Prośba - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-30, 15:34   #1
martynainia
Raczkowanie

Prośba

http://show.7ya.ru/private-showphoto...ID=794456&ob=0

Czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć opis z angielskiego na polski ?
Chyba że ktoś ma jakiś inny opis na krzyżyk, chodzi o wymiary do 10cm.
martynainia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 22:36   #2
dota72
Wtajemniczenie

GG do dota72
Dot.: Prośba

Mam coś takiego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg krzyżyk.jpg (51,3 KB, 29 załadowań)
Stary 2008-04-08, 10:38   #3
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Nie wiem, czy jeszcze jesteś zainteresowana tym schematem, ale właśnie skończyłam go tłumaczyć i mogę się podzielić oczywiście. Tylko jeszcze go nie testowałam, tzn zrobiłam kawałek krzyżyka i wychodził więc przetłumaczyłam resztę i niedługo się wezmę za cały, żeby zobaczyć czy głupot nie napisałam A tak przy okazji to wydaje mi się, że krzyżyk łatwo można zrobić łącząc jakieś motywy po prostu, np kwiatki
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-09, 14:04   #4
martynainia
Raczkowanie

Planowałam go zrobić na zaproszenie na bierzmowanie, a już po.
Ale jeżeli być mogła to przetłumacz mi go, będę wdzięczna
Pozdrawiam.
martynainia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 13:49   #5
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

No, to nareszcie mi się udało, przetestować ten wzór, tylko szkoda, że tak późno odkryłam, że go potrzebujesz i nie udało mi się pomóc...
Wydaje mi się, że tłumaczenie jest OK, chociaż robiąc próbny krzyżyk zmieniłam 1 element ( w B nie robiłam 8 podwójnych słupków, tylko 4, bo osiem wydawało mi się za dużo troszkę). Myślę, też, że jesli będę robić następny opuszczę w ogóle 3 rząd, też ładnie wygląda Ukończony krzyzyk ma ok 14cm długości i 10,5 szerokości.
No, ale juz się nie rozgaduje, tylko wklejam to moje spóźnione tłumaczenie:

1. 5 o. zamknąć w kółeczko, *3 o. sł w kółeczku (3 o., sł pomiędzy 3 o. a ostatnim sł) 3 razy, 6 o., o. ścisłe w 6 o. (licząc od szydełka), 3 o. sł w trzecim o., (3 o., sł pomiędzy 3 o. a ostatnim sł) 3 razy, o. ścisłe w kółeczku* powtarzać od * do * jeszcze 2 razy

2. 3 o. sł w kółeczku, (3 o., sł pomiędzy 3 o. a ostatnim sł) 3 razy, 4 o., sł w trzecim o. , (3 o., sł pomiędzy 3 o. a ostatnim sł) 4 razy, 6 o., o ść w 6o. (pikotek) 3o, sł w trzecim o. (3 o., sł pomiędzy 3 o. a ostatnim sł) 4 razy, o. ść w takim przewężeniu, które utworzyło się po drugiej stronie, tak żeby połączyć obie strony ( to miejsce jest podkreślone w instrukcji powyżej), 3 o. sł w trzecim oczku, (3 o., sł pomiędzy 3 o. a ostatnim sł) 3 razy, o ść w kółeczku

A: 3o. o ść na szczycie 3 o. *psł w pętelce, w następnej pętelce 3 sł z 2o. pomiędzy nimi, psł w następnej pętelce

B(całość dotyczy ostatniej pętelki, tej zrobionej z 6o.): sł w pętelce, 2 o, 4 podwójne sł z 2o. pomiędzy nimi, 3 o. , 4 podwójne sł z 2o. pomiędzy nimi, sł

C: psł w kolejnej pętelce, w następnej pętelce 3 sł z 2o. pomiędzy nimi, psł w kolejnej pętelce, omiń 2 pętelki*
Powtarzaj od * do * jeszcze 2 razy

D(dot. najdłuższego ramienia): psł w następnej pętelce, w kolejnej pętelce 3 sł z 2o. pomiędzy nimi, omiń następne 2 pętelki (w następnej pętelce 4 sł z 2o. pomiędzy nimi, psł w następnej pętelce) 2 razy

E: powtórz B

F: psł w następnej pętelce, w następnej pętelce 4 sł z 2o. pomiędzy nimi, psł w następnej pętelce, w następnej pętelce 4 sł z 2o. pomiędzy nimi, omiń 2 pętelki, w następnej 3 sł z 2o. pomiędzy nimi, psł w następnej pętelce, połącz oczkiem ścisłym na pierwszym ramieniu

3. 2o. *psł w następnej przerwie między słupkami poprzedniego rzędu, 3o. psł w następnej przerwie, psł w następnej przerwie (3o., psł w następnej przerwie) 4 razy, 5o. psł w tej samej przerwie, (3o, psł w następnej przerwie) 4 razy, psł w nast. Przerwie, 3o., psł w nast. przerwie* powtarzaj od * do * jeszcze 2 razy

Najdłuższe ramię: psł w nast. przerwie, 3o. psł w nast. przerwie, (psł w nast. przerwie, 3 o., psł w nast. przerwie, 30o. psł w tej samej przerwie, 3o., psł w nast. przerwie) 2 razy, psł w nast. przerwie (3 o., psł w nast. przerwie) 4 razy, 5 o., psł w tej samej przerwie, ( 3o. psł w nast. przerwie) 4 razy, (psł w nast. przerwie, 3o., psł w nast. przerwie, 3o., psł w tej samej przerwie, 3 o. psł w nast. przerwie) 2 razy, psł w nast. przerwie, 3o. psł w nast. przerwie, połącz o ść z pierwszym psł.

Wklejam też zdjęcie krzyżyka, który zrobiłam, żeby przetestować wzór, nie jest jeszcze wykrochmalony więc proszę mu wybaczyć to, że jest taki krzywy i niewydarzony
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03339.JPG (88,5 KB, 6 załadowań)
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości