Dieta plaż południowych - od jutra (09.09.2005) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-08, 07:41   #1
Akane
Zakorzenienie

Dieta plaż południowych - od jutra (09.09.2005)

A, raz kozie śmierć. Poczytałam o tej diecie (zarówno na Wizażu jak i w sieci jako takiej) i zdecydowałam się spróbować. Odchudzam się już ponad 2 miesiące, efekty są, owszem, ale ostatnio coraz trudniej gubi mi się centymetry i kilogramy. Sądzę, że wprowadzenie zasad diety SB może pomóc mojemu organizmowi i na nowo go rozruszać

Jeśli ktoś miałby ochotę się przyłączyć - zapraszam do tworzenia grupy wsparcia

Mam też kilka pytań do osób, które już przez tę dietę przebrnęły. Czy można jeść:
- serki wiejskie (wszak to biały ser?)
- jogurty
- szynkę
- pomidory i cebulkę (nie wiem, jaki jest ich IG)
pić:
- słodzoną herbatę
- słodzoną kawę z mlekiem

Będę wdzięczna za odpowiedzi. I od jutra biorę się do roboty Przytargam do pracy odpowiednie amciu (jajka jak rozumiem, pożerać można? ) i jakoś to będzie. Grunt to chyba przetrzymać te pierwsze dwa tygodnie
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 07:57   #2
ryba82
Zakorzenienie

Dot.: Dieta plaż południowych - od jutra (09.09.2005)

Ja bym się przyłączyła, ale nie znam szczegolowo zasad diety, a teraz nie mam czasu na doksztalcanie sie. Po wekeendziedopeiro troszke odetchne i znajde czas na nauke, wiec z checia od wtorku - 13.09.2005, zaczne wprowadzac w zycie south beach. U mnie tez kg i cm wolno jzu duzo wolniej leca, dlatgeo chyba czas cos zmienic.
ryba82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 07:59   #3
Akane
Zakorzenienie

Rybuś, świetnie będzie mieć w Tobie towarzyszkę niedoli W wolnej chwili poczytaj sobie o tej diecie: http://www.twojadieta.info/dieta/plaz_poludniowych/

Moim zdaniem brzmi sensownie
Stary 2005-09-08, 08:19   #4
_Bjeata_
Zadomowienie

GG do _Bjeata_
Post Dot.: Dieta plaż południowych - od jutra (09.09.2005)

witam
kobietki wkleję wam link odności SB, wydaje się dość sensowny
http://free4web.pl/3/0,104875,defaul...66D690F6149FAE

w domu mam gdzieś też link do potraw, które mozna szybko przygotować, ja zachwycona jestem fasolką z pomidorami
_Bjeata_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 08:27   #5
inch
Zakorzenienie

zerknęłam do linku i...na obiad salatka? Mmm...
inch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 08:32   #6
ryba82
Zakorzenienie

Ciekawosc wziela gore, czytam sobie an szybko o tej diecie i co widze? O jej pierwszy etap zabrania owowcow, a ja je bardzo lubie, jem duzo jablek, brzoskwin, no i jogurty tez pozeram. Bez chelbka etz bedzie ciezko, ale coz, no w koncu to 2 tygodnei tylko, wiec dam rade.
Stary 2005-09-08, 08:32   #7
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek

Akane,

Mozesz jesc chudy twarog wiec serek chyba tez o ile go nie slodzisz cukrem.Jogurty raczej nie bo maja duzo cukry,chyba ze naturalny od czasu do czasu. Rozne zrodla roznie pisza na temat jogurtow.
Szynka (chuda),pomidory i cebulke mozesz jesc.
Herbatka i kawa tez,no ale bez cukru niestety :-(...W tej diecie zasadniczo chodzi o to,zeby przez 2 tyg odzwyczaic organizm od cukru...

ja tez sie od dzis przylaczam
powodzenia wszystkim !!!!!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-08, 08:35   #8
Voodia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akane
A, raz kozie śmierć. Poczytałam o tej diecie (zarówno na Wizażu jak i w sieci jako takiej) i zdecydowałam się spróbować. Odchudzam się już ponad 2 miesiące, efekty są, owszem, ale ostatnio coraz trudniej gubi mi się centymetry i kilogramy. Sądzę, że wprowadzenie zasad diety SB może pomóc mojemu organizmowi i na nowo go rozruszać

Jeśli ktoś miałby ochotę się przyłączyć - zapraszam do tworzenia grupy wsparcia

Mam też kilka pytań do osób, które już przez tę dietę przebrnęły. Czy można jeść:
- serki wiejskie (wszak to biały ser?)
- jogurty
- szynkę
- pomidory i cebulkę (nie wiem, jaki jest ich IG)
pić:
- słodzoną herbatę
- słodzoną kawę z mlekiem

Będę wdzięczna za odpowiedzi. I od jutra biorę się do roboty Przytargam do pracy odpowiednie amciu (jajka jak rozumiem, pożerać można? ) i jakoś to będzie. Grunt to chyba przetrzymać te pierwsze dwa tygodnie

Akane, napiszę Ci co ja jadłam z wymienionych rzeczy:
-serki wiejsikie:tak, ale tylko te odtłuszczone, np Figurę Light 3%
- jogurty:tylko 0%
- szynkę:drobiową chudziutką
- pomidory:teoretycznie powinno się jeść maksymalnie jeden do jednego posiłku, ja jadłam nawet do trzech sporych sztuk
- cebula:tak, ma niski IG , tylko 15
- nie wolno słodzić ani kawy ani herbaty cukrem, bo cukier ma bardzo wysokie IG Zawsze można zastąpić go fruktozą, tez jest słodka, a IG ma dość niskie.

W pierwotnej wersji diety nie można było jeść jogurtów ani mleka, ale Agatston (nie wiem, czy poprawnie napisałam) pod wpływem badań zmienił później pewne założenia i teraz mleko 0 czy 0,5% i odtłuszczone jogurty są dopuszczalne, a nawet wskazane
Ja pierwszy tydzień czułam się oslabiona ze względu na małą podaż węglowodanów, ale w drugim osłabienie zaczęło przechodzić. Schudłam 3 kg, a naprawdę dużo jadłam

Życzę powodzenia, będę trzymać kciuki i tu zaglądać
Voodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 08:42   #9
Akane
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi

Rybuś: mnie też nie będzie łatwo, ale w kupie damy radę Już się nauczyłam, że z innymi łatwiej jest przeboleć przełamywanie nawyków żywieniowych A teraz po prostu jestem zdeterminowana - kolejny zastój w odchudzaniu, po niecałych dwóch tygodniach? O nie, żadne takie. Mój organizm nie wie, z kim zadziera Jakoś się spróbuję przestawić na SB i myślę, że wyjdzie mi to tylko na dobre. Już dzisiaj postaram się zrezygnować z cukru jako takiego, jogurty niestety zjem, bo tylko to przytargałam do roboty. Ale jutro już będę przygotowana do boju Będzie dobrze
Stary 2005-09-08, 08:42   #10
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Ja jestem na tej diecie równo tydzień. Ale bardzo chętnie się przyłączę do grupy wsparcia Jeszcze się nie ważyłam, ale po ciuchach już widzę zmianę
Jak znajdę chwilkę to podzielę się swoimi przepisami i uwagami.

Buziaki

AgaZ
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 08:42   #11
_Bjeata_
Zadomowienie

GG do _Bjeata_

jeśli interesujecie się SB to chyba podobna jest też dieta Montignac, stosowała ją moja koleżanka z pracy i na bierząco miałam okazję widzieć efekty , schudła ponad 20 kilo, pozdrawiam
Stary 2005-09-08, 08:45   #12
kalija
Zadomowienie

j/w

z tym, że te jogurty powinny być naturalne no i bez zawartości cukru
pomidory i cebula jak najbardziej wskazane; IG obu = 10
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 08:45   #13
_Bjeata_
Zadomowienie

GG do _Bjeata_

acha i zapomniałam dopisać, że chętnie się przyłączę do Was, próbowałam kiedyś sama, ale brak motywacji i konsekwencji, . Potrzebuję troszkę tyłeczka zrzucić
Stary 2005-09-08, 09:11   #14
green_tea
Raczkowanie

To ja też się dołączę. Przez ostatni 4-dniowy wyjazd zaniedbałam swoją dietę. A myślę, że razem będzie raźniej i z motywacją też nie będę już tak na bakier. Więc do dzieła Drogie Wizażanki.
green_tea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 09:15   #15
green_tea
Raczkowanie

A tu tabela IG: http://kalorie.net/modules.php?name=Indeksglik
green_tea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 09:16   #16
Nora
Raczkowanie

Ja stosowałam tą dietę chyba 2 tyg i nic nie schudłam na wadze Miałam tylko płaski brzuszek i jakoś taka spuchnięta nie byłam jak czasami bywa gdy coś zjem. Przez to że w diecie unika się węglowodanów czasami byłam słaba np. szłam ulicą i kolana robiły mi się miękkie (wiecie o co chodzi) Mam ochotę spróbować jeszcze raz ale nie wiem czy zadziała (od lat nie jem chleba, unikam ziemniaków,baaardzo ograniczam słodycze -od czasu do czasu rzucę się na słodkie , makaron choć uwielbiam jem "od święta")Mój organizm się chyba tak przyzwyczaił, że zeby schudnąć musiałabym przestać jeść całkowicie ) Powodzenia i wytrwania w diecie! Pozdrawiam
Nora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 09:46   #17
andzya
Zakorzenienie

podziwiam Was,bowiem jedyna dieta jaka stosowalam i czasami jeszcze stosuje to dieta 1000 kcal.i jetsem z niej bardzo zadowolona.
wiele razy staralam sie wprowadzic sobie jakas inna,no ale cos mi nie wychodzilo.
Stary 2005-09-08, 10:27   #18
Akane
Zakorzenienie

Smażyć, jak rozumiem, można? Na oliwie z oliwek? A jak z panierkami? Rety, ale ja zielona jestem w tym temacie
Stary 2005-09-08, 10:30   #19
Voodia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akane
Smażyć, jak rozumiem, można? Na oliwie z oliwek? A jak z panierkami? Rety, ale ja zielona jestem w tym temacie
Smażyć można na oliwie z oliwek i chyba jeszcze na oliwie z pestek winogron, ale nie pamiętam dokładnie. Panierki niestety odpadają, chyba że byłyby to np. panierki z samego jajka.
Stary 2005-09-08, 10:38   #20
Akane
Zakorzenienie

A przyprawiać czymś można? Uwielbiam shoarmę domowej roboty, pokrojone kawałki kurczaka, przyprawione "Gyrosem" i ziołami... Pychota!
Stary 2005-09-08, 10:51   #21
Voodia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akane
A przyprawiać czymś można? Uwielbiam shoarmę domowej roboty, pokrojone kawałki kurczaka, przyprawione "Gyrosem" i ziołami... Pychota!
Przypraw można używać do woli, a nawet trzeba! Nie wyobrażam sobie nieprzyprawionego kuraka, bleeeeeh.

Akane, oświeć mnie proszę , co to jest ten "Gyros"- jakieś zioła? Do kurczaka to?
Stary 2005-09-08, 10:51   #22
ryba82
Zakorzenienie

Poczytalam, przemyslalm, wystraszylam sie, ze nie podolam. Doszlma do wniosku, ze powodem mojego zlowiowego tempa chudniecia (wogole to trwa ruletka tu 0,5cm mniej ale gdzies tam 1,5 cm wiecej) byc może jets zaprzestanie ćwiczeń oraz zbyt duzo dostarczanych weglowodanow (czasu brak, co najszybciej sie robi? kanapeczki), bialko na tym ucierpialo, a wiadomo, ze przy odchudzaniu redukcja wegli kosztem bialka powinna miec miejsce. Stad zmieniam zdanie, nie przylacze sie jeszcze teraz do Was. Od poniedzialku bedzie troche wiecej czasu, cwiczenia powroca i czas na przygotowanie zdrowych, smacznych i dietetycznych posilkow, zobaczymy, moze cos ruszy. Jesli jednak bedzie stalo to ok, podejme wyzwanie, poki co tylko kibicuje Wam wszystkim, i bede tu zagladac
Stary 2005-09-08, 10:55   #23
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Voodia
Przypraw można używać do woli, a nawet trzeba! Nie wyobrażam sobie nieprzyprawionego kuraka, bleeeeeh.

Akane, oświeć mnie proszę , co to jest ten "Gyros"- jakieś zioła? Do kurczaka to?
Ufffff! No to przeżyję na tej diecie
"Gyros" można znaleźć w każdym hipermarkecie, a i w zwykłych sklepach się trafia. Jest kilka rodzajów, na pewno jest Knorra - bardzo dobry A zrobienie shoarmy nie jest trudne, chociaż będę musiała teraz nieco zmodyfikować sposób. Do tej pory robiłam tak, że kroiłam kurczaka dość drobno, wrzucałam do jakiejś miski, przyprawiałam (gyros, garstka ziół prowansalskich i inne przyprawy do kurczaka, ale niewiele), a potem zalewałam olejem i po jakimś czasie, jak się już wszystko "przegryzło", to smażyłam na tym oleju. Teraz po prostu zaleję skromniej oliwą z oliwek. Mam nadzieję, że też będzie smaczne
Stary 2005-09-08, 10:58   #24
Voodia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Akane
Ufffff! No to przeżyję na tej diecie
"Gyros" można znaleźć w każdym hipermarkecie, a i w zwykłych sklepach się trafia. Jest kilka rodzajów, na pewno jest Knorra - bardzo dobry A zrobienie shoarmy nie jest trudne, chociaż będę musiała teraz nieco zmodyfikować sposób. Do tej pory robiłam tak, że kroiłam kurczaka dość drobno, wrzucałam do jakiejś miski, przyprawiałam (gyros, garstka ziół prowansalskich i inne przyprawy do kurczaka, ale niewiele), a potem zalewałam olejem i po jakimś czasie, jak się już wszystko "przegryzło", to smażyłam na tym oleju. Teraz po prostu zaleję skromniej oliwą z oliwek. Mam nadzieję, że też będzie smaczne
Brzmi super, coś czuję, że jutro zaserwuję mojemu TŻ shoarmę na obiad Jakieś warzywka się do tego dodaje? Oboje z TŻ po przejściu SB zrezygnowaliśmy z ziemniaków, ryżi, makaronu i kasz, więc do obiadu jemy full warzyw
Stary 2005-09-08, 11:00   #25
_Bjeata_
Zadomowienie

GG do _Bjeata_

Z tego co się orientuję to przyprawy są wskazane. Znalazłam kiedyś przepis na danie, które jest dość ostre i mnie na przykład bardzo smakuje, jeśli któraś ma ochotę wypróbować to podam przepis, acha i je się to w pierwszej fazie diety
Stary 2005-09-08, 11:00   #26
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Voodia
Brzmi super, coś czuję, że jutro zaserwuję mojemu TŻ shoarmę na obiad Jakieś warzywka się do tego dodaje? Oboje z TŻ po przejściu SB zrezygnowaliśmy z ziemniaków, ryżi, makaronu i kasz, więc do obiadu jemy full warzyw
Wedle uznania Najlepsza jest do shoarmy surówka z białej kapusty - pycha! Dodatkowo robiłam zawsze sos i frytki, no ale z oczywistych względów tym razem będę musiała się wstrzymać z tymi dodatkami.
Stary 2005-09-08, 11:01   #27
atomówka
Raczkowanie

dziewczyki, podaję Wam linka do forum czarnej oliwki, gdzie o SB zawsze dużo się pisało
dla mnie w swoim czasie była to skarbnica wiedzy
Wam też się może przyda
trzymam kciuki

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=12037
atomówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-08, 13:30   #28
Akane
Zakorzenienie

Mam kolejne pytanie z serii idiotycznych - czy można używać soli w diecie SB? W sensie czy nie trzeba przesadnie się z nią ograniczać?
Stary 2005-09-08, 13:51   #29
_Bjeata_
Zadomowienie

GG do _Bjeata_

Akane na forum SB dziewczyny piszą, że mozna używać soli ale w ograniczonych ilosciach
http://free4web.pl/3/31,104875,Searc...86AABE056C432E
zajrzyj
Stary 2005-09-08, 14:11   #30
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Talking Dot.: Dieta plaż południowych - od jutra (09.09.2005)

Ja przygotowywałam się ponad tydzień. Czytałam, buszowałam po necie. Przeczytałam książkę bo lubię znać przyczyny chudnięcia;
Podzieliłam sobie jedzenie na grupy: śniadanie, obiad, kolacja i przekąski;
W I fazie ( dwa tygodnie) trzeba zapomnieć o isteniu: cukru, mąki czyli chleba, makaronów itp.. nie wolno jeść owoców i pić soków;

MOżna jeść dużo produktów:
- chude mięso ( kurczak, indyk, chuda szynka, polędwica itp..);
- tłuste ryby ( łosoś, tuńczyk, makrela itp..)
- większość warzyw z wyj. marchewki, buraków, ziemniaków;
- zielony groszek, fasolkę;
- 15-30 orzeszków dziennie ( laskowe, nerkowca, pistacjowe itp. )
- jajka;
- chudy ser biały;
- chude sery żółte ( odtłuszczone np.: hit, krówka śmieszka ) - ale trzeba się pilnować, żeby nie za dużo;
- mozarella;
- ricotta - ale podobno odtłuszczone i jeszcze u nas takiego nie zn
alazłam
- jogurty beztłuszczowe i bez cukru;
- smażymy na oliwie z oliwek lub z pestek z winogron - ja wolę to drugie bo jest bezzapachowe;
- dodajemy przyprawy, solimy, pieprzymy , można odrobinę majonezu light;

I tak przykładowe potrawy, które już robiłam:
- jajka na wszelkie sposoby ( sadzone, jajecznica z warzywami, na miękko, na twardo);
- sałatkę ( troszkę sałaty, rzodkiewka, jajko, papryka, pomidor plus łyżeczka majonezu light);
- sałatkę ( kalafior, 3 ogórki kiszone, 3 jajka, mała puszka groszku i łyżka majonezu light) - spokojnie na 3-4 posiłki;
- leczo ( 4 cebule, 4 papryki, 2cukinie - duszę w dużym garnku, dodaję do tego mięsko ( ja dałam chudą kiełbaskę, żeby chciała tez rodzina jeść ) a na końcu pomidory 5-6 sztuk; paprykę w proszku słodką, ostrą do smaku, sól;
- dzisiaj planuję zrobić rybkę po żydowsku ( dużo cebuli dusimy z pomiddorami lub ketchupem ) i przekładamy tym smażoną rybkę; musi postać, żeby się nasmakować;
- piekłam jeszcze pierś indyka i jadłam ją na cieło i zimno;

A jak bardzo jestem głodna to wolę zjeść jakąś przekąskę:

- chudy biały ser
- mozarella z pomidorami i oliwą z oliwek
- chudy biały ser z sałatą
- sałatka z warzyw
- seler starty na tarce

- wszelkiego rodzaju orzechy i migdały (nie solone - nie więcej niz 15 sztuk na raz)
pestki np. dyni czy słonecznika

- serek-deserek ze słodzikiem i innymi ulubionymi dodatkami
- kawałki zielonego ogórka z dipem czosnkowym
- parę plasterków żółtego sera/mozarelli/serka topionego;

- roladki z szynki (polędwicy , szynki drobiowej) i sera żółtego light;

itp...

Na początku czułam się trochę osłabiona, ale jak jem regularnie to wszystko jest OK
I jeszcze jedna istotna sprawa. Dobrze jest mieć zawsze coś przygotowane, żeby przy ataku głodu nie sięgac po rzeczy niedozwolone.

Ściskam

AgaZ

AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości