaluję na szaro, właśnie jak jest na obrazku tej meblościanki i dam czerwoną kanapę. Ale wszyscy mówią, że czerwona mi się znudzi, a co jak będę chciała zmienić kolor ścian, ble ble ble. Więc już sama nie widziałam co i jak i spytałam tutaj o radę. A propo jeszcze tej lampy co zrobiłaś na wizualizacji to ja myślałam żeby ją postawić przy oknie w rogu, po przeciwnej stronie. Myślałam o czerwonej. Szukałam nawet takiej na allegro i w necie, ale z marnym skutkiem. A jeśli chodzi o doniczkę to mam już wypatrzoną też właśnie czerwoną w IKEI ![]() Ale do czego zmierzam. Do głowy mi nie przyszło, żeby dać czarną kanapę i czerwone poduszki! Uparłam się na białą lub czerwoną kanapę i innej opcji nie widziałam. Teraz widzę, że to będzie super wyglądało i serdecznie dziękuję Ci za tą wizualizację ![]() Chciałabym jeszcze to podsumować i czekam na ewentualne uwagi ![]() Ściany pomaluję na szaro. Do rogu pod stołówkowym okienkiem ![]() Te dwie szafy to też super pomysł, tylko nie jestem pewna, czy to tak wejdzie jak myślisz. Znalazłam w necie szafę:W/S/G- 190/70/55 i komodę W/S/G - 78/120/42. I nie wiem co z nimi. Może 2 te szafy i dać tak jak zaproponowałaś. A ja myślałam, żeby tą komodę wcisnąć po prawej stronie wejścia i nad nią jakiś obraz. Załącznik 3495773 Załącznik 3495774 A jeśli chodzi o okno to nie mam pojęcia co tam dać. Parapet jest drewniany-wenge. Może drewniane żaluzje i zasłony? bo firanki to odpadają.
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
a jeszcze zapomniałam dodać coś o farbach laserunkowych. Szczerze to nie mam pojęcia co to jest i jak to się robi, więc muszę się najpierw zapoznać
![]() Dodam jeszcze zdjęcia jak pokój wygląda na dzień dzisiejszy. Będzie malowany na dniach. W weekend jedziemy szukać czarnej kanapy. Już widzę minę TŻ: biała, czerwona, biała, czerwona, a teraz czarna ![]() Załącznik 3495847 Załącznik 3495848Załącznik 3495849
Edytowane przez Light Limara Czas edycji: 2010-10-27 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
myślę o samych zasłonach
bez firanek 2 duże puszyste zasłony po bokach, jak będziecie oglądać jakiś film czy coś to bym je zasłoniła a tak to cały czas wpadałoby światło, i nadadzą takiego przyjemnego, przytulnego charakteru http://urodaizdrowie.pl/wp-content/u...010/02/z30.jpg http://urodaizdrowie.pl/wp-content/u...010/02/z45.jpg http://urodaizdrowie.pl/wp-content/u...010/02/z19.jpg a przy okazji znalzlam kanape szara z fioletowymi poduchami http://s.meble.pl/gfx/uzytkownicy/22...5_DSC01543.jpg zaraz ci odpisze na reszte ![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00157232 TAKIE!! mniej wiecej - mam nadzieje ze Twój TŻ mnie nie zabije za cene ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
te puszyste to mi się nie podobają. Bardziej te DROGIE z Ikei
![]() ![]() ![]() A kanapa to idealna.
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A będzie jakiś parapecik w okienku kuchennym? LAMPA jeśli kupisz ze stali błyszczącej to będzie odbijać czerwone poduchy i telewizor- czerwonej lampy raczej nie znajdziesz-pozatym może Ci się znudzić O szafach myślałam najpewniej będzie poprostu pójść do stolarza - wyjdzie Ci taniej i będziesz miała na wymiar. (ewentualnie Komandor, Indeco) Ten pomysł że z jednej strony szafa a z drugiej komoda i nad nią obraz - też fajny! Będę Cię jednak przekonywać do dwóch szaf- kurtki, prześcieradła, odkurzacz , deska do prasowania, obrusy-trzeba to gdzies trzymac- a nie macie miejsca na szafe wnekowa. Szuflady na płyty itp macie już w meblościance. Albo stawiasz 2 oddzielne szafy, albo jak robiono to w dawnym budownictwie zabudowywujesz też nad wejściem - i wtedy szafy masz w kształcie odwróconej litery C (masz szafke tez nad wejściem) Może zmiast tej błyszczącej farby jakiś np. czerwony sablon - namalowane kwiatki albo tym podobne? http://www.szabloneria.pl/images/galeria/image-79.jpg http://www.szablonoteka.pl/gfx/kategorie/szablony.jpg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Parapet w okienku też jest koloru wenge więc okienko też będzie obudowane w kolorze wenge. Taka wengowa ramka w dziennym pokoju
![]() I właśnie mi się coś jeszcze przypomniało. Bo to taka głupota. W miejscu gdzie nie ma drzwi trzeba obudować rogi, taka imitacja futryn. Uprzedzę pytanie czemu. Ściany na których były kiedyś drzwi miały kształt banana. I żeby się nie męczyć w ich prostowanie-gipsem, tynkiem, gładzią, to na tych właśnie bananowych ścianach daliśmy karton gips. I jest dziura pomiędzy kartonem gips i ścianą i przedpokojami. Żeby się jej pozbyć jak najtaniej i najszybciej to właśnie trzeba takie kątowniki dać. I też nie wiem czy takie jak to okienko (stolarz będzie robić) czyli koloru wenge czy takie białe kupić w castoramie.W zdj poniżej zastosowane jako wykończenie kafelek. Załącznik 3495935 ah jeśli chodzi o prześcieradła, kurtki itp to do tego będzie służyć mały pokój (przez rodzinę nazywany pokojem dziecięcym, ja nazywam go pokojem głupot, bo tam będzie wszystko trafiało ![]()
Edytowane przez Light Limara Czas edycji: 2010-10-27 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() KasDi super wizualizacja , szkoda ze jak chciałam odnowić pokój nie wpadałam tutaj po porady ![]() ![]() co do tego pokoju to mysle ze super własnie tak jak na wizualizacji ![]() ![]() Jeśli jednak zdecydujesz sie na ta czerwień to powiem ci że wcale tak szybko sie nie nudzi ![]() co do zasłonek to jak masz i tak dodatki czerwone to moze zasłonka tez z domieszką tego koloru? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Jeśli dasz dużo dodatków czerwonych, doniczki na parapetach, poduszki, może dywan to szary będzie idealnym tłem dla tego.
Czerwony jest tak intensywny że trzeba robić wszystko żeby go ugasić, bo w przeciwnym wypadku tworzy się taka rozgrzewająca zmysłowość, która raczej powinna być w sypialni ![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- RAMKA niby FUTRYNA Ja bym zrobiła wenge to była moja pierwsza myśl ale meble białe, kuchnia biała, podłoga biaława, może biała ramka to nie głupi pomysł. A co tańsze? ![]() A obudowanie stołówkowego okna będzie wyglądać jak rama obrazu. Super! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
haha w sypialni jest zieleń a to raczej uspokajający
![]() ![]() aa2 - czerwone poduszki, czerwone zasłonki, czerwona doniczka... Może? nie wiem, nie umiem sobie tego wyobrazić ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
W takim razie decyzja czy 2 szafy czy szafa i komoda należy do Ciebie i Twojego TŻ
![]() Moim zdaniem i tak i tak będzie fajnie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
ten szary kolor ścian musi być spójny z kuchnią. W zalaczniku zdjęcie kuchni z okienka, a więc co będzie widoczne na wprost okienka. Chyba będzie pasował. No to teraz jaki kolor dwóch przedpokoi żeby łączyły się z szarym kolorem.
![]() Załącznik 3495954
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ogólnie ta ściana jeszcze nie dokończona bo tam będę trochę z dodatkami jeszcze kombinować(zmieniać) chodzi mi o zasłonkę szara
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
masz lekko brązowy kolor ścian - też bardzo fajny! ciemne drewno +czerwone dodatki za***iście wyglądają!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Jak się patrze na te zdjęcie to jak będę kupować zasłonkę to raczej szarą. Czerwonego by było za dużo. Ja w ogóle nie chciałam firan ani zasłon. Chciałam rolety lub żaluzje. Wydaje mi się, że najpierw kupie właśnie je, a jak ściana będzie pusto wyglądać to dodam zasłonki.
A mogę się spytać czy ta kanapa to jest ekoskóra czy skóra czy coś innego? wygląda jak skóra. Nie pęka?
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiesz ta farba jest tak adziwna bo jak przyłożysz do sciany brąz to sciana wydaje sie szara a jak przykładasz szary to wydaje sie włąsnie lekko brazowa taki nietypowy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
kolor przedpokoju też szary - dzięki czemu będziesz miała ciągłość , wszystko będzie otwarte, nie będzie że oddzielny salon, oddzielny przedpokój wejściowy, oddzielny przedpokój korytarzowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Teraz możesz wybrać - szara czy czerwona?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ah to może ja wezmę z zamszu lub innego materiału, bo niestety budżet mamy ograniczony.
Obraz w takim stylu chciałabym nad komodę Załącznik 3495999 Dodatki wybiera mi się najłatwiej, szkoda że są takie drogie. Może sama coś namaluję ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Chyba jednak szara, ponieważ na zdjęciu od aa2 ta zasłona nie rzucała się tak w oczy, a ja w ogóle nie chciałam zasłon. Więc szara. Dziękuje ja wirtualizację
![]() aa2 jakiej farby używaliście do pomalowania ścieny? Bo jak pomalowałam nobilesem jesień kamionkową to też mi wyszedł inny i nie chcę więcej niespodzianek ![]()
Edytowane przez Light Limara Czas edycji: 2010-10-27 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Rolety rzymskie:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Nie podobają mi się. Więc jednak chodziło mi o żaluzje.
A jak bym się zdecydowała na te zasłony to może rolety takie zwykłe? Chodzi o to, że pokój jest słoneczny. Słońce świeci od rana do popołudnia . Musi być opcja lekkiego przyciemnienia.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.