![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Czy dzięki temu, że macie TŻ, czujecie się lepsze/fajniejsze/ładniej sze itp.?
Na pewno większość z Was widzi, że skrót TŻ pojawia się w wieeelu wypowiedziach wizażanek. Często jest to, mniej lub bardziej złośliwie, komentowane
![]() I stąd moje pytanie. Czy posiadanie życiowego partnera powoduje, że czujecie się lepsze/fajniejsze/ładniejsze? Zauważyłam, że niektóre dziewczyny nie potrafią napisać o nowej szmince, nie dodając "mojemu TŻcikowi również bardzo się podoba ![]() ![]() Od razu napiszę, że w moich wypowiedziach pojawia się czasem "TŻ", ale sporadycznie. Pisanie o nim nie jest dla mnie sposobem przechwalania się. Zapraszam do dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy dzięki temu, że macie TŻ, czujecie się lepsze/fajniejsze/ładniej sze itp.?
Nie czuję się lepsza, ładniejsza, fajniejsza, ale jestem szczęśliwa, że jest ktoś, kto docenia mnie taką, jaka jestem i dla niego jestem najwspanialsza
![]() A już na pewno nie czuję się lepsza od kobiet, które są same.
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy dzięki temu, że macie TŻ, czujecie się lepsze/fajniejsze/ładniej sze itp.?
Cieszę sie, że jest ktoś, kto kocha mnie taką jaka jestem... (pomijajac małe zgrzyty miłosne to nasz zwiazek jest w sumie ok). Pytasz, czy "posiadanie" zyciowego partnera sprawia, ze czuje sie fajniejsza, ładniejsza, lepsza.... Hmm... W sumie nigdy sie nad tym nie zastanawiałam..ale cos w tym na pewno jest... Wyleczył mnie z wielu kompleksów, to raz. Dwa, jest ze mna zawsze, gdy jest mi źle, co sprawia, ze moja pewnosc siebie i ogolne nastawienie do zycia jest o niebo lepsze, niz wtedy gdy go nie znałam... Musimy jeszcze nad wieloma sprawami popracowac, bo chwilami czułam sie fatalnie przy nim.. Teraz gdy wie jak wiele błedów popełnił, gdy nie widzimy sie kolejny tydzien, by dac sobie, a przede wszystkim JEmu czas na pprzemyslenia, mysle, ze w przyszłosci stworzymy szczesliwy zwiazek... Moze to głupie ale nigdy nie przypuszczałam, ze w zwiazku tyle sie trzeba napracowac;p
Umiem jednak rozgraniczyc swoje zycie osobiste od tego intymnego... Mysle, ze nie naleze do osob, które wciaz, w kazdej rozmoei poruszaja temat swojego TZta... Ciesze sie , że jest... tak po prostu.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
czuję się lepsza niż kiedyś bo TZ wyleczył mnie z większości kompleksów i z tego, że zawsze czułam sie gorsza i brzydsza
ale nie czuję się lepsza od innych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nade mną dobrze to ujęły.
Obecnie nie mam TŻta, ale jak miałam czułam się dobrze, cieszyłam się, że ktoś akceptuje mnie w 100% taką jaką jestem, jednak nie czułam się wcale lepsza od samotnych. Czułam się lepsza, ale tylko dla 'starej', samotnej siebie ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Niezależnie od tego czy mam faceta czy nie czuję się tak samo,nie wpływa to na moje poczucie wartości.
A że istnieją kobiety ,które bez faceta nie istnieją to zupełnie inna -zadziwiająca - kwestia. To kobiety z sytuacji "sklepowych" których każdy był choć raz świadkiem.Dziewczyna łasząc sie no nóg jak kot wypytuje naburmuszonego troglodytę ...(jakby nie była w stanie zdecydować sama) -Misiulku,a ta ładna? Czy lepsza ta różowa? -Yhy,obie ładne....yhy...nie ....wiem....yhy...idziemy już? Zawsze bawi mnie kwestia dowartościowywania się poprzez faceta kiedy jestem na "Naszej Klasie" gdzie wrzucanie ślubnych zdjęć jest sposobem na pokazanie światu - HA HA HA,może w liceum miałam włochate nogi i trądzik,ale jednak ktoś mnie zechciał i za żonę pojął. Oczywiście nie chcę zabrzmieć stereotypowo-na pewno nie zawsze tak jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
调解人
|
Na pewno TŻ umacnia moją samoocenę i wpływa bardzo na to, że czuję się szczęśliwa (bo przecież widzę te zakochane oczyska
![]() Nie mam też zwyczaju każdej wypowiedzi kończyć "mojemu TŻ się podoba" ale przyznaję, że jego zdanie ma dla mnie duże znaczenie i nawet na zakupach lubię usłyszeć, czy w czymś jest mi do twarzy czy też nie (szczególnie wtedy, gdy jeszcze się waham).
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ja moze dziwna jestem... Cytat:
z reszta on tez pyta o moje zdanie. np. ostatnie specjalnie ciagnal mnie do sklepu zebym wyrazila swoja opinie o... butach rowerwych, ktore mial zamiar kupic (pomijajac ze na butach rowerowych to ja sie nie znam, moge skomentowac co najwyzej kwestoe estetyczne). mysle, ze wiele osob lubi miec doradce w zakupach... a co do tematu watku. TZ moze nie sprawia, ze czuje sie lepsza, ale na pewno sprawia ze czuje sie kochana... a to uskrzydla. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
facet nie determinuje az tak mojego samopoczucia:P, nie czuje sie fajniejsza przez to ze Go mam. Ale napewno czuje sie bezpiecznie, nie boje sie zrobic zdecywoanego kroku, podjac ryzkownej decyji - bo zawsze moge liczyc na Jego wsparcie
![]() co do zdjec na naszej-klasie...coz kazdy robi jak lubi. Ja osobiscie nie umiescilabym zdjecia akurat ze slubu - po co skoro moge zamiescic z wakacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Hm. Nie uważam, by fakt, że jestem z kimś sprawiał, ze czuję się lepsza, piękniejsza, etc.
Z kimś, czy bez tego kogoś czuję się atrakcyjna, seksowna i pewna siebie. Jedyna różnica, to uczucie iż jest ktoś taki, o kim mogę ciepło pomyśleć, z kim zawsze mogę porozmawiać, z kim mogę się potulić i wspólnie pobyć. A co do zakupów, to jedynym doradcą, jakiego jestem w stanie ze sobą zabrać jest moja mama; za to TŻ zabiera mnie czasami, bym to ja doradziła jemu ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak czuję się mając TZ? Na pewno bezpiecznie, mam w nim duże oparcie. Nie uważam się ani za lepszą, ani za fajniejszą czy ładniejszą od innych bo mam tz... Mam do tego normalne podejście i nie afiszuję się ze swoim związkiem.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak się nie zgadzam? Bo nie? ![]() No oczywiście, że tak ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
e tam.
czasami tylko tż poprawia mi samoocenę komplementami ![]() a czasami chciałabym powrócić do czasów, gdy byłam singielką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Czuję, że mam wsparcie, że mogę na niego liczyć. Przechodzę teraz ciężkie chwile i jest mi łatwiej, bo TŻ jest przy mnie. Czasem czuję się przy nim jak dziecko, bo wiem, że nie muszę walczyć z przeciwnościami, mogę się odprężyć, zapomnieć o kłopotach lub rozwiązać je wspólnie albo usłyszeć od niego rozwiązanie. To tylko kropla w morzu moich odczuć.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A jak byś się nie zgodziła,to i tak bym się podpisała,ot co. Uff,to dobrze że się jednak zgadzasz.Dobra duszyka z Ciebie. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To, że TŻ daje poczucie bezpieczeństwa itp. jest dla mnie naturalne. Chodzi mi o to, że wydaje mi się, że niektóre dziewczyny całe swoje poczucie wartości opierają na posiadaniu partnera. A wiadomo, że w życiu bywa różnie. Zdarza się, że TŻ przestaje być TŻ i wtedy jest płacz i poczucie "ale jestem beznadziejna".
I jeszcze o to ciągłe podkreślanie, że kogoś mają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie c zuje sie wcale lepsza, fajniejsza, czy ładniejsza.
W recz przeciwnie coś czesciej sie czuje zdolowana.Chyba trzeba tz zmienic skoro tak sie dzieje.
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja długo byłam samotna. I specjalnie mi to nie przeszkadzało. Właściwie to było mi z tym dobrze. Mam dużo pasji i zainteresowań, którym poświęcałam cały mój wolny czas... Teraz mam towarzysza życiowego . I co się zmieniło we mnie? Nie czuje się z pewnością fajniejsza, lepsza czy ładniejsza. Przy moim Tż, jestem sobą i cieszę się, że taką mnie kocha, czuje się przy nim bezpieczna i szanowana. Nie uzależniam od niego każdej mojej decyzji, nie wspominam o nim w kółko, nie lubię obnosić się tym, że mam faceta- bo to dla mnie nie ma najmniejszego sensu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
powiem tak:
jesli chodzi o moja samoocene - bez zmian. twardo stapam po ziemi i raczej nie chce uzalezniac poczucia wlasnej wartosci od tego, czy akurat mam TŻta, czy tez nie. nie moge jednak zaprzeczyc - odkad z nim jestem, czuje sie fajniejsza wersja mnie, ale na pewno nie czuje sie lepsza od dziewczyn, ktore swego TŻta nie maja. nie mniej jednak - rozumiem o co chodzilo ci w twoim poscie. moze na forum tego nie zauwazylam, za to widze to po niektorych znajomych mi dziewczynach, ktore uwazaja, ze jak juz maja TŻta to sa lepsze od tych, ktore nie maja i ciagle gadaja przy tych samotnych "TŻ to, TŻ tamto". rozumiem, zakochanie i te sprawy, chec podzielenia sie radoscia.. ale ludzie! trzeba czasem przyhamowac, miec wiecej taktu i oczywiscie pamietac o tym - ze nadal jest jakies twoje JA, a nie tylko MY, i dbac o to swoje JA, bo z zaniedbania same klopoty wynikaja ![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Hmmm...Sadze, ze czasem nieodpowiedni facet moze tak skrzywic samoocene dziewczynie, ze pozniej faktycznie konieczny jest nastepny - ten "dobry" TZ, zeby odbudowac to, co zniszczyl poprzedni. Czasem jednak wystarczy wewnetrzna sila i bunt po uswiadomieniu sobie, z jakim kretynem sie bylo. Ja swojego poznalam bedac zadowolona i dowartosciowana singielka. Jego opinie sa dla mnie cenne, bo mamy bardzo podobny gust i czesto ratuje mnie przed jakims zakupem pod wplywem "zakupowej goraczki" albo znajduje cos, na co nie zwrocilabym uwagi, a trafia w moje gusta. Kiedy komplementuje moj wyglad/makijaz wiem, ze to naprawde wyglada tak dobrze jak mowi, bo nie waha sie powiedziec, kiedy cos mu sie nie podoba/zle wyglada itd. Jednak kiedy jestem pewna swojego zdania, jego zdanie traktuje z dystansem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja jestem troszkę starszej daty (ale jeszcze nie starej) i to całe "TŻowanie" bawi mnie czasem do łez. Otóż za "moich" czasów (rany, że też mogę juz tak powiedzieć
![]() Ale, żeby nie było, że to tylko "chłopak" (bo to za mało poważnie brzmi a młodzież lubi się postarzać) mówi się (pisze) szumnie "TŻ" nawet jeśli rzeczony ma ledwie 17 czy 18 lat! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
lepsza od innych napewno sie nie czuje, czuje sie poprostu szczesliwsza, nie ukrywam ze i mnie smieszy czasem jak czytam wypowiedzi dziewczyn ktore na kazdym kroku dodaja TZ, niewiem moze ja poprostu po 6 latach bycia razam przyzwyczailam sie, minal juz czas zauroczenia i nie potrzebuje o wszystko pytac TZ i zastanawiac sie czy cos mu sie podoba czy tez nie, czy mam kupic te sukienke czy nie itp, denerwuja mnie tez dzieczyny ( nie z wizazu ale z zycia) ktore nie potrafia praktycznie fukkcjonowac bez faceta, troche to smieszne bo zwiazek zwiazkiem ale wlasne zycie tez jest wazne.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Mój TŻ stał się kilka dni temu narzeczonym
![]() ![]() To nie jest tak, że będąc z nim czuję się lepsza ect., natomiast większość kobiet/mężczyzn po prostu potrzebuje spędzić z kimś życie. Ale nie zdecydowałabym się na bycie z kimś, by słyszeć komplementy, czuć się dowartościowaną czy co tam jeszcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mogę się mylić,ale... TŻ jest określeniem umownym dotyczącym chłopaka,narzeczonego, absztyfikanta-mężczyzny,który jest ważny i zagościł przy boku na dłużej niż "kilka randek". Zwrot ogólnie znany na Wizażu i myślę,ze bardzo wygodny bo niejednokrotnie wiele upraszcza. I nie wiem czemu tak zabawne wydaje Ci się nazywanie kogoś TŻ-em nawet jeśli ma 17 cz 18 lat? TŻ to TŻ niezależnie od wieku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
A ja uwielbiam się podobać mojemu TŻecikowi, no przecież to naturalne, że kobieta chce się podobać swemu mężczyźnie, lubię jak mi mówi coś miłego na temat mojego wyglądu np. to jest bardzo miłe.
I na pewno czuję się wtedy lepiej i jakoś tak, kompleksy zanikają ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Tak czuje się lepsza, ładniejsza, fajniejsza- ale nie przez sam fakt posiadania TZ.
TZ często prawi mi komplementy, mowi ze slicznie wyglądam... potrafi podbudować człowieka. Jednak kilka milych slow poprawia czasem samoocene sporo ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest taka Wizażanka, która mam wrażenie nie może napisać choć jednego posta bez skrótu TZ i wtrąceniu kilku słów o nim. ![]() A co do tematu i pytania w nim zawartego: Nie patrzę na to poprzez pryzmat bycia lepszą/fajniejszą, lecz poprzez bycie szczęśliwszą. Jeśli natomiast chodzi o kwestię ładności, choć to pojęcie względne i dla każdego oznacza co innego, może rzeczywiście coś w tym jest. Albo słowo, które pasuje tu bardziej to właściwie atrakcyjność ![]() Więc tak, czuje się atrakcyjniejsza.
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie osoba , która mówi- kupiłam szminkę, bo sie mojemu TZ podobała, ma problemy z podejmowaniem samodzielnych decyzji...... I tez mnie wkurza takie gadanie
![]() A wypowiedź osoby- kupiłam szminkę, bo podobała się nie tylko mi, ale i TZ umie podejmować decyzje, ale tez i umie wziać pod uwagę zdanie innych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie to nie wiem - czasem zazdroszcze dziewczynom, ktore nie potrafia sie za przeproszeniem wysrac bez TZ... Ale zaraz przychodzi mi refleksja 'na ile to wszystko prawda, na ile faktycznie jest u nich tak rozowo' Co do zdania '...i tz tez sie podoba' - no coz, ciesze sie kiedy podoba mu sie cos co nosze, czym pachne ale nie uzalezniam od jego gustu swoich wyborow jak i ja swoich 'upodoban' nie narzucam TZ. Czy przez posiadanie Tz czuje sie lepsza?? ciesze sie, ze mam kogos z kim moge pogadac, kogos kto mnie kocha i kogo ja moge obdarzyc uczuciem ale nie podnosi mi to jakos prestizu. Emanowanie swoim 'szczesciem', obnoszenie sie ostentacyjne z uczuciami, robienie ze zwiazku telenoweli a z siebie jakiegos polmozga, ktory funkcjonowac moze tylko pod warunkiem posiadania faceta u boku mnie smieszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.