|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
lubexyl, clindacne - podrażnienie
Nie wiem, czy to pytanie na dermatologa czy kosmetyczkę: biorę klindamycynę (clindacne) i lubexyl na szyję (to kazał mi stosować dermatolog na bakterie któe powodowały stany zapalne w postaci krostek) i wczoraj cała szyja zrobiła mi się zcerwona i szorstka (pokryta jakby małą wysypką) - rozumiem że to podrażnienie od nadtlenku benzoilu - czy mam to smarować np. physiogelem, czy czekać aż samo zniknie, rozumiem że lekarstwa odstawić - proszę napiszcie co myślicie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: lubexyl, clindacne - podrażnienie
nadtlenek benzoilu powodowac moze podraznienie skory w miejscu dzialania, proponuje zamienic lubexyl na akneroxid L plyn jest o wiele przyjazniejszy dla skory i nie powoduje podraznien, czas dzialania na skorze to tylko 2-3 minuty potem wszytsko splukujesz i mozesz nalozyc krem nawilzajacy lub lagodzacy podraznienia!!!
a ile procent ma ten lubexyl musisz wiedziec ze skora na szyji jest bardzo delikatna stad nie polecam wiekszego stezenia niz 5%!! pozdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
dziękuję za odp., ale ten żel który polecasz to odpowiednik lubexylu (oba mają stężenie 4%), w instrukcji lubexylu mowa była o 1-2 minut i czasu przestrzegałam, nie zamierzam się tym myć regularnie ale póki nie wyleczę zapalenia to raz dziennie, raz na dwa dni, później maksymalnie raz w tygodniu - a że właśnie na szyi mam te zmiany to go tam użyłam, jest już nieco lepiej, byłam ciekawa czy może kogoś też tak podrażniło
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Trądzik na szyi,mam pytanie jak sie go pozbyć???? dodam ze na twarzy nie mam tradziku.pojawia sie tylko na szyi..w postaci krostek,i nie wiem co mam zastosowac zeby sie go pozbyc!!!?? bo stosowalam juz zele ale nie skutkują...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale czy to napewno tradzik a nie inny rodzaj zmian na skorze? jesli jestes pewna ze wyglada to jak zmiany tradzikowe to mozesz zastosowac np brevoxyl zel w aptece bez recepty!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.