|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Piercing a praca ... :|
Wczoraj zrobiłam sobie kolczyk z boku pod ustami, mala, srebrna kuleczke, ktora za 2 tygodnie zmienie na jeszcze mniejsza... myslalam, ze nie wzbudzi to kontrowersji, ale szef dzisiaj zwrocil mi uwage zebym go wyjela, bo jak to tak przy klientach i wogole...
Stad mam do Was pytanie, czy pracodawca może nakazać wyjęcie kolczyka? Co moze zrobic jesli sie nie zgodze? Wydaje mi sie ze nie ma zadnych podstaw prawnych... A moze sa jakies, ze mam prawo do wygladania jak chce, w koncu nic na ten temat nie podpisywalam.... Nie chce go wyjmowac ![]() Co o tym mysliscie?
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Piercing a praca ... :|
a gdzie pracujesz? w pewnych miejscach pracy obowiazuje okreslony dress code i wydaje mi sie, ze pracodawca ma prawo zakazac Ci noszenia tego kolczyka.
a tak od siebie napisze, ze niezbyt mi sie widzi np. kasjerka w banku czy osoba pracujaca w innej powaznej instytucji z widocznym piercingiem/ tatuazem/ ekstrawagancka fryzura. ludzie z ktorymi stykasz sie w pracy sa rozni i nie kazdemu musi sie podobac Twoj kolczyk. co innego sprzedawca w mlodziezowym sklepie z ciuchami.. stanowisko zobowiazuje.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
A gdzie pracujesz? Bo dla mnie raczej normalne, ze Pani w Banku z kolczykiem w twarzy to nie bardzo...
I nie ma raczej takich praw ze mozesz sobie wygladac jak chcesz... A co Ci moze zrobic? Zwolnic
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
a ja uważam,że w końcu powinno się patrzeć na kompetencje ludzi a nie ich wygląd
i przestac dzielić zawody na te w których można sie pokazać z ekstrawagnacką fryzura, kolczykiem,tatuażem i te "poważne" może moje dziecko tego doczeka natomiast jak praodaca sie uprze to znjadzie byle pretekst by pokazać ci jak bardzo kolczyk mu się nie podoba no cóż możesz tylko spróbowac zmienić poglądy pracodawcy
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
a gdzie pracujesz?
najpierw trzeba było pomyśleć o reakcji środowiska w pracy/szefa, etc. pewne zawody i miejsca pracy zobowiązują. |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Oczywiście ,ze pewne zawody zobowiązują
I mam cichą nadzieję,że wątek nie zejdzie na temat tolerancji a raczej jej braku. Nie ta bajka. W wiekszości sprawach pewne rzeczy po prostu sie wie.Samemu. I żadna reprymenda czy nakazy /zakazy nie muszą miec miejsca A raczej widac muszą ![]() Mam znajomą -urzędniczkę która za przeproszeniem w pracy wygląda jakby jechała na metalmanie .Dziwne Średnio by mi sie usmiechało gdyby pielęgniarka w czerowonych długich szponach wkłuwałaby mi się w żyłę . Co do Twego kolczyka -jw gdzie pracujesz? Bo nawet sklep sklepowi nierówny . |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
to chore,ze ktos nakazuje innym jak maja wygladac! aczkolwiek w tym kraju to normalne i pewne stanowiska pracy zobowiazuja do zachowania pewych norm..sama mialam zrobic sobie taki kolczyk ale pracowalam w takim miejscu gdzie by to raczej nie przeszlo bez echa .Teraz na szczescie zmieniam prace i wreszcie bede mogla smialoz robic piercing w buzce
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?Są miejsca pracy,które zobowiązują do schludnego wyglądu.
|
|
|
#9 |
|
... choć nie Westwood
|
Też tak myslę.
I nie ma to w cale związku z tolerancją. Nasz wygląd jest naszą wizytówką, osoby z kolczykiem w ustach podświadomie nie traktuje się poważnie, a niektórzy /szczególnie starsi/ mogą uważac, że to przejaw braku szacunku. Praca to praca, poza godzinami niech każdy ubiera się jak chce, ale w czasie pracy obowiązują pewne zasady (chodzi mi tu właśnie o kontakt z klientami), Żeby nie było- jesli chodzi o mnie to niech ludzie wyglądają jak sobie chcą. Ale rozumiem, że to może się komuś nie podobać. Ale.......... Zalezy też GDZIE pracujesz
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
No wlasnie glowne pytanie: GDZIE PRACUJESZ?
W niektoryh miejsca raczej na wyglad zwraca sie uwage.
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Juz, juz pisze !
![]() Pracuje w biurze firmy zajmujacej sie wyposazeniem gastronomii. Dodam, ze pracy wygladam dosc elegancko, jesli chodzi o ubior... Czy to cos zmienia? A jesli o bank chodzi, skoro juz padl taki przyklad, mi nie przeszkadzaloby, gdyby obslugiwala mnie kasjerka z kolczykiem...byle byla kompetentna.
|
|
|
#12 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 'w tym kraju?'. nie sądzę, że jesteśmy odosobnieni (no ale rozumiem, 'ten kraj' zawsze jest najgorszy i najbardziej nietolerancyjny...). Cytat:
|
||
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem co robic...
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Jak nie wiesz? Nie rozumiem .
Albo kolczyk out albo pracę zmienić. |
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#16 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większego wyboru (raczej) nie ma. Cytat:
??Wyrozumiałość nie ma tu nic do rzeczy. Dla szefa liczy się przede wszystkim wizerunek firmy,a nie prywatny kolczyk pracownicy.
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
W teorii nikt nie powinien zwracać uwagi na kolczyk, ale.... to teoria. Pracujesz z klientami, a ci są różni...
Niestety piercing i tatuaże to specyficzne ozdoby i nie zawsze dobrze się kojarzą.Sądzę tak jak ssue, że powinnaś porozmawiać z szefem i wypracować z nim jakiś kompromis. Powodzenia ![]() Edit. Frasa moim zdaniem to nie jest stawianie warunków pracodawcy. Pracownik też jest człowiekiem i ma prawo do swojego życia, a w pracy ma się czuć dobrze. Sądzę, że rozmowa i próba wypracowania kompromisu nie jest zła. Jeśli się szef nie zgodzi, to są dwa wyjścia: zmiana pracy na taką, gdzie kolczyk nie będzie przeszkadzał, lub wyjęcie kolczyka. |
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Stawianie warunków-chodziło ,mi o to,co napisała autorka posta,który cytowałam: -'jak jest wyrozumiały,to powinien się zgodzić' *'Jak-to' oznacza warunek :jak będziesz grzeczny,to pójdziemy do kina. Nie. Szef nic nie powinien. Oczywiście,że pracownik jest też człowiekiem,ale w miejscu pracy jest przede wszystkim pracownikiem. A co robi ze swoim życiem po godzinach pracy,szefowi nic do tego. W miejscu pracy pracownik przede wszystkim reprezentuje firmę,a nie siebie.
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#22 |
|
Wtajemniczenie
|
ja na uczelni miałam przeboje z kolcyzkiem, a co dopiero w pracy.. podpisuję się pod tym co dziewczyny napisały - albo wyjmij kolczyka albo no cóż, jeżeli aż tak bardzo nie chcesz to zmien pracę <co by było trochę bez sensu>
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam kolczyk w nosie i przyznam, ze nigdy, nikomu nie przeszkadzal... obawiam się, że na Twoim miejscu nie poszlabym na kompromis...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Jako pracownik będący w bezpośrednim kontakcie z klientem jesteś swoistą wizytówką firmy. To jak ciebie ludzie będą postrzegać może decydować w pewnym stopniu o tym jak będą postrzegać firmę. Jak nietrudno się domyślić, stereotypowa ocena nie będzie tu przychylna.
Niestety żyjemy na razie w tzw. rynku pracodawcy i to oni póki co stawiają warunki. Mają prawo przyjąć takiego pracownika jaki im się podoba i takiego zatrudniać albo zwalniać. Niestety twój przypadek nie podlega pod dyskryminację za bardzo Więc kończąc mój wywód albo porozmawiasz z szefem i przekonasz go, że kolczyk w nosie może mieć swoje zalety albo kolczyk out
|
|
|
#25 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem, jak można się buntować przeciwko takiemu systemowi. Do pracy, w której trzeba "wyglądać" nikt nikogo nie zmusza. Można zostać pracownikiem agencji reklamowej, gdzie nie ma takiego rygoru, jak np w korporacji. Tak samo, jak od pani doktor WSZYSCY oczekujemy, aby była schludna, czysta i wzbudzała swoim wyglądem zaufanie, tak samo powinniśmy się prezentować w pracy, która tego od nas wymaga. Dlatego aangellaa - wyjmij kolczyk, bo szczerze mówiąc, ani to ładne (wg mnie oczywiście), ani eleganckie i widocznie w Twoim miejscu pracy nie przystoi. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
BAN stały
|
oto Polska nasza kochana...........
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Mam kolczyk w widocznym miejscu wiele lat.
Zrobiłam na początku studiów. Nie zdjęłam na żaden egzamin, łącznie z magisterskim. Posiadałam stypendium naukowe. Obroniłam się na 5. Nie zdjęłam kolczyka w dniu ślubu. Do pracy ubieram się elegancko, czytam książki, umiem jeść pałeczkami, interesuję mnie teatr i do dziś nadziwić się nie mogę, jak jakaś pani sprzedająca na rynku powiedziała do mnie jakby moja synowa miała taki kolczyk to kazałabym jej wyjąć. Czasami warto zauważyć człowieka a nie tylko ozdobę. Poza tym mnie jako klienta drażnią perfumy za 5 złotych i tandetne klipsy, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby sprzedającej pani zwrócić na to uwagę. I jeszcze coś oprócz zapóźnienia technicznego posiadamy wielkie zapóźnienie cywilizacyjne... Przykre
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym tam nie miala nic przeciwko ,zeby np. urzędnik mial kolczyk
![]() troche to ubarwiloby ten nudny urzedniczy swiat :P
|
|
#29 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nam najlepiej wychodzi narzekanie jak to źle mamy w swoim kraju
![]() Polska to, Polska tamto...... typowe...... to się wynieście jak tak źle. A co do tematu- moim zdaniem obowiązuje pewien dress code (I TO NIE TYLKO W NASZEJ ZACOFANEJ I W OGóLE OKROPNEJ POLSCE) ale na całym świecie- na określonych stanowiskach panują prawie identyczne standardy ubioru. Przyjmując tego typu pracę zgadzasz się na to. Jesteś wizytówką firmy, masz kontakty z klientami, nie dziwne że szef poprosił Ciebie o zdjęcie kolczyka. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w momencie gdy praca ze względów sanitarno-higienicznych oraz bezpieczeństwa wymaga nieposiadania jakiejkolwiek biżuterii (np. często w zakladach przetwórstwa różnego rodzaju jest taki przepis ) to się zgodzę-ale kryterium "bo ja sobie niewyobrażam ,żeby osoba z kolczykiem bąź tatuażem byla kompetentnym sędzią" to juz przesada lekka dla mnie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.

I nie ma raczej takich praw ze mozesz sobie wygladac jak chcesz... A co Ci moze zrobic? Zwolnic

?

??
Niestety piercing i tatuaże to specyficzne ozdoby i nie zawsze dobrze się kojarzą.