Problem z rozmiarem pierścionka - wszystkie za małe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-03, 09:24   #1
Nuitblanche
Rozeznanie

Exclamation

Problem z rozmiarem pierścionka - wszystkie za małe

Witajcie!
Kolega ma nie lada problem, chodzi o rozmiar pierścionka zaręczynowego - i tutaj prośba do Was pomoc. Chłopak zwiedził mnóstwo sklepów, salonów, sieciówek typu Apart i w każdym taka sama odpowiedź - damskich pierścionków z białego złota w rozmiarze 25 nie mamy
W internecie podobnie.
Sytuacja jest już na takim etapie, że chłopak myśli o zrobieniu czegoś na zamówienie w pracowni, ale wiadomo - za białe złoto z "jakimś oczkiem" w nietypowym rozmiarze policzą mu jak za zboże.
Może znacie sklepy, w których można byłoby znaleźć rozwiązanie tego problemu? Najwygodniejszym rozwiązaniem byłoby coś z internetu, myślę jednak, że w tej sytuacji nie pogardzi żadną informacją
Nuitblanche jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 10:14   #2
anulciak85
Zakorzenienie

Dot.: Problem z rozmiarem pierścionka - wszystkie za małe

Ja mam podobny problem z kupieniem sobie pierscionka jakiegokolwiek a mam rozmiar 23 i pytalam wszedzie Apart, Kruk i w mniejszych sklepach jubilerskich ale jedyne co mieli to meskie sygnety
anulciak85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 10:17   #3
Meariel
调解人

Myślę, że jeśli chodzi o sklepy internetowe to nie będzie problemu. Wygooglałam hasło "pierścionki" i pierwszy sklep do którego trafiłam (diamenty.pl) ma bardzo duży zakres rozmiarów, więc radzę poszperać
Stary 2008-02-03, 11:12   #4
Nuitblanche
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Meariel Pokaż wiadomość
Myślę, że jeśli chodzi o sklepy internetowe to nie będzie problemu. Wygooglałam hasło "pierścionki" i pierwszy sklep do którego trafiłam (diamenty.pl) ma bardzo duży zakres rozmiarów, więc radzę poszperać
Meariel - niestety nie jest tak łatwo. Teoretycznie pierścionki w takich rozmiarach są w ofercie, jednak w praktyce Prawie za każdym razem jak znalazł coś interesującego i pasującego rozmiarowo, po telefonicznej rozmowie okazywało się, że nie mają, nawet na prośbę o zamówienie i deklaracje zakupu kręcą nosem.
Nie prosiłabym o pomoc, gdyby rozwiązaniem było tylko przeszukanie internetu, chłopak ma to już za sobą
Stary 2008-02-03, 11:18   #5
AgusiaGda
Raczkowanie

nie panikujcie

ja mam rozmiar 21 i śliczny pierścionek - wzór wybrany z katalogu u złotnika i robiony na zamówienie (z takimi kamykami jak chciałam)

mój pierścionek (szafirym i cyrkonie)
http://img258.imageshack.us/img258/2548/69953334jr0.jpg
http://img235.imageshack.us/img235/4292/14870587qb4.jpg
http://img258.imageshack.us/img258/195/36419386ug5.jpg

a obrączkę będę miała 21+, a mój przyszły mąż 19 jubiler musiał sobie zaznaczyć, że to na tej większej mają byc 3 cyrkonie
AgusiaGda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-03, 12:41   #6
Meariel
调解人

Cytat:
Napisane przez Nuitblanche Pokaż wiadomość
Meariel - niestety nie jest tak łatwo. Teoretycznie pierścionki w takich rozmiarach są w ofercie, jednak w praktyce Prawie za każdym razem jak znalazł coś interesującego i pasującego rozmiarowo, po telefonicznej rozmowie okazywało się, że nie mają, nawet na prośbę o zamówienie i deklaracje zakupu kręcą nosem.
Nie prosiłabym o pomoc, gdyby rozwiązaniem było tylko przeszukanie internetu, chłopak ma to już za sobą
Hmmm to bez sensu w takim razie, że te sklepy w ogóle robią komuś nadzieję, wystawiając swoją ofertę nawet do rozmiaru 30, która w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej
No cóż, w takim razie jeszcze przychodzi mi do głowy podzwonić po zakładach jubilerskich z pytaniem o ceny takiej usługi na zamówienie (może wcale nie jest tak drogo jak się wydaje) albo zakupić pierścionek i zlecić poszerzenie?
Stary 2008-02-03, 14:22   #7
AgusiaGda
Raczkowanie

Cytat:
No cóż, w takim razie jeszcze przychodzi mi do głowy podzwonić po zakładach jubilerskich z pytaniem o ceny takiej usługi na zamówienie (może wcale nie jest tak drogo jak się wydaje) albo zakupić pierścionek i zlecić poszerzenie?
u naszego złotnika płaci się 80zł za gram pierścionka bez kamieni lub 85zł/gram z kamieniami (oczywiście jeśli chcesz brylanty - dodatkowa opłata)
<przynajmniej takie ceny były w październiku>

dlatego radzę wybrać się do zwykłego jubilera/złotnika - a nie do salonu sieciowego

dostaniecie katalog wzorów i coś wynajdziecie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-03, 14:45   #8
Nuitblanche
Rozeznanie

Cytat:
Zanosi się na poważniejszą wycieczkę, jubilerzy w naszym mieście to porażka. Ostatnio oddałam srebrną bransoletę z koralem do zespawania w jednym miejscu (pękło łączenie elementów). Kiedy ją zwrócili, myślałam, że ze złości rozerwę na strzępy tego, co to robił - elementy z lakierowanego koralu porysowane, brzydko powkładane na swoje miejsca (w jakim celu wyjmować wszystkie kamienie skoro można tylko te, które są najbliżej spawanego miejsca?). Miał naprawić jedno łączenie, widać, że wsadzał łapy i do drugiego... Mają szczęście, że zamykają zakład w czasie kiedy jestem jeszcze w pracy. I że nie odbierałam tej fuszerki osobiście - byłyby śmiertelne ofiary po tym spotkaniu

Cytat:
Napisane przez AgusiaGda Pokaż wiadomość
u naszego złotnika płaci się 80zł za gram pierścionka bez kamieni lub 85zł/gram z kamieniami (oczywiście jeśli chcesz brylanty - dodatkowa opłata)
<przynajmniej takie ceny były w październiku>

dlatego radzę wybrać się do zwykłego jubilera/złotnika - a nie do salonu sieciowego

dostaniecie katalog wzorów i coś wynajdziecie
DAgusiaGda dziękuję za info - przynajmniej będzie wiedzieć jakich cen się spodziewać. Sprawa jest dla mnie tym bardziej priorytetowa, że ten pierścionek ma być dla mojej przyjaciółki Ostatni narzekała na opieszałość swego partnera (ponad 10 lat ze sobą), a podczas wczorajszej imprezy wyszło w leży czym problem
Stary 2008-02-03, 15:15   #9
andzya
Zakorzenienie

dziewczyny jak to jest mozliwe,ze Wy macie rozmiary palca 25, 23 a ja mam 11 ?
Stary 2008-02-03, 20:05   #10
Nuitblanche
Rozeznanie

Możliwe, możliwe Sama noszę 13, a przyjaciółka jak wspomniałam wcześniej 25. U niej problem jest z przeciśnięciem pierścionka przez zgięcie palca - ma grube kości. Mam nadzieję, że wymyślimy coś z tym pierścionkiem
Stary 2008-02-03, 22:02   #11
AgusiaGda
Raczkowanie

Nuitblanche - gdybyście byli z 3city, to mogłabym polecić "swojego" złotnika

a tak - życzę powodzenia

na allegro znalazłam coś w rozmiarze 26 - ponoć tytanowy http://www.allegro.pl/item306167868_...cyrkonii_.html
i z białego złota w rozmiarze 24 http://www.allegro.pl/item303828442_...to_pr_585.html

a koleżanka miała "przymiarkę" u jubilera? na 100% ma rozmiar 25?

ja mam pierścionek zaręczynowy 21, a obrączkę zamówioną 21+
Stary 2008-02-04, 07:28   #12
Nuitblanche
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez AgusiaGda Pokaż wiadomość

a koleżanka miała "przymiarkę" u jubilera? na 100% ma rozmiar 25?

ja mam pierścionek zaręczynowy 21, a obrączkę zamówioną 21+
Do 3city z podlasia w sumie nie jest daleko, do Warszawy jednak chyba łatwiej Gdyby jednak zaszła taka potrzeba - odezwę się
Przymiarkę miała w Aparcie, Pan z obsługi dał jej damską miarkę, okazało się, że nie ma rozmiarówki. Zaoferował się na szybkiego ze swoją obrączką, powiedział, że ma ok. 20. No i kolejna wtopa. Za mały. Później w ruch poszła męska miara, na tej już znalazła swój rozmiar, właśnie 25.
Stary 2008-02-04, 08:40   #13
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
dziewczyny jak to jest mozliwe,ze Wy macie rozmiary palca 25, 23 a ja mam 11 ?
Taka nasza uroda. Moja mama nosi 17-tki, 18-tki a ja 7 i 6

Nutiblanche, a dowiadywaliście się o możliwośc rozszerzenia pierścionka?
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-04, 10:44   #14
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Taka nasza uroda. Moja mama nosi 17-tki, 18-tki a ja 7 i 6

uff, dwa razy mierzylam w aparcie i wyszlo mi 11,ale mialam przez chwile moment zwatpienia
Stary 2008-02-05, 11:52   #15
gacuś
BAN stały

Smile Dot.: Problem z rozmiarem pierścionka - wszystkie za małe

...

Edytowane przez gacuś
Czas edycji: 2008-02-07 o 06:52
gacuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-05, 12:03   #16
Nuitblanche
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Nutiblanche, a dowiadywaliście się o możliwośc rozszerzenia pierścionka?
No tak nie bardzo wchodzi to w grę - to co jej odpowiada jest z kamieniami, a tego nie biorą za chętnie do przeróbek (ryzyko uszkodzenia kamieni jest większe niż chęć zarobku).
Dziwna polityka w naszym kraju panuje - klienta chce kupić, wpłacić zaliczkę, a sprzedawcom nie pasuje... I to nie tylko u jubilerów. podobną sytuację miałam z drzwiami zewnętrznymi Może zbyt wiele zachodu powoduje, że interes staje się nieopłacalny?
Bedziemy wojować z systemem, dzięki za pomoc
Stary 2008-02-05, 18:52   #17
anulciak85
Zakorzenienie

Weszlam dzis w Gliwicach z ciekawosci do sklepu Yes i widzialm srebne pierscionki nawet do 26 moze tam warto zobaczyc??Innych nie ogladalam bo mi syn marudzil ale moze sie uda tam cos dostac
anulciak85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-06, 16:32   #18
velvet22
Przyczajenie

Ja tez już widziałam obrączki w takich rozmiarach, myśle że warto porozmawiać z złotnikiem w swoim mieście.
Miałam również problem z rozmiarem obrączki ale nieco inny. Nosze normalnie 16, ale przy szerokiej obrączce wyszło pani u jubilera 18, okazała sie za duża, zmniejszyłam na 17,5 i okazuje sie nieco za mała. Dziwne to, bo rano mam za małą, a wieczorem idealną, taką w sam raz. Boję się, że podczas uroczystości zaślubin P. będzie miał problem z założeniem jej
velvet22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości