|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
dziwna sytuacja jak postąpić
cześć
może to nie jest odpowiedni dział do zakładania tematu o allegro, ale myślę że tutaj więcej osób mi odpiszę, podpowie jak wybrnąć z tej sytuacji otóż jakiś czas temu sprzedawałam na allegro pewną rzecz spodnie, które były zwężane lecz zachowały oryginalny szew, lecz niestety nie napisałam o tym nie wiem czemu, zapomniałam nie wiedziałam ,że to będzie takie ważne tym bardziej że spodnie na prawdę świetnie wyglądały (rurki) doszło do zakupu przez pewną osobę(która już taki model kupowała u mnie, i nie było zastrzeżeń z jej strony, tym bardziej że wiedziała, jak poprzednie wyglądały), miałam do sprzedania 2 par tych spodni stan używany wręcz bardzo dobry.Kobieta wpłaciła pieniądze i po jakimś czasie piszę że już ich nie chce tak nagle(miałam na wysyłkę tydzień) ja piszę że niestety na stronie o mnie jasno zostały sprecyzowane punkty że nie przyjmuję zwrotów, toteż mi napisała że ich nie przyjmę zagotowało się we mnie nie powiem, gdyż już je wysłałam, po moim e-mailu iż nie przyjmę spodni, napisała że otrzymała paczkę lecz ich nie chce, bo zostały źle zwężone i jakieś tam brednie, co jest nieprawdą, groziła mi że ma w mojej miejscowości firmę i że mnie odwiedzi i załatwimy sobie to inaczej.Dziewczyny co zrobić? ulec? czy jak? jak wygląda procedura reklamacji kto ponosi koszta przesyłki? i czy w ogóle zgodzić się na zwrot jej kosztów spodnie?Dodała mi że wyślę paczkę za pobraniem, a czy to nie jest tak, że ona wysyła paczkę listem priorytetowym, a nie że za pobraniem?
Edytowane przez shena12 Czas edycji: 2012-04-21 o 13:59 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: dziwna sytuacja jak postąpić
Ona ponosi koszty wysyłki. Ona rezygnuje ona płaci proste.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o paczkę, to też wysłałam ją za pobraniem, a to dlatego, bo facet po prostu wmawiał mi, że czarne jest białe. Foty penisa w jakiś cudowny sposób dostały się na telefon, pojęcia nie miał, jak aparat mógł się popsuć, leżąc w szufladzie, itd. Po prostu mu nie ufałam i nie chciałam zostać bez kasy w razie czego. Edytowane przez limonka1983 Czas edycji: 2012-04-21 o 14:44 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba obie możecie skorzystać z centrum rozstrzygania sporów allegro.
Jeśli przedmiot był jasno i rzetelnie opisany w opisie aukcji to racja jest po Twojej stronie. Jeśli czegoś nie opisałaś dokładnie będziecie musiała wynegocjować jakiś kompromis. Jeśli ona będzie Cię nachodzić czy grozić to zgłoś to policji. Nękanie, stalking, groźby karalne są ścigane przez policję na wniosek osoby poszkodowanej. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podaj link do aukcji. Jesteś osoba prywatną, jeśli umieściłaś jako używane, były zdjęcia, wymiary i jak wół inf o braku zwrotu to nic nie musisz. Groźby- zrzut ekranu do allegro.
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
na pw
|
|
|
|
|
#9 |
|
Szef ds. Wymianek
|
zwrot w ramach zwrotu bez podania przyczyny w ciagu 10 dni oczywiscie nie dotyczy Autorki, jedynie rekojmia za wady fizyczne rzeczy w tym przypadku mialaby zastosowanie. mimo, ze rzeczywiscie, wydawac sie moze, ze praktycznie to zwezenie nie ma znaczenia, jednak z drugiej strony, czulabym sie w jakis sposob oszukana, gdybym dostala spodnie - nawet w bardzo dobrym stanie - bez wczesniejszej adnotacji, ze bylo przy nich cos robione.
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
kupujący ma prawo zwrócić towar ciągu 10 dni nawet bez podania przyczyny - koszt przesyłki ponosi kupujący a to czy towar wyśle za pobraniem czy listem priorytetowym to już sprawa do dogadania między wami...
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli transakcja była między osobami fizycznymi, to stosuje się przepisy k.c. dotyczące rękojmi<556-576> Tutaj Autorka wątku przyznaje, że zapomniała opisać szczegółowo przedmiot - i to w zakresie dość istotnym, bo dotyczącym ingerencji w jakość wyrobu ( nie ma znaczenia, że używanego, powinna była podać również i tę informację dotyczącą zwężenia spodni). Co więcej, w przypadku rękojmi kupujący może żądać obniżenia ceny za wadę, albo od umowy odstąpić chyba, że Sprzedawca niezwłocznie wady usunie lub wymieni na rzecz wolną od wad. Gdyby wada ponownie wystąpiła (lub sprzedający nie mógł wady usunąć lub wymienić rzeczy na wolną od wad) kupujący może żądać obniżenia ceny bądź od umowy odstąpić bez ograniczeń. Sprzedający zobowiązany jest wówczas pokryć wszystkie wynikłe z tego koszty (przede wszystkim koszty przesyłek - ważne: w trybie następczym, czyli chwilowo środki na przesyłkę wykłada kupujący i przed odesłaniem towaru do sprzedającego należy się z nim wcześniej skontaktować w tej sprawie.) Cytat:
---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
W sprzedaży niekonsumenckiej jest tak , jak napisałam wyżej.
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
wg mnie nie.
|
|
#14 |
|
Szef ds. Wymianek
|
ale co wedlug Ciebie nie? ze nie zapomniala i podala ten szczegol?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.

zagotowało się we mnie nie powiem, gdyż już je wysłałam, po moim e-mailu iż nie przyjmę spodni, napisała że otrzymała paczkę lecz ich nie chce, bo zostały źle zwężone i jakieś tam brednie, co jest nieprawdą, groziła mi że ma w mojej miejscowości firmę i że mnie odwiedzi i załatwimy sobie to inaczej.Dziewczyny co zrobić? ulec? czy jak? jak wygląda procedura reklamacji kto ponosi koszta przesyłki? i czy w ogóle zgodzić się na zwrot jej kosztów spodnie?Dodała mi że wyślę paczkę za pobraniem, a czy to nie jest tak, że ona wysyła paczkę listem priorytetowym, a nie że za pobraniem?