|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() obrzydzone perfumy
witam
![]() mam nadzieje, że nie dubluję wątku(od dłuższego czasu podczytuję forum i skorzystałam z szukajki, ale w sumie to jeszcze o niczym nie przesądza ;-) Otóż: problem dotyczy jednych z moich ukochanych perfum, mianowicie Organzy. W ostatnią sobotę byłam na wigilii klubowej i jak bardzo czesto robię idąc na imprezy psiknęłam się Organzą (używam jej właściwie nigdy "nacodzień", natomiast na wieczorne wyjścia- prawie zawsze ![]() ![]() I w związku, że przez cała imprezę i dnia następnego pachniałam organzą nastapiło silne skojarzenie uczucia mdłości i zapachu ![]() Jak tylko wróciłam w niedzielę do domu, to natychmiast się wykapałam, ciuchy do pralki, ale na sama myśl o zapachu czuję silny ucisk w żołądku i mdłości wracają- nie odwazyłam sie jeszcz peerfum powąchać. Jest mi z tym strasznie smutno i źle- ze względu na zbliżającą sie zabawę sylwestrową- od 7 lat pachne zawsze orgazną w ten dzień, no i ogólnie mam związanych przez te wszystkie lata i imprezy z zapachem mnóstwo niesamowicie pozytywnych wspomnień.Dodatkowo, posłuże sie własnym cytatem z KWC "Natomiast prawdziwy cud się zdarza w zetknięciu z moją skórą- zapach łagodnieje, nabiera głębi, , miękkości i ciepła. To jest jedyny zapach, który by tak zyskiwał w połączeniu z moją skorą" Z tym, że po raz pierwszy od 7 lat nie będe pachniała Organzą na sylwestra już zaczynam się godzić, ale martwię się, że taki stan juz sie utrzyma. Stąd moje pytanie- czy którać z was kochane miałą kiedyś podobną sytuacje- czy uczucie wstrętu przeszło? Może są jakies sposoby żeby temu zaradzić. Prosze, powiedźcie, ze tak ! To jest (był? ![]() pozdrawiam cieplutko ewikk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: obrzydzone pefrumy :/
Ja mogę podać 2 przykłady:
Cool Water - w liceum dostałam od przyjaciółki podróbkę tego zapachu. Używałam go i używałam (nie znałam sie wtedy jeszcze na podróbkach ani oryginałach), ale w połowie czy w 3/4 zapach stał się tak nieznośny - plastikowe morze - że go komuś oddalam. Do dziś czuje obrzydzenie jak sobie przypomnę nawet oryginalne Cool Water - ten zapach jest dla mnie skreślony raz na zawsze. Tak samo, jak świeże zapachy, które za bardzo zalatują morzem. In Black Del Pozo - testowałam go akurat w tym dniu, w którym powaliła mnie migrena, połączona z wymiotami. Początkowo sądziłam, że to ten zapach wywołal we mnie taki ból głowy i sensacje żoładkowe, ale po jakimś czasie stwierdziłam, że mogła to byc zupełnie przypadkowa zbieżność i przetestowałam In Black raz jeszcze. Tym razem obyło sie bez sensacji, nic mi nie dolegało, zapach calkiem przyjemny, choc podeszlam do niego z przesadna ostrożnością, jak pies do jeża ![]() Jak widzisz - nie ma reguły. Ale jesli bardzo zależy Ci na Organzie na Sylwestra, proponuję każdego wieczora, kiedy jestes spokojna i zrelaksowana skropic nadgarstek i próbowac kojarzyc Organzę z czyms miłym, ciepłym i przytulnym. Może sie udać, zwłaszcza, że piszesz, iż nie uzywasz teraz Organzy, a mdłości masz na samo wspomnienie - może Organzy, a może owych sensacji żołądkowych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Miałam taką sytuację z wodą Sok z Malin Aquoliny.Połowę zawartości wylałam na podłogę,która bardzo mocno nią pachniała że obrzydziła mi zapach,powodowała mdłości.Oddałam ją mamie.
Kolejna taka sytuacja była ostatnio z Dieslem Plus Plus.Tu powód znielubienia był śmieszny,wręcz głupi ![]() ![]() A jeżeli chodzi o kojarzenie z mdłościami i chorobą to też jak najbardziej znam taką przyczynę zapachowej antypatii,ale to jak na razie tylko jeżeli chodzi o szampony i inne kosmetyki.Jakiś czas temu bardzo się pochorowałam,miałam straszne mdłości.Podczas tej choroby używałam szamponu Sunsilk,o lekkim owocowym zapachy który uwielbiałam.Niestety,kied y wyzdrowiałam nie mogłam już zdzierżyć tego niegdyś ulubionego zapachu-jednoznacznie kojarzył się z mdłościami.Dotąd nie mogę nawet patrzeć na niego na półce w drogerii. Czy jest jakiś sposób na ponowne pokochanie Organzy?Nie wiem,ale życzę Ci żeby jednak z powrotem zaczęła się kojarzyć pozytywnie.Pomysł Aggie z powolnym oswajaniem sie wydaje się byc dobry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Mnie się zdarzyło, że strasznie nieprzyjemne i smutne wydarzenia w życiu obrzydziły pewne perfumy, nigdy po tym do nich nie wróciłam i raczej napewno nie wróce.
Troszkę off-topowo- Burn, po Twoim podpisie widze, kolejne nasze wspólne upodobanie muzyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak sobie jeszcze pomyślałam Ewikku,że może zrób sobie przerwę dłuższą od Organzy.Może to by zadziałało.Sama nie wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Ewik, może spróbuj za jakiś czas na przykład za miesiąc delikatnie przetestować Organzę na nadgarstku - może nie będziesz już czuła obrzydzenia i znów będziesz mogła użyć jej globalnie. A na razie, kiedy wspomnienie jest świeże - nawet do niej nie podchodź
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W zasadzie to najlepszym sposobem na ponowne pokochanie zapachu byłoby dowiedziec się, że ten zapach własnie wycofują... To co, postraszymy trochę dziewczynę?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
ja mam tak wiele obrzydzonych zapachów ze szkoda gadac...
![]() Poeme-czasy imprez i wielkiego bycia niegzreczna dziewczynka zle zakonczone...z duzymi konsekwencjami..jak je widze to omijam lukiem ![]() XS Black damskie-pachna na mnie jak moja koleznaka ktora miala problemy z potem..dostaje migreny jak je czuje...pachna na mnie slodkim dusznym potem... Cool water-podróbek tyle czulam w zyciu i wariacji na ten temat ze podejscie do oryginały wywolalo u mnie mdlosci... Jose-mimo zakochania sie w tym zapachu omijam bo przypomina mi smutne rozstanie i porzucenie przez faceta... Masumi-znienawidzona nauczycielka od rosyjskiego wywołuje we mnie agresje i lekka nerwowosc ![]() Chique Jardleya-uuuuu to najwieksza chyba trauma jak czuje mam ochote uciekac :P zapach wszystkich cioc na imprezach rodzinnych i w dodatku teksty "jak juz urosłas...powiedz wierszyk itp" Dolce&Gabbana pour homme granatowe-jak czuje uciekam znow bo tak pachniał moj ex psychopata itp...sporo jeszcze tego ale wiecej obrzydzonych nie pamietam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja mam uraz do Sicily D&G, używałam go, gdy spotykałam się z moim "eks", z którym rozstałam się w dosyć nieprzyjemnej atmosferze ("bo to zły mężczyzna był"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dot.: obrzydzone perfumy
Jesteście niesamowite! ...tyle odpowiedzi
![]() ![]() Zastanawiam się co najlepsze i chyba na razie zrobię sobie zupełną pzrerwę od zapachu i za jakiś czas spróbuję wrócić... martwi mnie jeszcze, że na zasadzie skojarzenia "coś mi sie robi" w żołądku na widok flakonika ukochanej równie mocno OI ![]() ale tutaj juz myslę, że jakoś przetłumaczę głupiej łepetynie, zwłaszcza, ze oba zapachy nie mają ze soba za wiele wspólnego. pozdrawiam ewikk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: obrzydzone perfumy
Nie zmuszaj się, żołądek i psychika muszą wrócić do normy, to może trochę potrwać. Najwyżej w sylwestra będziesz pachnieć czymś innym- a też może być fajnie. Musisz dać sobie czas, żołądek musi odpocząc, pamięć też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.