|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ryż dla Tż po kłótni
Nie jestem zbyt dobrą kucharką ale lubie eksprezymentować. Po kłótki postanowiłam, że ugotuję dla Tż coś mega! Zrobiłam w tym celu nawet odpowiedni teścik:
ostry czy słodki makaron czy ryż zupa czy danie cieple czy zimne suche czy mokre sztućce czy palce. Wszystkie jego odpowiedzi podkreśliłam ale juz dwie pierwsze sprawiły mi duże trudności. Jak ryż może być słodki a do tego jeszcze żeby można go bylo zajadać paluchami? Liczę na waszą pomoc i jakieś ciekawe pomysly (byle tylko nie ryz z jabłkami). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ryż dla Tż po kłótni
Ciasto ryżowe z migdałami
Składniki: • 1 l mleka • szczypta soli • 250 g ryżu • 90 g cukru • starta skórka z 1 cytryny • 100 g prażonych migdałów • 2-3 krople esencji migdałowej • 4 jajka • masło • bułka tarta Sposób wykonania: Mleko zagotować razem z solą po czym wsypać ryż i trzymać na małym ogniu do miękkości ryżu, wówczas zdjąć z ognia i dodać cukier oraz skórkę z cytryny. Gdy ryż ostygnie dodać posiekane migdały, żółtka oraz esencję migdałową. Całość dokładnie wymieszać, dodając na koniec białka ubite a sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać. Następnie formę o średnicy 25 centymetrów wysmarować masłem i posypać bułką tartą po czym wyjąć na nią masę ryżową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. (przepis z jakies stronki z przepisami) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
moze jakies fajne kuleczki ryzowe na slodko?(np z cynamonem i cukrem)tylkotzreba byloby cos wykombinowac zeby sie trzymaly(moze jajko?). Kuleczki fajnie mozna jesc palcami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Copyraptor
|
Onigiri ze słodkim nadzieniem, i bez glonów podane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
naleśniki z ryżem i owocami http://www.wielkiezarcie.com/recipe36919.html
placuszki ryżowe polane jakims sosem owocowym albo smietaną http://majanaboxing.blox.pl/2008/03/...ki-ryzowe.html
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Onigiri to chyba dla mnie zbyt duze wyzwanie ale naleśniki świetny pomysł! dziękuje wam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:43.