![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Buraczki
Dziewczyny mam ochote na tarte buraczki jednak nie smakuja mi zupełnie te ze słoiczka w sklepie. Swego czasu moja mama robiła pyszne "na zimę" jednak teraz jej się raczej nie chce ich robić. Czy znacie może jakis dobry przepis na buraczki do obiadku z mięskiem lub do kaszy z gulaszem (takie połączenie uwielbiam)?
Kiedys jadłam tez buraczki, jako dodatek do mieska właśnie, na ciepło jednak nie mam zielonego a raczej buraczkowego pojęcia jak sie je przyprawia i przyrządza ![]() Więc bardzo prosze o zdradzenie waszych buraczkowych tajemnych przepisów na pyszne buraczki ![]()
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Buraczki
Cytat:
Gotuje się buraczki do miękkości w całości i w łupinie [1-1,5h], jak ostygną się je obiera i ściera na tarce [ja lubię grubo starte]. Wrzuca się na rozpuszczone masełko i stale mieszając podsmaża. Doprawiam sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem, potem jeszcze podgrzewam około 10 min od czasu do czasu mieszając. Mają taki piękny rubinowy kolor; słyszałam również o oprószaniu mąką, ale nie próbowałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jabłko? hm, ciekawa sugestia! Podgrzać z nim czy tylko wymieszać przed podaniem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a ja lubie zwykle tarte (tylko zeby byly slodkie) z odrobina tartego chrzanu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a ja uwielbiam zasmazane ze smietana, sa takie delikatne... mmm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
a mi nie przeszkadza sloiczek ze sklepu
![]() ![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Ja robie troszke inaczej tzn;gotuje(tak zeby byly lekko twarde) buraczki w lupinach,po ostygnieciu obieram i trze na tarce to zalezy na grubych czy cienkich ale najlepiej na cienkich wkladam do garnka dodaje cukru i troche octu i smaze tak 10/5 minut na srednim ogniu, najlepsze sa jak beda wtedy zimne.Takie bardziej mi smakuja do obiadu np;kotletow, zeberek,roladow z kurczaka lub wieprzowe.Pozdrawiam
![]()
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja robię tak:
gatuje w łupinach az będa takie średnio miękkie, po ostygnięciu obieram i ścieram na drobnej tarce w robocie kuchennym bom leniwa ![]() potem wzucam starte buraczki na dużą patelnię, na rozgrzana oliwę, solę, pieprzę, trochę cukru i smażę, jak już są odpowiednie dodaję ocet i mąkę, zasmażam jeszcze kilka minut, pod koniec smażenia dodaję jeszcze tarty chrzan i obowiązkowe gorące podaję do obiadu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
jej, ąz mi slina cieknie. uwielbiam buraczki!
i w domu robione sa tak jak podaje Madlaine, tylko jakos bez chrzanu. następnym razem musze podsunąć mamie ten pomysł! ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dzięki dzięki dziewczyny za pomoc
Madlaine Twój przepis jest najbardziej zblizony do tego jakiego uzywała moja mama więc Twój wyprobuje jako pierwszy i to juz dziś ![]()
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
życze smacznego dziewczyny, ja dodaje chrzan, bo moja rodzinka lubi charakterne dania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Ja omijam pierwszy etap gotownie i drugi tarcie buraków, bo kupuje gotowe w torebkach foliowych. Te gotowe są już ugotowane i utarte ale nie doprawione, więc je przyprawię według włanego smaku i gotowe!!! A i ręce nie są buraczkowego koloru.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
U mnie w domu królują buraczki na ciepło ale wg przepisu innego niż podany w poprzednich postach.Mianowicie po ugotowaniu (w łupkach), obieramy i ucieramy.Tak przygotowane wrzucamy do garka z wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym (łyżka masła+łyżka mąki,robimy zamażkę-tylko nie może się zrumienić!-po czym ok 100ml mleka, doprawiamy solą i ok 2 łyżkami śmietany)wszystko razem mieszamy i grzejemy aż pójdą pierwsze pęcherzyki powietrza(nie ma się gotować tylko porządnie zagrzać).Jeśli wyjdzie zbyt mdłe można dodać odrobinę cukru i octu albo soku z cytrynki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
BURACZKI ZE ŚMIETANĄ
Buraczki obrać,ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Na maśle podsmażyc cebulę pokrojoną w kostke,oprószyć mąką.Dodać starte buraczki i smażyć chwile.Dpdać śmietane i doprawić sola,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny...ja je wprost uwielbiam
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
na zimno:
potarte buraczki + potarte jabko + potarty kiszony ogoras doprawic sol pieprzem, i wcinac, pychota ![]()
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Proponuję zamiast gotować buraczki, przyrządzić barszcz (a buraczki będą w łupinach i po zagotowaniu barszczu można odstawić na tarcie). Macie barszczyk i buraki
![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Nie trzeba gotować barszczu na buraczkach w łupinach. Ja gotuję z obranych buraków, tylko musi być to odmiana podłużna a nie okragła. I ponadto dodaję ocet na samym początku gotowania zupy. Potem wyjmuję buraczki, ścieram na grubej tarce i doprawiam solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mniam mniam-tylko razem z maselkiem dolewam jeszcze mleko...pychota..Na koniec roztrzepuje lyzeczke maki i dodaje do calosci..Pół garczka jest tylko moje!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
aaa...mam kilka słoiczków od mamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Ja uwielbiam buraczki puree - gotuje do miękkości w łupinkach, potem obieram, tre na tarce na tzw. papkę, dodaję słodziku (muszę uważać na cukier
![]() ![]() Ostatnio znalazłam w necie mrożonkę hortexu puree buraczki ale nigdzie w sklepach nie widziałam ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
A macie przepis na buraczki z papryką? Jadłam kiedyś, były pycha, ale nie wiem jak zrobić...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() trzeba ugotowac buraki, obraz, zetrzec, papryke pokroic i podsmazyc. robi sie chyba jeszcze jakas zalewe i laczy sie wszystko. ostanio nawet mama robila do sloiczkow. jak przyjdzie to sie zapytam o konkretny przepis i napisze pod wieczor, albo juz jutro ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
o.O to ja bardzo chętnie poczekam na przepisik z papryczką
![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam buraczki, ale obowiązkowo bez chrzanu. Tylko robić mi sie ich nie chce wiec zazwyczaj kupuję, na szczęście mam dobre miejsce gdzie maja takie które bardzo mi smakują.
Ale chyba przetestuję któryś z przepisów, zrobię większą ilość i zawekuję.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
obiecany przepis na:
BURACZKI Z PAPRYKA. 2 kilo burakow 2 duze cebule 4 papryki buraczki ugotowac, ubraz i zetrzec na tarce (duze oczka). cebule i papryke pokroic, podsmazyc na tluszczu, posolic i dusic, az bedzie miekka.wymieszac wszystko razem,doprawic do smaku. ponakladac do sloikow, zalac zalewa octowa (jak na ogorki). pasteryzowac. zalewa 4 szklanki wody 1 szklanka octu 6% 1 lyzka soli 2 lyzki cukru listek laurowy ziele |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.