|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
kociaki z traumą?
witajcie dziewczęta
![]() przygarnęliśmy z tż-tem dwa małe kociaki, rodzeństwo, od jakiejś starszej babki ze wsi. koty razem z resztą swojej kociej familii latały po podwórku, polu i wszędzie. na początku wiadomo trochę wystraszone, wcisnęły się w koszyk, w którym je transportowaliśmy i ani myślały wyjść ![]() myślałam, że się przyzwyczają i przestaną bać jak już się zaaklimatyzują w nowym miejscu. ale zachowują się dziwnie. jedzą normalnie, załatwiają się normalnie [w kuwecie], teraz trochę się ze sobą bawią, też normalnie. ale na każdy hałas podskakują i uciekają, dotknąć ich nie można bo albo uciekają, albo - jak nie zdążą - to się całe trzęsą. najchętniej by siedziały za kanapą, albo w pudełku z kocem, przyciśnięte do siebie. bawić się jakimiś papierkami czy innym szeleszczącym czymkolwiek też z nami nie chcą, siedzą tylko i patrzą. z rąk się jakoś nie wyrywają specjalnie, ale wziąć się na ręce to by najchętniej nie dały wcale. zawsze koty, które miałam [na stałe, albo jako dom tymczasowy, bo przygarniałam różne małe, które znajdywałam na ulicy] były nieufne z początku, ale jak się już oswoiły, to śmigały jak wariaty, chciały się bawić, skakały, wspinały się. a te nic. tylko ze sobą się czasami pobawią, ale jak się tylko wchodzi do pokoju, to się chowają za kanapę. czy możliwe, że mają jakąś traumę po poprzednim miejscu zamieszkania? ![]() do weta się wybieram dopiero jutro [wzięliśmy je w pt wieczorem], ale raczej w celu rutynowych badań i odrobaczenia. ogólnie nie wyglądają na chore. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: kociaki z traumą?
Cytat:
Może dobrym sposobem jest oswajanie 'przymusowe'- częste branie na ręce, głaskanie, podawanie smakołyków, żebyście kojarzyli się kotom z czymś miłym. Miałam kiedyś kotkę od sąsiadki. Jako kociak była trochę męczona przez jej dzieci- noszona na rękach itd. W wieku dorosłym miała nawet taką manię chowania się. Z bratem i rodzicami jej nie stresowaliśmy, nie była brana non-stop na ręce, ale mimo wszystko taka dzika trochę była.
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
koty są od piątku, czyli w sumie dwa dni. i niewiele ruszyło w ich zachowaniu. zachowują się trochę jak dzikie dachowce. np. siedzę sobie na podłodze, patrzę jak się bawią [ze sobą oczywiście, ze mną nie chcą ;s]. i nagle jeden biegnie w moją stronę, widzi mnie i pół metra przede mną taki hamulec i wsteczny.
przygarniałam już w parach kociaki i zwykle mnie obłaziły i wszędzie ich było pełno. maksymalnie po kilku godzinach już za mną latały i chciały się bawić. spróbuję przymusowo je przekupić, żebym im się kojarzyła pozytywnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jeżeli nie były od maleńkiego przyzwyczajane do ludzi, to w sumie nic dziwnego, że uciekają
![]() ![]() Nie wiem, od czego to zależy. Moje są ze mną od urodzenia, a i tak jako maluchy były z nich dzikuski ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Ja jak zawsze polecę koci wątek, gdzie jest więcej dziewczyn. Wejdź i opisz sytuację, pewnie coś doradzą. Co naście głów to nie jedna ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=629410&page=38
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja bym oswajała na siłę, przekupywała jedzeniem itp. Pewnie nikt ich nie brał na ręce i nie bawił się z nimi, dlatego są nieufne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
raz, że kociaki do 12 tyg. życia powinny być z matką
dwa zacznij się martwić jak minie co najmniej 2-3 tyg. i zero poprawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
|
2 dni a ty juz mowisz, ze nie sa oswojone? eeee... jak mialam na tymczasie psa z trauma to 2 tyg. zajelo mu wzgledne oswajanie sie ze mna. a pies straszne strachajlo, wiec przy nowych odglosach i tak ucieka. musisz byc cierpliwa. na poczatku najlepiej nie zwracac szczegolnej uwagi na koty, nie brac na rece, nie stresowac. koty powinny chciec same podejsc, beda sie wtedy mniej stresowac.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.